Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Drugari, treba mi savjet.

Moja baba je dementna (postoji nalaz psihijatra) i moja mama je njeguje i zivi s njom vec dvije godine. Vjerovatno ce biti nuzno oduzimanje poslovne sposobnosti, pretpostavljam da ce to traziti penzijski fond i sud jer baba ne moze da se potpise (a deda je umro nedavno i sad slijedi sredjivanje porodicne penzije, ostavinska rasprava itd)

Da li moja mama kao drzavljanin Crne Gore moze biti staratelj svoje majke u Srbiji?

U principu to ne bi trebalo da bude problem, po Porodičnom zakonu srodničko starateljstvo uvek ima prednost. Nije poenta u državljanstvu majke već babe, čija je ona državljanin, Srbije ili CG, i gde živi?

baba je drzavljanin srbije i zivi u beogradu.

moja tetka takodje zivi u bgdi drzavljanin je srbije ali se ona ne stara o babi. 

hvala ti :)

Edited by morgana

baba je drzavljanin srbije i zivi u beogradu.

Onda će se primeniti zakoni Srbije i nadležni CSR u Beogradu postaviti tvoju majku za staratelja, bez problema. Nema na čemu. :)

Kakva je procedura sa upisom susvojinskog udela na nepokretnosti po osnovu resenja o nasledjivanju? 

Kolika taksa se placa, gde se ide, katastar? Ili se to radi po sluzbenoj duznosti (sud obavesti katastar)?

Ništa po sl. dužnosti, podneseš zahtev u nadležnoj službi za katastar nepokretnosti, priložiš original (ili overenu fotokopiju) rešenja o nasleđivanju sa klauzulom pravosnažnosti i platiš 390 dinara (valjda beše tačno toliko) na ime republičke admin. takse. Formular zahteva ima tamo, a ima i online na sajtu RGZ.

Klauzula pravnosnaznosti podrazumeva da je svim zakonskim naslednicima istekao rok za zalbu, je l' tako? 

Tako je, pod uslovom da se niko nije žalio ili da se niste odrekli prava na žalbu u toku samog postupka. A i nešto malo vremena da sudija izda naredbu pisarnici i pisarnica obradi predmet, sve u svemu nekih od dvadeset do trideset dana od dana prijema rešenja (u zavisnosti od opterećenosti suda).

• 2 weeks later...

Opet ja. :)

Kod placanja sudske takse za nasledje, u uputstvu mi izmedju ostalog stoji sledece :

'U nalogu banci duzni ste da naznacite predmet i poslovni broj suda po kojem uplatu vrsite.'

Inace, resenje je doneo Osnovni sud u Kikindi, pod predmetom se pretpostavljam podrazumeva broj resenja. Ali, sta je poslovni broj suda? 

Ne znam sta da upisem u rubriku primaoca na opstoj uplatnici, da li je dovoljno da napisem Osnovni sud u Kikindi, i broj resenja? Sve ostalo sam popunio po uputstvu koje je stiglo uz resenje. 

Stigle jutros opomene (za mene, sestru i brata) za neplacenu taksu za resenje o ostavinskoj raspravi (po 5,000 svako) Ono sto je problem je sto je budala od sudije umesto onoga sto smo svo troje rekli pred njom i predali na papiru resila da u resenju stavi da je sve na po 1/3. Mi ulozili zalbu naravno i to se tako razvlaci vec godinu ipo iako nikakvog spora nema.

Sad zanima me da li treba da platim taksu ili da cekam resenje od te zalbe?

Treba, nezavisno od činjenice da ste se žalili. Štaviše, biće takse i za žalbu i odluku po žalbi (sitnije nešto) kad stigne drugostepena odluka.