Jump to content
IGNORED

Kindle

Recommended Posts

Posted
Just now, goofs said:

Kindle nije bas najbolji za citanje PDFa, po pravilu bolje ti je da trazis knjige u nativnom .mobi formatu.

E sad, ako imas dosta PDFova, postoje programi koji konvertuju PDF u mobi, mozda si ih vec koristila, po meni najbolji je Calibre-ebook. S tim sto i kod njega konverzija nekad zakaze zbog hrpe raznoraznih razloga, neki put valja uraditi copy/paste celog PDF dokumenta u txt fajl, pa iz njega konvertovati u mobi, znaci treba se malo akati i cimati.

e pa upravo sam probala sa jednim konvertovanim fajlom iz orginala pdf na epub

i sad, u tom istom calibe ima i čitač, tu je sve ok i sve se vidi

ali kada otvorim u dugom čitaču (kojeg sam posebno skinula) taj isiti fajl, tu vidim te matrakuke

tako da mi ništa nije jasno

sad sam malo u panici, kako će to videti taj čitač što je instaliran u kindlu

Posted

Sad sam zvala Daniela da se malo raspitam i on kaže da ako je fajl dobro konvertovan i ako u calibreu vidim normalno da ću videti ok i na kindlu jer prepoznaje najnormalnije naša slova.

Posted

Uvek moze da se dotera nekim metodama, uz manje ili vise cimanja. Bitno je paziti na file-encoding prilikom konverzije, kao i na file-encoding izvornog materijala, te po potrebi izvrsiti find/replace svih slova sa kvacicom u izvornom materijalu :) nemam vremena sad, ali pisacu detaljnije ako nekome bude zatrebalo.

Posted
1 minute ago, goofs said:

Uvek moze da se dotera nekim metodama, uz manje ili vise cimanja. Bitno je paziti na file-encoding prilikom konverzije, kao i na file-encoding izvornog materijala, te po potrebi izvrsiti find/replace svih slova sa kvacicom u izvornom materijalu :) nemam vremena sad, ali pisacu detaljnije ako nekome bude zatrebalo.

e sad kad si počeo moraćeš, jer ovo kao da si mi na španskom pričao :sad:

Posted

dobices uputstvo za konverovanje uz gomilu knjiga na cd-u koji ce da ti stigne uz kindle, ako pazaris. 

Posted
17 minutes ago, Joe D said:

dobices uputstvo za konverovanje uz gomilu knjiga na cd-u koji ce da ti stigne uz kindle, ako pazaris. 

e da tačno, dobiću

što je super :)

Posted

Traži knjige u kindle mobi ili azw formatu ili epub formatu koji se lako konvertuje u mobi/azw.

Prebacivanje iz pdf u mobi/azw je posao i nije za nekoga ko bi samo da čita.

Posted
1 minute ago, Cyan said:

Prebacivanje iz pdf u mobi/azw je posao i nije za nekoga ko bi samo da čita.

:blink:

pa ja ne znam šta je tu toliki posao ?

200 strana bukvalno za čas se konvertuje. 

Posted

zavisi od pdfa. pdf može da sadrži skenirane stranice ili font koji je konvertovan u krive.

onda se radi ocr, pa prebacivanje u neki od formata za redakciju, pa pravljenje epuba.

epub je u stvari zipovan html+slike i fontovi ako ih ima+par fajlova koji definišu strukturu.

Posted
1 minute ago, Cyan said:

zavisi od pdfa. pdf može da sadrži skenirane stranice ili font koji je konvertovan u krive.

onda se radi ocr, pa prebacivanje u neki od formata za redakciju, pa pravljenje epuba.

epub je u stvari zipovan html+slike i fontovi ako ih ima+par fajlova koji definišu strukturu.

aha, ok, hvala na objašnjenju, ja te stvari ne znam

konvertovala sam samo obične neke pisanije

Posted

Balkandownload.org i Calibre za Kindle Paperwhite najbolja kombinacija. Sve jednostavno i lako. Uživajte [emoji846]

• Hvala 1
Posted

uzeh i ja svoj kindle

nabudžila neke knjige., čisto radi probe

manji je ekran nego što sam se nadala (mada znam šta je 6' ali eto) , ali vidim već sada da je dosta prijatno za oči, što je ok

e sad, obzirom da sam ja stara garda, koja je do sada u rukama držala samo papirnate knjige, trebaće vremena za navikavanje :dry:

videćemo kako će to da ide

neko je ranije spomenuo da mi ovo i ne treba ako imam dobar mobilni

dakle, mobilni ne podnosim, koristim ga samo kada moram, ali nije da nisam i na mobilnom čitala svašta nešto

ipak, ne može se ovo porediti sa mobilnim, mnogo je ovo bolje za čitanje, tu nema dileme, i to iz mnogo razloga,

jedino mi nije jasno zašto su ovolike morale da budu margine, a vidim da nema podešavanja tipa da se margine smanje

Posted (edited)

Imaš podešavanja za margine, ne možeš da ih ubiješ skroz, ali ima: kad si na strani knjige koju čitaš, pipneš vrh ekrana, pa levo imaš Aa. Tu su ti u Layout tabu i margine i spacing.

Ono što meni znači od prvog dana je da čitam u landscape modu; bolje mi leži u ruci, a prijatnije mi je da mi je red duži, a stranica kraća, no kapiram da je to individualno...

Edited by Skyhighatrist
Posted
1 hour ago, Skyhighatrist said:

Imaš podešavanja za margine, ne možeš da ih ubiješ skroz, ali ima: kad si na strani knjige koju čitaš, pipneš vrh ekrana, pa levo imaš Aa. Tu su ti u Layout tabu i margine i spacing.

Ono što meni znači od prvog dana je da čitam u landscape modu; bolje mi leži u ruci, a prijatnije mi je da mi je red duži, a stranica kraća, no kapiram da je to individualno...

Gde se podešava taj mode ?

Ja sam videla samo ono dark ?

Posted

Isto u Layout tabu, zove se Orientation

viber-image-2020-06-16-21-37-03.jpg