Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted
upravo. umesto ovakvog preko ade trebalo je napraviti nešto ko pre 100 godina. recimo ko onaj pančevački. bilo bi jeftinije. i smederevci su jeftiniji od električnih šporeta, crnobeli televizori od plazme. doduše, mislim da onakva crkva na vračaru jeste budalaština.
Sta znam, kad su vec poceli da je prave dobro je sto su je zavrsili, barem da onako sivo betonska i gurava okruzena sutom, sljunkom i gradjevinskim ogradama ne ruzi vracarski plato. Interesantno je da dosta stranaca koji su dolazili ovde kod mene najpre traze nju da obidju i uglavnom su reakcije pozitivne. Naravno, nema na njoj ni Mikelandjela, ni Bruneleskija, ni Berninija, ni Gaudija ali, kazem, kad su je vec pravili takvu kakva jeste dobro je sto su je zavrsili. Sto sam stariji i lenjiji sve vise cenim tezu da ako nesto pocne bolje je da se zavrsi nego da se stalno rone suze pored nezavrsenog objekta zasto se taj objekat uopste zapoceo. Na kraju krajeva, i gotov objekat moze da se srusi isto tako lepo kao i nezavrsen, kad neko osmisli nesto pametnije da stoji na tom mestu.
Posted (edited)

ti stranci joj verovatno nisu prilazili blizu. slazem se da u nekim situacijama izgleda jako dobro, sa 100m daljine, noc, magla, sneg, osvetljenje, slican ambijent. sve dok se ne zagleda izbliza. realno, po svakom mogucem kriterijumu, objekat je nakazan. jedino sto je onaj ko je bio zaduzen za osvetljenje odlicno uradio posao, kao i onaj ko je sredjivao plato ispred crkve.ono kako izgledaju zavrseni delovi unutra je za poseban no comment.

Edited by gazza1
Posted
Sta znam, kad su vec poceli da je prave dobro je sto su je zavrsili, barem da onako sivo betonska i gurava okruzena sutom, sljunkom i gradjevinskim ogradama ne ruzi vracarski plato. Interesantno je da dosta stranaca koji su dolazili ovde kod mene najpre traze nju da obidju i uglavnom su reakcije pozitivne. Naravno, nema na njoj ni Mikelandjela, ni Bruneleskija, ni Berninija, ni Gaudija ali, kazem, kad su je vec pravili takvu kakva jeste dobro je sto su je zavrsili. Sto sam stariji i lenjiji sve vise cenim tezu da ako nesto pocne bolje je da se zavrsi nego da se stalno rone suze pored nezavrsenog objekta zasto se taj objekat uopste zapoceo. Na kraju krajeva, i gotov objekat moze da se srusi isto tako lepo kao i nezavrsen, kad neko osmisli nesto pametnije da stoji na tom mestu.
naglasak je bio na "onakva". mislim ogromna i od betona. glupo mi je bilo jer je crkveni objekt. a crkva stalno priča o skromnosti, duhovnim vrednostima, tradiciji. ja ne znam koji se objekt praviod betona sem bunkera.nego što ne pruže džadu, makar i samo sa dve trake, provizornu od jurija gagarina do obilaznice
Posted
ti stranci joj verovatno nisu prilazili blizu. slazem se da u nekim situacijama izgleda jako dobro, sa 100m daljine, noc, magla, sneg, slican ambijent. sve dok se ne zagleda izbliza. realno, po svakom mogucem kriterijumu, objekat je nakazan.
Ma jok, cak su i unutra ulazili i zaobilazili kasikare i kranove. :D Ima nesto kod ljudi sto ih tera da vole monumentalne objekte. Izgleda da size really does matter. Ja sve cekam da smog malo dotera onaj sljasteci beli mermer pa da dam konacnu ocenu. Ovako mi izgleda kao neprirodno izrasli coskasti bojler od 80 litara koji je pobegao iz prodavnice.
Posted
realno, po svakom mogucem kriterijumu, objekat je nakazan. jedino sto je onaj ko je bio zaduzen za osvetljenje odlicno uradio posao, kao i onaj ko je sredjivao plato ispred crkve.
Na žalost(na žalost zato što je objekat tu gde jeste i neće nikuda još jaaaaako dugo), moram se složiti. Pre svega je kič, i to toliki da je ona Draškovića crkva na Ceraku arhitektonska lepotica za nju. Žasu.
