August 29, 2025Aug 29 ali kakvo oduševljenje u usa jer su juče ustanovili saobraćaj NAJBRŽIM vozom od Bostona do Vašingtona - 700 km za..... 7h (kontekst: Pariz - Marssej = 800 km = 3h) a ne znaju ni da naprave voz - jer je ovaj Acela train proizveden u Alstomovoj fabrici u usa
September 16, 2025Sep 16 https://consumerchoicecenter.org/wp-content/uploads/2025/08/RSI2025.pdfOd svih stanica koje su usle u analizu najgori je Berlin-Gesundbrunnen. 74 miliona putnika godisnjesamo 3 prodavnice i 7 restorana10,83 minute se ceka na koloseku42% svih vozova je kasnilo
September 16, 2025Sep 16 13 minutes ago, bags said:https://consumerchoicecenter.org/wp-content/uploads/2025/08/RSI2025.pdfOd svih stanica koje su usle u analizu najgori je Berlin-Gesundbrunnen. 74 miliona putnika godisnjesamo 3 prodavnice i 7 restorana10,83 minute se ceka na koloseku42% svih vozova je kasniloSrpske zeleznice:Hold my beer.
September 23, 2025Sep 23 jedan lep sajt za proračun dokle možete iz određenog grada stići vozom za 1 do 5hold.chronotrains.com(nema za Srbiju, tj Beograd)npr:
January 18Jan 18 BBC NewsAt least 21 killed in Spain after crash involving high-sp...The incident happened near the town of Adamuz, close to the city of Cordoba.
January 19Jan 19 Danas je broj stradalih skoro duplo veci (39) A iz prvih izjava niko ne kapira sta se u stvari desilo da bi prouzrokovalo da prvi ispadne iz sina.
January 19Jan 19 Dok čekamo rezultate istrage daću svoje skromno mišljenje prema dostupnim fotografijama sa lica mesta. Uzrok ispadanja je prebacivanje jezička skretnice dok je voz na relaciji Malaga-Madrid (na slikama crveni Iryo) prolazio preko nje, tako da su dva poslednja vagona krenula u skretanje na susedni kolosek. Usled velike brzine, geometrije koloseka i obrtnih postolja, vagoni nisu potpuno prešli na susedni kolosek već su "zaorali" tucanik oko unutrašnje šine. Kao za baksuz, u tom trenutku nailazi voz na relaciji Madrid-Huelva (na slikama beli Renfe Alvia) i dolazi do čeonog udarca u predelu leve strane upravljačnice što dovodi do iskakanja iz šina u desnu stranu i sabijanja vagona na čelu garniture. Najveći broj poginulih je bio u prva dva vagona koji su potpuno uništeni.U svim izveštajima se spominje stanica Adamuz, ulazne skretnice i kolosek 1 - ovo nema veze sa životom. Na tom delu pruge od Sjiudad Reala preko Puertolana do Kordobe nema putničkih stanica, u blizini se nalazi objekat infrastrukture železnice. Skretnica je tehnička koja se koristi u vanrednim situacijama ili radovima kada vozovi saobraćaju nepravilnim kolosekom.Pitanje svih pitanja - zašto je došlo do prebacivanja jezička? Da nisu loš kvalitet izrade, neodržavanje i nestručan nadzor možda omogućili vibracijama da jezičak prosto "sklizne"? Stariji forumaši se verovatno sećaju nesreće u Lapovu 1988. godine kada su poslednja 2 vagona brzog voza Skoplje-Beograd na ulaznim skretnicama zbog prebacivanja jezička iskočila iz šina i najahala unutrašnju šinu na susednom koloseku na kojem je čekao teretni voz na čijem čelu je bila dizel lokomotiva od 120 tona. Putnički voz je imao prolaz bez zaustavljanja, tako da su dva nesrećna vagona udarila direkt u lokomotivu u punoj brzini od 90km/h tako da su i nju izbacili iz šina. Tragični bilans 34 poginulih i preko 100 povređenih.
January 20Jan 20 Au bre Opet SpanijaBBC NewsDriver killed and several injured after train derails nea...At least 15 people are known to have been injured after a commuter train crashed between Gelida and Sant Sadurní.
January 22Jan 22 Nisu bas vozovi ali je svakako solidan poduhvat.Od novembra 2024 je Becki javni prevoz prebacio 27.000 sijalica na LED. Ukupno 110 metrooa i 332 tramvaja.Mesecna usteda oko 150.000 kwh.
January 22Jan 22 Ha, a po instagramu mi iskaču teorije zavere da su led svetla azbest naših vremena. Mnogo su štetna, kažu.
January 25Jan 25 On 22. 1. 2026. at 9:28, bags said:Bruno Fernandes dopunjava kućni budžet u pauzi između tekmi ? @John Coltrane
January 27Jan 27 Elem ovde kod mene SBB CFF (CH železnica) zabeležile najtačniju godinu u istoriji : na vreme stiglo 94,1% vozova (na vreme = do 3 min zakašnjenja)najtačniji dan je ipak bio 28.dec sa 98,6%
March 2Mar 2 iskace mi ova klinka na wechat-u sa impresijama tokom posete kini. objasnjava kako se online narucuje klopa tokom putovanja vozom. verujem da nije komplikovano, ali ja nisam probao posto obicno ne jedem u vozovima. ne znam zasto se vozi 7 sati na relaciji peking-sangaj, kada ima lepo voz koji stize za 4 i po sata. neiskusno
March 2Mar 2 2 hours ago, banecare1 said:ne znam zasto se vozi 7 sati na relaciji peking-sangaj, kada ima lepo voz koji stize za 4 i po sata. neiskusno Mozda je jeftinije kad je sporije? I mozda zato nema ponude klope u samom vozu?