Jump to content

Strana vina

Featured Replies

Ukus je smolast zato sto se smola bora koristi u procesu pravljenja racine.

Inace bi imala ukus kao neki osrednji rizling.

• Replies 1k
  • Views 114.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Savršeno.

• Eleniko
    Eleniko

u grčkoj postoji ozbiljna dinamika oko retsine, prošla su vremena malamatine i kourtaki retsine u kruškastim flašicama od pola litra. ima tome skoro 20 godina kako su ovim varijetetom počeli da se ba

• Kome se čita nešto zanimljivo, a pomalo smešno, ima ovde, iz nekima poznatog pera...   POKRET 'ČISTIH VINA' - VELIKA MARKETINŠKA PREVARA?   (Što je i retka prilika gde Beteridžov Z

Posted Images

u grčkoj postoji ozbiljna dinamika oko retsine, prošla su vremena malamatine i kourtaki retsine u kruškastim flašicama od pola litra.

ima tome skoro 20 godina kako su ovim varijetetom počeli da se bave grčki prirodnjaci i biodinamičari, tako da su neke od aktuelnih retsina sam high end grčkog vina.

na ulazu u solun baš tamo negde oko delte ima vinarija kechris koja je bukvalno prva u grčkoj počela da tretira retsinu ozbiljnošću koja se daje vrhunskim vinima i danas ima izuzetne rezultate

njihov afros je prva pet nat retsina koju sam pio i za sada poslednja - pritom je napravljena pre pet nat pomame i to nigde ne piše na etiketi, tim veće poštovanje od mene jer nije uskakanje na voz koji su zahuktao, nego dobar proizvod ispred svog vremena

https://www.kechris.gr/en/dry-white/21-afros.html

to je vino od 9e, i za te pare nema bolje u srbiji. a ako se dobaci do 18e onda se pije ovo:

https://www.kechris.gr/en/dry-white/44-tear-of-the-pine-18.html

borova suza, 100% asirtiko retsina, pakleno dobro vino - uopšte ne postoji konotacija da pijete vino u kome je intervenisalo borovinom.

da ne bi davio preterano, pominjem još jedan vrhunski retsina uradak koji sam još 2013. pio u atini: papajanakos recina koja na slepom testu prolazi kao vino bez borove smole, vrlo elegantno, napravljeno od lokalne sorte savatjano koja je generalno glavna baza za recinu u grčkoj - ima je mnogo, nema neki ne znam kakav kvalitet da samo nosi normalno vino pa se pristupilo njenoj masovnoj upotrebi za recinu

https://papagiannakos.gr/en/product/retsina-2/

ovakve stvari slabo dopiru do srbije, ovde je uvoz i generalno promocija vina uglavnom snobovski varijetet u kome se robuje unapred zacrtanim predrasudama. pošto nisam u biznisu, iskreno me zabole što je tako i što će tako i ostati, koliko smo jadni u svemu, toliko smo jadni i u ovome.

28 minutes ago, Eleniko said:

papajanakos recina koja na slepom testu prolazi kao vino bez borove smole

...попишким se u recinutm koja ne udara na borovinu...

A ta grcka novokomponovana izmisljanja oko recinatm su samo (jos) jedan anex novokomponovanom hipsteraju vezanom za vina i kulinarstvo, otkrivanju hedonizma za siroke mase...

Recina je (bila) sirotinjsko vino, grcki pandan banatskom rizlingu, vino koje se pilo zato sto ga ima, sto je jeftino i sto drugog nema; ta vina su se pila ne zbog vina nego zbog drustva i pijenja...

Iz grckih vremena kada Grcka, na primer, nije imala televiziju, ич, dok je komsijska Jugoslavija imala 2 tv programa, pa jos u boji...

Vremena kada su, recimo, u ozloglasenom Stavrosu D zene sa korpama na glavi tovarile psenicu u brod, kada je na jednotm ostrvo dizalicom istovaran po neki,neki auto, i kada su zene vojnih pilota radile kao sezonske konobarice u kafanama/restoranima u kojima nije bilo ni po 2 iste stolice, a babe u crnini, nalik флашама mastila, iznosile strancimatm smokve i ostale djakonije...

Za џабе...

