Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted
razmisljam koje je prvo ozbiljno jelo koje sam ikada skuvao (ova jaja i virsle se podrazumevaju za sve nas, iznenadila bi me neka odstupanja)mislim da su bile pastrmke pecene sa limunom i puterom, fino su ispale...u stvari znam da su bile
Meni hrana ispada i dalje.
Posted (edited)

eno topika :)>> p.s. viršle su dosadne

Edited by Amelija
Posted

kanim lignje puniti. krakovima, lukovima (crnim te belim), pirincem (prethodno prokuvanim, pa nezno proprzenim s ovim prethodnim) i svezim persunom. pa sve to u rernu + belog vina. videla sam razne recepte po netu, ali ne i jasne instrukcije koliko vruca da bude rerna, i koliko dugo da se sve to pece. a znam da lignje umeju da se zgumene kad su duze termicki obradjivane nego sto je bog odredio. saveti, iskustva, zelje, cestitke?

Posted

ja bih ovako: pokri folijom i peci na 180° oko 45 minuta, onda skini foliju da malo porumeneili prvo stavi same lignje, malo zamuljene dok ne porumene, onda preli vinom i sacekaj koliko da ispari bar dve trecine

Posted

a nece za tih 45 min to da se stvrdne i ugumeni skroz?s druge strane, secam se nekog kuvara da je pricao da sa lignjama nema nista izmedju - ili jako jako kratko ili jako dugo. sva termicka obrada izmedju ta dva ekstrema vodi samo u gumu. 45 min mu dodje valjda taj duzi kraj.

Posted

hvala oboma! ici cu na 45, pa cu produziti ako su tvrde. mljac mljac.

Posted
a nece za tih 45 min to da se stvrdne i ugumeni skroz?s druge strane, secam se nekog kuvara da je pricao da sa lignjama nema nista izmedju - ili jako jako kratko ili jako dugo. sva termicka obrada izmedju ta dva ekstrema vodi samo u gumu. 45 min mu dodje valjda taj duzi kraj.
na 180°, pa jos podlivene vinom i pokrivene folijom, ne bi trebalo. to mu vise dodje dinstanje, nego pecenje. mada sam ja uvek sigurniji sa lignjama kad ih bacim u tiganj, al vidim ovde vecina ne voli...
Posted

samo da prijavim da su ipale odlicno. ubacila sam i nesto pirinca pod njih, da upije sokove. jedino je atmosfera manjkala, jer je klinac igrao malu sirenu citav dan i potpuno smo bili na ivici zivaca. dammit!

Posted

ufff, vec sam se zabrinuo, a ne smem da pitam :D

Posted

imam jagnjeću jetricu od super zdravog finog planinskog jagnjeta.jel' ima neko dobar recept za paštetu ?

Posted

džigericu iseci na kockice i namoči sat-dva u mleku. dobro ju oceci i obriši ubrusom.na puteru proprži crni luk, dodaj džigericu i suve majčine dušice. kada je džigerica pri kraju, suni čašu konjaka (0,5 dl, može i više).možeš da flambiraš ali i ne moraš. kada redukuje, skini sa vatre i prespi u multipraktik. dodaj još malo putera i miksuj dok ne bude skroz glatko.prijatno

Posted
džigericu iseci na kockice i namoči sat-dva u mleku. dobro ju oceci i obriši ubrusom.na puteru proprži crni luk, dodaj džigericu i suve majčine dušice. kada je džigerica pri kraju, suni čašu konjaka (0,5 dl, može i više).možeš da flambiraš ali i ne moraš. kada redukuje, skini sa vatre i prespi u multipraktik. dodaj još malo putera i miksuj dok ne bude skroz glatko.prijatno
fala :) pošto jetrica stoji već drugi dan, nisam smela da čekam, ali nešto slično sam uradila, umesto majčine dušice (nemam je) dodala malo ruzmarina i čubra.još se krčka, tako da ću da sunem taj konjak.jedino je nisam potapala u mleko, mislim da se to više radi kod svinjske koja malo gorči, ova je em' od mladog em' od zdravog jagnjeta, ko puter je .i da, dodala sam malo i slaninice
Posted

nece da skodi slaninica, po ukusu mozes dodati i malo senfa, a ja volim, narocito ako ima dosta pa ce stajati malo u frizideru, da u samlevenu smesu umesam i po koje zrno zelenog i belog bibera.

Posted
nece da skodi slaninica, po ukusu mozes dodati i malo senfa, a ja volim, narocito ako ima dosta pa ce stajati malo u frizideru, da u samlevenu smesu umesam i po koje zrno zelenog i belog bibera.
razmišljala sam o senfu, probaću po malo, a biber (imam crveno-zeleno-belu mešavinu) ću da dodam svakako.
Posted

ipak odustala od senfa, plašila se da ne pruzme celu stvar.trebalo mi neka osvežavajuća nota pa dodala malo umeboši sirćeta (obožavam ga, u sve mi se meša) i malo balzamskog, ali samo malo.ispalo jako dobro na kraju.jedemo je sa mnogo bluka odozgo ili sa tucanom ljutom. ja na svom fensi lchf hlebu (prvi put pravila ali ispalo odlično) , a ostali na običnom, paorskom :D