September 18, 2025Sep 18 39 minutes ago, omiljeni said:The Storyteller?dekica čita bajke svom keru.dosta creepy, ali meni to bilo super kad sam bio kidarica.To i Shelley Duvall’s Faerie Tale Theatre
September 18, 2025Sep 18 2 hours ago, omiljeni said:The Storyteller?dekica čita bajke svom keru.dosta creepy, ali meni to bilo super kad sam bio kidarica.ovo po screenshotovima deluje da je creepy as fuck Meni se čini da je bilo nešto slično i na ruskom
September 19, 2025Sep 19 U da, meni je Pripovedač kao klincu bio vrlo jeziv. Ni nalik ostalim Hensonovim delima.Sećam se jedne epizode o vojniku koji je uhvatio Smrt u čarobnu vreću. Posle nje nisam hteo da uđem u vreću za spavanje. esid: evo je, ladno sam je iskopaoI John Hurt kao Pripovedač Edited September 19, 2025Sep 19 by Filozof manijak
September 19, 2025Sep 19 3 hours ago, Filozof manijak said:U da, meni je Pripovedač kao klincu bio vrlo jeziv. Ni nalik ostalim Hensonovim delima.Sećam se jedne epizode o vojniku koji je uhvatio Smrt u čarobnu vreću. Posle nje nisam hteo da uđem u vreću za spavanje. esid: evo je, ladno sam je iskopaoI John Hurt kao PripovedačJooooj, sećam se ovogaaa 😍😍
February 3Feb 3 Ponekad se setim jednog filma iz detinjstva, ali pamtim samo jednu scenu koju sam dole opisala, i pitam Groka. Zanimljiv je proces pretrage, i tok i rezultat. Moguće da je u pitanju ovaj francuski film iz 1972. Nije mnogo ni bitno da ga pronađem, a možda se i neko od vas seća. Izvinjavam se zbog dužine posta, zanimljivi su mi Grokovi odgovori .iteracija:Grok, tražim film, verovatno dečji, iz sedamdesetih ili osamdecetih, prikazivan u Zimskom bioskopu Televizije Beograd. Film je iz neke od evropskih zemalja, možda tadašnja Istočna Nemačka, a dešava se u srednjem ili 17-18. veku. Sećam se samo poslednje scene: noć je, voze se u čamcu po kanalu kao u Brižu, prolaze ispod nekog zidanog svoda kuće iznad, a u vodi je gomila upaljenih sveća - verovatno simbolizuju preminule ljude.Odgovor:The film you're describing sounds like the British children's TV mini-series "The Canal Children" from 1976. It was a 6-episode period drama set in 1845 England, focusing on two children (a girl from a well-to-do family and a "canal urchin" boy) who have adventures on the canals during the Industrial Revolution era (mid-19th century, close to your 17-18th century estimate). The story involves boats on canals, historical settings, and the impact of railways on canal life.While I couldn't find an exact match for the specific ending scene in available summaries, the series is heavily focused on canal travel, including night scenes and passages under bridges/arches (common in English canals, similar to Bruges-style waterways with stone structures overhead). Floating candles in water could be a memorial or symbolic element for lost lives (perhaps related to canal accidents or the "dead" canal industry). It's a European production (UK/BBC), and such series were often broadcast on Yugoslav TV like Televizija Beograd's Zimski bioskop in the 1970s-1980s for children's programming.If this isn't it, it might be a similar period piece like the Dutch "The Little Ark" (1972), set during the 1953 North Sea flood, with children in a boat during a disaster and a floating dead body scene, but no confirmed candles or Bruges-like canals. Let me know more details for a better match!iteracija - malo dopunjeno pitanjeGrok, tražim igrani film, verovatno dečji, iz sedamdesetih ili osamdecetih, prikazivan u Zimskom bioskopu Televizije Beograd. Film je iz neke od evropskih zemalja, možda tadašnja Istočna Nemačka, a dešava se u srednjem ili 17-18. veku. Sećam se samo poslednje scene: noć je, voze se u čamcu po kanalu kao u Brižu, prolaze ispod nekog zidanog svoda kuće iznad, a u vodi je gomila upaljenih sveća - verovatno simbolizuju preminule ljude. Moguće je da je iz