Jump to content
IGNORED

Sladoled

FranziskaKafka

Recommended Posts

Posted

Bolje slikaj veličinu kugle u poređenju sa nečim standardnim. 

Posted

Pojeo sam jutros više sladoleda nego cele prošle godine. Bljak!

Poslastičara Rekord u centru Pirota,  ("kod Murata" kolokv.), cena kugle 20RSD, veličina kugle standardna kakvu pamtim zadnjih 50 godina:

rekord1.jpg

rekord2.jpg

• +1 2
Posted

Famozna Mladost, ("na Golemi mos'"), cena 10RSD, kugle možda malo veće, ili radnice ne štede gazdu, ko zna:

mladost1.jpg

• +1 2
Posted (edited)

Odmah ispod, dvadesetak metara dalje, radnja Pelivan, ili "malko ispod Golemi", cena 20RSD:

Pelivan1.jpg

Edited by zmanic
greska
  • +1 2
Posted (edited)

Radnja Egipat, "na Autobusku", cena 20RSD:

egipat1.jpg

PS

Do bureka nisam uspeo da stignem jer je bilo već kasno kad sam slikao.

Edited by zmanic
  • +1 2
  • Hvala 1
Posted

jel to franšiza Pelivan?

kolko je u beogrdskom Pelivanu kugla?

Posted

Ne, Pelivan u Pirotu je autohtoni, postoji od posle II Sv. rata.

Posted

Beogradski Pelivan je od sredine 19. veka. Kugla košta 100 din.

Posted

Ovo je kopija iz polovine dvaestog.
Uživajte u originalu :)

Posted

Ne razumem se u sladoled.
Znam samo da je ukusniji od onog u kesicama i da isto od mleka u prahu.
Reper za hranu su mi moji kerovi. Shiwa ni da pogleda kad onjuši, Bizonska glava pojede i hrastovu cepanicu, tako da ne mogu da sudim.
Žrtvovao sam se za opšte dobro jer je ugled mog grada doveden u pitanje, a " u zavičaj mi ne diraj!"...

• Wub 1
Posted
13 minutes ago, levi said:

jel to franšiza Pelivan?

kolko je u beogrdskom Pelivanu kugla?

11 minutes ago, zmanic said:

Ne, Pelivan u Pirotu je autohtoni, postoji od posle II Sv. rata.

Postoji fransiza Pelivan? Ja samo znam da su se u nekom trenutku sve i po selima po defaultu zvale tako.

Ako i da, nasa poslasticarnica u Kovacici je autohtona, slicno kao ovaj zmanicev u Pirotu, sad radi vec treca generacija iz te porodice. Poznata je nasiroko, sladoled je uvek svez i ukusan, ljudi su izuzetno ljubazni, a mi nismo jedini koji bi u istom danu otisli vise puta na sladoled kada smo u prolazu. :D

Ok, dakle u Pirotu je stvarno taj sladoled jeftinoca. :) Bila sam u Prijepolju 2017. godine i tada sam kao izgladnela trazila sladoled u gradu, na kraju i pitala neke ljude da me upute jer prosto nismo naleteli ni na jednu i posle ostala razocarana, nije bio neki. (Mislim da je kugla bila 30 dinara)

//zmanic, nisam uopste dovodila u pitanje cast tvog grada, nego mi je prosto nadrealno da nesto kosta maltene nista. :)

Posted

Ne smem da napišem da je viski, onaj običniji, svuda po gradu 150 dindži, to bi tek izazvalo haos.
A i pored toga, ne znam nikog domoroca koji redovno pije viski. Velika većina na travaricama ili vodki [emoji2][emoji2][emoji2]

Posted

Ne razumem se u sladoled.
Znam samo da je ukusniji od onog u kesicama i da isto od mleka u prahu.
Reper za hranu su mi moji kerovi. Shiwa ni da pogleda kad onjuši, Bizonska glava pojede i hrastovu cepanicu, tako da ne mogu da sudim.
Žrtvovao sam se za opšte dobro jer je ugled mog grada doveden u pitanje, a " u zavičaj mi ne diraj!"...

Trebalo na pirotski da ispričaš, ovako se ne važi, neli?

Rekoh ja, ljudi odasvud zainteresovani za jeftin sladoled. Likovi su poznati širom zemlje.

Pelivani su u stvari pogolema goranska porodica koja decenijama radi širom bivše juge. Ja znao par niških iz centra, davno bilo. Imaju smene po 6 meseci u poslastičarnicama pa 6 meseci nazad na goru. Uglavnom po dva glavna majstora ostali uče posao i uče da preuzmu. Danas se verovatno promenilo, jer ih manje ima, mladi se razbežali ali pretpostavljam da cepaju iste recepte s kolena na koleno.

Ja sam ko mladi pionir mnogo mešao Pelivan i Pelikan (gumica za brisanje). Jedno 300 puta su drugari umirali od smeha kad ih teram kod "Pelikana na bozu"

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk