October 16, 2025Oct 16 Jeste da Omarchy u sustini nudi samo sane defaults mora se reci da je DHH jos jednom pogodio u metu:A petabyte worth of Omarchy in a monthOmarchy didn't even exist before this summer. I did much of the pre-release work during the downtime between sessions at the 24 Hours of Le Mans in June. And now, just a few months later, we've delive
October 16, 2025Oct 16 The historic gap in native GUI apps has never mattered less either. The web has conquered all as the dominant computing platform. In the past, missing, say, Photoshop was a big deal. Now it's Figma — a web app! — that's driving designers. Same too with tools like Microsoft Office or Outlook, which are all available on the web.I'm not saying there aren't specialized apps that some people simply can't do without, that keep them trapped on Windows or Mac. But I am saying that they've never been fewer. Almost everything has a great web alternative.Dabogda mu ransomeware zarazio sve računare, servere i bekape koje ima
January 12Jan 12 Drage kolege linuksaši.Treba mi maaala pomoć. Koristio sam davnih dana SUSE, pravio neke zezalice sa Mintom i sa DSL i puppy linuxima za neke baš stare mašine ali sada imam drugi problem. Hoću da prebacim svoje daily računare na linux i otkačim se od svega majkrosoftovog.Generalno znam da imam drajvere bar za jedan, vrteo sam mint na njemu, tu mi samo browser treba realno. Ali na drugom bih ponekad voleo da zavrtim steam i igram nešto prastaro, pogledam neki excel, iskucam dokument ili prčkam po nekom videu ili slici. Generalno znam šta da probam i koja su ograničenja ali sam otvoren za predloge i rad da čujem iskustva..Trenutno su mi u igri, pored mint Mint, i Nobara, Pop OS i Bazzite, ima li iko iskustava sa njima?
January 12Jan 12 Ja sam već par godina na PopOS na jednom od kućnih računara. Ne koristim ga za bogznakakva ludila. Malo Java/Postgres, malo LibreOffice + web browsing. Radi sve as expected. Sad su izbacili novi LTS sa novim DE (Cosmic), pisanim od nule u Rustu ako sam dobro ispratio. Sa tim nemam još iskustva, čekam da se malo slegne. Ja sam na 24.04 + Gnome. Radi sve bez problema, bar ovo što meni treba. Desktop, AMD AM4 (4650G APU). Bluetooth, wifi, ethernet, updates, ui, slika, zvuk, 2 monitora. Sve radi korektno. Edited January 12Jan 12 by jezovuk
January 12Jan 12 Moj savet ti je da koristis rollling distro koji ima veliki broj korisnika. I naravno KDE.CachyOS je trenutno hype ali EndeavourOS ili ManjaroOS rade posao.
January 12Jan 12 Ja sam 10+ godina na Ubuntu sa KDE.Ne volim puno da eksperimentišem jer mi računar treba za posao i volim da je kad sednem za njega sve podešeno i da sve radi, a tako je kod mene od verzije 14.04.Svake druge godine ga apdejtujem na parnu .04 verziju (16.04 LTS, 18.04 LTS, 20.04 LTS...), jednom sam samo instalirao od nule verziju 22.04 (zbog promene hard diska, nisam tad bio u gužvi pa sam hteo čist sistem).Pre mesec dana sam promenio računar, samo sam ubo stari disk i sve je proradilo od prve. Posle sam uzeo i M2 disk i klonirao stari, i dalje bez problema. Čekam leto da se prebacim sa 24.04 na 26.04.
January 12Jan 12 @JozoMujica Ti kuci kao da si ozbiljan enterprise.😁Ja cesto vidim da poprave nesto cak i na minor verziji recimo za KDE i smorio bi se da to moram cekati.
January 12Jan 12 6 minutes ago, bags said:@JozoMujicaTi kuci kao da si ozbiljan enterprise.😁Ja cesto vidim da poprave nesto cak i na minor verziji recimo za KDE i smorio bi se da to moram cekati.Pa ne gledam.
