Jump to content
IGNORED

Josip Broz Tito i njegovo vreme

fonTelefon

Recommended Posts

Posted

@luthernekrofil / zoofil? msm, ovo ostalo je stvar mišljenja, manje - više, no ovo traži neku podlogu.

Posted (edited)
@luthernekrofil / zoofil? msm, ovo ostalo je stvar mišljenja, manje - više, no ovo traži neku podlogu.
Malo pesničke slobodei provokacije čisto da se razmrdaju čitaoci. Zato sam i stavio upitnike(kao recimo na B92 kad izlupetaju neke nebuloze pa stave na kraju upitnik, što rade na dnevnoj bazi)No ako ćemo o podlozi, nije li JB dao da se jedna od njegovih bezbrojnih ljubavnica sahrani u vrtu njegove rezidencije? Mene su učili da se leševi odlažu na groblja a ne da se sade u đul bašti. Tako da izvesna latentnost možda tu i postoji.Što se tiče zoofilije poznato je recimo da je za vreme bitke na Sutjesci, granata je pala blizu Josipa Broza Tita, ubivši engleskog oficira i nemačkog ovčara Luksa, koji je skočivši na Tita, istom spasio život, a poznat je i njegov prisan odnos sa pudlicama(
). Sazoveš državni vrh da im održiš važan politički govor govor a onda dobar deo vremena posvetiš pudlicama.1 latentnost takoreći.No,možda lošu ili neukusnu šalu na stranu, ovo ostalo za mene nije samo stvar mišljenja nego i stvar većeg dela života koji sam u tom sistemu proveo za razliku od većine, svakako ne i svih, forumaša(skoro pa pola života sa JB-jem), pa malo emotivnije reagujem na hvalospeve i relativizacije tog vremena. Jer ja sam to vreme živeo i savršeno ga poznajem, od vrha do dna. Edited by Luther
Posted

a gde si bio u to vreme, blize dnu ili blize vrhu?

Posted

Ovo je ona vecita, nikada razresena dilema: kome verovati, svojim roditeljima, ujacima, tecama, starim porodicnim fotografijama, nasledjenim predmetima koji odisu solidnoscu i uspomenama, ili pak nepoznatom liku sa foruma. Kom se carstvu privoleti?

Posted
a gde si bio u to vreme, blize dnu ili blize vrhu?
Za ovu temu je potpuno nebitno gde sam ja bio, jer se ovde govori o JB-u i njegovoj epohi. No kad si već tako na prvu loptu radoznao recimo da sam bio prilično blizu vrhu ali sam odlično poznavo i dno. No to je zaista nevažno.
Ovo je ona vecita, nikada razresena dilema: kome verovati, svojim roditeljima, ujacima, tecama, starim porodicnim fotografijama, nasledjenim predmetima koji odisu solidnoscu i uspomenama, ili pak nepoznatom liku sa foruma. Kom se carstvu privoleti?
Ne veruj nikome,a ako te ta tema baš interesuje čitaj, raspituj se i razgovaraj, pa zakluči sam iz seta činjenica koje će se tebi učiniti relevantnim.
Posted
Za ovu temu je potpuno nebitno gde sam ja bio, jer se ovde govori o JB-u i njegovoj epohi. No kad si već tako na prvu loptu radoznao recimo da sam bio prilično blizu vrhu ali sam odlično poznavo i dno. No to je zaista nevažno.Ne veruj nikome,a ako te ta tema baš interesuje čitaj, raspituj se i razgovaraj, pa zakluči sam iz seta činjenica koje će se tebi učiniti relevantnim.
dovoljno mi je secanje na baku i njen svetao mali stan na Konjarniku, u kome nije bilo partizanskih uspomena jer nije verovala u talozenje stvari. Slika muza, zvezdarskog radnika koga su nedicevske gnjide izrucile Gestapou po dojavi clana jedne stare gradjanske porodice, bila je jedna od retkih stvari koje su je u materijalnom smislu podsecale na proslost. Svoje nije dala, tudje nije uzimala, i tako je ucila i porodicu. Partiju je napustila zbog gadova i karijerista, ali je svoje dane lepo prozivela. Fala lepo na cinjenicama, njih je lako probrati. Secanja su vec nesto sasvim drugo, to je ziva stvar koja se ne moze ubiti, ma koliko ulica promenilo ime, ma koliko spomenika bilo pretopljeno.Inace oprosti ako mi tvrdnja da si pre 33 godine bio pri vrhu SFRJ sistema deluje kao nesto sto moram primiti sa zrnom soli.
Posted
dovoljno mi je secanje na baku i njen svetao mali stan na Konjarniku, u kome nije bilo partizanskih uspomena jer nije verovala u talozenje stvari. Slika muza, zvezdarskog radnika koga su nedicevske gnjide izrucile Gestapou po dojavi clana jedne stare gradjanske porodice, bila je jedna od retkih stvari koje su je u materijalnom smislu podsecale na proslost. Svoje nije dala, tudje nije uzimala, i tako je ucila i porodicu. Partiju je napustila zbog gadova i karijerista, ali je svoje dane lepo prozivela. Fala lepo na cinjenicama, njih je lako probrati. Secanja su vec nesto sasvim drugo, to je ziva stvar koja se ne moze ubiti, ma koliko ulica promenilo ime, ma koliko spomenika bilo pretopljeno.Inace oprosti ako mi tvrdnja da si pre 33 godine bio pri vrhu SFRJ sistema deluje kao nesto sto moram primiti sa zrnom soli.
Tvoja baka je bila sušta suprotnost tadašnjim članovima partije i samom JBT-u. Bilo bi zanimljivo da nam kažeš šta je ona mislila o vrhovnom komandantu?
Posted (edited)

