Jump to content
IGNORED

Liberalizacija SPC

ObiW

Recommended Posts

Posted
28 minutes ago, Leia said:

Gde tacno, ono kad nam reklamiras evropske vrednosti kod Hrvata? :D Olrajt....

To je zbog jezika najlakše proveriti i trebalo mi je 10 minuta da nadjem informacije.

Pretpostavka je da svi katolički bogoslovski fakulteti u EU uživaju status kao u Hrvatskoj, mrzi me da se time bavim, dovoljno sam vam pomogao.

Nesh, kod Hrvata dijecezanski biskup zagrebački vrši ulogu "Velikog Kancelara" na fakultetu a on ima pravo da da otkaz bilo kom profesoru.

Posted

Koga zabole kako je u Hrvatskoj ili Saudijskoj Arabiji, pricamo o Srbiji.

• Hvala 1
Posted (edited)
1 hour ago, djordje geprat said:

pa,možda da svaki profesor, docent, asistent na BU treba da dobije "blagoslov" vlade.

тако је, професори и доценти не добијају благослов владе. свакако не наставно особље (сигурно не, о томе се стара универзитет/факултет, тј сенат универзитета), али за науку (која је формално део универзитета!) се добија скоро па благослов владе - одлуку о избору у звање потписује ресорни министар. истина, не знам да је министарство неком до сада, да ја знам, ускратило благослов. ево кажу да се екстремно ретко дешава и да сенат унуверзитета одлучи на такав чин, мора да буде читав низ претходних проблема. дакле има неких мешовитих услова аутономије, када се гледа цео универзитет (инститима нпр управу бира влада, кроз већину у управним одборима. то у доброј мери уме да директно и закулисно одреди судбину сарадника)

ја имам потписе ђелића и шарана, редом. дакле владе србије.

Edited by gospa buba
Posted
4 minutes ago, Meazza said:

Nemoj tako, vidis da covek samo pomazetm... :fantom:

21 minutes ago, mjone said:

....mrzi me da se time bavim, dovoljno sam vam pomogao.

• Haha 1
Posted
19 minutes ago, mjone said:

Nesh, kod Hrvata dijecezanski biskup zagrebački vrši ulogu "Velikog Kancelara" na fakultetu a on ima pravo da da otkaz bilo kom profesoru.

Mislim da crkva nema sta da trazi u uredjivanju rada drzavnih institucija. Neka osnuju svoj fakultet, univerzitet ili, kako je sad moderno da se krste neki kvazifakulteti, visoku skolu strukovnih teoloskih studija...sta god hoce, pa nek tamo uredjuju. Naravno, uz postovanje svih zakona.

Zaposli se neko na drzavnom fakultetu, naljuti se na njega kakav pastir, recimo, javilo mu se da se zaposleni nije pridrzavao posta, pa povuce "blagoslov" i zbog slaninice ili izmisljene slaninice automatski prestane radni odnos zaposlenom na drzavnom fakultetu? 

Vazi li za tog zaposlenog Zakon o radu, bavi li se pravosudje povlacenjem blagoslova, moze li se povlacenje blagoslova oboriti na sudu...n, n+1...

Ne moze tako u sekularnoj drzavi. 

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
On 9.3.2021. at 2:04, omiljeni said:

Ovde neki forumaši ne shvataju da prosečan pop o Darvinovoj teoriji zna mnogo više nego prosečan maturant srednje škole. I o big bangu.

Pa možda čak i o sexu pre braka.  :fantom:

I zato imaju dosta iskrivljen pogled na celu ovu problematiku iz naslova topića.

Tako je otprilike bilo i pre 30-35 godina - jedina tema koja im je izmicala™ su bili radovi fon Denikena... Ne znam kako stvari stoje danas i sta je na danashnje vreme ono sto je EfD bio (ranih?) osamdesetih godina. 

Posted

mislim, u tom cirkusu samo josh pop fali :lolol:

Posted
2 minutes ago, gospa buba said:

mislim, u tom cirkusu samo josh pop fali :lolol:

U kom cirkusu??

Posted
2 minutes ago, iDemo said:

U kom cirkusu??

univerzitetskom. u crkvenom ne fali ni cirkusa ni popova :hihi:

• +1 1
Posted
40 minutes ago, Meazza said:

Možda zato što je Hrvatska u EU, iz toga proizilazi da su uskladili zakone sa  EU standardima.

Uprkos ovakvom ustrojstvu zagrebackog bogoslovskog fakulteta u okviru univerziteta "Zagrebacko sveučiliste" napreduje na svetskim rang listama (jedan od argumenata naših "intelektualaca" je da će ovo da sroza ugled univerziteta, znači pogrešno).

Sada bih vas zamolio da ipak iznesete neki argument, "ne može to tako u Srbiji", "skandalozno" i slično ipak to nisu.

Posted (edited)

Vidi ti to kako se gospoda u crnom sa bradom i bez drze zajedno kad treba neka sinekura da padne, ko bi rekao. Odjednom postanu ekumenisti i zaborave na veliki raskol, anateme i filioque, nista zli Vatikan, nista vekovna mrznja...  Sad su EU standardi njihov buzzword.

Edited by Meazza
  • +1 5
Posted
5 minutes ago, mjone said:

Sada bih vas zamolio da ipak iznesete neki argument, "ne može to tako u Srbiji", "skandalozno" i slično ipak to nisu.

312163.jpg

Posted
6 minutes ago, Meazza said:

Vidi ti to kako se gospoda u crnom sa bradom i bez drze zajedno kad treba neka sinekura da padne, ko bi rekao. Odjednom postanu ekumenisti i zaborave na veliki raskol, anateme i filioque, nista zli Vatikan, nista vekovna mrznja...  Sad su EU standardi njihov buzzword.

Jok, nego će da ignorišu standarde koji im se nameću a idu im u korist.

I dalje ni "a" od argumenta.

Posted
15 minutes ago, mjone said:

Jok, nego će da ignorišu standarde koji im se nameću a idu im u korist.

I dalje ni "a" od argumenta.

Odvajanje crkve od drzave i nezavisnost univerziteta kao institucije su vrednosti za koje se zalaze vecina clanova ovog foruma. 

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Za bogoslovski fakultet je SPC ono sto su za druge fakultete naucni instituti ili SANU. Treba gledati i iz tog ugla.

• +1 1