Jump to content
IGNORED

Svet


Кристофер Лумумбо

Recommended Posts

Posted (edited)

Snalažljiv je naš čovjek:

Quote

Balkan trafficking outfits have eschewed the top-down, territorial structure of cartels from Mexico and Colombia, working instead in small cells that are highly mobile, secretive and capable of moving astonishingly large loads of cocaine, counter-narcotics officials said. While the gangs aren’t monolithic and have engaged in their own bloody, internecine feuds, collectively these cliques have been dubbed the Balkan Cartel by law enforcement. Their networks have proved difficult to penetrate and even harder to topple.

“There is no strict hierarchical structure to the Balkan Cartel,” a former U.S. Drug Enforcement Agency (DEA) official who has investigated these gangs told Reuters. “There’s no godfather.”

 

:kralj:

Quote

The material portrays Balkan traffickers as an enterprising group of logistics specialists grafted to every link of the cocaine supply chain, a position that has made them indispensable to other syndicates looking to move loads out of South America.

 

Edited by Roger Sanchez
Link to comment

To je lepo opisano u Narcos kada je čini mi se Feliks Galjardo prvi počeo da naplaćuje prevoz Kolumbijcima u koksu umesto u kešu

Link to comment
1 hour ago, Roger Sanchez said:

 

Očigledno se i međ' njima zna ko kosi, a ko...

 

Quote

Their gradual mastery of the trans-Atlantic smuggling route was aided by maritime know-how gained through centuries of Balkan seafaring.

 

:winkglasses:

Link to comment
Quote

While the gangs aren’t monolithic and have engaged in their own bloody, internecine feuds...

 

Link to comment

bivsli marinac, otac 6 dece, cami i zatvoru cekajuci da ga australijske pickice isporuce americi jer je navodno obucavao kineske pilote vojnim tehnikama - vest 

 

ne mogu reci da smo bili bliski prijatelji, ali jesmo cirkali vise puta do u sitne sate u lokalnom pekinskom ossie baru.

 

secam se da je bio slican skandal sa engleskim pilotima, ali ne zanm da li je iko od njih ovako zaglavio.

 

danijel nije kriv ako je verovati zajednickim prijateljima. ja ne znam jer se nismo nesto doticali tih tema, ali izgledao mi je veoma bezbrizno. lik je inace veoma interesantan. dolazio je iz susednog pekingu tjencina na pice i zajedno smo cekali da se otvori metro kako bi se mogao vratiti nazad (brzi voz iz pekinga za tjencin ide 30ak miunuta). nadam se da ce se izvuci i vratiti porodici. 

 

 

 

 

  • +1 2
Link to comment

NATO odrzava nesto sto se zove NATO Youth Summit, gdje se mladi, buduci lideri, valjda upoznavaju sa opasnostima koje prijete organizaciji i drzavama clanicama. Stoltenberg, izmedju ostalog kaze: "... it's not about moving NATO to the Indo Pacific, it's about that China and global threats are coming closer to us.." ili ".. the war in Ukraine demonstrates that security is not regional, secuirity it's global. The main country that is enabling Russia to conduct its war against Ukraine, in Europe, is China!"

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Sa 99% prebrojanih glasova, prakticno su zavrseni nacionalni i lokalni izbori u Juznoafrickoj Republici. Oko 60% ljudi je glasalo.

 

ANC, koji vlada od pada aparthejda, se srucio na 40% sa 57% koliko su imali na prethodnim izborima i 65% koliko su imali 2009. Ipak, treba reci da je najveca prava opoziciona partija, DA, ostala prakticno na istom rezultatu kao i na prethodnim izborima - 22%. Glasovi su otisli MK, koju vodi Zuma, covek koji je upravo i predvodio ispred ANC raspad JAR u zadnjih 10tak godina. Slicno, kao kad je ranije krenulo trvenje u ANC pa se odcepio EFF koji vodi Melema, nekadasnji lider podmladka ANC. Razlog zasto DA nije dobila vise glasova moze da se trazi u tome da ih i dalje bije glas da su belacka partija (za njih uglavnom glasaju belci, mesanci i uopsteno necrnci). Sa druge strane Zului (jedan od 15 glavnih naroda u JAR) uglavnom glasaju horski za svog kandidata a Zuma je Zulu. 

image.thumb.png.e3fd90667f23d46a004c9da997ea479e.png

 

Dakle sta imamo:

