Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ima li granica potrebi za potrošnjom?

Featured Replies

EL PAÍS English
No image preview

The bewildering phenomenon of declining quality

Airplane seats are getting smaller and smaller, clothes are unrecognizable after the second wash, and machines now answer our calls. Quality and care for craftsmanship seem to be things of the past

• Replies 171
  • Views 14.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čovek je možda hirurg i radi privatno, na gajbi.

• Profesionalac
    Profesionalac

glede bele tehnike i uopšte el. uređaja, kratka fakultetska epizoda koja oslikava duh vremena: profesor Vukosavić (na ETF-u) tokom jednog od predavanja na električnim mašinama je izjavio (parafraziram

• Ogroman je jer je tako napravljeno s namerom. A i ne mislim ja da svako od nas treba da popravlja svoj auto, ja nemam nameru da menjam išta osim sijalice i možda akumulatora. Problem je jer su sve tol

Posted Images

@bags nisam siguran koliko mu stoji to da je los kvalitet i brzo propadanje proizvoda nastalo iz potrosackih pobuda. Mozda ima smisla za mobilne koji su i dalje fashon stvar i svi zele svakih par godina da uzmu novi ali nije bas da svako zeli da posle 5 godina iskesira jos par desetina hiljada evra za novi auto.

Takodje ne bih rekao da su se ljudi promenili, mladi uvek zele da isprobavaju svasta dok stariji cene istrajne stvari koje traju i dobrog su kvaliteta. Nije to nov fenomen.

veci deo covecanstva zivi bedno i ni nema sta da trosi. ovaj bogatiji deo moze i da se razbacuje, sta je kome sudjeno.

1 hour ago, Miki_belavista said:

veci deo covecanstva zivi bedno i ni nema sta da trosi. ovaj bogatiji deo moze i da se razbacuje, sta je kome sudjeno.

frapirao sam se kada sam video podatak da osoba koja zarađuje 1600$ mesečno spada u 10% populacije po prihodima

gospode

dok je svetski medijalni prihod nešto manji od 300$

10 hours ago, Shan Jan said:

nisam siguran koliko mu stoji to da je los kvalitet i brzo propadanje proizvoda nastalo iz potrosackih pobuda. Mozda ima smisla za mobilne koji su i dalje fashon stvar i svi zele svakih par godina da uzmu novi ali nije bas da svako zeli da posle 5 godina iskesira jos par desetina hiljada evra za novi auto.

Mislim da delom sigurno jeste. Milion stvari ima gde ljudi izaberu umesto poprave upgrade da bi recimo dobili npr. ves masinu par db tisu i sa malo manjom potrosnjom a koja u sustini isto pere kao model pre 10 god.

Menjaju ljudi i auta na barem ovde na zapadu bez puno razloga Evo covek pored mene u servisu se upravo raspituje o boljoj integraciji apple car. Naravno manji procenat ali ne zanemarljiv.

Ovo za mlade si u pravu. :)

Prosecna svetska zarada ne moze da se gleda nominalno da bi se realno sagledale brojke. Cene u siromasnim zemljama su nize. Zato mora da se gleda paritet kupovne moci. Razlike bi bile manje ali bi i dalje bile velike.

Zanimljivo bi bilo poredjenje koliko prosečnih plata je bilo potrebno da bi se kupio frižider ili veš mašina ‘70.-ih recimo, i danas.

32 minutes ago, Boksi said:

Zanimljivo bi bilo poredjenje koliko prosečnih plata je bilo potrebno da bi se kupio frižider ili veš mašina ‘70.-ih recimo, i danas.

Mislim da bi se iznenadila. Ves masine i slicne stvari za kucu su postale mnogo jeftinije vremenom. Poskupele su kuce i automobili. Odmori su isto dzabe u odnosu na nekad. E sad, meni i dalje radi sloboda sporet koji je stariji od mene dok kad sam zamenio prastaru gorenje ves masinu poceo sam da ih menjam svakih desetak godina pa i krace, ne svojom voljom.

Kako postajem bumer meni se sve manje menjaju stvari. Ja bih se odmah vratio mom mobu od 6 godina sto sam zamenio za najnoviji fensi model ali odjednom nije mogao vise da izdrzi zahtevnost vibera. Natrpali su toliko nepotrebnog softvera i tako neefikasno ga napravili da eto slucajno samo novi modeli sada mogu da teraju isti posao koji su radili mobilni pre 20 godina. Kompanije namerno prave proizvode da posle par godina budu drasticno gori ne bi li prodali novu generaciju.

Meni npr. stravicno smeta sto ne mogu da nadjem majice koje posle dva pranja ne izgledaju ko da ih nosim dok radim gradjevinu. Ni jedan brend nema normalne. Znas gde nadjem dobar kvalitet? Po raznim lokalnim brendovima u vukojebinama po Aziji i Africi kad odem tamo. Ako oni mogu da naprave kvalitetnu majicu od pamuka mogu i svi ovi koje imamo ovde. Al nece. A platio bih 3 puta vise ako treba.

Edited by Shan Jan

Kako ono kažu, glad u svetu postoji ne zato što ne možemo da nahranimo siromašne, nego zato što ne možemo da nahranimo bogate.

