Jump to content

Istorijski kviz

Featured Replies

Znači Rumunji nad Grcima za Turke? Ili ima još neki neslavenski balkanski narod?

• Replies 1.1k
  • Views 134.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• holden kolfild
    holden kolfild

antonije isakovic i leposava milanin?

• holden kolfild
    holden kolfild

mislim da jeste, jer je bivsi komsija imao zajedniku fotku sa njim. a i isakovic je furao ovaj friz do smrti. sad mi malo zao sto sa miletom nikada nisam popricao o njegovom drustvu =)  

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Mein Kampf?

Posted Images

king louie said:
Znači Rumunji nad Grcima za Turke? Ili ima još neki neslavenski balkanski narod?
Ta su tri naroda ali nije taj odnos...

Aj da ne kocim kviz...Dakle Grci su vladali Rumunima a u ime Turske...Od 1711 do 1821 Vlaskom su vladali cuveni carigradski Grci - Fanarioti, koji su bili postavljani direktno iz Istanbula. Vlaska je tad bila vazal Osmanlijskog carstva.Ovaj period Rumuni smatraju najgorim u svojoj istoriji.Fanarioti su koristili priliku samo za helenizaciju zemlje i nemerljivo licno bogacenje.Do raspada ovoga dolazi za vreme grckog rata za nezavisnost kada su i u Rumuniji osnovane vojne formacije koje su se digle na ustanak protiv Turaka a sve u podrsku ustanku Grka...

Fanarioti su koristili priliku samo za helenizaciju zemlje i nemerljivo licno bogacenje.
Nista neobicnoDa iskoristim priliku za pitanje.Prva neevropska drzava koja je porzila jednu evropsku drzavu.Drzava?Kralj?Gdje? (grad)

Verovatno je Persija Porazila Grcku

:)Ok da drugacije postavim pitanje.Prva neevropska drzava koja je porzila jednu evropsku drzavu poslije nove ere.

Edited by borris_

Arapi Spaniju? :unsure:

:)Ok opet da promjenim pitanjePrva neevropska drzava koja je porzila jednu evropsku drzavu poslije nove ere i poslije 1492.

Abisinija Italiju?

:lol:Etiopija/Italija?

Jeste Ko je bio kralj i gdje se to desilo a moze i godinaU Etiopiji se hvale da su prvi pobjedili jednu evropsku drzavu, pa me to malo zbunilo :)

Car je bio Hajle Selasije, a bitka mislim da je bila negde u danasnjoj Eritreji, npr kod Asmare.

Ne i neKralj o kome pricamo je jedan od najslavnijih u Etiopiji. Nosio je ime Solomonovog i Kraljice Sabe sina koji je bio prvi kralj abisinije/etiopije i koji je po etiopijskim legendama bio prvi indiana jones jer je ukrao kovceg sa 10 bozijih zapovjedi.edit: bitka se desila u sadasnjoj etiopiji na granici sa eritrejom.edit2: Kralj: Menelik 2Mjesto: AdwaGodina: 1896

Edited by borris_

Ovo sve ako zanemarimo Mongole...

• 2 weeks later...
  • Author

Nema pitanja...Ko je sastavio legendu o Arturu i Okruglom stolu?