January 12Jan 12 @Vapad moj jedini savet ti je da ekperimentises. vrlo je moguce da ces nesto instalirati od ovoga sto su ti ponudili i ubrzo odustati. eto, ja npr ne mogu da zamislim da radim u okruzenju 'kde' ili ovaj novi 'gnome' ili ... ja samo mogu da radim na xfce-u i nekom veoma minimalnom okruzenju - openbox. npr. 'mate' je isto minimalan, a opet mi ne odgovara. kada imam neki distro sa 'mate' ja ga odmah skinem i instaliram 'xfce'. to okruzenje prosto mora da ti cucne, zato i smatram da treba da ekperimentises. probaj prvo sa linux-mintom kada si ga vec imao. on isto ima neka okruzenja, ali sam zaboravio koja. cini mi se da je mint vrlo elegantan, barem je pre tako bio.sada sam po prvi put otisao na 'distrowatch' da cisto bacim pogled sta je novo.. sve ovo poslednjih par meseci, sto je na vrhu.. nikad cuo!
January 13Jan 13 10 hours ago, hoffnung said:@Vapad moj jedini savet ti je da ekperimentises. vrlo je moguce da ces nesto instalirati od ovoga sto su ti ponudili i ubrzo odustati. eto, ja npr ne mogu da zamislim da radim u okruzenju 'kde' ili ovaj novi 'gnome' ili ... ja samo mogu da radim na xfce-u i nekom veoma minimalnom okruzenju - openbox. npr. 'mate' je isto minimalan, a opet mi ne odgovara. kada imam neki distro sa 'mate' ja ga odmah skinem i instaliram 'xfce'.to okruzenje prosto mora da ti cucne, zato i smatram da treba da ekperimentises. probaj prvo sa linux-mintom kada si ga vec imao. on isto ima neka okruzenja, ali sam zaboravio koja. cini mi se da je mint vrlo elegantan, barem je pre tako bio.sada sam po prvi put otisao na 'distrowatch' da cisto bacim pogled sta je novo.. sve ovo poslednjih par meseci, sto je na vrhu.. nikad cuo!Tnx all!Da, pored cinamon probao sam i najčešće koristio lagani xfce.Preporučio mi je kolega Manjaro, mada je on na Fedori sada, pa smo pričali malo i o fs i paketiranju,ne voli snap jer je proprajateri, i oko toga.Skinuo sam sve pa ću probati nešto za vikend, jedino što ću možda prvo ipak uzeti neki ssd i izbegao dual boot, a ne bih gazio ovo što imam.
January 13Jan 13 38 minutes ago, Vapad said:Preporučio mi je kolega ManjaroJa sam na Manjaro od 2020. i nisam imao nikakve probleme.snap i flatpak su kanceri ako mene pitas.
January 13Jan 13 Imam stari zenin PC, kupljen je 2014. generalno dobra masina tad uzeta za 3d renderovanje sa super grafickom. On na sebi ima Win8, ja njega koristim zadnjih 5 godina za igrice al mi zena zbog programa koje koristi jednom godisnje zabranila da instaliram noviji OS. A posto je Unity skoro (zadnjih godinu dana) izbacio novu verziju koji poziva neke win10 funkcije koje ne postoje na osmici ne mogu da igram nove igrice. E sad razmisljam da napravim dual boot posto imamo 3 harda na tom kompu pa me interesuje koji linux da uzmem da moze da podrzi staru konfiguraciju kompa a da u isto vreme ima moze i steam na njemu.
January 13Jan 13 47 minutes ago, Choda said:Imam stari zenin PC, kupljen je 2014. generalno dobra masina tad uzeta za 3d renderovanje sa super grafickom. On na sebi ima Win8, ja njega koristim zadnjih 5 godina za igrice al mi zena zbog programa koje koristi jednom godisnje zabranila da instaliram noviji OS. A posto je Unity skoro (zadnjih godinu dana) izbacio novu verziju koji poziva neke win10 funkcije koje ne postoje na osmici ne mogu da igram nove igrice. E sad razmisljam da napravim dual boot posto imamo 3 harda na tom kompu pa me interesuje koji linux da uzmem da moze da podrzi staru konfiguraciju kompa a da u isto vreme ima moze i steam na njemu.Osrednji novi PC je mnogo bolji od tog iz 2014., a i ne rizikujes da te draga o`ladi ako nesto zajebes.
January 13Jan 13 1 hour ago, Choda said:Imam stari zenin PC, kupljen je 2014. generalno dobra masina tad uzeta za 3d renderovanje sa super grafickom.^ evo i slika