  • 40% ANC - Partija koja jase na antiaparthejd borbi ali je vec odavno postala meka za korupciju koja unistava zemlju.
  • 22% DA - Uglavnom necrnacka opozicija koja odavno drzi West Cape provinciju (jedina gde su crnci manjina) i vecito se bori za vlast u Gautengu (srce zemlje u svakom smilu, najmnogoljudnija i najjaca provncija, gde su i ovaj put izgubili od ANC).
  • 15% MK - Nepoznata Zulu partija koja je stala iza bivseg predsednika Zume.
  • 10% EFF - Partija koju vodi Melema, poznata po radikalnom programu (oduzimanje imovine belcima, nacionalizacija vecine industrije, proterivanje crnaca koji nisu rodom iz JAR i sl.) i koji su u proslosti bili vrlo spremni na nasilje. 
  • 4% IFP - Ova partija se svaki izbor krece u ovim nekim procentima, po onom sto pricaju deluju normalci ali ne znam dovoljno o njima.

 

DA sigurno nece praviti koaliciju sa MK ili EFF (prve zbog Zume koga najvise okrivljuju iz opozicije a druge zbog antibelacke retorike). Zbog toga je izvesno da ce vlast praviti ANC sa nekim. Par mogucih scenarija:

  • ANC i MK - ovo je prakticno stari ANC sa Zumom i zato je gotovo izvesno da se to nece desiti.
  • ANC i EFF - verovatno koalicija koje se svi najvise plase i koja bi jos vise oterala zemlju u haos jer bi ANC nastavio sa korupcijom, samo bi sada dodali i ustupke nekim ekstremnim EFF idejama koje bi unistile ekonomiju.
  • ANC i DA - ovo je bilo nemoguce za pretpostaviti ranije, medjutim sada svi pricaju o tome. Ipak, da bi se to desilo, DA ce verovatno traziti ustupke u smislu da se skloni Ramafoza, lider ANC na losem glasu zbog korupcije, kao i dosta prava u vladi. 

 

Cekaju nas vrlo bitne odluke, koje ce uticati ne samo na JAR nego i na ceo jug Afrike.

  • +1 3
  • Hvala 3
Link to comment

Sutra su izbori u Meksiku.

 

Prvi put u istoriji predsednica ce biti zena.

 

 

Favorit je Claudia Sheinbaum, kandidatkinja vladajuce partije Morena sadasnjeg predsednika Andres Manuel Lopez Obradora (AMLO). Bila sefica Mexico DF (okrug u kome se nalazi Meksiko Siti). Kandidatkinja  kontinuiteta, imda solidno drzanje i inteligenciju.

 

Cela opozicija (nekadasnji vladajuci klijentelisticki PRI, desna  PAN i umereno leva PRD iz koje se AMLO otcepio) je stala iza  outsider senatoreka Xochitl Galvez. Ono, soundbite kandidatkinja, law i order.

 

Treci kandidat je bez  sansi, treceputas, 

 

Ovo su najsveziji polovi.

 

image.png.734ba0a9fbcbbe78087b52a5fc4d2b01.png

  • +1 2
  • Hvala 1
Link to comment
Posted (edited)

Dobila Claudia ubedljivo.

 

Unuka jevrejskih imigranata (po majci) i litvanskih (po ocu).

 

PhD iz fizike, energeticar.

 

Neki je porede sa Andjom Merkel, neki se pitaju da li ce da bude lutka na koncu AMLOa.

 

Meni deluje solidan izbor. Ozbiljna, pripremljena, a opet, nije skroz u kandzama krupnog kapitala ni SADa. Neko ko je na levici, a nije populista megaloman.

Edited by Budja
  • +1 1
  • Hvala 1
Link to comment

@BudjaŠta treba da se desi u Meksiku da makar počne borba protiv kartela? Ili je samo El Salvadorski scenario realan? Ne mogu ni da zamislim kakav haos bi nastao u tolikoj zemlji.

Link to comment
1 hour ago, zorglub said:

@BudjaŠta treba da se desi u Meksiku da makar počne borba protiv kartela? Ili je samo El Salvadorski scenario realan? Ne mogu ni da zamislim kakav haos bi nastao u tolikoj zemlji.

 

Kvaka je u tom da el salvadorske bande nisu karteli, nego samo sitrni reketasi, pa se i lakse resilo.

Kacio je @bags odlican clanak na temu El Salvadora.

 

 

  • Hvala 1
Link to comment
1 hour ago, zorglub said:

@BudjaŠta treba da se desi u Meksiku da makar počne borba protiv kartela? Ili je samo El Salvadorski scenario realan? Ne mogu ni da zamislim kakav haos bi nastao u tolikoj zemlji.

 

Da se izmesti ceo Meksiko u staru pokrajinu meksika Kaliforniju a ista preseli u Meksiko mozda. Ovako nista.

Link to comment
×
×
  • Create New...