Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ima li granica potrebi za potrošnjom?

Featured Replies

Mrlja od krvi može da se skine i pomoću paste od sode bikarbone i vode.

• Replies 171
  • Views 14.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čovek je možda hirurg i radi privatno, na gajbi.

• Profesionalac
    Profesionalac

glede bele tehnike i uopšte el. uređaja, kratka fakultetska epizoda koja oslikava duh vremena: profesor Vukosavić (na ETF-u) tokom jednog od predavanja na električnim mašinama je izjavio (parafraziram

• Ogroman je jer je tako napravljeno s namerom. A i ne mislim ja da svako od nas treba da popravlja svoj auto, ja nemam nameru da menjam išta osim sijalice i možda akumulatora. Problem je jer su sve tol

Posted Images

Pa ne perete valjda krv non stop mellow fantom 40 stepeni za pamucne stvari i najbitnije da na sto manjem broju obrtaja odradi centrifuga ako hocete da se majice ne upropaste jos brze nego sto bi inace. 60 stepeni krpe i peskiri. 90 jednom mesecno da pobije sto treba ili po potrebi za jako prljave krpe i peskire.

24 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

krv će se teško uopšte skinuti pošto je deterdžent slabo do nikako razgrađuje, ali zato hidrogen čini čuda na toj fleki

Kod većih mrlja hoće da bude da hidrogen razgradi fleku i onda je raširi po celom komadu veša :D Jednostavnije samo frljnuti u mašinu i uključiti

2 minutes ago, Time Crisis said:

Kod većih mrlja hoće da bude da hidrogen razgradi fleku i onda je raširi po celom komadu veša :D Jednostavnije samo frljnuti u mašinu i uključiti

brt nisam ja svetolik trpković pufta - kasapin

bavim se finim radom, ruke u mleku i filigranski potezi

nobles

On 23. 7. 2025. at 0:00, pbg12345 said:

extreman primer, posto se radi o vrhunskom sportisti kakvih je zanemarivo malo u svetskoj populaciji, ali novak djokovic

godinama unazad dominantan osecaj kad pomislim na njega je da mi ga je zao

ranije sam mislio kako nije imao detinjstvo i odrastanje

sad shvatam da nije imao nista

Ovo me podseca na drugara jednog kad je pijan pevo Vasu Ladackog

Sve je imo

Nista nije imo

14 hours ago, glibav said:

Golf krajem 80ih je kostao oko 15ak hiljada DM.

Sta znam, kola jesu poskupela ali generalno to je to otprilike.

Cene automobila je uzasno tesko porediti sada i 80tih iako na prvi pogled lice.

Na jednoj strani cena proizvodnje je automatizovana i sigurno je jeftinija na drugoj strani je bazilon novih stvari koje moras ugraditi + mnogo komplikovaniji supply chain.

Just now, bags said:

Cene automobila je uzasno tesko porediti sada i 80tih iako na prvi pogled lice.

Na jednoj strani cena proizvodnje je automatizovana i sigurno je jeftinija na drugoj strani je bazilon novih stvari koje moras ugraditi + mnogo komplikovaniji supply chain.

Slazem se samo sam hteo da pokazem da cena automobila, nije tolika razlika u odnosu na ranije, plus iskreno uvek bih vozio kola koja se trenutno prodaju za 15000EUR nego ono sto je kostalo 15000DM 80ih.

9 minutes ago, bags said:

na drugoj strani je bazilon novih stvari koje moras ugraditi

Ili još bolje ne, ako postoje kupci koji to ne žele. A postoje i to ne mali broj.

Slično je i sa ostalim uređajima, frižiderima, televizorima, usisivačima... razlika više nije toliko u samom kvalitetu proizvoda, već u "pameti". Ili ide zajedno u paketu bez mogućnosti izbora.

Cilj tehnologije je da olakša ili ulepša ljudima život, i sasvim je u redu kupiti novi telefon, televizor ili mikrotalasnu kad novi model ima nešto bolje. Ali danas je problem ako ne želiš novo. Pričalo se već o ceni servisa i da npr. ugradnja klime košta koliko i sama klima ili popravka veš mašine koliko i nova.

