Jump to content
IGNORED

Stanje u zdravstvu(TM)

JozoMujica

Recommended Posts

Posted
dati direktoru neke firme pravo da samostalno i bez kontrole upravlja firmom nije decentralizacija.
Naravno da ne čini samo to decentralizaciju, ali sadašnja situacija u kojoj svaki ugovor u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji mora da bude overen od strane ministarstva još dalje od decentralizacije.što se tiče zdravstva, tu imamo jedan hibridni sistem. Naime, zdravstvene ustanove imaju svoje upravne odbore koje samo predlažu ljude za mesto direktora. Odluku donosi osnivač ustanove, negde je to republika (znači ministarstvo) a negde lokalna samouprava.O ugovorima, kao što rekoh, odlučuje ministarstvo, a pare za plate zaposlenih dolaze iz fonda i osnovice su iste u celoj državi... Ludilo... cool.gif
Posted

Velika pljacka u vreme Obrena Joksimovic :frust: i nosatog stakora. Vlasnistvo osiguranika je jednostavno nacionalizovano.

Posted (edited)
Naravno da ne čini samo to decentralizaciju, ali sadašnja situacija u kojoj svaki ugovor u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji mora da bude overen od strane ministarstva još dalje od decentralizacije.
saglasan.
što se tiče zdravstva, tu imamo jedan hibridni sistem. Naime, zdravstvene ustanove imaju svoje upravne odbore koje samo predlažu ljude za mesto direktora. Odluku donosi osnivač ustanove, negde je to republika (znači ministarstvo) a negde lokalna samouprava.O ugovorima, kao što rekoh, odlučuje ministarstvo, a pare za plate zaposlenih dolaze iz fonda i osnovice su iste u celoj državi... Ludilo... cool.gif
Ma ludilo. Osnivač se drži svog plena, jer služi za uhlebljavanje. Meni se čini da nama zapravo ne treba neko epohalno novo rešenje, već da proanaliziramo kako je to uređeno u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, ne moramo dalje od toga da idemo. Moje je mišljenje da je dobro što su osnovice iste, nezavisno od toga da li lečiš u Crnoj travi ili Zemunu, čisto da bi se smanjile iovako velike migracije. Dakle, nešto slično sistemu u obrazovanju. No, problem je što zapravo ne postoji neki objektivan kriterijum za određivanje broja zaposlenih, i njihove strukture (koliko oftalmologa a koliko ginekologa je potrebno DZ Savski venac). Cenim da oni to tako jednom u deset godina pogledaju u spisak državljana i odrede kvotu za svaku teritoriju, pa se tako dešava da dom zdravlja u Pop lukinoj skoro da zvrji prazan, dok su oni na prenaseljenom žarkovu ili Kanarevom brdu krcati. A kako i ne bi bili, kada je u poslednjih par godina tamo podignuto i useljeno hiljade stanova, a da infrastruktura, koja podrazumeva i primarnu zdravstvenu zaštitu, nije ispratila demografske promene. Dalje, sulud mi je koncept esnafskih zdravstvenih ustanova. Studentska poliklinika, VMA.... Najbolje bi bilo da se svi lečimo u najbližem domu zdravlja. Edited by pacey defender
Posted (edited)

...

Edited by srdjann
Posted

Direktor ZU može da zaposli koliko hoće novih radnika, ali masa za plate ostaje ista. To znači da ako sa 100 zaposlenih preraste na 200, plate se svima moraju prepoloviti.

