noskich Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 (edited) Slicno kao na Kubi, najveci udarac na ekonomiju DPRK je izazvao kolaps SSSR-a. Nakon zavrsetka korejskog rata ekonomija DPRK i zivotni standard su bili bolji nego na jugu za deceniju do deceniju i po. Kako je SSSR nazadovao to se direktno odrazilo na DPRK. U tom periodu relativnog prosperiteta veliki broj Korejaca iz Japana koji podrzavaju sever se vratio u DPRK kao deo organizovanog programa povracaja u maticu. E sad, sto je govorio Aca postar, SHBBKBB, da su uloge zamenjene i da je US ekonomski kolapsirala umesto SSSR-a ne verujem da bi situacija za slojeve na drustvenom dnu bila drugacija. Cak i bez kolapsa ljudi na margini jedva prezivljavaju u US i UK (beskucnici, food stamps), a u slucaju hipotetickog kolapsa bi sigurno bilo masovnog umiranja od gladi, samo ne po politickoj liniji kao u DPRK, vec po finansijskoj. I hajde sad, da ne budem pogresno shvacen jedan caveat, naravno da sam protiv umiranja od gladi bilo gde i bilo za sta i da bi prvo trebalo obezbediti minimum svima pre nego sto se razmislja o drugim stvarima, bilo da je u pitanju DPRK, Afrika, Srbija ili US. Edited November 3, 2015 by noskich Link to comment
Muwan Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Još desetak ovakvih postova i pola foruma ima da emigrira u DPRK bez da se osvrne. Link to comment
noskich Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 (edited) Ima tu paralela. Trange frange, sverc, na crno, ispod ruke, posao u gradu, a obradjivanje zemlje i uzgoj hrane kod kuce, dvovalutni sistem, veze i vezice, partokratija, ideolosko nasledje marksizma, infrastruktura koja se raspada, socijala koja se skuplja do prozirnosti, tajkunska privatizacija, neopravdane i nicim izazvane, Udba i militarizacija, obozavanje vodje, mi smo glavni faktor u svetu/mi smo najbolji narod kompleks, izdajnici i patriote, ko je iz dobre, a ko iz lose porodice, cetnici i partizani, bivse kolonije gde je tudjman vladao ... Srpsko iskustvo bi moglo da se pelcira tamo. Ja nazalost ne mogu da zivim u Korejama i Japanu zbog vegetarijanske ishrane. Edited November 3, 2015 by noskich Link to comment
Shan Jan Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 Eh da samo nije te opsednutosti mesom u severnoj koreji gde bi im bio kraj Link to comment
noskich Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 (edited) Svako ima svoje prioritete. Nisam mogao da prezivim vise od dve nedelje na vocu i slatkim pecivima u Koreji i Japanu (u Japanu je bilo indijske hrane, pa nesto podnosljivije). Edited November 4, 2015 by noskich Link to comment
Muwan Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 Evo šta kaže Jedini Srbin u DPRK. Nadam se da za expate imaju internet konekciju, sad kad krene opšta selidba forumaša u Pjongjang bio bih tužan da odande ne mogu da se jave na forum i podele svoje oduševljenje sa nama neodlučnima. Link to comment
hazard Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 Evo šta kaže Jedini Srbin u DPRK. Nadam se da za expate imaju internet konekciju, sad kad krene opšta selidba forumaša u Pjongjang bio bih tužan da odande ne mogu da se jave na forum i podele svoje oduševljenje sa nama neodlučnima. Ovo je kljucni pasus: Odnos prema vođi - fantastičan! Morali smo da proverimo i da li je odnos prema vođi fanatičan, kao što se predstavlja. - Obično možete pročitati da to izgleda fanatično, ali meni izgleda fantastično. Voleo bih da mi isto tako volimo našeg predsednika, ma ko god on bio, ma kog uverenja, koje god političke stranke. Predsednik je zaslužio da ga poštuje narod koji ga je izabrao i samim tim i da ga voli. Te norme bi trebalo da važe za svakog predsednika u svakoj zemlji. Link to comment
noskich Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 (edited) Ovo je kljucni pasus: Voleli (ili `voleli`) smo i mi Tita i plakali. A sad se DPRK posmatra kao chudo na zemlji. Pamcenje nam je vrlo kratkorocno, zato ponavljamo iste greske stalno. Svako osim ortodoksnih likova tipa balkanskog spijuna je znao da zvanicni mediji u SFRJ lazu. To je nekad bilo drugo stanje uma, potpuno drugacija percepcija stvarnosti. Mladi koji se dobrovoljno javljaju da u nedodjijama tucaju kamen. Besplatno. A danas ne bi to radili ni da im se relativno dobro plati. Nije kul, a tesko da se radi. Bolje ispijati pice u kaficu i blejati na mobilnom, sve od penzijice roditelja. Edited November 4, 2015 by noskich Link to comment
hazard Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 + beskonačno Sent from my Z00D using Tapatalk Link to comment
noskich Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 Pa jeste, bolje da se plati teretana nego da se dobrovoljno radi na akciji. Ionako do tih nedodjija sada ne bi moglo ni da se stigne koliko je propala infrastruktura. Red voznje vozova je kao kad je bio Cira. Platis ulaz u klub, pice koje kosta 1000% od prodajne cene i juris sojke sa kojima ne mozes ni da pricas koliko je bucno, a zasto i da pricas kad to nema svrhu. Na igrankama tokom akcija si morao da pricas, to je bio smor. Pozeljno je bilo i da sviras gitaru, bezveze. Link to comment
FERNOUX H Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Naravno da je bolje. +100 Link to comment
hazard Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 (edited) Pa jeste, bolje da se plati teretana nego da se dobrovoljno radi na akciji. Ionako do tih nedodjija sada ne bi moglo ni da se stigne koliko je propala infrastruktura. Red voznje vozova je kao kad je bio Cira. Platis ulaz u klub, pice koje kosta 1000% od prodajne cene i juris sojke sa kojima ne mozes ni da pricas koliko je bucno, a zasto i da pricas kad to nema svrhu. Na igrankama tokom akcija si morao da pricas, to je bio smor. Pozeljno je bilo i da sviras gitaru, bezveze. Ti si car majke mi. Edited November 5, 2015 by hazard Link to comment
Recommended Posts