Nije volela ljude koji zive u luksuzu i ekstravaganciji. Ja sam sa njom stigao da razgovaram o nekim iole ozbiljnijim stvarima tek pred kraj njenog zivota, ali sam uhvatio sentiment blagog podsmeha prema nacinu zivota koji je Tito vodio. Dacu primer iz najranijeg detinjtva: ja sam Tita sa 4 godine zvao "cika iz aviona". Baka je to kasnije prepricavala sa velikim zadovoljstvom, govoreci "tako ga je zvao jer je onaj (a ovo 'onaj' je vrlo specificno intonirala) stalno negde paradirao". Meni je cela ta prica malo anahrona jer pred kraj zivota Tito nije mnogo putovao, ali sam uveren da se moja reakcija odnosila na putovanje u Havanu.Kada razmislim zrelo o tome, mislim da je bila razocarana u Tita kao coveka. Svakako se to nije prenelo na ceo sistem u kome se veoma ostvarila kao licnost, a moje rasudjivanje je obojeno uspomenom na zivot u sistemu u kome partijska knjizica nije bas uvek bila preduslov za napredak u karijeri (govorim o svom ocu nepartijcu i menadzeru) i u kome je bilo vise drustvene pokretljivosti nego danas, kada zivimo u slobodi da vicemo sta hocemo dok cekamo da nam tajkun "da" platu. Hocu da kazem da je jako neozbiljno pozivati na odmak od svega sto je nastalo od 1945 do 1990, a pogotovo pozivati se na rezoluciju koju su sponzorisale drzave kao sto je Madjarska, koja je u svom danasnjem obliku sramota za ceo kontinent.

Edited by Marko M. Dabovic
Posted
.........Inace oprosti ako mi tvrdnja da si pre 33 godine bio pri vrhu SFRJ sistema deluje kao nesto sto moram primiti sa zrnom soli.
Pretpostavljam da nisi shvatio da je ovde reč o socjalnom statusu. Sačuvaj bože da sam ja bio neki faktor tada(nisam zbog godina ni mogao biti). Ali jedan od roditelja jeste priličan, pa sam u tom smislu rekao da sam upoznao vrh. Ministri, generali, lov i ostale bahanalije itd. A družio se i sa kriminalcima,polusvetom i zaista tvrdim momcima , zamisli i toga je bilo u FNRJ/SFRJ. I radnicima i bio na selu, radio poljske radove i uopšte živeo tada kao i sada. Zaista mi je glupo da pišem o sebi, zapravo glupo mi je uopšte da pišem po forumima jer znam u šta se to obično izrodi. Više volim da čitam druge(a i lenj sam). Ali kao što već rekoh ovde sam malo emotivan, pa eto. Dixi et salvavi animam meam.Neću više.
Posted

Tek sad mogu da citam post. Ok, jasno, ne duri se odmah, izgleda da imas jako lican stav o ovome, i postujem to jer ga imam i ja, tj ne bavim se trolovanjem izmedju dve porcije cevapa kao neki drugi ovde.

Posted
Tek sad mogu da citam post. Ok, jasno, ne duri se odmah, izgleda da imas jako lican stav o ovome, i postujem to jer ga imam i ja, tj ne bavim se trolovanjem izmedju dve porcije cevapa kao neki drugi ovde.
Sa dopustenjem, ne pricamo o tvojoj baki, o kojoj sve najlepse (kao i o svim forumskim bakama). :)Mislim, ako je jedna stvar ovde jasna, onda je jasno da nema neceg takvog kao sto je "objektivna istina" o vremenu JB Tita. Cim se resimo opsesije time, bicemo svi srecniji i zadovoljniji.Evo, ko nije gledao.http://youtu.be/8dM_ZtjdcjM
Posted

Pa zapravo se slazem sa time sto kazes. Zato sam ponudio licni ugao, drugi nemam. I sta se desilo - poceh da normalno pricam sa Slowom, sa kojim se obicno pickaram. Vise baka, manje demagogije, to mi je deviza veceri.

Posted

Sad tek videh ovo:"MMD:.......i u kome je bilo vise drustvene pokretljivosti nego danas, kada zivimo u slobodi da vicemo sta hocemo dok cekamo da nam tajkun "da" platu. Hocu da kazem da je jako neozbiljno pozivati na odmak od svega sto je nastalo od 1945 do 1990, a pogotovo pozivati se na rezoluciju koju su sponzorisale drzave kao sto je Madjarska, koja je u svom danasnjem obliku sramota za ceo kontinent."Ovo za društvenu pokretljivost jel neko relaevantno istraživanje rađeno ili je isisano iz malog prsta?A ako ti smeta Praška deklaracija imaš rezoluciju Saveta Evrope 1481 i prethodne a i ne razumem kakav je to argument o Mađarskoj i navodnoj sramoti i slično.Kakve to veze ima? Ako ti ni to nije dovoljno ti pokušaj da upotrbiš zdrav razum i sam nađeš odgovor na pitanje zašto su se sve te istočnoevropske države žestoko odmakle od perioda 1945-1990.Mene kodd prosuđivanja tog vremena zaista ne interesuju pojedinačne priče kako o tvojoj babi tako ni o mojim roditelljma ili rođacima, od kojih su neki bili baš hard core komunisti i partizani, neki oportunistički primerci "komunista" a tek poneki je bio nepartijac(a i ti su uglavnom imali veoma uspešnu profesionalnu karijeru i/ili visoke položaje).