Uz to ide i gomila nas koji pokušavaju da imitiraju njihov lifestyle, zbog zato. I onda samo glumimo, pravimo se, trošimo... Da to donosi sreću pa da razumem, ali recimo lično sam srećan što nisam Elon, a ni Bill pa ni Mark. Što ne znači da trošim mnogo manje gluposti od onih koji im zavide.

3 hours ago, Shan Jan said:

Mislim da bi se iznenadila. Ves masine i slicne stvari za kucu su postale mnogo jeftinije vremenom. Poskupele su kuce i automobili. Odmori su isto dzabe u odnosu na nekad. E sad, meni i dalje radi sloboda sporet koji je stariji od mene dok kad sam zamenio prastaru gorenje ves masinu poceo sam da ih menjam svakih desetak godina pa i krace, ne svojom voljom.

Kako postajem bumer meni se sve manje menjaju stvari. Ja bih se odmah vratio mom mobu od 6 godina sto sam zamenio za najnoviji fensi model ali odjednom nije mogao vise da izdrzi zahtevnost vibera. Natrpali su toliko nepotrebnog softvera i tako neefikasno ga napravili da eto slucajno samo novi modeli sada mogu da teraju isti posao koji su radili mobilni pre 20 godina. Kompanije namerno prave proizvode da posle par godina budu drasticno gori ne bi li prodali novu generaciju.

Meni npr. stravicno smeta sto ne mogu da nadjem majice koje posle dva pranja ne izgledaju ko da ih nosim dok radim gradjevinu. Ni jedan brend nema normalne. Znas gde nadjem dobar kvalitet? Po raznim lokalnim brendovima u vukojebinama po Aziji i Africi kad odem tamo. Ako oni mogu da naprave kvalitetnu majicu od pamuka mogu i svi ovi koje imamo ovde. Al nece. A platio bih 3 puta vise ako treba.

bela tehnika je pojeftinila ali je i kvalitet opao, kvalitetne stvari još mogu da se nađu ali su u startu skuplje 3x od nekog beko proizvoda, miele mašine za veš startuju od 99999 dinkića pa naviše, beko može da se nađe za 30k...

43 minutes ago, spettacollo said:

Kako ono kažu, glad u svetu postoji ne zato što ne možemo da nahranimo siromašne, nego zato što ne možemo da nahranimo bogate.

Uz to ide i gomila nas koji pokušavaju da imitiraju njihov lifestyle, zbog zato. I onda samo glumimo, pravimo se, trošimo... Da to donosi sreću pa da razumem, ali recimo lično sam srećan što nisam Elon, a ni Bill pa ni Mark. Što ne znači da trošim mnogo manje gluposti od onih koji im zavide.

Marketing je odlicno prodao to da svi danas treba da zivimo luksuzno. Pogledaj filmove iz 80tih, uglavnom prate ljude koji su neka srednja (ponekad radnicka) klasa - od advokata preko inzenjera, korporacijskih radnika, policajaca pa do taksista i frizerki. Svi zive u nekim normalnim stanovima sa uskim kuhinjama, kariranim stoljnacima i kaucom koji gleda na TV. A danas? Ne film, nego bre nase gajbe, obicnih ljudi, svuda se prodaje da to mora da blista od nekog tzv luksuza. Pri cemu taj "luksuz" je cesto loseg kvaliteta.

Najveci kupci luksuznih stvari nisu botati nego radnicka i niza srednja klasa koja nema para za to ali tako zeli da se kurci. Promenio se ceo mindset ljudi. Ne trositi skromno, nego biti skromna osoba je postao porok, nesto sto te cini manje vrednim.

13 minutes ago, Shan Jan said:

Marketing je odlicno prodao to da svi danas treba da zivimo luksuzno. Pogledaj filmove iz 80tih, uglavnom prate ljude koji su neka srednja (ponekad radnicka) klasa - od advokata preko inzenjera, korporacijskih radnika, policajaca pa do taksista i frizerki. Svi zive u nekim normalnim stanovima sa uskim kuhinjama, kariranim stoljnacima i kaucom koji gleda na TV. A danas? Ne film, nego bre nase gajbe, obicnih ljudi, svuda se prodaje da to mora da blista od nekog tzv luksuza. Pri cemu taj "luksuz" je cesto loseg kvaliteta.

Najveci kupci luksuznih stvari nisu botati nego radnicka i niza srednja klasa koja nema para za to ali tako zeli da se kurci. Promenio se ceo mindset ljudi. Ne trositi skromno, nego biti skromna osoba je postao porok, nesto sto te cini manje vrednim.

Slažem se, u pitanju je dobar marketing. Marketing uvek ima svoju svrhu, na prvu loptu bih rekao da je u ovom slučaju bitno da se čovekom u dugovima lakše manipuliše i upravlja nego onim drugim.

On 22. 7. 2025. at 3:28, Shan Jan said:

Bar za majice - Arilje veš (kako se već tačno zovu) i dalje drže dobar kvalitet majica po solidnim cenama. Mislim da bi napravili pun pogodak kada bi malo i osvežili dizajn i približili se omladini (nije jednostavno, znam), a ovo što i sada može da se probere mi je x puta kvalitetnije od konkurencije. Crna polo majica npr, i tako te klasične stvari.

Za belu tehniku, naš problem je i što smo poatali stovarište otpada bele tehnike iz inostranstva. Otud na oglasima veš mašine za 50 evra, itd.

3 milijarde zaradjuje ispod $2/d