Jump to content
IGNORED

Beograd

Amelija

Recommended Posts

Posted

to je za mladence iz BNV, valjda

Posted
18 hours ago, Kampokei said:

Poruka jasna i okej, ali reci da je poruseni deo Savamale imao svoj sarm, ili da je zeleznicka stanica bila velelepna, je malo too much.

A ja mislim da su takvi prostori nužni ako oćeš da grad bude grad. Mi smo, kad smo bili klinci, samo hteli negde da se sklonimo. Nismo hteli ništa posebno da radimo, samo da nas niko ne cima. Pošto nam je faks na pristaništu, non-stop smo blejali na tom potezu. Tako i u Rakovici, tako i u Višbanji u onim pustarama... Ako svuda staviš nešto da se prodaje, šećernu vunu kokice kobaje, električni autići za decu, konji na Topčiju, to nije grad - to je naseljeni šoping centar. 

Meni Savamala sve do Ade bila ko Grad izgubljene dece, samo sam zujao tuda. Kad je napravljena bici staza bio sam u fazonu punk is dead, kad je Gete gerila pozvala da se nakrca što više galerija klubića tamo, znao sam da će da nikne naselje. To je stari metod, prvo umetnici posle privatno obezbeđenje koje te nogira po želji ako im se ne sviđaš. Jedini način da imaš slobodan prostor je da ga nikom ne prodaš. Jebiga.

Da ne pričam o starim brodovima i industrijskim postrojenjima koji je trebalo da budu zaštićeni (u Rakovici isto). Da ne pričam o životinjama, ni Beljarica u urbanističkom smislu nije velelepna (nije nikakva). Ali imamo čaplje i ždralove na 10min od centra, čoveče. To samo Beograđani mogu da zanemare. Bedak.

Nije Beograd jedini grad koji će izgubiti tu bitku, gubi je i Berlin, recimo. Gube je svi. Ali je svejedno tužno. 

• +1 5
Posted
14 hours ago, Caligula said:

S obzirom cime su zatrpane, obe lokacije su bile bolje ranije. Sto se zeleznicke tice, nije bila velelepna ali je bila dobar komad duha grada, vozovi&svakojaki 

Za velelepnosttm mozes, na primer - do Nirnberga grada bijeloga:

nuremberg-01.jpg

:tongue:

A sto se tice Bg штајге, mozda arhitektonski i nije nesto, ali je u gradu u kome je svakih 30-ak godina neko dosao pa isprevrtao kamen na kamenu, sa sve vremenom nastanka, 1884. godina bese li - prvorazredan i neprocenjiv istorijski spomenik vredan onoliko da bude sacuvan.

Po svaku cenu: o nameni, na stranu sto srpske brze pruge nisu nista brze nego sto su bile pomenute 1884. godine, se moglo raspravljati: od tehnickog muzeja koji bi usisao u sebe onu bedu od zeleznickog, nekih samo 200 metara dalje, do malih sala za predavanja, takozvanu popularizaciju nauke, do - zasto da ne - radionica u kojima bi neki novi klinci savladavali vestinu testerisanja sperploce...

Bas kao i ono nekoliko zgrada, fabrika u Rakovici koje predstavljaju neprocenjivo vredne spomenike industrijske arhitekture...

Ali...:cry:

• +1 4
Posted (edited)

Priča oko broda 'Župa' i LDPa je vrlo ilustrativna, ko je pratio. Dođi na Župu ludilo zezanje, znači nedeljama su se svi razvaljivali na tom brodu... Ja došo jedan dan da vidim, tamo neki japiji. Ja ih zajebavao, ušao sav užurban počeo sve da merim, kao samo malo da prođem da vidim. Šta meriš? Ništaništa, samo sekund saću ja. Ovi muk. I otišo. I kažem ovim mojima tamo su vam neki idioti. Nenene, zezanje. 

Aj došo jednom i na žurku, vidim sve zarđalo. Pitam ove znaju li koliko brod može da primi - ne smaraj. Na kraju pukla paluba, sekund je falio da devojka propadne sve dole do kotlarnice. Sekund, vatali smo je za ruku. Užas. Oni su tu doveli neke klince iz Nemačke Francuske da kao nešto planiraju na tom brodu, ali to su neki klinci koji veze nisu imali. Neka bagpacking studentarija. 

Sećom pa je došla rečna i rasterala sve, gledao sam onog inspektora mislim da se stvarno usro da neko ne pogine.

I ništa, odvezoše brod kao u Mađarsku na remont. Kao.

http://www.politika.rs/scc/clanak/283438/Parobrod-Zupa-isplovljava-iz-penzije 

Mislim Savamalu su urnisali razni mnogo pre Bg na vodi. I niko se nije bunio,

Edited by Hermetico
Posted

Почетак обнове овог старог пловила које је прошле године навршило век од првогпоринућа, биће означен симболичким подизањем димњака.

