Jump to content
IGNORED

Čokolada

Amelija

Recommended Posts

vidiš ja juče nisam dobro pogledala, danas sam ih sasvim slučajno ugledala dok sam lunjala u potrazi za čokoladama. Kupila sam narandžu, videla sam da ima i ukus trešnje, badem nisam videla, ali nisam ni tražila. Sledeći put tražim badem. :)

U Sicilijanskom gradu Modica postoji vec 300 godina drugaciji recept za cokoladu. Kakao se preradjuje na niskoj temperaturi ili kako to tamo kazu "na hladno" Rezultat je jedan drugaciji osecaj i ukus u ustima. Tvrdi se da je najblizi azteckom receptu a doneli su ga u ovaj grad spanci koji su u tom periodu vladali Sicilijom. U glavnoj ulici Modice ima 10ak prodavnica-laboratorija ove vrste cokolade.Elem, na stolu mi je jedan primerak (tabla) te cokolade koju sam prvi put probao tek pre 3 godine.cioccolato-di-modica.jpgd_98.jpg

U Sicilijanskom gradu Modica postoji vec 300 godina drugaciji recept za cokoladu. Kakao se preradjuje na niskoj temperaturi ili kako to tamo kazu "na hladno" Rezultat je jedan drugaciji osecaj i ukus u ustima. Tvrdi se da je najblizi azteckom receptu a doneli su ga u ovaj grad spanci koji su u tom periodu vladali Sicilijom. U glavnoj ulici Modice ima 10ak prodavnica-laboratorija ove vrste cokolade.Elem, na stolu mi je jedan primerak (tabla) te cokolade koju sam prvi put probao tek pre 3 godine.
iiii?sve si rekao sem toga kakva je!
  • 2 weeks later...
ima li neko dobar recept za one lava kolače, kao što ima da se kupi u plavoj kutiji doktoretker?
LAVA CAKE113 g čokolade113 g maslaca2 jaja1/3 šalice šećera1/4 šalice brašnaOtopiti čokoladu na pari. Maknuti s pare pa umiješati maslac. Miksati jaja sa šećerom, dodati čokoladu i miksati, a brašno umiješati pjenjačom. Uliti smjesu u namaštene i pobrašnjene kalupe pa peći 10-15 minuta na 180 stupnjeva. Poanta je u tome da sredina ostane tekuća.

bat vodi racuna da ne prepeces. ovde pise od 10 do 15 minuta, vreme zavisi od tvoje rerne i velicine ramekina. ako se prepece, nece valjati. mozes da vadis cim se uvati korica.