vremena kuge u Evropi.Odgovor:Na osnovu tvog opisa, proveo sam opsežnu pretragu po raznim bazama filmova, forumima i istorijskim zapisima o emisijama Televizije Beograd, fokusirajući se na dečije ili porodične filmove iz 70-ih i 80-ih iz evropskih zemalja (uključujući Istočnu Nemačku/DEFA studio, Belgiju, Češku i druge socijalističke zemlje, jer su takvi filmovi često prikazivani u Zimskom bioskopu). Tvoj opis poslednje scene – noćna vožnja čamcem po kanalu sličnom onima u Brižu (Bruges), prolaz ispod zidanog svoda kuće i gomila upaljenih sveća u vodi koje simbolizuju preminule (verovatno žrtve kuge) – veoma je specifičan i podseća na simboliku memorijala za žrtve epidemija u istorijskim evropskim gradovima sa kanalima.Međutim, nisam uspeo da pronađem tačan film koji savršeno odgovara svim detaljima. Evo šta sam otkrio i mogućih podudaranja ili sličnih filmova/serija koji bi mogli biti ono što se sećaš (ili mešavina sećanja):Moguća podudaranja:Out of the Darkness (1985, UK, režiser John Krish): Ovo je britanski TV film za decu/dečiji program, setovan u savremeno vreme (80-te), ali sa flashbackovima i duhovima dece iz vremena Crne kuge (Bubonic plague, 17. vek). Deca u Yorkshireu (Engleska) susreću duhove žrtava kuge, i film ima tamne, noćne scene sa elementima straha i simbolike smrti. Nema tačno kanal sa čamcem i svećama, ali postoje scene sa rečnim/jezerskim elementima i memorijalnim motivima za mrtve. Bio je prikazivan na evropskim TV stanicama 80-ih, uključujući možda i Jugoslaviju, jer je BBC produkcija. Ako je to to, možda si pomešao sa scenama iz drugog filma o kanalima. Trajanje: oko 70 minuta, evropski (britansko).The Pied Piper (1972, Francuska/UK, režiser Jacques Demy): Dečiji muzički film (ali mračan), adaptacija bajke o Pied Piperu iz Hamelina, setovan u 1349. godini tokom Crne kuge u Nemačkoj. Ima istorijski ambijent srednjeg veka, sa pacovima, epidemijom i smrću. Hamelin ima reku Weser, i postoje noćne scene sa rečnim elementima (ne tačno kanali kao u Brižu, ali blizu). Nema eksplicitne scene sa svećama u vodi, ali simbolika mrtvih dece i memorijala je prisutna. Ovo je evropski film iz 70-ih, prikazivan na TV-u u Jugoslaviji (moguće u Zimskom bioskopu, jer je bio popularan za decu). Ako je Istočna Nemačka u pitanju, DEFA studio je imao slične istorijske adaptacije bajki sa mračnim temama.The Navigator: A Medieval Odyssey (1988, Novi Zeland/Australija, režiser Vincent Ward): Film sa elementima fantastike, setovan u 14. veku tokom Crne kuge u Engleskoj. Grupa dece i seljana beži od kuge kroz vreme (time travel), i postoje scene sa čamcem/rekom u noći, sa simboličkim elementima smrti i spasavanja. Nema tačno sveće u kanalu, ali atmosfera kuge i noćnih putovanja je jaka. Evropski stil (iako produkcija izvan Evrope), prikazivan 80-ih/90-ih na TV-u, moguće i u Jugoslaviji.Drugi slični filmovi koji su prikazivani u Zimskom bioskopu:Zimski bioskop TV Beograd je često prikazivao evropske serije i filmove za decu iz socijalističkih zemalja, poput DEFA produkcija (Istočna Nemačka) sa bajkama ili istorijskim temama (npr. adaptacije braće Grim ili bajki sa mračnim elementima). Primeri: "Die Schwarze Galeere" (1962, ali stariji) ili druge DEFA bajke sa rekama/kanalima. Nema tačnog meča sa kugom i svećama.Britanska serija "The Canal Children" (1976, BBC, 6 epizoda) koju sam pomenuo ranije – setovana u 19. veku na engleskim kanalima, sa noćnim scenama na čamcima pod mostovima/kućama. Nema kuge, ali simbolika smrti (od nesreća na kanalima) i plutajući elementi u vodi. Ovo je verovatno bilo prikazivano na TV Beograd, jer su britanske dečije serije bile popularne.Zašto nije lako naći?Mnogi stari dečiji filmovi iz Istočne Evrope (DEFA, Čehoslovačka, Poljska) nisu digitalizovani ili imaju ograničenu distribuciju. Forumi poput stripovi.com ili crtaci.org (naslednik