Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted

mucho fala na reakciji i pomoci :)kuvarica je sve procitala i resila da u osnovi iskoristi larssonov predlog :)

Posted

ja cesto odvadim 20% povrcki, izblendam pa vratim nazad na kratko. tako dobijem i na gustini a i ostanu mi povrcke krupne za pod zub.

Posted

jel zna ima neko dobar recept za burek ? :)

Posted
jel zna ima neko dobar recept za burek ? :)
zavisi sta je za tebe burek. no posto sam ja iz Niš, za mene je burek samo i jedino onaj sa sirom.probacu da se prisetim, mada ne volim sa testima da se bakcem.prvo umuti 200 grama masti i 200 ml ulja i sipaj u neku serpu precnika oko 20 cm. zatim sa po kile brasna i kasicicom soli napravi testo. testo podelis na 5 delova i razvuces oklagijom na krugove od oko 15 cm, pa potopis u onu serpu sa uljem i masti. to tu treba da stoji bar pola sata koliko se secam, a nece skoditi ni ako ostavis sat vremena. uzmes jednu i na radnoj povrsini je razvuces sto vise mozes, prstima ovaj put. podizes lepo ivice i vuces na kraju, nije strasno ni ako se malo pocepa negde. na sredinu stavis sira, dosta sira. krug malo manji od tepsije u kojoj ces peci. koru ispreklapas sa svih strana, ako ti je negde neka ivica ostala debela, otkini je. onda nju sklonis sa strane, a razvuces drugu koru i stavis sir, pa odozgo onu koju si prvo punio sirom, ali okrenutu naopacke. tako redom i sa ostalima, dok ne dobijes svih pet kora, sve jednu u drugoj. rernu zagrej na 200 stepeni, a jogurt oladi i prijatno.mozda nisam bas najjasniji, ali nadam se da ces se snaci. veruj mi, mnogo je lakse nego sto verovatno izgleda iz ovog mog nazovi-recepta :)
Posted

javi se reneu za recepis za starobosanski burek, taj pwnuje

Posted
javi se reneu za recepis za starobosanski burek, taj pwnuje
how about it, then? :Disto tako dajte vashe omiljene za breadmejkere.rachunaju se samo crne cigle dakako, bele pufne nikako.fala.
Posted

Za pravi burek moraš znati razvijati kore, kupovne ne dolaze u obzir. Kvalitetno brašno tip 500 (preferiram Fidelinka), zamesiš sa blago toplom vodom (ta testo bude srednje tvrdo, dovoljno da se ne lepi). Onda se to testo zalije uljem i ostavi da "odmori" jedno sat vremena. Sledi razvijanje, što tanje to bolje. Brašno na stolnjak, pa prvo oklagija do neke debljine, onda krećeš rukama da ga razvlačiš, mora dobro da se kompletna površina naulji. Za nadev se koristi mešavina goveđeg i jagnjećeg mesa (ko ne voli jagnjetinu može i svinjetina), sitno seckani crni luk i dosta mlevenog bibera. Obavezno u ovu smesu dodati i malo hladne vode. Nadev se stavlja po obodu testa, pa se to zavije i na kraju se prave male pitice, staviš u nauljen pleh i pečeš na već zagrejanih 200.

Posted
no posto sam ja iz Niš, za mene je burek samo i jedino onaj sa sirom.
A jebiga sad!No, pošto sam ja iz Rajvosa, renne winz, vo vjeki vjekov, amin.
Posted

@ renne - dakle, koliko sam shvatio, ti ne slažeš burek nego ga motaš ? samo proveravam :)inače, hvala :)

Posted

motan je burek, ima formu omanjeg puza, precnika recimo oko 12-13cm

Posted
A jebiga sad!No, pošto sam ja iz Rajvosa, renne winz, vo vjeki vjekov, amin.
:) potpuno se isto pravi i sa mesom kao ovaj sa sirom, a moze i sa bilo cim drugim.
  • 2 weeks later...
Posted

uspesno skinuo (i obogatio :blush:) ono sarance iz istoimenog restorana sto sam hvalio pre dve nedelje:proprze se kotleti u tiganju na 80%. samo so i svez biber. paralelno, na srednjoj vatri, karamelizujem crni luk (dodao sam kasiku braon secera da bude brze). pred kraj im dodam (5min rehidrirane) suve sljive, seckane na trecine/cetvrtine...kotlete prebacim u zemljanu posudu, malo rifresujem maslinovim, pa po njima natrpam ovu "karamelu". ja ne bi bio ja da recept nisam obogatio sa sitno seckanom (adidas) pancetom po vrhu svega i truncicom ruzmarina. meni je to sveto trojstvo i nikad ga ne razdvajam - panceta, suva sljiva i ruzmarin. elem, sve u rernu, blize gornjem grejacu, recimo na 180C. za dvadesetak minuta se zapece skroz finopored pijanog, ovo mi je definitivno second best saran. razmisljam negde da ubacim soljicu vina sledeci put

Posted

imam junetinu od vrata u komadu. shto chinjet su tim?