Barti66 Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 Što je najgore, to su krenuli da provlače kroz "institucije" tj započeli proces za vreme najkritičnijih trenutaka u Ribnikaru, dok smo svi bili sluđeni³ oni su sebi nabacivali volej...pa samo zbog toga im treba ....... bolje da ćutim. 1
Lucia Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 4 hours ago, Barti66 said: Pominjao sam negde konverziju zemljišta...2 minuta za pročitati i 1 za potpisati... Šaljemo vam mejl inicijative Stop otimanju zemljišta i betonizaciji. Dok su mnogi od nas na odmorima ili iscrpljeni vrućinama, ali i političkim svađama u zemlji, sprema se jedna od najvećih pljački Srbije koju planira Goran Vesić kroz ukidanje naknade na konverziju zemljišta. Imamo manje od 7 dana da sakupimo što veći broj potpisa i probamo da zaustavimo usvajanje predloga Zakona o planiranju i izgradnji koji će se ove nedelje naći na sednici u Skupštini! Pročitaj - potpiši! Ovim zakonom se poklanja najbolje državno zemljište tajkunima u cilju njihovog daljeg bogaćenja kroz betonizaciju i divljačku izgradnju. U danima koje su obeležili tragični događaji, Vlada Srbije je 4. maja 2023. usvojila predlog Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa ukidanje naplate za konverziju zemljišta. Time se zemljište u javnoj svojini poklanja domaćim i stranim tajkunima koji su pravo korišćenja nad hektarima građevinskog zemljišta stekli, u velikom broju kroz sumnjive privatizacije društvene i državne svojine i preduzeća. Ukidanje ove naknade predstavlja novi talas legalizovane pljačke naše svojine za račun malobrojnih, privilegovanih i bogatih, sa nesagledivim posledicama po srpsku ekonomiju, javni budžet i društvo u celini. Po odluci Ustavnog suda od 2013. god, Savet za borbu protiv korupcije je potvrdio da je sadašnji predlog zakona protivan javnom interesu i Ustavu Republike Srbije i tražio da Vlada Srbije poništi odluku o ukidanju naknade. Ukidanje naknade na konverziju građevinskog zemljišta se sprovodi pod parolom da će podstaći dalju stambenu izgradnju na najmanje 5.000 lokacija i izgradnju 15.000.000 novih kvadrata! Nov talas agresivne i stihijske stambene izgradnje, koji se sprovodi zbog daljeg bogaćenja već prebogatih ljudi, i najverovatnije uzrokovan pranjem novca, preti da nam još dublje ugrozi kvalitet života i uništi životnu sredinu. Lokalne zajednice i mi obični ljudi koji živimo u tim zajednicima, već osećamo nedostatak zelenih površina, parkova, javnih parkinga, trotoara (ljudi se kreću kolovozom). Zaustavi uništavanje Zakon predviđa i uvođenje nacionalne Agencije za prostorno planiranje čiji će glavni izvor finansiranja zavisiti od donacija privatnog sektora - investitora. To znači da će investitori, a ne institucije i stručnjaci, planski dokumenti i gradjani uticati i kontrolisati šta se, gde, i na kakav način, gradi po Srbiji što je alarmantno. Ostalo nam je manje od 7 dana da Gorana Vesića i njegove „investitore“ sprečimo u daljoj pljački našeg javnog dobra i uništavanje Srbije! Klikni na link peticije i piotpiši peticiju za izbacivanje predloga Zakona o planiranju i izgradnji iz procedure! Link peticije https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-otimanju-zemljista Asocijacija za razvoj grada, Blokada Smrada, Blok 8 "Kineski zid", Centar za održivi razvoj Srbije, Društvo Stara Planina, Eko Straža, Eko Straža Novi Sad, Ekološki centar "Stanište" Vršac, Ekološko udruženje Belorepan, Ekološko udruženje Rzav, Ekološki ustanak, Građanski pokret Bravo, Građanski preokret, Inicijativa Da blokovi prodišu, Inicijativa odbranimo Teslu, Institut za istraživanje korupcije Kareja, iRevolucija, Kreni-Promeni, Mlavska vojska, Nacionalna ekološka asocijacija NEA, Nova planska praksa, NVO Svet i Dunav, Odbranimo Šume Fruške Gore, Organizacija za očuvanje prirode i životinja OSNA, Organizacija Pro.Tok21, Podrinjski Antikorupcijski Tim PAKT, Polekol, Pravo na Vodu, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, Savez Ekoloških Organizacija Srbije (SEOS), Savski nasip, Šodroš Survivor Kamp, Trash Hero Srbija, Udruženje "Svest o važnosti atmosfere SOVA", Udruženje Ekomar, Udruženje građana "Naša mesna zajednica", Udruženje Studenac Nova