Posted
naglasak je bio na "onakva". mislim ogromna i od betona. glupo mi je bilo jer je crkveni objekt. a crkva stalno priča o skromnosti, duhovnim vrednostima, tradiciji. ja ne znam koji se objekt praviod betona sem bunkera.nego što ne pruže džadu, makar i samo sa dve trake, provizornu od jurija gagarina do obilaznice
:lol: Aha. Ko o cemu kurva o postenju. Od 100 najznamenitijih i najmonumentalnijih svetskih objekata koji su napravljeni u citavoj istoriji bar dvadesetak (ako ne i vise) su razni sakralni objekti, hramovi, crkve, grobnice i tako to.Za tu dzadu stvarno ne znam. Slabo poznajem taj deo Beograda.
Posted
:lol: Aha. Ko o cemu kurva o postenju. Od 100 najznamenitijih i najmonumentalnijih svetskih objekata koji su napravljeni u citavoj istoriji bar dvadesetak (ako ne i vise) su razni sakralni objekti, hramovi, crkve, grobnice i tako to.Za tu dzadu stvarno ne znam. Slabo poznajem taj deo Beograda.
Pocelo je bas kad treba: u vreme takozvanog nacionalnog osvescenja, kad su Srbi dolazili pameti, setali celom ondasnjom Jugoslavijom mosti jednog kneza, koji bas zbog tog i takvog setanja, vise nikad nece biti isti u legendama i pricama jednog naroda. Celomudreni teoreticari i jos celomudreniji istoricari, novinare da ne pominjem, su krenuli da redefinisu istorijsku ulogu Srba, zaboravljajuci da se to ne radi onako kako su oni radili, proglasavajuci porazene za pobednike…. Ispostavilo se da su na neku cudan, sizofren nacin – u pravu: usledila je serija poraza na koji smo bili pripremljeni. Scenografijom, kostimografijom, arhitekturom….Uz fanfare i prigodne primedbe o komunistickom rezimu pocela je (ne znam pravi izraz) izgradnja crkve Svetog Save na Vracaru. U duhu novokomponovanog patetizma crkva je preimenovana u hram (kao da svaka crkva nije hram ili bese obrnuto, ne znam). I – poceo je, pracen takodje prigodnim aferama, da nice jedan arhitektonsko – politicko – moralni monstrum. Arhitektonski, gradjevinarski (znam da TO nije isto) poceli smo da se hvalimo velicinom i monumentalnoscu zdanja kakva su neki drugi, negde drugde, podigli pre cirka hiljadu godina, koja stotina godina vise ili manje, nebitno. I to u vreme kada su ostali uveliko pravili tunele ispod Lamansa, vestacka ostrva, mostove duge nekoliko desetina kilometara…. Ne bi to bilo nista strasno da u nasem okruzenju jos uvek nisu ziveli ljudi koji su nas uveli u svet svetskih arhitektonskih i gradjevinarskih velesila, mostova izmedju ostalog. Ali – sta je tu je. Ideja da se napravi nesto NOVO, arhitektonski znacajno, a da ostane ipak crkva i to pravoslavna nije, koliko se secam, ni pomenuta. Ali se zato dobro secam zagrizenosti takozvanih crkvenih otaca koji ni kao ideju nisu hteli da razmotre mogucnost da se unutrasnjost crkve oslika ikako drugacije nego tradicionalno, podrazumevajuci pod tim slikarstvo kakvo jednostavno vise ne postoji i koje bi delovalo kao anahronizam svuda osim – ovde. Prilika da se, na stranu nepopularnost poredjenja dveju glavnih hriscanskih crkava, uradi nesto novo, napravi iskorak ka modernizaciji nije, ukus i dobar ukus na stranu, ni sagledana, a kamoli iskoriscena. Bojim se da iza svega stoji bukvalno shvace izraz da sve bude kao nekad…. Oni koji na njemu insistiraju bi, a to su desavanja u crkvi i pokazala, bi da i stado bude kao nekad: da se sastoji od zdravog seljackog elementa, nespremnog da pita ili se zapita. Pastoralnog, takoreci. Bilo kako bilo, arhitektonski u svakom slucaju, Beograd je dobio jednu u pravom smislu novokomponovanu crkvu, prema kojoj postojece, Saborna i crkva Svetog Marka deluju bas kako treba, kao arhitektonske celine uklopljene vremenom, arhitekturom