Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ima li granica potrebi za potrošnjom?

Featured Replies

Pir tom cak i te neke tehnicke stvari nema potrebe tako cesto menjati. Razliku izmedju FullHD i 4K mozes, nekako, jedva videti ali realno ti ni 4K nije potrebno a kamoli 8K i slicne budalastine. Slicno za mobilne, za ono sto rade aplikacije, sasvim radi posao i onaj od pre 10 godina a kamere realno nisu znacajno napredovale zadnjih godina. Mislim radilo bi da ne trpaju namerno tonu bloatware-a, stavljaju baterije koje su nezamenjive i vestacki ti ogrnicavaju prostor jer ti ne daju SD card port.

Tek nema razloga da automobili moraju da se menjaju svakih 5-10 godina. Computer on the wheels je samo jos jedna prodaja magle. Milion sitnih stvari koje ne sluze realno nicemu al zato trose struju, kostaju i kvare se.

• Replies 171
  • Views 14.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čovek je možda hirurg i radi privatno, na gajbi.

• Profesionalac
    Profesionalac

glede bele tehnike i uopšte el. uređaja, kratka fakultetska epizoda koja oslikava duh vremena: profesor Vukosavić (na ETF-u) tokom jednog od predavanja na električnim mašinama je izjavio (parafraziram

• Ogroman je jer je tako napravljeno s namerom. A i ne mislim ja da svako od nas treba da popravlja svoj auto, ja nemam nameru da menjam išta osim sijalice i možda akumulatora. Problem je jer su sve tol

Posted Images

27 minutes ago, gone fishing said:

Sa druge strane veš mašine, zamrzivači, bojleri, frižideri, šporeti, razni drugi mali kućni aparati rade istu stvar koju su radili i pre 50 godina uz manje kozmetičke promene i troše 10% manje struje hihi ali imho ne povećavaju kvalitet života značajno da bi opravdavali zamenu za nove na svakih 5-10 godina, samo povećavamo količinu đubreta i CO2 koji emituje proizvodnja zamenskih uređeja...

Kad sam uselio u ovaj stan, ostali su neki uređaji, pa i frižider, koji sam pre mesec dana konačno zamenio.

Stari: 13-14 godina star, A++ energetska klasa (stara kategorija, ali tada efikasan uređaj), godišnja potrošnja 220kWh

Novi: A energetska klasa (nova kategorija, efikasan uređaj na tržištu danas), godišnja potrošnja 110kWh

To je ušteda od 50% u sličnim uređajima sa 15 godina razlike u proizvodnji.

I novi je čak i veći. I to im je deklarisana vrednost, stari je imao zamrzivač koji se uglavnom uvek zamrzavao što podiže potrošnju dodatno. Novi je No Frost i to se ne dešava.

Sorry, nisi u pravu.

ma da ušteda je drastična, čak 150 dinkića mesečno lolol ta kupovina novog frižidera se isplati već posle 21 godine...

31 minutes ago, Shan Jan said:

Pir tom cak i te neke tehnicke stvari nema potrebe tako cesto menjati. Razliku izmedju FullHD i 4K mozes, nekako, jedva videti ali realno ti ni 4K nije potrebno a kamoli 8K i slicne budalastine. Slicno za mobilne, za ono sto rade aplikacije, sasvim radi posao i onaj od pre 10 godina a kamere realno nisu znacajno napredovale zadnjih godina. Mislim radilo bi da ne trpaju namerno tonu bloatware-a, stavljaju baterije koje su nezamenjive i vestacki ti ogrnicavaju prostor jer ti ne daju SD card port.

Tek nema razloga da automobili moraju da se menjaju svakih 5-10 godina. Computer on the wheels je samo jos jedna prodaja magle. Milion sitnih stvari koje ne sluze realno nicemu al zato trose struju, kostaju i kvare se.

slazem se, uzeo sam kupio auto da ga vozim minimum 10 god. ali ima ljudi koji kupuju auto da bi ga zamenili za neki drugi za 2-3 godine, ne razumem al ajd.

telefone ugl kupujem proslogodisnji model, koji je jeftiniji i radi mi posao.. i to uzimam novi tek kad aktuelni krene da crkava..

isto ne razumem kupovinu stvari non-stop, svake sezone nove majice, sorcevi, pantalone, bermude, obuca... jbt nosi staro dok se ne pohaba, ispere, pocepa.. bukvalno nikoga ne zanima sta nosis. to mi je bilo bitno otprilike u osnovnoj.

Just now, gone fishing said:

ma da ušteda je drastična, čak 150 dinkića mesečno lolol ta kupovina novog frižidera se isplati već posle 21 godine...

