April 18Apr 18 Похвала праздности. Скептические эссе / Бертранд Рассел, 2021.B. Russell, 1935.Pomalo neočekivana pohvala lenjosti od jednog uzornog pregaoca. Poslednje bi dve reči sam Rasel verovatno rado prectao kao opšte mesto, neobavezujuće punilo, a možda i opasnu zabludu. Za sada se čini da se drži malo manje emocionalno od vesele apologije lenjosti, šarmantnog protestnog pamfleta Marksovog zeta, P. Lafarga.
April 26Apr 26 Semper idem: недовршена хроника једног детињства / Đ. Lebović, 2005.Parafrazirajući jednog od likova iz knjige - romani su kao život, dok život nije roman. Čovek piše lako i neusiljeno, pravi билдунгсромвн / makar do 228 od 871 električnih stranica.Pojave i citati deda, tetaka, stričeva i ostalih se javljaju često kao obertonovi, posredno bojeći opštu sliku i zadaju konture, registre, tonalnost. Zavidna je plastika topografije, obim te prisustvo vremena i kao meteorološkog fenomena.Pomalo zavidim na opširnim rođačkim vezama, kod mene je sasvim suprotno - malo nas je, al smo g-na.
April 26Apr 26 Jedne večeri, pred drugi odlazak iz ZG majka svira barkarolu.Ko je čitao, zanima me, šta čujete, ovo..Ili..
May 3May 3 On 26. 4. 2026. at 17:40, makaronee said:Jedne večeri, pred drugi odlazak iz ZG majka svira barkarolu.Ko je čitao, zanima me, šta čujete, ovo..Ili..(off) Iskreno se ne secam, ali sad sam prvo cula ovo A inace upravo citam Sakamotovu autobiografiju "Musik macht frei"/ 音楽は自由にする i divna je zaista, ali mislim da je ovaj (i u japanskom originalu) deo naslova na nemackom malo nesrecno izabran i bas sve vreme cekam da saznam negde u knjizi da li za to postoji dobar razlog, posto nije cak ni tacan prevod japanskog naslova, a uzasno evocira Ausvic i "Arbeit macht frei", zbog cega bi (bar kod nemacke publike) mogao da izazove osecaj nelagode (kao sto je prvo i kod mene).
May 3May 3 Zabavno, nikad ne bih pomislio na klavierski prepis ofenbahove kamasutre za meco i sopran.OnT:Naše otrovne životinje i biljke / Z. Maretić, 1986.
May 7May 7 Čitao sam Balardovu zbirku Vermilion Sands. Nije vrh vrhova njegovog stvaralaštva, ali meni legla. Prvo sama tema - zaboravljeno luksuzno SF odmaralište zvuči kao nešto, da prostite, što bi se moglo naći kod nas u regionu (kao npr 'forgotten space age Yugoslav monuments'). Mudro projektovano i pažljivo napravljeno okruženje koje koristimo u stanju propadanja bliska mi je stvar. Svaka priča ima posebnu temu u okviru koncepta - ljudi koji prave skulpture od oblaka, kreatori odeće koja reaguje na ljudsko raspoloženje, jedrilice na točkovima koje 'plove' po pesku i slično. Za razliku od njegovih ambicioznijih projekata, zbirka ne predstavlja suviše snažnu kritiku društva, niti zlokobno proročanstvo. Više je to što i piše da jeste - pričice o raznim dekadentnim, ekscentričnim karakterima, sa čudnovatim strastima i hobijima, koji su u Vermilion Sands pobegli od radoznalih masa, porodičnih tragedija i fatalnih ljubavi. S tim što neki fatalne ljubavi upravo tu pronalaze. Sve priče su manje više ljubavne, mada se ne gubi mnogo vremena na razradu karaktera i psihologiju. Likovi su svedeni na to što im opis kaže i, mada sam svestan da nije najraskošniji pripovedački princip, on ostavlja utisak da glavnu ulogu ni ne igraju ljudi, već pomenuti enhanced reality fenomeni ljudske kulture. Kritike kažu da se neki tropi prečesto ponavljaju, meni je eto i to leglo. Pravio sam se da gledam odličnu noir seriju u bliskoj budućnosti, u seriji bi se slike isto tako ponavljale. Možda će se jednog dana i snimiti, navijam. Uglavnom: lako štivo, jasna konstrukcija, dražesan vokabular, rečenice kao iz detektivskih romana, topla ljudska priča za sunčani maj. Uz realistična očekivanja, preporučujem. Edited May 7May 7 by Hermetico
May 11May 11 Bruno SulcProdavnica cimetove bojeDetinjstvo i figura oca lebde izmedju realnosti i fantazije, nista u ovoj knjizi nije obicno, a citanje stvara pregrst slika u glavi.