Ali s druge strane danas svaka kuća ima telefon, TV, klimu i veš mašinu, nešto što pre 50 godina nije imao skoro niko. Zato je važno da postoje i jeftine stvari.

Kompromisno rešenjebi bili (i) uređaji koji nemaju ono što ljudima ne treba i koji se mogu lako popravljati. Ali to opet nije u interesu proizvođača. Današnji automobili imaju hiljadu senzora, a neće da ti izbace grešku na ekranu šta tačno nije u redu i šta treba da se popravi ili zameni, već idi u servis gde je dijagnostika 300€. A dijagnostika je čitanje informacija koje su senzori prikupili

@Engineer

Minimalna moguca oprema u EU je 2025 vec ukljucuje jako puno stvari koje ne mozes izbaciti.

Ja sam zadnji koji ce braniti govnare iz auto industrije ali naravno da auta sa ovom kolicinom tehnike nije vise moguce popravljati bez servisa. riziko je ogroman.

Ogroman je jer je tako napravljeno s namerom. A i ne mislim ja da svako od nas treba da popravlja svoj auto, ja nemam nameru da menjam išta osim sijalice i možda akumulatora. Problem je jer su sve toliko zakomplikovali da je svaka popravka preskupa, jer traje dugo, a sat servisera je 50-100€. Verovatno i više u skupljim državama. Nisam ni za to da vozimo kao Kremenko i Kamenko, ali neki balans bi trebalo da postoji.

Kad su već ugradili toliko softvera i elektronike, mogli su da pojednostave i popravke. Ako mašina za sudove ili frižider mogu ili moraju da se nakače na wifi da bi imao sve funkcije, i poruče mleko i jaja preko amazona, mogu i da izbace poruku da je crkla pumpa ili termostat, a ne da ti dolazi majstor koji će ti uzeti 300€ samo da ti kaže da ti je crkla pumpa ili termostat.

S druge strane, kao i kod televizora, gde neko želi 8K OLED od 75" a neko HDReady od 32", tako je i kod ostalih uređaja pa i automobila. Neki idu toliko daleko da bi voleli i ručice za podizanje prozora umesto električnih, samo da je što jednostavnije. I da se manje kvari. Jednostavno, nisu se naši zahtevi toliko promenili da nam je neophodno sve nam guraju. Frižider da hladi, šporet da kuva, auto da pređem iz jednog mesta u drugo. I dokle god ja moram da izvadim mleko iz frižidera, stavim tiganj na ringlu, okrećem volan i stiskam gas, razlika između starog i novog, "pametnog" i "glupog" nije nešto što mi pravi razliku u životu. Opet, kome to treba i ko to voli, u redu je. Ali bih voleo i ja da imam izbor.

1 hour ago, Engineer said:

Ili još bolje ne, ako postoje kupci koji to ne žele. A postoje i to ne mali broj.

Kupci ne žele ni da vezuju pojaseve, ali ipak bolje za njih da to rade :)

mrlja od krvi se pere samo hladnom vodom..posebno ako je sveza..i kad je osusena samo treba malo vise da se radi..

zene znaju fantom

Mašina 90, a odlazi i na 60

Provereno

16 hours ago, glibav said:

Golf krajem 80ih je kostao oko 15ak hiljada DM.

Sta znam, kola jesu poskupela ali generalno to je to otprilike.

gledam sad na oglasima najjeftiniji novi golf 30k, uopšte nisu kola poskupela hihi

• ali ne moramo uopšte ići tako daleko u prošlost, sećam se reklama za novi megan koji je 2019 mogao da se kupi za 12k sa sajamskim popustom, danas je najjeftiniji megan 21700 na oglasima, ok može se sigurno ispregovarati par stotina do hiljadu € niža cena ali opet razlika u odnosu na vreme pre korone je drastična

• kada smo kod kola iz najniže klase dačija sandero je bila 8k i nešto, danas je najjeftinija 16k € svakako je bolja od modela iz 2019 ali da li toliko da opravdava povećanje cene od 80% pa nemojmo se zajebavati

peRw63k.jpeg