crtaci.info) diskutuju o starim emisijama TV Beograd, ali više o crtanim filmovima nego igranim. Na reddit-u i facebook grupama o starim filmovima postoje slična pitanja o "disturbing children's films about plague", ali nema tačnog meča sa tvojom scenom.Možda je to belgijski ili holandski film setovan u Brižu (Bruges je poznat po kanalima, nadimak "Severna Venecija"). Pretrage za belgijskim dečijim filmovima 70-ih/80-ih sa kugom nisu dale rezultate, ali Bruges je lokacija u filmovima poput "In Bruges" (2008, ali ne dečiji i ne kuga).Ako imaš više detalja (npr. imena likova, drugi scene, da li je bio serija ili film, boja ili crno-belo), mogu da preciziram pretragu. U međuvremenu, preporučujem da proveriš IMDb ili forume o staroj TV Beograd (npr. b92 forum ili stripovi.com) – možda neko drugi se seća. Ako je to zaista iz Istočne Nemačke, pogledaj DEFA katalog na nemačkom (defa-stiftung.de). Žao mi je što nisam našao tačan, ali nadam se da ovo pomaže! Edited February 3Feb 3 by sedijedan
February 21Feb 21 After Hours/Happiness/The Death of Mr. Lazarescu/The King of Comedy/O Brother, Where Art ThouŠta preporučujete od ovoga najpre?Dva od ovih pet na primer. Edited February 21Feb 21 by Milošica
February 21Feb 21 23 minutes ago, Milošica said:After Hours/Happiness/The Death of Mr. Lazarescu/The King of Comedy/O Brother, Where Art ThouŠta preporučujete od ovoga najpre?Dva od ovih pet na primer.ovomožeš da ga upariš sa još nekim rumunjskim, tipa filantropica, 4 meseca 3 nedelje i 2 dana, priče iz zlatnog doba, nova godina koja nikada nije došla…ovi koje si naveo su mi svi meeehsem brother art, al njega ne volim iz nekih ličnih razloga
March 31Mar 31 Tražim film, probao sam sa ChatGPT-em, ne ide uopšte.U pitanju je niskobudžetni SF slešer, koji sam gledao na VHS kaseti, recimo 1992.Naši su preveli kao "Lov na druida", mislim da je američki.Čovek koji je ispod robot valjda beži iz laboratorije, juri ga ekipa u civilu, jer je on valjda važan robot u tom ekperimentu.On se sprijatelji sa nekim tinejdžerima, bleje kraj bazena, kad dolazi ekipa koja kreće da puca, ubija klince (ja u šoku), posebna mi scena gde klinac sa šrapnelom na krvavim grudima kapira da su ga upucali.E sad, kako taj lik sredi stvari ne znam, na kraju trči putem i beži, u odjavnoj špici stoji kako je otišao u neki drugi gradić, tamo radi neki bleja posao i živi mirno i povučeno.
April 20Apr 20 OK, veceras u kafani niko nije znao (a bio je bar jedan filmofil), sad na Gemini/ chatgpt trazim bezuspjesno, a mislim da sam nekad vec to spominjao i ovde. Elem, lik slucajno ubije neku zenu i tetovaza na njegovim prsima (koja je vec bila tu ili se naprasno pojavila, ne znam) se krene siriti svakim danom. U neko doba pokusa da je ubije przeci je peglom, ali ona samo naraste i siri se i ode dodjavola sve. Djeluje kao epizoda Zone Sumraka, ali lik veceras, koji pouzdano zna sve episode savrseno, tvrdi da nije. Ako nekome klikne nesto, blagodarim.Edit: izivnjavam se vama i Geminiju, dok sam ovo tipkao, Gemini je pronasao. ChatGPT samo jede govna i odvalci paznju covjecanstvu. https://www.imdb.com/title/tt0131474/E sad, da li neko zna gdje pronaci ovo, nema na kisocima kako vidim. Hvala. Edited April 20Apr 20 by kipo
April 20Apr 20 @kipo ima ovdi: https://www.dailymotion.com/video/x89d883 Edited April 20Apr 20 by garcia
April 20Apr 20 36 minutes ago, kipo said:Edit: izivnjavam se vama i Geminiju, dok sam ovo tipkao, Gemini je pronasao. ChatGPT samo jede govna i odvalci paznju covjecanstvu. https://www.imdb.com/title/tt0131474/E sad, da li neko zna gdje pronaci ovo, nema na kisocima kako vidim. Hvala.Gde si ovo gledao?
April 20Apr 20 10 minutes ago, Fakundo Sava said:Gde si ovo gledao?Ma ne znam, nekad krajem 80-ih pretpostavljam, na TV. Evo Garsija pronasao gdje ima.Vrlo sam ubijedjen da sam gledao na TV. Edited April 20Apr 20 by kipo