Drastičnija od tvoje uvek precizne procene "troše 10% manje nego pre 50 godina". Ne znam zašto na svakoj temi insistiraš na tome da nam izneseš podatke koje si izvukao iz guzice.

46 minutes ago, Shan Jan said:

Razliku izmedju FullHD i 4K mozes, nekako, jedva videti ali realno ti ni 4K nije potrebno

Ta razlika se slabije primeti na 20-30 inches ekranima, ali na 50" i većim je ogromna.

Ako 4k telku prodaju za npr 400-500 eura, onda bi FHD morao da košta max 40-50 eura da bi bio konkurentan makar u legally blind segmentu tržišta. To ti ne bi pokrilo ni troškove za plastiku i ostalo, a fabrika bi bankrotirala prvog dana.

msm tv koji podiže kvalitet života

covid19

meni kvalitet života podižu veš mašina, frižider, mašina za sudove…

elem, beko ima jedan od najvećih centara za razvoj od ovih europskih brendova i najvažniji tj najveći deo tog centra je deo za ispitivanje materijala. da plastika, silikon i elektronske komponente izguraju period koji pokriva garancija posle šta ti bog da. verujem da uz pažljivo rukovanje svaki uređaj može da nadživi garantni period x2

3 hours ago, Mel said:

cekaj stani, on da nije imao nista ne bi bio onako mentalno solidan. a jeste.

3 hours ago, bags said:

Mislim da je ovo preterivanje. Mozda da pojasnis.

kao sto rekoh ranije sam smatrao da nije imao detinjstvo i odrastanje/tinejdzersko doba

skoro sam slucao njegovo gostovanje kod slavena bilica u podcastu, iz dva dela je i centralna tema novakove price je upravo to

a opet glavni utisak je da se iza toga krije jos mnogo neizrecenog

naravno da sam preterao kad sam napisao da nije imao nista, ali cini mi se da njemu tek sledi jako tezak period kad potpuno prestane da se bavi tenisom kao profesionalni igrac

vrhunski sportisti su generalno mnogo posveceni sportu kojim se bave, sve je podredjeno tome, odvojeni od kuce, brojna putovanja, cesta menjanja prebivalista, ali kod njega je sve to jos daleko izrazenije

u njegovom zivotu od najranijeg doba postoji samo tenis i sve u zivotu mu se meri kroz tenis

naravno da ima.

3 hours ago, pbg12345 said:

vrhunski sportisti su generalno mnogo posveceni sportu kojim se bave, sve je podredjeno tome, odvojeni od kuce, brojna putovanja, cesta menjanja prebivalista, ali kod njega je sve to jos daleko izrazenije

u njegovom zivotu od najranijeg doba postoji samo tenis i sve u zivotu mu se meri kroz tenis

Ja sam bila jos pogubljenija kad sam prestala da radim, ne samo zbog nerada naravno, a cak nisam ni vrhunski sta god da sam. Pa opet nisam znala sta cu od sebe.

On ce makar ostati Novak Djokovic i kad ne bude top1 igrac, trenerska akademija, lepi odmori, deluje da ima neke ljude u zivotu oko sebe, normalnu majku, blesavog oca, dobru decu i tako to.

4 hours ago, pbg12345 said:

"...A šta s'ti bolan mislio, da sam ja tražio vrhunski tenis?!"

6 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

msm tv koji podiže kvalitet života

covid19

meni kvalitet života podižu veš mašina, frižider, mašina za sudove…

elem, beko ima jedan od najvećih centara za razvoj od ovih europskih brendova i najvažniji tj najveći deo tog centra je deo za ispitivanje materijala. da plastika, silikon i elektronske komponente izguraju period koji pokriva garancija posle šta ti bog da. verujem da uz pažljivo rukovanje svaki uređaj može da nadživi garantni period x2

tebi vidim ne bi smetalo da na crno - belom lampašu gledaš prenose sa svetskog prvenstva naredne godine u americi hihi

mogao bih svakako da gledam i na telefonu

10 hours ago, Shan Jan said:

Ako je neko u automobilu svaki dan I prelazi vise od 20kkm godisnje kako nema smisla menjati auto mozda ne na manje od 5 ali manje od 10 god svakako. Koliko ljude koji voze krntije srpskim drumovima iste zapravo kostaju godisnje? Jel vredno straha I brige pred svaki malo duzi put sa porodicom?

Inace grupa osnovnih kucnih aparata je verovatno jedina grupa proizvoda jeftinija danas nego pre 30 god. A da ne kazemo da se asortiman potrepstina prosirio na klima uredjaje (koji nisu jeftini i koje se isplati popravljati a ne menjati) te preciscivace vazduha itd. Sta cemo sa cenom hrane?