hazard Posted October 13, 2019 Posted October 13, 2019 (edited) 1 hour ago, Kampokei said: Zanimljivo, nisam znao. Moze neki primer, ako se na keca setis? A Cvijiceva? Je li ima tu dosta 50-tih? uf na keca...imam tonu nekih slika u glavi, ali ništa što mogu da odredim tačno gde je. Mislim da ima na Slaviji nešto blizu Meka možda...Nemanjina 34: https://goo.gl/maps/FXMzeGS5nT7cFVua7 Ove dve levo i desno su predratne sigurno...za ovu ne znam (tu gde je zastava, tu je neko ministartsvo za nešto). Meni to liči na 50ete. Nisam siguran. One zgrade na početku Vojvode Stepe možda... Ja mislim da u Cvijićevoj isto ima, ali morao bi da prođem pa da zagledam šta piše na ulazima Edited October 13, 2019 by hazard
palikaris Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 18 hours ago, hazard said: Posleratni moderni urbanizam, svetski gledano, i ako ne sporim njegove ideale i dobre namere, je uglavnom fejl, bio rađen za bogataše, ili za sirotinju, ili za srednju klasu. Nebitno je pričamo li o Bloku 45 ili o BnV, da se vratimo na Beograd. It sucks all the same. Bitno je to da li se u koliko udaljavamo od principa nekog tradicionalnog urbanizma koji je evoluirao vekovima i koji je primereniji čoveku. Kao što vidimo po projektu iz Norviča koji je osvojio nagradu, i za ,,sirotinju" može da se gradi da bude humano i prijatno. A ne mora biti skupo. Ko je ustanovio da je bio fejl i po kojim kriterijumima? I kakve BnV ima veze sa modenizmom i NBG?
namenski Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 6 minutes ago, palikaris said: Ko je ustanovio da je bio fejl i po kojim kriterijumima? I kakve BnV ima veze sa modenizmom i NBG? E, pà sad... Sud istorije, komunjare i ostali levicari, fuj, bljak Doduse, ovi drugi bi pre jezik pregrizli nego BnV i ostale Dubaije i Abudabije podvedu pod skorojevicizam... Koji nije fejl, jel tako, tako je.
hazard Posted October 14, 2019 Posted October 14, 2019 1 hour ago, palikaris said: Ko je ustanovio da je bio fejl i po kojim kriterijumima? Ti kanda ne živiš o ovome gradu
hazard Posted October 16, 2019 Posted October 16, 2019 @Kampokei Na ovoj zgradi piše da je sagrađena 1960. Što će reći da je projektovana 50ih. Palmotićeva Street view: https://goo.gl/maps/mYme3CdVjjBgmDhbA Ova zgrada je stilski slična, ali ne znam godinu izgradnje. Tipovao bih da je iz istog perioda. Radojke Lakić: Street view: https://goo.gl/maps/Rm7eaoeXzdZZgLBc9
hazard Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Slučajno videh u prolazu da na ovoj zgradi piše da je izgrađena 1956. (ugao Majora Ilića i Ilije Garašanina, ova ispred koje je trafika): https://goo.gl/maps/xtsPeTSVSyw98ekc6 Tako da eto, @Kampokei naleteh na jednu za koju sad znamo da je iz 50ih
Kampokei Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Odlično 😄 I za ovu bih pre pomislio da su 60te. Bilo bi baš zanimljivo znati kojim redosledom i dinamikom se gradilo po gradu posle 2. sv. rata.
francuski sobar Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 ima stambenih zgrada i lamela iz 1947-1948 i u užem ceentru ne samo po radničkim obodima. Npr Cvijiéva, Kneza Miloša, Krunska....
roksi Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 evo par mojih beogradskih favorita circa 90z, najverovatnije: nbg i evo ona koju sam spominjala, kod brankovog mosta (sad je sakrivena bilbordom al devedesetih je bila picture perfect vikendica na vr' zgrade):
roksi Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 ^u super, ovo moram da pogledam cim stignem, tenks za kacenje!
Skyhighatrist Posted October 17, 2019 Posted October 17, 2019 Videćeš da ima i insta nalog koji prati ova čuda
hazard Posted October 18, 2019 Posted October 18, 2019 (edited) 7 hours ago, roksi said: evo par mojih beogradskih favorita circa 90z, najverovatnije: Ova je najbolja, ima neki srednjevekovni šmek....ono kao kada na neki toranj iz 13. veka u 15. veku nadograde vrh. A i oblik je kul, strela vremena. Ili pak neki paganski spomenik, obelisk, posvećen, ne znam, Perunu... Edited October 18, 2019 by hazard
Recommended Posts