Jump to content
IGNORED

'De ima da se pazari?

foto

Recommended Posts

15-20e tuš bide plus ugradnja (što možeš i sam). Sreća sreća radost kad upreš mlaz u ljubinku umesto muljanja toalet papirom, i onda se nežno obrišeš peškirima čist kao jutarnja rosa.

Znaju žene.

3 hours ago, Shan Jan said:

Ja sam pak poceo da kupujem na standovima oko pijace (takoreci mini buvljak) sve vise stvari - tolet papir, hemija i cak cokolade tokom hladnih meseci. Ne uspevam da vidim razliku u kvalitetu, cakstavise skoro kupio neku vrh nemacku cokoladu iz Aldija od 200gr za 250 dindzi. Inace milka od 300gr 300 dindzi kod pijace, u maksiju skoro 700.

202409240475

espreso tj moka pot kafu kupujem na pijaci za 350-400 din, ne pada mi na pamet da dam 1100 maksiju

u cg je 5.5 eura, poredjenja radi.

u madjarskoj je povoljnija nego u srbini, znaci nije stvar u transportu.

• +1 1

Pa da, čokoladu, Argetu, Eva sardinu i espres kafu kupujem kod mađara po pijacama, isto slatkiše za poklone. Inače me čudi da kartel to nije razbucao, dosta se para tu odlije. Pa onda znam gde kupujem pančevački kefir za 130 umesto 180, Pik šunku za 999 umesto 1400 itd itd.

Znači čisti surovi opstanak.

3 hours ago, Nikodije said:

...mogu da pođem od sebe, čija plata je na nivou prosečne Bg plate ili čak nešto manja. Mrzi me da se cimam i gledam gde su kakve cene, i prihvatio sam da mafiji lopovskoj svakog dana gurnem u džep bar 500 dinara ekstra profita samo na najosnovnijim namirnicima, koje uzimam u lopovskom Maksiju. Pomnožimo to sa milion takvih budala, mesečno izmuzu nekoliko stotina miliona jer smo marva koja pristaje na sve.

Na susednom mestu se može pročitati da je član uštedeo 100 evra mesečno kupujući povrće, voće i kućnu hemiju na pijaci umesto u velikim marketima.

A da je na ideju došao gledajući prodavca ploča iz Londona koji je došao u Beograd. Priča počinje na 1:45 otprilike.

• +1 2

Problem sa prodajom te razne robe po pijacama i buvljacima sto ne mozes biti 100% sigurn u kvalitet iste i da nema prevara (slicno je i za supermarkete ali u mnogo manjoj meri). No razlike u cenama su postale astronomske. Pre korone je razlika bila mozda tipa jedno kosta 300 a drugo 400 dinara, sada jedno kosta 300 a drugo 700.

• +1 2

Kako mi je super bila prodavačica na Đermu pre nedelju-dve kada sam tamo kupovao kafu. Dok je meni spuštala tu kafu u ceger, motala se nestrpljiva mušterija, kome je ona rekla: Polako, pa ga oslovila po imenu, samo da završivim ovo. Znam da ne možete bez te i te čokolade, sada ćemo videti šta imam za vas. Onda je nakon pakovanja podigla pogled ka meni i ljubazno se zahvalila na kupovini.

Lepo je čuti takve stvari na pijacama. Ranije sam i u lokalnom Maksiju imao dobar tretman sa starom ekipom, ali od njih jedva da je neko više i preostao. 

• +1 2
  • Haha 1
2 hours ago, Eleniko said:

15-20e tuš bide plus ugradnja (što možeš i sam). Sreća sreća radost kad upreš mlaz u ljubinku umesto muljanja toalet papirom, i onda se nežno obrišeš peškirima čist kao jutarnja rosa.

Znaju žene.

Ima da se uzme sada i u Evropi ona japanska daska sa svim dodacima. Jedino što još nisam našao dovoljno dobrog vodoinstalatera kog bi pustio da mi tek tako neposredno pored gole guzice povezuje struju i vodu.

• Haha 1
7 hours ago, Nikodije said:

Pretpostavljam da sve cene u Bg diže to što ima dovoljno ljudi sa mnogo para koji mogu da plate bilo kakve cene.

