Sandradjer Posted July 3 Posted July 3 1 minute ago, x500 said: Ukusni - kako god da se zovu. Ubuckaces se 1
Boksi Posted September 14 Posted September 14 Nekako ide uz ovo hladno vreme: https://cooking.nytimes.com/recipes/3251-claudia-rodens-orange-and-almond-cake 1
duda Posted September 17 Posted September 17 Elem @Serena Nikakav poseban kolač, to je najuniverzalniji mogući kolač koji se pravi sa sezonskim voćem, samo što je recept baš isproban i potvrđen i uvek bude odličan. Za ovaj isekla cca šolju šljiva na veličinu polovine višnje recimo i posula po njima malo šećera, da puste vodu. Plus cca pola šolje krupno mlevenih oraha. A ovamo™ : Dve plastične posude, u veću 4 žumanca u manju 4 belanca. Prvo umutiš belance sa prstohvatom soli i malo šećera (to malo od 1 šolje a što je ukupna mera). Posle mutiš žumanca (a ne pereš žice ) sa ostatkom od one šolje šećera, onda dodaješ šolju ulja pa šolju kiselog mleka i mutiš svo vreme. Onda ostaviš mikser i uzmeš ručnu mutilicu. Dodaš dve šolje brašna, prašak za pecivo i umućen belanjak i sve lagano promešaš i sipaš u pleh (papir). Onda pospeš orahe, malo ih kašikom utisneš u testo ali ne duboko, na kraju rasporediš one šljive koje lepo rukom malo ocediš, kome se to ne sviđa, neka ne gleda . Pečeš cca 20 minuta na 180 ali to zavisi od šporeta. Ja recimo posle tih 20 min isključim rernu pa držim još 6-8 minuta. Umesto šljiva mogu višnje, borovnice i sl. Umesto ulja, ako ne voliš, može maslac, može recimo pola ulja pola pavlake, isprobaj. Ali moj savet je da prvi put napraviš ovako, bude zbilja lep. I da, treba dodati vanilin šećer ili aromu vanile. Ja koristim šolju od 2 dcl. Nema kolača koji ima bolji odnos ukus/utrošeno vreme i resursi 1 3 1
Serena Posted September 17 Posted September 17 Odmah sutra cu da isprobam samo bez oraha. Nemam domace, a iz radnje mi se zgadili. Ne mozes vise naci ni one u ljusci da im nije jezgro po povrsini oglodjano™. Dal je neki moljac u pitanju nemam pojma uglavnom ljuska bude puna sitnog praha. Nisam gledala u Srbiji da li su isto takvi, mogla sam tamo kupiti.
duda Posted September 18 Posted September 18 Šteta što nemaš orahe, oni daju jednu lepu notu, ali ako ne valjaju onda svakako bolje bez njih. Stavi koju šljivu više. @Serena
Serena Posted September 18 Posted September 18 @dudasljive spremila samo ne znam da li da ih posecerim posto su vec lepe slatke 2
Ras Posted September 18 Posted September 18 Malo je to za pekmez. Šljive na pola, pa ih pospi smeđim šećerom i cimetom i kratko proprži na tiganju na puteru. Posluži ih vrele uz sladoled od vanile. Na isti način može da se pripremi brzi dezert i od drugog voća, breskve, kajsije, banane, jagode.... Mogu se koristiti i pomalo egzotični začini poput crvenog bibera, dodavati orasi, lešnici, itd.... 2
duda Posted September 18 Posted September 18 58 minutes ago, Serena said: @dudasljive spremila samo ne znam da li da ih posecerim posto su vec lepe slatke Verovatno si već završila, tj verovatno sam zakasnila. Ja bi ih pošećerila, prosto da puste vlagu , da ne skecaju kolač. 1
x500 Posted September 18 Posted September 18 @Serena da li si svesna da kada jedes sljive tu ustvari ubijas jos uvek neispecenu rakiju 6
Serena Posted September 18 Posted September 18 Ovde se od sljiva ne pravi rakija. Jednom prilikom kad smo bili u obilasku destilerije Poli cujemo od predavaca kako se rakija proizvodi samo od koma, a tamo neki je prave od svacega cak i od sljiva. 1 1
Serena Posted September 18 Posted September 18 29 minutes ago, Ras said: Malo je to za pekmez. Imam jos dve kese, ukupno 6kg. Nemam letnju kuhinju, a ni veliku serpu da pristavim na smederevac Ovo sa smedjim secerom i cemetom zvuci dobro, moracu da probam 1
duda Posted September 18 Posted September 18 9 minutes ago, Serena said: Ovde se od sljiva ne pravi rakija. Jednom prilikom kad smo bili u obilasku destilerije Poli cujemo od predavaca kako se rakija proizvodi samo od koma, a tamo neki je prave od svacega cak i od sljiva. Prava rakija loza se proizvodi od grožđa , komovica je spram prave lozovače dobra jedino za obloge . Reci žabarima da nemaju pojma. 2
Klara Posted September 18 Posted September 18 @Serena ako voliš tarte tatin, meni je taj "prevrnuti kolač" mnogo lep i sa šljivama (kruškama, jabukama). Dodaš kuglu sladoleda i uživaš. https://prstohvatsoli.com/izvrnuti-kolac-sa-sljivama/ 2 1
Recommended Posts