i tradicijom bas tamo gde treba. I kako treba.Jos je gori, u svakom pogledu, primer novoizgradjene crkve na Novom Beogradu. Niko ne spori da populaciji od nekoliko stotina hiljada stanovnika treba i takav objekat. Kome se moglo, pa ako hocete i moralo naci mesto. Ali, ako igde, na Novom Beogradu, narocito novom Novom Beogradu, je bila prilika i mesto da se malo arhitektonski eksperimentise, uklopi u postojecu arhitekturu, pa kome se svidja, odrzi i lekcija komunistickim graditeljima takozvane velike spavaonice. Ali – arhitektonska.Moralno, crkva je pocela da se gradi u vreme najvece ekonomske krize koja je ikad zahvatila ovaj narod. Ideja da se izgradnja crkve ostavi za neka bolja vremena, cekalo se toliko, decenija vise ili manje ne bi igrala nikakvu ulogu: zar crkve, kao institucije ne racunaju sa decenijama kao jedinicama mere, vecnost i da ne pominjemo, nije naprosto dolazila u obzir. Bas kao sto nikom nije pala na pamet ideja da bi mozda bilo uputnije, bogougodnije, umesto na crkvu, pare potrositi recimo na uzornu bolnicu u kojoj bi utocista i leka nasli najpotrebitiji u ta teska vremena. Bolnicu koja bi bila bez korupcije, neljubaznog osoblja, hriscanska jednom recju, I – uzor i opomena.
Posted (edited)
prvo, ti ne znas kako tacno izgledaju profesionalni rezimei ljudi na forumu, pa te pozivam da ne donosis olako zakljucke o tome ko je sta radio u vezi sa Romima.drugo, tacno je da se popravljaju uslovi za zivot Roma, bas super: nasumicno su pobacali kontejnere po Cigan-malama zato sto Djilas nije zeleo da svojim sugradjanima objasni da nemaju pravo da odlucuju o tome ko sme da zivi u njihovom kraju, a ko ne sme. ovo razbacivanje kontejnera pratila je i nocna kampanja zastrasivanja koju se Djilas nije odvazio da odlucno osudi (spaljivanje buducih romskih domova on je nazvao "unistavanjem gradske imovine", a fizicke napade na slamove nazvao je "huliganizmom"), da ne bi ispalo da "brani Cigane". trece, popravljace se vremenom, ili nece. to je grad prepustio Allahu premudrom.cetvrto, ponavljam ti da se zivot makar i 10 ljudi u stanu od 60 kvadrata ne moze porediti sa zivotom ispod mokrog kartona, uz pacove i skinhedse koji povremeno dolaze da se izivljavaju na tebi. ne mozes da pravis to poredjenje, i gotovo. nema rasprave.peto, i ovi Romi su izbeglice. sa Kosova uglavnom, gde su im u nekim slucajevima komsije Albanci rekli da ce ih pobiti ako ostanu, dok su u drugim naprosto dosli ovde da se nekako oslobode svoje neverovatne materijalne bede. ovde su ih sacekali skinhedsi, drugi Romi koji su jedva docekali da nekoga gule za smestaj u tim udzericama, potpuno slepilo najveceg dela gradjanstva za njihove probleme, i apsolutno nezainteresovani drzava i grad. i nemoj da bi neko slucajno rekao da Djilas nesto radi po ovom pitanju. on radi nesto po pitanju oslobadjanja gradjevinskog zemljista za ove pajtase. slamova ima u svim delovima grada, mi imamo cak i mocvarne Rome koji zive u Makiskoj sumi i na Adi Huji. Slam kod Gazele je bio Beverli Hils u poredjenju sa ovim naseljima, ali ona nece biti ni dotaknuta. @Harper Lee: ma znam da se i u EU rade jezive stvari, to ne dovodim u pitanje, ali u mom radu na ovoj problematici utuvljeno mi je u glavu da se pri pisanju bilo kakvog projekta raseljavanja pod "housing" podrazumeva "solid materials", da je to naprosto nesto od cega nema uzmaka. Pogledaj spansku praksu, kod njih je inkluzija, izmedju ostalog, podrazumevala pomoc u rentanju stanova do 120 kvadrata za mnogoclane porodice (drzava pomaze do 90 kvadrata, ostalo plati sam). ---------nego mozes li elaborirati ovo da si ti gost na forumu, a mi - forumasi PPP?
