Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted

Kakvi smo mi Nemci takav je Porfirije Luter :sleep:

20090329151522life_of_brian_monthy_Pytho

Posted

shto, izmedju lutera i danas bilo je bash raznih nemaca, chak i tu mozemo lepo da se uklopimo :s_w:

sent from bubamoto

Posted

Zar ne beše Luter začetnik antisemitizma ili tako nešto? Možda i bolje što nije

Posted

Luter jeste bio antisemita po današnjim merilima, ali nije bio začetnik antisemitizma

Posted

Kako “po današnjim merilima”? Ili je antisemit ili nije.

Posted

Sve i da jeste - po danasnjim merilima - nedopustivo bi bilo 1 Luthera, jednog od najvecih reformatora - ne samo crkve - Evrope, tretirat kao antisemitu u danasnjem PC maniru antisemitizma: da poturaju njegov antisemitizam kao odrednicu njegove istorijske uloge mogu samo novokomponovani PC lovci na nepodopstine, isti oni koji bi danas da menjaju ili izbacuju knjige u kojima jadni Crnci nisu tretirani sa duznom paznjom, poput Tvenovih, recimo.

Sta, kao, Luter je bio antisemit, brise mu se sve, fuj...

Svega nekoliko godina posle njegovog rodjenja, iz Spanije su kraljevskim dekretom proterani svi Jevreji koje je najvecim delom primila - Otomanska Turska.

Koja, jel' nije bila antisemitska...

Evropski antisemitizam ima mnogo dublje korene i izrazava mnoge drustvene protivurecnosti u kojima su Jevreji bacani masama kao varalica i skretanje paznje sa nekih drugih problema.

Posted (edited)
33 minutes ago, dragance said:

Kako “po današnjim merilima”? Ili je antisemit ili nije.

Ne po današnjim merilima, ne sudi se tako,  to je vigovsko tumačenje istorije. Mora se uzeti u obzir istorijski kontekst i stanje duha jedne epohe. Teško bi se na primer našao neki hrišćanski teolog tog vremena koji ne bi bio ujedno antisemita po današnjim merilima. Kalvin i kalvinisti na primer, da ne spominjem katolike. Isto je i kod pravoslavaca. 

Edited by slow
  • +1 1
Posted (edited)

stanje/vest stara desetak godina (ako ne i vise) koju povremeno iz naftalina izvadi neki novinarcic i misli da je ubo ekskluzivu.

Edited by foto
Posted

i u samoj vesti pise da je vest stara :D

sa tim gore

Posted

Sumnjam da je smak ikada izašao iz njegovog sistema.

Posted

vrv je rekla da su orderi bolji od divizna

• Haha 2
Posted
17 minutes ago, ToniAdams said:

vrv je rekla da su orderi bolji od divizna

A da, taj pop kao vazi za nekog rokera, sta li? Liberalizacija ftw :fantom:

Posted

1 hour ago, Leia said:

A da, taj pop kao vazi za nekog rokera, sta li? Liberalizacija ftw :fantom:

tradicionalni popovi su pasivno agresivni, ovo shaketanje je fakat neki novi trend.

al generalno, meni nikad nije bilo jasno to cudjenje kad neko ustanovi da regularni pop ne mora da se ponasa kao hilandarski monah pa (gle cuda!) slusa neku muziku, gleda film, zna sta je tiktok i slicno. realno - nije rastao na marsu da ga zivot zaobidje.

ima u onom filmu moja afrika deo kad meril strip zeli da otvori skolu i opismeni crnacko pleme koje zivi na 'njenoj' zemlji. pa naidje na ozbiljan otpor staresine plemena. pa se dogovore da moze samo sitnu decu da opismeni jer ne bi valjalo za poglavicu i njegov autoritet da se ljudi oko njega obrazuju kad je on vec neobrazovan. a dok deca porastu, on ce vec biti mrtav pa je to ok.

e tako nekako, cini mi se, funkcionise i vrh spc - ne obrazuj da ne ispadnemo budale. a to, cini mi se, mnogo vishe koci progres nego dogma i crkvene knjige.