Ima toga a ima i do lažnog kursa dinara koji stoji postojano na oko 118 za euro, ne mrdaju ga ni Korona, ni svetski ratovi. A zapravo je verovatno bliži 200. 

u bgd je dovoljno ljudi koji moraju da plate bilo koju cijenu jer nemaju izbora. tamo gdje ga imaju prelaze na kupovinu na pijaci ili koriguju potrosacke navike tj odustaju od pojedinih proizvoda. 

zato marketi svaki cas imaju snizenja, da im se roba ne ubudja.

ono sto srpski potrosaci jesu naucili je da je ok da im hrana iscrpi dobar dio budzeta. a nije ok.

• +1 5

na pijaci kupujemo sve sem onoga sto bi trebalo, cast izuzecima - a to je voce i povrce. mislim, kupujem samo kod onih za koje znam da su proizvodjaci jer zelim da ih podrzim al ne od prosecnog pijacnog preprodavca koji stavi srpsku sajkacu i glumi da mu je krompir od planine jelice. jes, my ass. zapravo su jedini posteni preprodavci zapravo cigani - ne foliraju se da da gaje avokado i kaki jabuku, jeftiniji su od drugih i vise cak ni ne zakidaju na meri. barem ovi moji, suncica iz sela prekodolce kod vladicinog hana i cela rodbina oko njene tezge. ali realno neko glupo povrce tipa krompira ima vise smisla kupiti za 70 dinara u maksiju nego za 150 na pijaci, ne verujem da se nesto razlikuju.

• +1 2
5 minutes ago, Ras said:

Načelno se slažem, ali je pijačna ponuda sezonskog voća i povrća ipak bogatija i bolja u odnosu na supermarkete.

pa ne znam, samo tamo gde ima dovoljno onih koji prodaju svoj rod. nazalost vecina ponude stize sa kvantasa od velikih prodavaca koji kupuju tamo gde i supermarketi.

naravno, zbog individualnih proizvodjaca i prodavaca vredi krstariti pijacama, meni nije tesko da povremeno odem i do zemunske.

ali to nosi i drugi problem, ima sve vise onih koji targetiraju platezniju klijentelu pa tako cene i tu idu u orbitu, naročito za dobar sir i mesne preradjevine.

Kopiraću post sa jednog domaćeg foruma.

Spoiler

Cisto da potvrdim jednu stvar, da su cene robe siroke potrosnje i namirnice u bosni (bijeljini) u proseku rekao bih 40-70 % nize nego kod nas (nekada je to bilo 20-30%), dok je izbor isti ili veci nego kod nas

U jednoj Bijeljini imas sveze morske plodove na ledu sa cenama kao na primorju, kod njih Nutela je upola od nase cene (500 vs 950 din), eurokrem je u srbiji skuplji 50%, maslinovo ulje iz italije je u srbiji skuplje od 70-100% (izbor im je 3-4x nego kod nas), puter isto duplo, itako dalje i tako blize...

Samo sam bacio oko nisam bio sada spreman za vecu nabavku. Gorivo je jeftinije i kavlitetnije vec bar 20 godina 

Od sada mesecnu nabavku vrsim tamo, jer zaista necu da se osecam kao konjina 

O bojkotu velikih lanaca da ne pricam, tamo ne kupujem vec 10ak godina iz ciste logike, ako im drzava gura pare u dzep ne moram i ja 

I krajnje je vreme da svi prestanu da im guraju pare u dzep, ali onako sistemski. Nazalost mali trgovci su gotovo unisteni kao sto je i bilo predvidjeno pre 15ak godina da ce se desiti, oni koji su i preziveli ne mogu da nabave tek tako jeftinije robu jer su uvoznici i zastupnici u bmk modu, traze ti da povuces volumen ala roda/maxi da bi dobio neke cene, domacih proizvoda gotovo i da nema, veletrgovine su gotovo nestale svi se prebacili na distributere koji se ugradju 30-40%, ono sto je preteklo je u slobodnom padu

Eto, nemam jos konacan sud i stav, tek sam poceo da se bavim ovim ali ovo je neverovatno kakvo dranje imamo, a drzava picaksta kao i uvek u ovih 25 godina 

• +1 1