Prvo, daj link da vidim sta ste pisali o Romima ispod Gazele pre prvog spominjanja iseljavanja za vreme gradonacelnikovanja Djilasovog pa cu da ti se izvinim za vina i gedzete.Drugo, kontejneri nisu nasumicno pobacani, vec su uredno poredjani, nalaze se na izbetoniranim platoima, dovedena je struja do njih koju placa grad (!) a do sanitarnih kontejnera (nuznici i tusevi) dovedena je voda sa kanalizacionom mrezom i septickom jamom.Trece, popravljace se vremenom istim tempom kojim se popravlja citavo drustvo. Ako zelis da sada pricamo o idealnim gradovima Ovena, Furijea i Hauarda, promasio si temu.Cetvrto, pravio sam i poredjenje sa beskucnicima i izbeglicama koje ti blazirano izbegavas. Beskucnici spavaju po sahtovima, napadaju ih pacovi i skinheadsi a izbeglice po drvenim barakama punim pacova i buva koje nisu nista vise "solid materials" od kontejnera. A to "gotovo i nema rasprave" ostavi za nekoga koga dobro poznajes, toplo ti preporucujem.Peto, zasto se kao postulati ovde tretiraju tvoje izjave o detaljima ugovora i planovima za druga nehigijenska naselja ? Sesto, harper lee je naceo temu o "solid materials". Zasto zid kontejnera obostrano oblozen limom sa termoizolacijom izmedju ima losija svojstva od objekta ozidanog blokom bez maltera i fasade kakvo je najmanje pola individualnih kuca u Srbiji ? Kako u takvim i losijim kontejnerima zive radnici, inzenjeri i nocni cuvari na gradilistima po nekoliko meseci ?Sedmo, druga stvar bi bila da se u opisu pominje rec "foundation", sto bi podrazumevalo utemeljene objekte, pa te pitam kao nekoga ko se ponasa kao da ugovor drzi u ruci, da li se pominje ova rec ?Osmo, elaborat o tome kako sam ja gost a vi clanovi foruma, pruzio bi ti visestruko zanimljivo nedeljno popodne, rekao bih visecasovnu zabavu uz tvoje repliciranje ali mi nismo drugari da bas tako delimo slobodno vreme. Zapamti to. Edited by Ivica Bratic
Posted

mislim da je problem i terminološki. i mesto za život i radno mesto <_< nazivaju se isto: "kontejner"

Posted (edited)

@harper leeNe razumem recenicu "Da se pitala "struka" verovatno bismo i dan danas ziveli u staaaarom dobrom Beogradu napravljenom od satora, cerpica i udzerica." Pitala se struka i za Novi Beograd i za urbanisticke zahvate u starom gradskom jezgru, nekad manje, nekad vise uspesno, kao i u svakoj struci.@djordje gepratDa li biste bili ljubazni da u par recenica napisete nesto o rekonstrukciji Nemanjine ulice koju ste jednom spomenuli ?Na obilaznici, od Orlovace do autoputa, tacnije jednoj njenoj duploj traci za sada, postoji iskljucenje kod Ostruznice. Unapred se izvinjavam se ako vas nisam dobro razumeo na sta mislite.Da li mislite na gabarite Hrama Svetog Save ili se vase zamerke odnose na oblikovnost i nejasan stil ovog sakralnog objekta ? Ili je u pitanju pausalna ocena da je to budalastina pa mozemo na slican nacin zakljuciti da je svaki monumentalni objekat budalastina ?

