namenski Posted Saturday at 22:00 Posted Saturday at 22:00 Pravo na stan: proizvodnja prostora svakodnevnog življenja u Jugoslaviji (1945.–1991.) Arhitektonski fakultet Sveucilista u Zagrebu, projekt, EU pare... Uz ucesce Instituta za povijest umjetnosti, Zagreb, Sveucilista Pula, Zadar, Internacionalni univerzitet Sarajevo, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana... I, slucajno, prateci intervju autorke Tamare Bjažić Klarin... Quote Jugoslavija je puna četiri desetljeća razvijala stambene politike i nije prezala od toga da eksperimentira sa svim raspoloživim modelima financiranja, vlasništva, standarda i ostalog, bez obzira na ideološki predznak. Sve to činila je samo s jednim ciljem, a to je da ispuni svoju ustavom propisanu obvezu – pravo svakog građanina na stan...
ultra plasticni Posted Saturday at 22:06 Posted Saturday at 22:06 3 hours ago, Desetka said: Pozdrav, zanima me da li postoje knjige koje se bave arhitekturom u doba bivše Jugoslavije i spomenicima narodno oslobolicke borbe? https://www.kupindo.com/Umetnost/76209377_Spomenici-Narodnooslobodilacke-borbe-Srbije
kralj Posted Saturday at 22:14 Posted Saturday at 22:14 Beogradska škola stanovanja je najvrednije što je proisteklo iz tog doba (a i inače odavde). Poslednje od literature na tu temu da mi je leglo je Folićeva knjiga od pre 7-8 godina koja se bavi doduše dobrim delom i time kako su arhitektonske prakse iz SFRJ, naročito posle '68. uticale na savremenu arhitekturu, metodološki kroz edukaciju pre svega. A što se tiče spomenika i brutalizma, ima baš mnogo literature. Prošle zime je bila pristojna izložba u MSUB, sa pratećim programom, pre toga, negde pred koronu u CKDu program od nekoliko dana povodom izložbe u MOMA. Tu sam pogledao i preporučujem ovaj film. 4
Aće Posted Saturday at 23:08 Posted Saturday at 23:08 Digitalno: https://www.spomenikdatabase.org/ A ima i knjiga klasična, jako lepo izdanje Sredinom 80ih godina je u osnovnim školama mogao da se kupi album spomenika NOB. https://archive.org/details/spomenici-revolucije-1978/page/n7/mode/2up 1 1
kralj Posted Saturday at 23:36 Posted Saturday at 23:36 Hvala, na spomenik-database uvek zaglavim dok mi oči ne zakrvave. Išao sam svojevremeno na turu, zvala se Stazama slobode ili NOBa, ne mogu da se setim tačno, posetili smo nekih 20ak spomenika, upoznali ljude koji iz strogog entuzijazma to održavaju kako ko može, neki dobijaju pomoć lokalne zajednice, neki ne. Ne znam da li su i oni utacili, moguće da jesu, ali ta turneja mi je posle toliko godina pokazala koliko arhitektura zaista ume da bude silna.
makaronee Posted Sunday at 08:11 Posted Sunday at 08:11 (edited) Ako već nije spomenuto - ciklus emisija M. Mrduljaša / Betonski spavači, 2016. Solidna produkcija i nenametljiva naracija. Betonska utopija / MoMA, 2019. Edited Sunday at 08:18 by makaronee Izložba
Boksi Posted Sunday at 08:21 Posted Sunday at 08:21 9 minutes ago, makaronee said: Ako već nije spomenuto - ciklus emisija M. Mrduljaša / Betonski spavači, 2016. Solidna produkcija i nenametljiva naracija. Slažem se.
Recommended Posts