Jump to content
IGNORED

Music video


Ulis

Recommended Posts

Ako zanemarimo ekstrakte iz filmova i televizijske nastupe, možda bi se kao prvi muzički spotovi mogli smatrati snimci The Beatles za singl Paperback Writer/Rain...naročito za ovu drugu pesmu.Prvi muzički video (u promotivne svrhe) koji je sniman kamerom iz ruke sa upotrebom slow motion-a i (tada) netipičnim korišćenjem boja, kombinovanjem crno-belih i snimaka u boji, montažom koja prati muziku....Bilo je to polovinom 1966-te godine.Ako postoje rezerve u odnosu na Rain, glede "priče" ili "zapleta", nedovoljnom distanciranošću u odnosu na, do tada, norme prikazivanja neke muzičke grupe, uglovima snimanja, upotrebom novih tehnika, sve je to nadoknađeno video snimkom koji se smatra prvim, pravim muzičkim videom. Naravno, to je Strawberry fields forever sa početka 1967 godine.

Link to comment
  • Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Ulis

    24

  • Buck Naked

    9

  • Indy

    7

  • Sludge Factory

    5

I ajmo odma' nesto malo modernije :P(ako ga u medjuvremenu skinu sa youtuba, sto cesto rade, moze se pogledati i ovde, u quicktime-u)Rezirali Alex Lieu, Rob Sheridan i Trent Reznor. Sva objasnjenja ovde i ovde.

Link to comment

Legenda kaže da je Pol Mekartni u pauzama snimanja Sgt.Pepper-a, čuo u studijima Abbey road-a, neku grupu koja je snimala svoj prvi album i da je bio oduševljen njima. Ti "neki" su bili Pink Floyd. Dok je "ludi dijamant" još sijao nastala je serija inovantnih muzičkih videa, inovantnih barem onoliko koliko su to bile Syd Barret-ove pesme

Link to comment
ovo ću da prećutim, zarad mira na topiku angry.gif
ha..ha..To je kao da me pitaš da li mi je draži Kićanović ili Dalipagić. Ipak, uvek Kićanović.Elem, prvi spot za Evroviziju u direktnom prenosu. "Korak iza" odnosi se na 2:38edit: dodao you tube link :) Edited by Ulis
Link to comment

ok, svestan da u toj "igri" ne mogu da pobedim, šaltam se na jedan od retkih (novijih) spotova koji mi se sviđavečeras sviraju (ako se ne varam), manic street preachers - found that soul (režija: Jeremy Deller and Nick Abrahams)

Link to comment
Čuveni "kameleon roka" kako glasi nezvanični nadimak Dejvida Bouvija, planira da 20. jula objavi EP "Space Oddity". Ovo izdanje sadržaće četiri verzije istoimene legendarne pesme iz jula 1969. godine. Zanimljivost u celoj priči predstavlja podatak da će slušaoci preko sopstvenih softvera biti u mogućnosti da ovu numeru remiksuju po sopstvenoj želji. Svaki korisnik moći će da kombinuje efekte brojnih instrumenata i da tako proširi zvučni spektar ove pesme.Pesma "Space Oddity" obeležila je blistav početak karijere čuvenog britanskog muzičara. Nastala pre četiri decenije, bila je inspirisana kultnim filmom Stenlija Kjubrika "2001: Odiseja u svemiru", premijerno objavljenog samo godinu dana ranije. Igrom slučaja ova numera se pojavila samo mesec dana pre sletanja posade "Apola 11" na Mesec. Ovaj događaj dodatno je pomogao vrtoglavom rastu popularnosti same pesme i njenog autora.Slično kao i u filmu, glavni junak ove pesme, major Tom, u toku misije gubi radio-vetu sa kontrolom leta i nestaje u dubinama svemira.Bouvi "vraća u život" Toma u pesmi "Ashes to ashes", opisujući ga kao narkomana koji je dosegao nebeske visine i potom pao u najveći ponor. Treći deo ove svojevrsne sage o izmišljenom (anti)heroju novog doba Bouvi je ostvario u pesmi "Hello Spaceboy" iz 1995. godine.
Link to comment

Slušajući, između ostalih, i Bouvija - posredno i preko Igija Popa, formirao se muzički osnov četvorice mladića iz Mančestera.Joy Division. Ovo je jedan od video spotova koji potpuno odslikavaju karakter nekog sastava.Otvaranje vrata i...ogroman, napušten i zatvoren prostor.Ovaj posthumni video iz 1988 više je odraz mišljenja onih koji su na ovaj način doživeli Joy Division.

Link to comment
Ne razumem baš topik.. Filmični muzički spotovi?
Na neki način, istorija bitnih muzičkih spotova koji su obeležili muzički i filmski svet kao specifičnainterakcija muzike i filma, i uticaj istih na kulturu uopšte. Sa tim da izbor nije (isključivi) izraz sopstvenihmuzičkih afiniteta
Link to comment

Ovo jeste deo filma Tommy, ali može stajati potpuno samostalno. Čitav film je prepunovakvim delovima što je i logično s obzirom na koncept Tommy-ja kao (prve) rok-opere.Dok ovde film generiše seriju muzičkih spotova, čitava generacija reditelja spotova je krenula obratnim putem, od režije spotova ka uslovno rečeno ozbiljnijim filmskim projektima, čiji rezultat su filmovi kao rezultat "spotovske kulture", zbir manje više nepovezanih delova ili tretman filma u celini kao proširenog muzičkog videa.Halucinantno smenjivanje kadrova, uglovi snimanja, upotreba boja...Elton Džon, Daltri, Tauzend i naravno Kit Mun :)

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...