Edited by Ivica Bratic
Posted (edited)
Pocelo je bas kad treba: u vreme takozvanog nacionalnog osvescenja, kad su Srbi dolazili pameti, setali celom ondasnjom Jugoslavijom mosti jednog kneza, koji bas zbog tog i takvog setanja, vise nikad nece biti isti u legendama i pricama jednog naroda. Celomudreni teoreticari i jos celomudreniji istoricari, novinare da ne pominjem, su krenuli da redefinisu istorijsku ulogu Srba, zaboravljajuci da se to ne radi onako kako su oni radili, proglasavajuci porazene za pobednike…. Ispostavilo se da su na neku cudan, sizofren nacin – u pravu: usledila je serija poraza na koji smo bili pripremljeni. Scenografijom, kostimografijom, arhitekturom….Uz fanfare i prigodne primedbe o komunistickom rezimu pocela je (ne znam pravi izraz) izgradnja crkve Svetog Save na Vracaru. U duhu novokomponovanog patetizma crkva je preimenovana u hram (kao da svaka crkva nije hram ili bese obrnuto, ne znam). I – poceo je, pracen takodje prigodnim aferama, da nice jedan arhitektonsko – politicko – moralni monstrum. Arhitektonski, gradjevinarski (znam da TO nije isto) poceli smo da se hvalimo velicinom i monumentalnoscu zdanja kakva su neki drugi, negde drugde, podigli pre cirka hiljadu godina, koja stotina godina vise ili manje, nebitno. I to u vreme kada su ostali uveliko pravili tunele ispod Lamansa, vestacka ostrva, mostove duge nekoliko desetina kilometara…. Ne bi to bilo nista strasno da u nasem okruzenju jos uvek nisu ziveli ljudi koji su nas uveli u svet svetskih arhitektonskih i gradjevinarskih velesila, mostova izmedju ostalog. Ali – sta je tu je. Ideja da se napravi nesto NOVO, arhitektonski znacajno, a da ostane ipak crkva i to pravoslavna nije, koliko se secam, ni pomenuta. Ali se zato dobro secam zagrizenosti takozvanih crkvenih otaca koji ni kao ideju nisu hteli da razmotre mogucnost da se unutrasnjost crkve oslika ikako drugacije nego tradicionalno, podrazumevajuci pod tim slikarstvo kakvo jednostavno vise ne postoji i koje bi delovalo kao anahronizam svuda osim – ovde. Prilika da se, na stranu nepopularnost poredjenja dveju glavnih hriscanskih crkava, uradi nesto novo, napravi iskorak ka modernizaciji nije, ukus i dobar ukus na stranu, ni sagledana, a kamoli iskoriscena. Bojim se da iza svega stoji bukvalno shvace izraz da sve bude kao nekad…. Oni koji na njemu insistiraju bi, a to su desavanja u crkvi i pokazala, bi da i stado bude kao nekad: da se sastoji od zdravog seljackog elementa, nespremnog da pita ili se zapita. Pastoralnog, takoreci. Bilo kako bilo, arhitektonski u svakom slucaju, Beograd je dobio jednu u pravom smislu novokomponovanu crkvu, prema kojoj postojece, Saborna i crkva Svetog Marka deluju bas kako treba, kao arhitektonske celine uklopljene vremenom, arhitekturom i tradicijom bas tamo gde treba. I kako treba.Jos je gori, u svakom pogledu, primer novoizgradjene crkve na Novom Beogradu. Niko ne spori da populaciji od nekoliko stotina hiljada stanovnika treba i takav objekat. Kome se moglo, pa ako hocete i moralo naci mesto. Ali, ako igde, na Novom Beogradu, narocito novom Novom Beogradu, je bila prilika i mesto da se malo arhitektonski eksperimentise, uklopi u postojecu arhitekturu, pa kome se svidja, odrzi i lekcija komunistickim graditeljima takozvane velike spavaonice. Ali – arhitektonska.Moralno, crkva je pocela da se gradi u vreme najvece ekonomske krize koja je ikad zahvatila ovaj narod. Ideja da se izgradnja crkve ostavi za neka bolja vremena, cekalo se toliko, decenija vise ili manje ne bi igrala nikakvu ulogu: zar crkve, kao institucije ne racunaju sa decenijama kao jedinicama mere, vecnost i da ne pominjemo, nije naprosto dolazila u obzir. Bas kao sto nikom nije pala na pamet ideja da bi mozda bilo uputnije, bogougodnije, umesto na crkvu, pare potrositi recimo na uzornu bolnicu u kojoj bi utocista i leka nasli najpotrebitiji u ta teska vremena. Bolnicu koja bi bila bez korupcije, neljubaznog osoblja, hriscanska jednom recju, I – uzor i opomena.
