Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ima li granica potrebi za potrošnjom?

Featured Replies

10 hours ago, Emerald said:

Prosecna svetska zarada ne moze da se gleda nominalno da bi se realno sagledale brojke. Cene u siromasnim zemljama su nize. Zato mora da se gleda paritet kupovne moci. Razlike bi bile manje ali bi i dalje bile velike.

mislis da onaj u Africi sa 80$ ima finu kupovnu moc? Ne , ni u snu. Pricao sa Ukrajinkom, majka joj ima 30 jura pemziju.

• Replies 171
  • Views 14.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Čovek je možda hirurg i radi privatno, na gajbi.

• Profesionalac
    Profesionalac

glede bele tehnike i uopšte el. uređaja, kratka fakultetska epizoda koja oslikava duh vremena: profesor Vukosavić (na ETF-u) tokom jednog od predavanja na električnim mašinama je izjavio (parafraziram

• Ogroman je jer je tako napravljeno s namerom. A i ne mislim ja da svako od nas treba da popravlja svoj auto, ja nemam nameru da menjam išta osim sijalice i možda akumulatora. Problem je jer su sve tol

Posted Images

20 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

frapirao sam se kada sam video podatak da osoba koja zarađuje 1600$ mesečno spada u 10% populacije po prihodima

gospode

dok je svetski medijalni prihod nešto manji od 300$

A sta kazes na ovo - negde 60% Amerikanaca ne bi moglo da pokrije iznenadni trosak od hiljadu dolara.

Jebeni Reece's kosta 180 dinara, crklo sve dabogda

23 hours ago, Miki_belavista said:

veci deo covecanstva zivi bedno i ni nema sta da trosi. ovaj bogatiji deo moze i da se razbacuje, sta je kome sudjeno.

sad cu da otkrijem toplu vodu i dam izjavu u stilu izbora za mis sveta, ali neverovatno je koliko smo (ogromna vecina nas) uljuljkani u nasu svakodnevicu i ubedjeni da svi zive slicno ili makar ne razmisljamo intenzivno o onima koji imaju daleko manje od nas i zive neke sasvim druge zivote

ovih dana sam gledao dosta nekih dokumentaraca iz zemalja treceg sveta, pa sam pod utiscima, npr uobicajeno putovanje imrpovizovanim splavovima rekom kongo izmedju najvecih gradova u drzavi, a na "splavu" koji je zapravo gomila trupaca koje vuce/gura mali brod nekoliko stotina, ako ne i nekoliko hiljada nesrecnika

10 minutes ago, pbg12345 said:

a na "splavu" koji je zapravo gomila trupaca koje vuce/gura mali brod nekoliko stotina, ako ne i nekoliko hiljada nesrecnika

I majke sa decom i svasta nesto. Pa naidje oluja na reci i tako...

12 minutes ago, pbg12345 said:

sad cu da otkrijem toplu vodu i dam izjavu u stilu izbora za mis sveta, ali neverovatno je koliko smo (ogromna vecina nas) uljuljkani u nasu svakodnevicu i ubedjeni da svi zive slicno ili makar ne razmisljamo intenzivno o onima koji imaju daleko manje od nas i zive neke sasvim druge zivote

ovih dana sam gledao dosta nekih dokumentaraca iz zemalja treceg sveta, pa sam pod utiscima, npr uobicajeno putovanje imrpovizovanim splavovima rekom kongo izmedju najvecih gradova u drzavi, a na "splavu" koji je zapravo gomila trupaca koje vuce/gura mali brod nekoliko stotina, ako ne i nekoliko hiljada nesrecnika

Bar mi neki teoretski znamo, oko mene ima onih koji su uvereni da svi u Bg imaju bar 2k platu, to jest, da je minimalac toliki lolol

6 minutes ago, Svemir Zeka said:

Bar mi neki teoretski znamo, oko mene ima onih koji su uvereni da svi u Bg imaju bar 2k platu, to jest, da je minimalac toliki lolol

ja srecom, svojim izborom, a u mogucnosti sam, vec duze vremena nemam, odnosno imam jako malo kontakta sa tom sortom

ono sto je lepo da takvima ni 20 000e mesecno ne bilo dovoljno u njihovom takmicarskom poimanju zivota

1 hour ago, Svemir Zeka said:

plate u Srbiji u svetskim okvirima nisu male, jos jedan aspekt koji doprinosi da nase firme ne budu konkurentne.