Pravda za маламатину!!!

fantom

po običaju maksim po diviziji, imaš da kupiš i malamatinu i kourtaki u bilo kojoj radnji, niko ih nije dirao. ko hoće može da pije.

a s obzirom da u toj grčkoj nisi bio verujem već 20 godina, sasvim izvesno nemaš pojma o čemu pišeš ali ajde, preživećemo.

2 minutes ago, Eleniko said:

po običaju maksim po diviziji, imaš da kupiš i malamatinu i kourtaki u bilo kojoj radnji, niko ih nije dirao. ko hoće može da pije.

a s obzirom da u toj grčkoj nisi bio verujem već 20 godina, sasvim izvesno nemaš pojma o čemu pišeš ali ajde, preživećemo.

Stari dobri forumski manir #18, poznat kao po obicaju...

Em jebes Grcku u kojoj sve ima da se kupi u bilo kojoj radnji, Solun u kome ako sedis na Aristotelosu okrenut ledjima moru ne znas da li si na Levantu ili u Bavarskoj...

Tu sam Grcku prepustio tebi...

I Bugarima... tongue

Ostalo je jos nesto Grcke, ko zna - dace mu se, uostalom nisi rekao ni hvala, a Grcke ima, ima, i to ne tako davno...

Kao sto nisi smeo ni da se upustis u recinatm pricu: recina koja ne udara na borovinu... isuse

I - nemoj da me nerviras: vise sam o Grckoj i recini zaboravio nego sto si ti ikada znao...

ma sigurno, zato te više ni ne puštaju ovde

nisi je dostojan, najkraće

1 minute ago, Eleniko said:

ma sigurno, zato te više ni ne puštaju ovde

nisi je dostojan, najkraće

E, Eleniko, Eleniko, sad ga усра... D

ovo mi se svidja u poslednje vreme

iz Lidla

d4d044c9-e97b-4098-8add-c30bb33aa2dc.jpg

On 28. 4. 2025. at 21:59, Eleniko said:

u grčkoj postoji ozbiljna dinamika oko retsine, prošla su vremena malamatine i kourtaki retsine u kruškastim flašicama od pola litra.

ima tome skoro 20 godina kako su ovim varijetetom počeli da se bave grčki prirodnjaci i biodinamičari, tako da su neke od aktuelnih retsina sam high end grčkog vina.

na ulazu u solun baš tamo negde oko delte ima vinarija kechris koja je bukvalno prva u grčkoj počela da tretira retsinu ozbiljnošću koja se daje vrhunskim vinima i danas ima izuzetne rezultate

njihov afros je prva pet nat retsina koju sam pio i za sada poslednja - pritom je napravljena pre pet nat pomame i to nigde ne piše na etiketi, tim veće poštovanje od mene jer nije uskakanje na voz koji su zahuktao, nego dobar proizvod ispred svog vremena

https://www.kechris.gr/en/dry-white/21-afros.html

to je vino od 9e, i za te pare nema bolje u srbiji. a ako se dobaci do 18e onda se pije ovo:

https://www.kechris.gr/en/dry-white/44-tear-of-the-pine-18.html

borova suza, 100% asirtiko retsina, pakleno dobro vino - uopšte ne postoji konotacija da pijete vino u kome je intervenisalo borovinom.

da ne bi davio preterano, pominjem još jedan vrhunski retsina uradak koji sam još 2013. pio u atini: papajanakos recina koja na slepom testu prolazi kao vino bez borove smole, vrlo elegantno, napravljeno od lokalne sorte savatjano koja je generalno glavna baza za recinu u grčkoj - ima je mnogo, nema neki ne znam kakav kvalitet da samo nosi normalno vino pa se pristupilo njenoj masovnoj upotrebi za recinu

https://papagiannakos.gr/en/product/retsina-2/

ovakve stvari slabo dopiru do srbije, ovde je uvoz i generalno promocija vina uglavnom snobovski varijetet u kome se robuje unapred zacrtanim predrasudama. pošto nisam u biznisu, iskreno me zabole što je tako i što će tako i ostati, koliko smo jadni u svemu, toliko smo jadni i u ovome.

Da dodam I ja moju omiljenu recinu…

Retsina Of Mesogia | RAW WINE
No image preview

Retsina of Mesogia

moderan pristup, tradicionalan ukus. S jedne strane odlicno odradjeno vino, a druge najblize onome sto smo kupovali toceno iz burica od nekog cice blizu Volosa dok se kolima islo nazad na sever.

Najbolje od dva sveta