July 23, 2025Jul 23 pa i ti klima uređaji su jeftiniji brat bratu 50% nego kad su počeli masovnije da se ugrađuju u srbiji. sada doduše ima i znatno više proizvođača pa i to utiče na nižu cenu, nego kada si bio ogranicen na lg & cariereda, u prehrambenoj industriji je taj skok možda i najdrastičniji Edited July 23, 2025Jul 23 by kud u maglu Simoviću
July 23, 2025Jul 23 3 hours ago, dillinger said:Ako je neko u automobilu svaki dan I prelazi vise od 20kkm godisnje kako nema smisla menjati auto mozda ne na manje od 5 ali manje od 10 god svakako. Koliko ljude koji voze krntije srpskim drumovima iste zapravo kostaju godisnje? Jel vredno straha I brige pred svaki malo duzi put sa porodicom?Pa ne, krntije su upravo jer im je namenjeno da posle 5 godina krenu da se kvare. Kako bese ona prica kad je dal Volvo napravio neunistivi auto pa umalo nisu bankrotirali jer niko nije kupovao nove modele?
July 23, 2025Jul 23 BTW, jos u vreme DDR-a napravljeno staklo koje je neunistivo, al jbg, iz nekog razloga biznis na Zapadu nije nikad preuzeo da pravi neunistive case. Pogadjajte sto...
July 24, 2025Jul 24 Kako je to hrana koja je uvek bila jeftinija odjednom postala tako skupa? Svi pricaju o drasticnom povecanju cena hrane. Ne samo u Srbiji, ista prica za Egipat recimo before/after.Pocecu da tripujem da postoji neki pokret za unistavanje ili kontrolisanje domace proizvodnje hrane i neki monopoli na globalnom nivou.
July 24, 2025Jul 24 4 minutes ago, radisa said:Miliš kao za sijalice? Ne znam ali do tell ako je nesto zanimljivo.
July 24, 2025Jul 24 Phoebus Cartel,https://en.wikipedia.org/wiki/Phoebus_cartelTehnički, muguće je napraviti gotovo neuništivu sujalicu, ali je kartel odlučio da sijalice moraju imati radni vek manji od 1000 sati...
July 24, 2025Jul 24 23 hours ago, Venom said:Kad sam uselio u ovaj stan, ostali su neki uređaji, pa i frižider, koji sam pre mesec dana konačno zamenio.Stari: 13-14 godina star, A++ energetska klasa (stara kategorija, ali tada efikasan uređaj), godišnja potrošnja 220kWhNovi: A energetska klasa (nova kategorija, efikasan uređaj na tržištu danas), godišnja potrošnja 110kWhTo je ušteda od 50% u sličnim uređajima sa 15 godina razlike u proizvodnji.I novi je čak i veći. I to im je deklarisana vrednost, stari je imao zamrzivač koji se uglavnom uvek zamrzavao što podiže potrošnju dodatno. Novi je No Frost i to se ne dešava.Sorry, nisi u pravu.Sve je to super sto se tice potrosnje, al mu treba 2 dana da ohladi limenku piva kako treba... Sto se tice uredjaja za hladjenje ili onih sa grejacem, ja biram sto nizu kategoriju energetske efikasnosti... Ne treba mi ekonomicna masina za ves koja preko 6 sati pere ves na 95 stepeni...
July 24, 2025Jul 24 22 hours ago, kud u maglu Simoviću said:meni kvalitet života podižu veš mašina, frižider, mašina za sudove…Pritom su neke tehnologije dostupnije nego što su bile pre. Na primer, meni su kvalitet života podigle kombinovana mašina za pranje i sušenje veša, pegla sa parnom stanicom, indukciona ploča i šrafilica na baterije.
July 24, 2025Jul 24 zašto uopšte neko pere veš na 95°posteljina, veš, peškiri max 60°majice za svaki dan 15’ program
July 24, 2025Jul 24 Just now, kud u maglu Simoviću said:zašto uopšte neko pere veš na 95°posteljina, veš, peškiri max 60°majice za svaki dan 15’ programČovek je možda hirurg i radi privatno, na gajbi.
July 24, 2025Jul 24 1 hour ago, petaras said:Sve je to super sto se tice potrosnje, al mu treba 2 dana da ohladi limenku piva kako treba... Sto se tice uredjaja za hladjenje ili onih sa grejacem, ja biram sto nizu kategoriju energetske efikasnosti... Ne treba mi ekonomicna masina za ves koja preko 6 sati pere ves na 95 stepeni...Ako hoces brze hladjenje - onda kupi neki ovakav "antikvitet"