vathra Posted December 8, 2017 Posted December 8, 2017 Мене ово подсети на партије снукера - ови што знају много просто играју, убаце просто лоптицу и увек им се некако бела намести где треба. Е тако и Алфа Зеро, увек има добар потез, а противник се нешто мучи... Иначе ми је занимљиво да је овај АИ алгоритам без проблема ољуштио сирову снагу. У шаху ипак има превише комбинација и за савремене рачунаре.
Milogled Bluff Posted December 8, 2017 Posted December 8, 2017 Bas tako. Da je covek, Bakalar bi se sigurno zapitao "jebemu mater, gde li sam to pogresio?"
Zeleni sto Posted December 8, 2017 Posted December 8, 2017 (edited) Šta je upravo Karlsen spasio protiv Nakamure, ovo je fantazija. edit: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/london-chess-classic-2017/6/1/3 Edited December 8, 2017 by IvanIvan
Jean-Luc Picard Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 Sve je to lepo, ali brate...Stokfiš je ovo odigrao na nivou prvokategornika...da se ne uvredi prisutni prvokategornik...soon to be MK.
ToniAdams Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 On 08/12/2017 at 1:08 PM, Milogled Bluff said: Sjajna analiza jedne partije meca: Ne znam, mene ovo podseca na Kapablankine partije protiv slabijih pozicionih igraca tog vremena, npr. Janovskog ili Bogoljubova, samo na za 1000 rejting poena visem nivou. Sve izgleda tako jednostavno, a zapravo je nedokucivo i za jednog Bakalara(tm). Neverovatno. Daj da ne gledam sve, jel dobio čovek ili robot?
Milogled Bluff Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 Dobio je covek, iako su igrala dva robota jedan protivu drugoga
ToniAdams Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 Pa onda je namešteno. Videti pod radulo softver.
Zverilla Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 ono sto me najvise zanima da li ce biti proboja u shvatanju saha nakon sto ga alphazero bude duze igrao (tipa da se promeni misljenje o nekom otvaranju), ili ipak ne to je ono gde je alphago bio neverovatan: izvestaci su bili fascinirani njegovim potezima koji ranije nisu smatrani za dobre (a onda on pokaze da su ne samo igrivi, nego i veoma dobri). uz ogranicenje da o go.u pojma nemam, samo prenosim ono sto sam citao
vathra Posted December 10, 2017 Posted December 10, 2017 Ne, nije bilo takvih poteza kod AlphaGoa. AlphaGo je napravio velik pomak u otvaranju. Sve partije protiv pro igrača je imao dobijene već u prvih 30 poteza, što je za go malo. Ali sve to je već uglavnom bilo viđeno. Umeo je da odigra neke poteze koji jesu iznenađujući, ali ne u otvaranju. U otvaranju zanimljivo neke uobičajene stvari nije igrao. A ima naviku da dosta uprošćava igru, tokom cele partije. I njemu je teško da sve izračuna. Ali komentar jeste dobar, i ja očekujem neke promene u otvaranjima u šahu.
Milogled Bluff Posted December 11, 2017 Posted December 11, 2017 19 hours ago, Zverilla said: ono sto me najvise zanima da li ce biti proboja u shvatanju saha nakon sto ga alphazero bude duze igrao (tipa da se promeni misljenje o nekom otvaranju), ili ipak ne Ja sam siguran da hoce. Mislim da vec ovo do sada dovodi u pitanje citavu postojecu teoriju, barem kada su u pitanju otvaranja koja su igrana u mecu.
vathra Posted December 12, 2017 Posted December 12, 2017 (edited) Мало који спорт се може похвалити вако добром песмом: За оне који су путовали доста на турнире: ”One town is very much like another when your head's down over your pieces, brother". Edited December 12, 2017 by vathra
Milogled Bluff Posted December 24, 2017 Posted December 24, 2017 Uuu, sto je juce bio dobar blic turnir u Metropolu. 250 igraca, preko 30 velemajstora. Ja naravno nisam igrao, jer sam ocajan cugeras i ne zanima me ta disciplina, ali bilo je lepo videti skoro sve nase najbolje igrace na jednom mestu. 1 spektakl. Mnogo se dobar sah igra u Srbiji, neka prica ko sta hoce
Zeleni sto Posted December 28, 2017 Posted December 28, 2017 Pretposlednje kolo Svetskog prvenstva u ubrzanom šahu u toku. Karlsen vodi sa pola poena prednosti u odnosu na osmoricu koji ga prate: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2017/14/1/1 Highlight od juče:
Recommended Posts