extreman primer, posto se radi o vrhunskom sportisti kakvih je zanemarivo malo u svetskoj populaciji, ali novak djokovic

godinama unazad dominantan osecaj kad pomislim na njega je da mi ga je zao

ranije sam mislio kako nije imao detinjstvo i odrastanje

sad shvatam da nije imao nista

9 hours ago, pbg12345 said:

extreman primer, posto se radi o vrhunskom sportisti kakvih je zanemarivo malo u svetskoj populaciji, ali novak djokovic

godinama unazad dominantan osecaj kad pomislim na njega je da mi ga je zao

ranije sam mislio kako nije imao detinjstvo i odrastanje

cekaj stani, on da nije imao nista ne bi bio onako mentalno solidan. a jeste.

9 hours ago, pbg12345 said:

Mislim da je ovo preterivanje. Mozda da pojasnis.

glede bele tehnike i uopšte el. uređaja, kratka fakultetska epizoda koja oslikava duh vremena: profesor Vukosavić (na ETF-u) tokom jednog od predavanja na električnim mašinama je izjavio (parafraziram):

Moja generacija inženjera je imala cilj (od industrije) da napravi uređaj koji će večno da traje, vaša će imati cilj da napravi uređaj koji se kvari dan nakon isteka garancije.

Oko bele tehnike:

Pitao sam jednog rodjaka koji je menadžer u Gorenju (sada Hisense) oko trajnosti proizvoda on mi je rekao:

"Jeste to i cilj proizvodjača, ali i "povratna informacija" od kupaca je bila "dajte nešto da kada se pokvari ne moram da dižem kredit da kupim". Dakle našli smo se na "pola puta". E sad da li ja ta potreba veštački izazvana..."

Ima i do toga da je radna snaga danas skuplja od mašina (zavisi doduše kako gde). Nisam siguran da su mašine ranije bile neuništive, meni je detinjstvo prošlo u tome da je stalno nešto bilo u kvaru, od automobila do veš mašine. U poslednjih 15 godina mi je crkla veš mašina i mašina za sudove i to je to, sve ostalo radi kao sat. Sad sigurno izazivam sudbinu, al šta da radim.

Razlika je u tome da je ranije nego stalno dolazio da popravlja, ili je nošeno na popravku, danas se zameni. Odnosno, pisao sam ranije sigurno, tad kad mi je crkla veš mašina, "majstor" je rekao elektronika, popravka 200e, kupite novu mašinu. Problem je u tome što je on majstor koliko i ja, zna da izvadi plastičnu kutiju i stavi novu i poveže kablove. To sam sve uradio i ja i poslao plastičnu kutiju nekom poštom ko tu uslugu prodaje na Ebayu. I to je koštalo 35 evra, verovatno su zamenili neki kondenzator ili šta je već crklo i poslali mi nazad.

Ali u globalu taj posao nije isplativ, majstora nema, i onda bacaj i kupi novo.

edit: lažem crk'o je i 15 godina stari televizor prošle godine, nije hteo da se upali više. I to bi neko znao da popravi, ali nema ko. S druge strane novi ima 4x više piksela i troši duplo manje struje. Tako da zamena umesto popravke ponekad ima i finansijskog smisla.

Edited by Venom

ima smisla kupiti novi tv ili komp jer je tu vidljiv napredak iz decenije u deceniju, 80tih su se pojavili tv u boji kod nas, vidljiv napredak u odnosu na crno - bele aparate lampaše, posle s došli ravni ekrani, sitno unapređenje i dalje je to bila ista rezolucija 576i, pa su se pojavili plazma tv sa 720p rezolucijom, pa posle njih lcd, pa je rezolucija porasla na 1080p opet vidljiv napredak sa pojavom prvih kanala koji su emitovali u toj rezoluciji, sada su aktuelni 4k tv i ima za svačiji džep od klotara do nabudženih verzija sa hdr, oled i milion Hz ekranima koji zauzimaju pola zida.

Sa druge strane veš mašine, zamrzivači, bojleri, frižideri, šporeti, razni drugi mali kućni aparati rade istu stvar koju su radili i pre 50 godina uz manje kozmetičke promene i troše 10% manje struje hihi ali imho ne povećavaju kvalitet života značajno da bi opravdavali zamenu za nove na svakih 5-10 godina, samo povećavamo količinu đubreta i CO2 koji emituje proizvodnja zamenskih uređeja...