Jump to content

Excel pitanja

Featured Replies

Imam moje kode (npr kolona B) i kupčeve kode (kolona C) i on često pošalje samo svoje prepoznavanje i kad god pokušam da prevedm iz njegovih u moje ne uspevam.

Nekad se desi, ako ih samo iskopira iz SAP-a, da budu kao funkcija a kad idem na Format Cells i stavim na Number, opet ne dobijem ništa. Onda krenem da prekucavam 20tak koda i smorim se kao konj.

Dakle ono što hoću je da imam tabelu sa prepoznavanjem mojih i kupčevih koda, a da onda imam opciju da samo iskopiram npr. njegovih 10 koda i da mi izbaci tih istih 10 koda u mom prepoznavanju.

Ako je on poslao mesečni plan za kodu 555, ja hoću da je ubacim u tabelu i da mi u koloni pored automtski izbaci 123.

Nadam se da me razumete rolleyes

excel.jpg

• Replies 186
  • Views 22.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Grubo rešenje sa SUMPRODUCT funkcijom. Podaci su na listovima 2, 3 i 4 u kolonama od A do D. Prilagodi svojim potrebama.  

• John Coltrane
    John Coltrane

Ovo što piše @laki strajk je urodilo plodom. Našao sam tabelu koju mi je napravio stariji kolega (trenutno nedostupan, pa zato vas smaram) pomoću VLOKUP - evo vidi se i koja je forumula

• Peter Fan
    Peter Fan

Da koristis Excel kao sav normalan svijet , mogao bi ovo:   =MID(A1,1,FIND("@",A1)-1)   gdje su email adrese u stupcu A. Ta formula bi ti dala sve ono sto je lijevo od @.

Posted Images

25 minutes ago, John Coltrane said:

Imam moje kode (npr kolona B) i kupčeve kode (kolona C) i on često pošalje samo svoje prepoznavanje i kad god pokušam da prevedm iz njegovih u moje ne uspevam.

Nekad se desi, ako ih samo iskopira iz SAP-a, da budu kao funkcija a kad idem na Format Cells i stavim na Number, opet ne dobijem ništa. Onda krenem da prekucavam 20tak koda i smorim se kao konj.

Dakle ono što hoću je da imam tabelu sa prepoznavanjem mojih i kupčevih koda, a da onda imam opciju da samo iskopiram npr. njegovih 10 koda i da mi izbaci tih istih 10 koda u mom prepoznavanju.

Ako je on poslao mesečni plan za kodu 555, ja hoću da je ubacim u tabelu i da mi u koloni pored automtski izbaci 123.

Nadam se da me razumete rolleyes

excel.jpg

nije mi bas najasnije sta zelis, ali cini mi se da imas cell format problem. Ako ti nekad salje fajlove gdje je format Text and nekad Number, korisne funkcije za pretvorbu su VALUE (za pretvorbu teksta u broj) i TEXT (za pretvorbu brojeva u tekst).

Jednmo kad su tvoj i njegov format ujednaceni, onda ti XLOOKUP, VLOOKUP, XMATCH/MATCH, itd odradjuju posao.

10 minutes ago, Peter Fan said:

nije mi bas najasnije sta zelis, ali cini mi se da imas cell format problem. Ako ti nekad salje fajlove gdje je format Text and nekad Number, korisne funkcije za pretvorbu su VALUE (za pretvorbu teksta u broj) i TEXT (za pretvorbu brojeva u tekst).

Jednmo kad su tvoj i njegov format ujednaceni, onda ti XLOOKUP, VLOOKUP, XMATCH/MATCH, itd odradjuju posao.

Evo ga konkretno

Ako idem na Convert to number

BEKO 1.jpg

Dobijem ovo

BEKO 2.jpg

@John Coltrane Najlakše rešenje je da označiš celu kolonu A, i zatim na Format Cells (Ctrl+1) izabereš pod Custom: 0 umesto General.

Edited by laki strajk

To ti je Scientific format, daje eksponencijalni zapis kao 4*10^11.

Idi na Format cells, izaberi Number (Category) u onoj listi opcija i stavi 0 decimala

Edited by Moonwalker

Pomnoži kolonu A sa 1 i dobićeš brojeve.

Jedan od načina:

Filuj prvu praznu kolonu jedinicima.

Selektuj tu kolonu i izvrši Copy.

Nad kolonom A PasteSpacial i izaberi Values i Multiply

Drugi bi bio da umetneš kolonu i u prvu ćeliju te nove kolone uneseš formulu =1xA3, pa filuj do poslednjeg reda sa podacima.

Edited by Ras

Ovo što piše @laki strajk je urodilo plodom.

Našao sam tabelu koju mi je napravio stariji kolega (trenutno nedostupan, pa zato vas smaram) pomoću VLOKUP - evo vidi se i koja je forumula

Beko.jpg