Lep traktat. Ne znam sta da ti kazem, SPC je na svom zemljistu gradila objekat kakav je htela da gradi, na osnovu projekta starog nekih 120-130 godina. A s obzirom kakva se savest prala i ugradjivala donacijama u taj objekat on verovatno lepsi i nije mogao da ispadne. Jeste propustena prilika da se na tom izuzetnom mestu za gradnju napravi mnogo zanimljiviji objekat ali na sta je Srbija u to vreme kad je objekat nastavljen licila nije ni bilo realno ocekivati bilo kakvo zrno razuma da se umesa u projekat. Tu se slazemo.Ono sto sam ja govorio, uzimajuci Hram kao jedan od primera, je opisivalo nesto sasvim drugo. Hram, kad je vec bio stavljen pod kupolu, morao je biti zavrsen u nekom razumnom roku, umesto sto se oko rastresenog suta pored nezavrsene gradjevine godinama obilazilo kao oko turskog groblja. I prostor oko hrama je morao biti doteran i sredjen a ne da izgleda kao gradiliste usred centra grada sto godina. Sad kad je zavrsen mozemo na miru raspaljivati po njemu iz svih oruzja. Nije da ne zasluzuje. Edited by harper lee
Posted
pitanje, zasto su tek 2009 montirani kontejneri za rome koje je nekoliko godina ranije isporucila nemacka vlada - 4 godine stajali u luci beograd, neki dobrano dotrajali u tom periodu (rdja i ostalo)? sta vas je nateralo da ih bas sada stavite?
Posted (edited)
@harper leeNe razumem recenicu "Da se pitala "struka" verovatno bismo i dan danas ziveli u staaaarom dobrom Beogradu napravljenom od satora, cerpica i udzerica." Pitala se struka i za Novi Beograd i za urbanisticke zahvate u starom gradskom jezgru, nekad manje, nekad vise uspesno, kao i u svakoj struci.
Moja greska, trebalo je da stavim to pod znake navoda. Hteo sam reci da, kao i svakoj drugoj struci, i medju arhitektama, gradjevincima i prostornim planerima postoji bezbroj razlicitih misljenja o tome sta je i kako trebalo da se gradi i da li je uopste trebalo bas to da se gradi ili nesto drugo. Nije to nista lose, samo sto kod nas to ponekad poprima dimenzije zamrzavanja dalje gradnje i (gotovo) mrznje prema necemu sto je neko nekada izgradio i napravio. Ovde kod nas kibicera koji dobacuju iz coska ima bar sto puta vise od onog ko nesto radi, pa onda cesto zavrsimo u besplodnim raspravama o tome kako nista sto je izgradjeno u Beogradu ne valja i kako je totalna besmislica i kako bi sve to izgledalo sto puta bolje da je te kibicere neko nesto na vreme pitao.A naravno da se struka pita kod svih takvih radova. Ne zidaju politicari i birokrate jer ne znaju. Oni samo odlucuju i daju pare. Edited by harper lee
Posted
pitanje, zasto su tek 2009 montirani kontejneri za rome koje je nekoliko godina ranije isporucila nemacka vlada - 4 godine stajali u luci beograd, neki dobrano dotrajali u tom periodu (rdja i ostalo)? sta vas je nateralo da ih bas sada stavite?
Ne znam o cemu pricas + koga to nas je nateralo da ih stavimo ? Ja ih nisam stavljao, samo sam ih video. Uzgred, nijedan nije bio rdjav i svi su delovali novi za razliku od gradjevinskih kontejnera.Ne razumem, sta je poenta ovog tvog pitanja ? Sto nisu raseljeni pre 2009-te ? Ne znam, verovatno se pripremala ta osetljiva operacija koju niko nije smeo ni da spomene ni da sprovede, s obzirom da je unutar tih naselja bilo i sahranjenih ljudi. Ili se politicki kalkulisalo, ili nije doslo na red, stvarno ne znam. A kakve to veze ima ?
Posted (edited)
naglasak je bio na "onakva". mislim ogromna i od betona. glupo mi je bilo jer je crkveni objekt. a crkva stalno priča o skromnosti, duhovnim vrednostima, tradiciji. ja ne znam koji se objekt praviod betona sem bunkera.
Na primer ovaj?177-451.jpgGottfried_b%C3%B6hm%2C_pilgrimage_church%2C_neviges_1963-1972_-_02.jpgCrkva u nemačkom gradu Velbert, koju je 1968. projektovao priznati nemački arhitekta Gottfried Böhm, inače poznat po širokogrudoj upotrebi betona u kreativne svrhe.edit: Samo još da dodam izvinjenje za oftopičarenje. Baš je prošle nedelje bio članak o njemu u novinama, pa me ovo podsetilo i isključivost mi zasmetala. Edited by Pixie