Posted
saglasan.Ma ludilo. Osnivač se drži svog plena, jer služi za uhlebljavanje. Meni se čini da nama zapravo ne treba neko epohalno novo rešenje, već da proanaliziramo kako je to uređeno u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, ne moramo dalje od toga da idemo. Moje je mišljenje da je dobro što su osnovice iste, nezavisno od toga da li lečiš u Crnoj travi ili Zemunu, čisto da bi se smanjile iovako velike migracije. Dakle, nešto slično sistemu u obrazovanju. No, problem je što zapravo ne postoji neki objektivan kriterijum za određivanje broja zaposlenih, i njihove strukture (koliko oftalmologa a koliko ginekologa je potrebno DZ Savski venac). Cenim da oni to tako jednom u deset godina pogledaju u spisak državljana i odrede kvotu za svaku teritoriju, pa se tako dešava da dom zdravlja u Pop lukinoj skoro da zvrji prazan, dok su oni na prenaseljenom žarkovu ili Kanarevom brdu krcati. A kako i ne bi bili, kada je u poslednjih par godina tamo podignuto i useljeno hiljade stanova, a da infrastruktura, koja podrazumeva i primarnu zdravstvenu zaštitu, nije ispratila demografske promene. Dalje, sulud mi je koncept esnafskih zdravstvenih ustanova. Studentska poliklinika, VMA.... Najbolje bi bilo da se svi lečimo u najbližem domu zdravlja.
bavljenje zdravstvenih radenika ovdasnjih politikom je prilicno porazno, ali tvoje bavljenje zdravstvom bi bila je jedana ufff tesko je naci reci. predlazes da srbija onako mimo sveta ukine specijalizovane vojne bolnice i studentske poliklinike. zaista neverovata zemlja nemam reci.
Posted
bavljenje zdravstvenih radenika ovdasnjih politikom je prilicno porazno, ali tvoje bavljenje zdravstvom bi bila je jedana ufff tesko je naci reci. predlazes da srbija onako mimo sveta ukine specijalizovane vojne bolnice i studentske poliklinike. zaista neverovata zemlja nemam reci.
hvala na komplimentima :)da, ja smatram da je suludo da studentkinja koji živi u borči ide u studentsku polikliniku (u krunskoj ulici) kod lekara opšte medicine ili ginekologa.da pojasnim ako je potrebno - nije mi jasan koncept da se neko leči u posebnoj ustanovi samo zbog svog društvenog položaja (vojno lice, student). zašto ne postoji posebna poliklinika za prosvetne radnike ili nezaposlene?
Posted

za mene decentralizacija znači prepuštanje odgovornosti za funkcionisanje nečega na niži, lokalni nivo. kvalitet funkcionisanja toga nečega bi bio faktor više kod odlučivanja za izbor lokalnih vlasti. jasno da neke zdravstvene ustanove moraju da ostanu briga republike ali domovi zdravlja baš kao i škole ne treba da budu briga ministarstva.postojanje vojnih bolnica je prisutno u svetu. meni smeta što to postoji kod nas jer je VMA naprosto (doskora?) bolnica za privilegovane. i za malog marka i za patrijarha i za gospodina legiju i svakog istaknutog javnog radnika. da se ne lažemo. meni nisu jasni ni vojni penzioni fond, ni vojni stambeni fond, ni vojne lične karte ............ no to je neka druga tema. da ne trolujem.