Varoš, Udruženje za zaštitu šuma Novi Sad, UG Bela Čaplja, UG Komšije, UG Unija treći Beograd, ZA Naš Kej, Za Zeleniji i Uređeniji Blok 44, ZAjednička Akcija Blok 70 i 70a, Zemunski Zgubidani. Peticiju su potpisali i profesori arhitekture prof. dr Duško Kuzović, prof. dr Danijela Milovanović Rodić, prof. dr Marija Maruna, kao i prof. Milena Dragićević-Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti, i dr Milica Kočović De Santo sa Instituta ekonomskih nauka u Beogradu. Podelila sam link na Viber grupi zgrade. Jedna me je napala da sirim politicku propagandu (koju nece da cita) i dezinformacije itd., a drugi komsija da nije bas tacno to sto pise, citiram ga: "Konverzija se placa za pretvaranje zemljista iz industrijskog ili poljoprivrednog u gradjevinsko a ne za konverziju iz javne u privatnu. Privatizacija je vec predvidjena zakonom u smislu pretvaranja prava koriscenja u pravo svojine, sto je upitno po mom misljenju, i ne sprovodi se svuda u duhu zakona. Zamisljeno je da ljudi koji su gradili kuce na javnom zemljistu mogu da dobiju pravo vlasnistvo, jer su imali pravo koriscenja pre izgradje"
Frank Pembleton Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 Podelila sam link na Viber grupi zgrade. Jedna me je napala da sirim politicku propagandu (koju nece da cita) i dezinformacije itd., a drugi komsija da nije bas tacno to sto pise, citiram ga: "Konverzija se placa za pretvaranje zemljista iz industrijskog ili poljoprivrednog u gradjevinsko a ne za konverziju iz javne u privatnu. Privatizacija je vec predvidjena zakonom u smislu pretvaranja prava koriscenja u pravo svojine, sto je upitno po mom misljenju, i ne sprovodi se svuda u duhu zakona. Zamisljeno je da ljudi koji su gradili kuce na javnom zemljistu mogu da dobiju pravo vlasnistvo, jer su imali pravo koriscenja pre izgradje" Ovo odgovori komšiji:Nije tačnoKad privatnik kupi fabriku on je vlasnik fabrike a na zemlji ima pravo korišćenja.Ovako će "olakšati" i konverziju prava korišćenja u pravo vlasništva... Briga njih za graÄ'aneFun fact:Firma JINPROS je "ostala" u upravu koriÅ¡Äenja nad svim povrÅ¡inama u savskim blokovima osim ispod zgrada.Ono Å¡to su nama urbanisti i pravnici rekli to se radi kad firma gradi pa joj se dok gradi daje pravo koriÅ¡Äenja koje bi po predaji stanova se vrati državi. Kao neko je "zaboravio".......shiit has hit the fan. 3 1
đorđe geprat Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 prijatan utisak i podsećanje na stara vremena juče ujutro. oko pola 8 izašao sam iz voza kod vukovog spomenika seo u tramvaj i izašao na bajlonijevoj pijaci. kao što sam najavio otišao sam do pekare. fasade u ulici su obnovljene sve sem one jedne na uglu gbe je bila krčma a sada neki fensi lokal. nasumice, 2 pogačice s čvarcima, ispostaviće se ništa posebno. prodavac neki mlad čovek, pitam za jovu, kaže da dolazi subotom i nedeljom, 79 mu je godina, jela je u penziji. razgledam slike, mlađana jela, jova i još po neko. rekoh da pozdravi jovu, jedan od onih iz distribucije koji sa dolazili na burek. možda se seti. posle, do jureše da minaoštri makaze pa uz skadarliju. onda siminom, zmaja od noćaja do kralja petra. tu u kralja petra, podsetim se (sada zaključane) kapije koja nam je '96 služila za prolaz iobilaženje kordona, jedne gotovo viseće terase u zgradi gde je derma u prizemlju i malecke uzane zgrade između dve trospratne palate. posle, do biblioteke pa u povratku pored narodne banke, "petla" do zelenog venca pana bus. elem, gotovo prazne ulice, kučkari sa ljubimcima, poneki ranoranioci u knez mihajlovoj doručkuju, revnosni jutarnji radovi po kafićima. prijala mi je šetnja, hladovina i malo ljudi, sem je jedne ranoranilačke turističke grupe koja se spremala da šeta po kalemegdanu. kasnije, oko podne pakao tokom obavljanja kupovina. 4 5