May 11May 11 Posle 10 godina ponovo uzeh Blood Meridian, ovaj put paperback englesko izdanje.Mozda i najvisi doseg americkog romana. Remek delo.
May 12May 12 Mao’s Last Revolution. https://www.amazon.com/Maos-Last-Revolution-Roderick-MACFARQUHAR-ebook/dp/B08KHCFMWX/ref=tmm_kin_swatch_0?_encoding=UTF8&dib_tag=se&dib=eyJ2IjoiMSJ9._cAar2Yyu1PZ5wrLn25nDCm3YF20RP4lKYIDWhxfrPsiJN5A6HLvAFww-mCuM4A8kl6MccnIB8IGtlrfEEThMXFxJfbLjPvUQ1nEkD0nIGs6TwHAKEaDdu5aL4lGESV6RjA3P6IkFc7ZtnlB3EBdZOHoQb5Oo-yPZB_J1dLsO1rREj2TPJWYEiFbp0v_QwZDiiyVK1EvlXipJ7zHDQmHq40_u8uFUoH-UlmkDOSlm2E.zGvUuBy56eyr3nNgAAGF7ff2qycaXZ6o-iipI54sDYc&qid=1778341039&sr=8-1Jedino sto su ga bas ružno napravili za Kinndl. Nisu razdvojili poglavlja, nema x ray i slično. A ista je cena i za kindl i za papir
May 12May 12 15 hours ago, Blojler said:Posle 10 godina ponovo uzeh Blood Meridian, ovaj put paperback englesko izdanje.Mozda i najvisi doseg americkog romana. Remek delo.I ja se spremam da odradim njegove "serijale"
May 12May 12 Sigurno ima knjiga koje su više ap tu dejt i relevantne ali ova mi je posebno draga. Nabavio je tamo negde pred '99-u iz inostranstva ali se ne sećam kako. Na mene je delovala kao biblija animal liberation pokreta. Ko stvarno voli životinje a ne samo kuće i mace ovo zaista može da mu bude sveto pismo i da ga iz korena promeni, to jeste- šta jedemo, šta nosimo i uopšte kako gledamo na životinje. Singer je došao do zaključka da ljudska vrsta nikada neće moći da bude slobodna slobodna dogod prvo ne oslobodi životinje. Dogodilo one budu patile ljudska vrsta neće moći da obustavi svoje ratove, genocida, masakre i sve što u principu danas gledamo kada upalimo TV ili otvorimo browser.
May 13May 13 17 hours ago, pariah said:Sigurno ima knjiga koje su više ap tu dejt i relevantne ali ova mi je posebno draga. Nabavio je tamo negde pred '99-u iz inostranstva ali se ne sećam kako. Na mene je delovala kao biblija animal liberation pokreta. Ko stvarno voli životinje a ne samo kuće i mace ovo zaista može da mu bude sveto pismo i da ga iz korena promeni, to jeste- šta jedemo, šta nosimo i uopšte kako gledamo na životinje. Singer je došao do zaključka da ljudska vrsta nikada neće moći da bude slobodna slobodna dogod prvo ne oslobodi životinje. Dogodilo one budu patile ljudska vrsta neće moći da obustavi svoje ratove, genocida, masakre i sve što u principu danas gledamo kada upalimo TV ili otvorimo browser.Možda ti se svidi Donna Haraway - Teddy Bear Patriarchy. To sam baš s uživanjem čitao. O onom Ejkliju što je pravio čuvene diorame u American Museum of National History. Kako je bio genije i perfeksionista pa su Tedi Ruzvelt i on išli u Afriku da za dioramu ustrele najvećeg i najlepšeg gorilu, da ga Ejkli preparira. Sumanuta priča, kao mnogo lepo ali mnogo bolesno.Dante je gangsta. Sve to kao vizije emocije mudrost, ali pre svega gde je na kojim ulicama on odrastao. Ako hoćeš da ga skapiraš moraš da skapiraš Firencu, taj fazon. Koliko je pomerio svemir vidi se na Botičelijevim ilustracijama. S kakvim poštovanjem je to rađeno, kao za božanstvo. Nisam video da išta u renesansi toliko zanemaruje sve kanone da bi ispričalo priču na najbolji mogući način. Stvarno neverovatno, moram da pogledam kad odem ponovo u Berlin. + Komedija može da se čita pomalo ujutru uz kafu, pa sutradan i sve tako. To i radim. Edited May 13May 13 by Hermetico