Jump to content

Torte i kolači

Featured Replies

Koliko krneš putera...

Melješ kikiriki dok se ne pretvori u peanut butter, ne dodaješ puter kao takav.

Dodaš kašiku mulja da bude glatkije i da ti blender ne izgori ^_^

Melješ kikiriki dok se ne pretvori u peanut butter, ne dodaješ puter kao takav.

Dodaš kašiku mulja da bude glatkije i da ti blender ne izgori ^_^

:frust:  :frust:  :frust:

Ja danas naletela na krempitu u kafeu u Frankfurtu, bila bas ukusna, ciljano cu svratiti ponovo. Najbolje mi je bilo sto ni sami ne znaju kako se zove taj kolac :D Rekoh im da napisu lepo "krempita" i da ne brinu :D

Edited by I*m with the pilots

Kad smo već kod krempita, sasvim slučajno reših da probam u Kofeinu - garant najbolja u Beogradu, po mnogo čemu evocira uspomene na nekadašnji Klub književnika.

edit - 300 dindži, ali vredi.

Edited by kobni zelaya

jel trokutasta? ako je trokutasta, onda je to krempita iz finih. a ako je ta, onda je odlicna, slazem se. 

@ skajhajatrist  ljubomorna sam :D al valjda cu ovih dana na tu stranu... 

ove nedelje cu praviti zaher kocke. ne secam da se da sam stavljala recept. to je najsvecaniji, naujuksniji i najjednostavniji kolac u svemiru. pa cu zakeljii i recept i sliku cim se nakanim da realizujem projekat. 

Edited by darling

jel trokutasta? ako je trokutasta, onda je to krempita iz finih. a ako je ta, onda je odlicna, slazem se. 

Jeste, trouglasta je. Jel' to  znači da ima negde da se kupi na veliko? :piggy:

da, mozes da kupis celu tortu krempitu. ja jednom kupila kevi za rodjis. 

https://www.facebook.com/fini.mafini/

evo, zovi njih pa pitaj posto, sta i kako. verovatno je i na parce kod njih jeftinija?! 

edit - 300 dindži, ali vredi.

Cena prava sitnica! Koliko su inace kolaci u Beogradu, nemam predstavu uopste?

Ova krempita je kostala kao i svi ostali kolaci i tipicna je cena za Frankfurt - 3,20 evra. U mom mestu su kolaci malo jeftiniji i recimo (po nama) najbolja poslasticarnica sa odlicnim svapskim cheesecake-om i nekim nebeskim kolacem sa malinama ima cenu od samo 2,60 evra.

Edited by I*m with the pilots

Ovde je hleb i dalje jeftiniji od kolača. Marija Antoaneta se prevrće u grobu.

da, mozes da kupis celu tortu krempitu. ja jednom kupila kevi za rodjis. 

https://www.facebook.com/fini.mafini/

evo, zovi njih pa pitaj posto, sta i kako. verovatno je i na parce kod njih jeftinija?! 

Haha, uredno kod njih na sajtu košta 330 dinara.

jee, kako je skupo. prosle godine sam krempitu placala 200 dinara. 

mnogo su skupi kolaci kod nas. a to je odgovor i ajemvidpajlots, meni su te cene preterane za siromastvo u kom zivimo. 

ako oces recept za krempitu s tim kremom, imam :) jedino ne znam njihovo testo, nije klasicno lisnato, pa oni taj kolac zovu italijanska krempita. 

Edited by darling

Hoću ja recept za tu krempitu

krempita iz vile

testo: 

pola kilograma lisnatog testa podeliti na dva dela i razvuci oklagijom. razvuceno testo treba da bude vece od tepsije u kojoj cete napraviti krempitu, zato sto se tokom pecenja skuplja. peci 10 minuta na 200 velzuijusovih. izbusiti viljuskom pre pecenja, da se ne bi previse dizalo. 

krem

umutiti 8 zumanaca, 150 gr secera, vanilu (jedan stap), 3 kesice zelatina u prahu (kesica sadrzi 10 grama) i pola litre mleka, pa skuvati na pari. ohladiti, da bude mlako.  promesati s vremena na vreme da se ne uhvati korica. umutiti 6 dr etker slagova u 750ml mleka u jednoj posudi i pola litre slatke pavlake u drugoj posudi. ne dodavati secer! 
pomesati zuti krem, slatku pavlaku i slagove. 
slagati: dole jedna kora, fil, pa druga kora. pritisnuti. velicina tepsije? nesto manja od sporetnog pleha, dakle velika. neka prenoci u frizideru. sutradan je prevrnuti na posluzavnik, lako ispada. lako se sece ostrim, reckavim nozicem. pre sluzenja posuti secerom u prahu.

krempita iz kluba knjizevnika 

pola litre mleka 
200g secera 
8 zumanaca 
30g zelatina 
vanila
1,5 l slatke pavlake 
pola kilograma lisnatog testa 

krem: 

u serpu sipati mleko, secer, zumanca, vanilu i zelatin, kuvati na par. ostaviti da se ohladi do mlakog. povremeno promesati smesu i paziti da se ne zgusne mnogo. umutiti slatku pavlaku. fil sipati u slag i lagano mesati dok se ne sjedini. 
u tepsiju staviti jednu koru, usuti kremu, odozgo drugu koru. pritisnuti lagano da se zalepi. ohladiti preko noci. sutradan iskrenuti na pladanj, posuti secerom u prahu, seci i sluziti.

a evo, nasla sam i recept za njeno testo. jedino sto margarin zameni maslacem. bila sam skepticna po pitanju testa, al iz komentara i slika onih koji su radili vidim da fercera. 

https://www.coolinarika.com/recept/978619/

:)

Edited by darling

Haha, uredno kod njih na sajtu košta 330 dinara.

palo mi na pamet da je mozda u kofeinu manje parce?! u finijima je krempita od 30 stepeni. 

Isto izgleda kao na slici na sajtu. Hvala za recept.

Usput, kad pogledam nije ni skupa - u Mandarini su kolači 370 dinara, a meni ovo mnogo bolje. Kapiram da mandarina ima verovatno skupe čokolade u kolačima, ali po ukusu ova krempita mi je bolja. Ili ne mogu da potrefim dobar kolač u Mandarini.