Barti66 Posted July 19, 2023 Posted July 19, 2023 1 hour ago, Frank Pembleton said: Ovo odgovori komšiji: Nije tačno Kad privatnik kupi fabriku on je vlasnik fabrike a na zemlji ima pravo korišćenja. Ovako će "olakšati" i konverziju prava korišćenja u pravo vlasništva... Briga njih za graÄ'ane Fun fact: Firma JINPROS je "ostala" u upravu koriÅ¡Äenja nad svim povrÅ¡inama u savskim blokovima osim ispod zgrada. Ono Å¡to su nama urbanisti i pravnici rekli to se radi kad firma gradi pa joj se dok gradi daje pravo koriÅ¡Äenja koje bi po predaji stanova se vrati državi. Kao neko je "zaboravio"... ....shiit has hit the fan. Upravo tako... + još treba dodati da će sve to da ih košta ništa, jer naravno to i jeste cilj. Negde sam svojevremeno nabasao na objašnjenje kako se nikome ne isplati da finansira izgradnju npr na lokaciji rahmetli IMTa ako bi morao da plati punu tržišnu cenu konverzije (tipa nekoliko stotina milki jura,)...nego evo konv na poklon da bi m² mogao da bude 4-5000€ a onako bi bio 10000...pa ko bi to kupio? Ovako nam svima lepo zavuku šapu u džep da bi oni mogli brzo i lepo da zarade uz što manje znoja, a ovaj grad, država...golja goljava. Izglasavanjem free konverzije im je samo nebo granica, mada mislim da bi i njega zaskočili i odradili free prenamenu samo ako bi neko bacio oko. 3
Frank Pembleton Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 Vesara ne zna koliko laže,Najzanimljivije je oko naknade da je glavni argument vesica & co bio da naknada ne daje finansijske rezultete navodeci da je do sada naplaceno nekih 30-tak miliona evra. I onda BUM Nikola Nesic saznaje od Vesica na javnom slusanju da 94% konverzija (ne znam u kom periodu) je bilo oslobodjeno od naknade [emoji3]....shiit has hit the fan. 1
Barti66 Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 Msm ja a kada je neko od njih govorio istinu? Netreba ništa njihovo uzimati čak ni sa zrnom soli, čim neko nešto izjavi, kaže, prokomentariše...sve to treba okrenuti naglavačke, e možda tamo ima neke istine, ali samo možda. 1
Tihajeza Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 Imam poziv na svirke u Botaničkoj bašti. A imam i ovaj članak, za koji mi odmahuju rukom da je klasični Vidojković, "koji traži po čemu će da sere, pa evo sad našao po ovome". https://www.danas.rs/kolumna/marko-vidojkovic/silovanje-botanicke-baste/?fbclid=IwAR1rkh34Wt3JelA1KwQQekIOGDEO4TvUlmeY9zVr8iMoquu07pRu8r3R2eA Nisam neki koncertni tip, da li je ovo legit izgovor da ne idem? Ja nemam neki stav; u Beogradu je bučno pa je bučno; finije razmatranje od ovoga ne umem; nesam školovala.
I*m with the pilots Posted July 20, 2023 Posted July 20, 2023 1 hour ago, Tihajeza said: Imam poziv na svirke u Botaničkoj bašti. A imam i ovaj članak, za koji mi odmahuju rukom da je klasični Vidojković, "koji traži po čemu će da sere, pa evo sad našao po ovome". https://www.danas.rs/kolumna/marko-vidojkovic/silovanje-botanicke-baste/?fbclid=IwAR1rkh34Wt3JelA1KwQQekIOGDEO4TvUlmeY9zVr8iMoquu07pRu8r3R2eA Nisam neki koncertni tip, da li je ovo legit izgovor da ne idem? Ja nemam neki stav; u Beogradu je bučno pa je bučno; finije razmatranje od ovoga ne umem; nesam školovala. Nije samo do toga da je bucno (a nije sad bas da je normalno bucno u sred Botanicke inace, zapravo je neverovatno koliko je i kao tako mala znacajna oaza u sred haosa; moja mama uzima godisnju kartu pa ide veoma cesto, pogotovo ovako leti da se rashladi i uziva u bojama), malo smo Ras, zivana i ja na tu temu na koncertima:
Barti66 Posted July 26, 2023 Posted July 26, 2023 https://direktno.rs/beograd/481561/drzava-beogradski-sajam-oduzela-zemljiste-zgraade.html
Frank Pembleton Posted August 3, 2023 Posted August 3, 2023 Govnar Stojičić I https://mesnazajednica.org/gradski-urbanista-marko-stojcic-je-preko-svojih-firmi-stekao-6-stanova-od-kada-obavlja-javnu-funkciju/U junu 2018. godine, samo mesec dana nakon što je postao zamenik predsednika Komisije za planove komisija je usvojila urbanistički projekat za izgradnju četvorospratne zgrade od preko 1700m2 u Vladetinoj 22 na beogradskoj opštini Palilula. Investior je Vladetina 22 d.o.o. čiji je vlasnik 50% bio Marko Stojčić preko Instituta za savremenu arhitekturu d.o.o., a drugi vlasnik sa 50% je bila kompanija Jugogradnja. Naknadno, Marko Stojčić je postao vlasnik 100% Vladetina 22 d.o.o.Urbanistički projekat za Vladetinu 22 je izradio Institut za savremenu arhitekturu d.o.o. čiji je vlasnik takođe Marko Stojčić. Projektant urbanističkog projekta je bio Marko Stojčić, a odgovorni urbanista njegov otac Stojan Stojčić....shiit has hit the fan... 1 2
Recommended Posts