A kada su joj to oborili dimnjak, kada je bio podignut permanentnotm :ohmy:

DSCN1709.jpg

Doduse, ako nas oko rekonstrukcije klinci iz Nemacke ne izvade, niko nece...:sleep:

DSCN1719.jpg

• Haha 1
Posted
4 hours ago, Hermetico said:

A ja mislim da su takvi prostori nužni ako oćeš da grad bude grad.

Ovo nije upitno. Samo mislim da takvih prostora u Beogradu jos uvek ima napretek. Pocev od najdonjeg Dorcola, pa nizvodno Dunavom kilometrima. Cisto lokacijski, ona zaseca centar grada duboko posred trbuha. Samo zato mislim da je bilo potrebno da Savamala bude nesto drugo, a ne ono sto je bila (i svakako ne ovo sto je u nastajanju).

• +1 1
Posted
22 minutes ago, Kampokei said:

Ovo nije upitno. Samo mislim da takvih prostora u Beogradu jos uvek ima napretek. Pocev od najdonjeg Dorcola, pa nizvodno Dunavom kilometrima. Cisto lokacijski, ona zaseca centar grada duboko posred trbuha. Samo zato mislim da je bilo potrebno da Savamala bude nesto drugo, a ne ono sto je bila (i svakako ne ovo sto je u nastajanju).

Pa samo deo Karadjordjeve, negde od hotela Bristol do mosta Kralja Aleksandra, pa i do Kapetanije (desna strana od mosta) sa starim trgovackim zgradama, magacinima bio je vredan itekakvog cuvanja, na stranu sto je tamo bilo prostora za razne namene napretek, dok je taj potez kao celina bio neprocenjiv komad arhitektonske i svake druge bastine.

Doduse, devastacija, ali nikako toliko nepovratna, zapocela je jos davno kada su u te zgrade useljeni razni Metalservisi, Celici, itd, itd..., ali da je bilo volje i pameti dobila bi se cetvrt vredna paznje i u okvirima sirim od beogradskih.

Ceka se samo genijalno resenje koje ce da resi problemtm Beogradskog sajma: onoliko gredjevinsko-investitorsko zemljiste naprosto ne moze da prezivi jos par godina SNS vlasti ciji primitivni postupci su samo ogolili devastaciju Beograda, pocev od ideje koja je начокерила onaj skandal od parohijske kuce :isuse: u neposrednu blizinu crkve Svetog Save....

• +1 1
Posted (edited)
4 hours ago, Hermetico said:

Priča oko broda 'Župa' i LDPa je vrlo ilustrativna, ko je pratio. Dođi na Župu ludilo zezanje, znači nedeljama su se svi razvaljivali na tom brodu... Ja došo jedan dan da vidim, tamo neki japiji. Ja ih zajebavao, ušao sav užurban počeo sve da merim, kao samo malo da prođem da vidim. Šta meriš? Ništaništa, samo sekund saću ja. Ovi muk. I otišo. I kažem ovim mojima tamo su vam neki idioti. Nenene, zezanje. 

Aj došo jednom i na žurku, vidim sve zarđalo. Pitam ove znaju li koliko brod može da primi - ne smaraj. Na kraju pukla paluba, sekund je falio da devojka propadne sve dole do kotlarnice. Sekund, vatali smo je za ruku. Užas. Oni su tu doveli neke klince iz Nemačke Francuske da kao nešto planiraju na tom brodu, ali to su neki klinci koji veze nisu imali. Neka bagpacking studentarija. 

Sećom pa je došla rečna i rasterala sve, gledao sam onog inspektora mislim da se stvarno usro da neko ne pogine.

I ništa, odvezoše brod kao u Mađarsku na remont. Kao.

http://www.politika.rs/scc/clanak/283438/Parobrod-Zupa-isplovljava-iz-penzije 

Mislim Savamalu su urnisali razni mnogo pre Bg na vodi. I niko se nije bunio,

u ovom starom (2014.) tekstu iz politike koji je hermetico linkovao ima jedan zanimljiv deo koji kaze:

-----------

– На тај начин овај брод који је учествовао у Првом светском рату требало би да буде спасен у години када се обележава век од почетка тог историјског догађаја. Овај парни тегљач остаће формално у власништву Предузећа „Иван Милутиновић”, али с обзиром на то да у његовом саставу није имао никакву намену, добили смо пристанак да преуредимо брод. У томе је посредовао Музеј науке и технике, као надлежна институција, под чијом је заштитом девет бродова, а међу њима и „Жупа”. Ова установа надгледаће и пројекат ревитализације – објашњава Црногорац. 

