Monday at 17:162 days Ukus je smolast zato sto se smola bora koristi u procesu pravljenja racine.Inace bi imala ukus kao neki osrednji rizling.
Monday at 19:592 days u grčkoj postoji ozbiljna dinamika oko retsine, prošla su vremena malamatine i kourtaki retsine u kruškastim flašicama od pola litra.ima tome skoro 20 godina kako su ovim varijetetom počeli da se bave grčki prirodnjaci i biodinamičari, tako da su neke od aktuelnih retsina sam high end grčkog vina.na ulazu u solun baš tamo negde oko delte ima vinarija kechris koja je bukvalno prva u grčkoj počela da tretira retsinu ozbiljnošću koja se daje vrhunskim vinima i danas ima izuzetne rezultatenjihov afros je prva pet nat retsina koju sam pio i za sada poslednja - pritom je napravljena pre pet nat pomame i to nigde ne piše na etiketi, tim veće poštovanje od mene jer nije uskakanje na voz koji su zahuktao, nego dobar proizvod ispred svog vremenahttps://www.kechris.gr/en/dry-white/21-afros.htmlto je vino od 9e, i za te pare nema bolje u srbiji. a ako se dobaci do 18e onda se pije ovo:https://www.kechris.gr/en/dry-white/44-tear-of-the-pine-18.htmlborova suza, 100% asirtiko retsina, pakleno dobro vino - uopšte ne postoji konotacija da pijete vino u kome je intervenisalo borovinom.da ne bi davio preterano, pominjem još jedan vrhunski retsina uradak koji sam još 2013. pio u atini: papajanakos recina koja na slepom testu prolazi kao vino bez borove smole, vrlo elegantno, napravljeno od lokalne sorte savatjano koja je generalno glavna baza za recinu u grčkoj - ima je mnogo, nema neki ne znam kakav kvalitet da samo nosi normalno vino pa se pristupilo njenoj masovnoj upotrebi za recinuhttps://papagiannakos.gr/en/product/retsina-2/ovakve stvari slabo dopiru do srbije, ovde je uvoz i generalno promocija vina uglavnom snobovski varijetet u kome se robuje unapred zacrtanim predrasudama. pošto nisam u biznisu, iskreno me zabole što je tako i što će tako i ostati, koliko smo jadni u svemu, toliko smo jadni i u ovome.
Monday at 20:462 days 28 minutes ago, Eleniko said:papajanakos recina koja na slepom testu prolazi kao vino bez borove smole...попишким se u recinutm koja ne udara na borovinu...A ta grcka novokomponovana izmisljanja oko recinatm su samo (jos) jedan anex novokomponovanom hipsteraju vezanom za vina i kulinarstvo, otkrivanju hedonizma za siroke mase...Recina je (bila) sirotinjsko vino, grcki pandan banatskom rizlingu, vino koje se pilo zato sto ga ima, sto je jeftino i sto drugog nema; ta vina su se pila ne zbog vina nego zbog drustva i pijenja...Iz grckih vremena kada Grcka, na primer, nije imala televiziju, ич, dok je komsijska Jugoslavija imala 2 tv programa, pa jos u boji...Vremena kada su, recimo, u ozloglasenom Stavrosu zene sa korpama na glavi tovarile psenicu u brod, kada je na jednotm ostrvo dizalicom istovaran po neki,neki auto, i kada su zene vojnih pilota radile kao sezonske konobarice u kafanama/restoranima u kojima nije bilo ni po 2 iste stolice, a babe u crnini, nalik флашама mastila, iznosile strancimatm smokve i ostale djakonije...Za џабе...Pravda za маламатину!!!
Monday at 21:052 days po običaju maksim po diviziji, imaš da kupiš i malamatinu i kourtaki u bilo kojoj radnji, niko ih nije dirao. ko hoće može da pije.a s obzirom da u toj grčkoj nisi bio verujem već 20 godina, sasvim izvesno nemaš pojma o čemu pišeš ali ajde, preživećemo.
Monday at 21:172 days 2 minutes ago, Eleniko said:po običaju maksim po diviziji, imaš da kupiš i malamatinu i kourtaki u bilo kojoj radnji, niko ih nije dirao. ko hoće može da pije.a s obzirom da u toj grčkoj nisi bio verujem već 20 godina, sasvim izvesno nemaš pojma o čemu pišeš ali ajde, preživećemo.Stari dobri forumski manir #18, poznat kao po obicaju...Em jebes Grcku u kojoj sve ima da se kupi u bilo kojoj radnji, Solun u kome ako sedis na Aristotelosu okrenut ledjima moru ne znas da li si na Levantu ili u Bavarskoj...Tu sam Grcku prepustio tebi...I Bugarima... Ostalo je jos nesto Grcke, ko zna - dace mu se, uostalom nisi rekao ni hvala, a Grcke ima, ima, i to ne tako davno...Kao sto nisi smeo ni da se upustis u recinatm pricu: recina koja ne udara na borovinu... I - nemoj da me nerviras: vise sam o Grckoj i recini zaboravio nego sto si ti ikada znao...
Monday at 21:352 days 1 minute ago, Eleniko said:ma sigurno, zato te više ni ne puštaju ovdenisi je dostojan, najkraćeE, Eleniko, Eleniko, sad ga усра...