-----------

da li neko (najvecu nadu polazem u kolegu @namenski, jer ipak je rec o plovilima. hvala, gosn namenski unapred) zna nesto o tih devet (tada) zasticenih brodova? koji su? gde su? kakvi su? itd, itd... ipak njih stiti jedna institucija. 1 muzej. mora da je to ok, da se radi, sredjuje. ako bog da (posejdon, neptun; neki treci, iz neke vodom i ladjama bogate administrativne jedinice SPC),  mozda je neki od njih zavrsen, mozda plovi. zna li neko nesto o tome? ili je sve ostalo na simbolicnoj erekciji oџaka župe?

naravno da od svega toga nista nema ali me zaista zanima koji su to bili zasticeni brodovi i sta je sa njima sada?

kao sto je hermetico vec napisao nekima nam je fakultet bio tu na pristanistu pa smo emotivno vezani za tu gvozdjuriju, zmijarnik, pacovnik. kao i pomorsku skolu da smo ucili, mladi i ludi, u glavu udareni umetnici. ali su tu, pored rdje i zmija,  bile i neke lepe bele ladje sa kojih su se iskrcavali turisti da posete ovaj grad. i to dok jos nije imao u ponudi 1 promenadu, 1/4 kule beograd i 1 najveci trzni centar ovog dela sveta. ne znam sto su uopste doplovljavali ovamo dok nismo sve to napravili?

Edited by foto
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted (edited)

@namenski Ona sa svetlećim krstom? Ahahaha, ajoj.

@Kampokei Ok, ako neko ima neko odlično rešenje da to sredi - ne kažem. Možda je moglo, ja jesam malo subjektivan jer to koristim od 97 pa su mi uzeli zli biciklisti. :laugh: Ne dirajte moje brodske olupine! Al ne znam što železnička ne valja, samo da se obnovila. Čak i da dogradiš, možeš da ostaviš tu zgradu kao ulaznu. Mislim da ih je sve malo poneo turizam, baš me živo zanima kako im sad izgledaju finansijske konstrukcije. 

Loše se brendirao Beograd, ali to sam već reko. Mnogo loše. Prilično je edgy grad, a opet ne mnogo opasan noću. Ne znam koje mamine maze su ga zamislile ovako kako je izvođeno. Mogli smo privući bogatiju publiku, realno smo egzotika. 

Bili. Sad je već totalno sranje, jedino ako predgrađa izvade. Ja sam protiv, naravno, jer mislim da bi usrali i predgrađa. Bukvalno sam pomislio za Krnjaču neka ih ovi smrdljivi kanali i septičke jame, govna će da nas sačuvaju. Smrdi, ali korisno. 

EDIT Namenski je car s tim svojim znanjima. Radoznao sam. :)

Edited by Hermetico
Posted
1 minute ago, Hermetico said:

Bili. Sad je već totalno sranje, jedino ako predgrađa izvade. Ja sam protiv, naravno, jer mislim da bi usrali i predgrađa. Bukvalno sam pomislio za Krnjaču neka ih ovi smrdljivi kanali i septičke jame, govna će da nas sačuvaju. Smrdi, ali korisno

Ja sam jednog Holanđanina vodala po Bg, neke 2000. i pokazala baš SVEEEE.

Od svega mu se najviše dojmila Kaluđerica, proveli smo tamo celo jedno prepodne (ja prvi i jedini put u životu), islikao je 10 rolni fotografija i posle pričao kako je to jedno od neverovatnijih mesta na kojima je bio.

Ali ne bih baš gradila brend Beograda na tome :D

• +1 3
Posted
1 minute ago, Tihajeza said:

Od svega mu se najviše dojmila Kaluđerica, proveli smo tamo celo jedno prepodne (ja prvi i jedini put u životu), islikao je 10 rolni fotografija i posle pričao kako je to jedno od neverovatnijih mesta na kojima je bio.

Joj, ja bih. Bukvalno tako. :blush:

Posted (edited)
2 hours ago, Tihajeza said:

Nama krajem osamdesetih došao neki Englez, vozili ga Vartburgom i još nam nestao benzin. Lik je tvrdio da bolji provod u životu nije imao.

edit: tj. ne benzin nego ona gadna mešavina.

Edited by Anonymous
  • +1 1
Posted

Njima je to zanimljivo jer iz jedna strukture privremeno upadnu u neki haos koji im odgovara u kratkom vremenskom periodu. Da zive u necemu sto je npr Lekini brdo, nema trotoara, kanalizacije, parkinga, bukvalno se oporavljam par dana samo od setnje tim raspalim krajem.

• +1 4