Posted
hvala na komplimentima :)da, ja smatram da je suludo da studentkinja koji živi u borči ide u studentsku polikliniku (u krunskoj ulici) kod lekara opšte medicine ili ginekologa.da pojasnim ako je potrebno - nije mi jasan koncept da se neko leči u posebnoj ustanovi samo zbog svog društvenog položaja (vojno lice, student). zašto ne postoji posebna poliklinika za prosvetne radnike ili nezaposlene?
pred snagom tvojih argumenata covek se mora dati u beg. jasno nam je da tebi nije jasno. npr kako bismo saznali kad studentkinje gube nevinost sto je inace par puta priopcavao javnosti neko iz poliklinike.
Posted
prvo mi je bilo interesantno da postoji nešto što se lageruje 8 godina a da apsolutno ničemu ne služi, onda i podatak da je neko bio dovoljno neozbiljan da dozvoli da takvoj robi istekne rok trajanja. Da bi me fasciniralo kada su mi samo rekli - ma frljni to u kontejner, tu na ulici.
evo jos malo ima se, moze se
Ko će i kada nadoknaditi gubitak od 400.000 evra koliko koštaju neupotrebljene vakcine protiv gripa koje je Institut ?Torlak? uvezao od francuskog proizvođača ?Sanofi Pastera? i kasnije izgubio na tenderu RZZO, izgleda da niko ne zna. Francuski proizvođač vakcina ?Sanofi Paster? ne odustaje od naplate svojih cepiva. Miladin Vrbaški, direktor predstavništva ?Sanofi Pastera? u Beogradu, demantuje da postoje ikakvi pregovori oko podele poslovnog gubitka ?Torlaka?. - Nismo učestvovali ni u kakvim dogovorima o tome. ?Torlak? je od nas naručio 263.000 doza vakcina, a platio je samo 63.000 doza. Rok za isplatu preostalih 200.000 doza istekao je početkom februara. ?Torlak? nas je obavestio da nema novca da plati, a narednih dana fabrika u Lionu će nešto preduzeti s tim u vezi - kaže Vrbaški. ?Torlak? je prošle godine uvezao vakcine protiv gripa od ?Sanofi Pastera?, ali je na tenderu, koji je organizovao RZZO, posao dobio ?Velefarm? sa uvezenom vakcinom britanskog ?GlaksoSmitKlajna?. Ponuda ?Torlaka? je bila samo za dinar skuplja od konkurentske, tako da je propalo 400.000 evra, jer neupotrebljena cepiva moraju da se unište. Sindikat ?Torlaka? smatra da je reč o propustu direktora Dakića. Dakić, međutim, tvrdi da je posao oko uvoza vakcine bio potpuno legalan i da su imale deklaraciju na srpskom jeziku, kako nalaže zakon. - Kako sam mogao da pretpostavim da ćemo izgubiti na tenderu kada smo jedini ispunjavali uslove. Ako se dokaže da sam lopov, neka me istog momenta policija odvede u zatvor i neka se pokrene istraga - kaže Dakić.
Posted
evo jos malo ima se, moze se
Zanimljivo je kako svi peru ruke Torlak od Fonda, Fond od Torlaka.Meni izgleda logicno da su vakcine uvezene uz saglasnost Zavoda jer se tako radio i prethodnih godina kada Velefarm uopste nije uvozio vakcine.Takodje, zanimljiva je informacija sa B92 da je Velefarm pobedio na tenderu sa vakcinama jeftinijim za 1 dinar. Zbog ovoga bitrebalo da lete i direktorka Fonda i direktor Torlaka, i da se ispita da li je bilo korupcije u celom slucaju u vezi sa tenderom. A verovatno bi i ministar zdravlja imao da se priupita nesto.
Posted

stanite, kakva je to ekonomska logika: da unapred kupiš robu za koju nisi siguran da ćeš da je prodaš?jednom sam pročitao da se svesno ide na obaranje vrednosti "torlaka" kako bi bio privatizovan za manje para. da li je i to razlog ove ekonomske nelogike? da li je neko naložio "torlak" da kupi vakcine obećavši mu pobedu na tenderu a onda ga zajebao?a posao dobio hemofarm <_< .šta kaže tomica?

Posted
Direktor ZU može da zaposli koliko hoće novih radnika, ali masa za plate ostaje ista. To znači da ako sa 100 zaposlenih preraste na 200, plate se svima moraju prepoloviti.
U teoriji da, ali bi sa tim morali da se složi svih 100 zaposlenih u ZU, i da kada prime platu polovinu iz ruke daju za ostalih 100.Svaka ZU nakon isplate zarade a najdalje do 5. u mesecu je u obavezi da podatke o svakoj pojedinačnoj zaradi pošalje lokalnoj filijali RZZO koja ih dalje prosleđuje direkciji, bez obzira što je ukupan iznos najčešće malo veći od sredstava prenetih za tu namenu. Razlika se najčešće nadoknađuje iz sopstvenih prihoda ustanove - izdavanje prostora, elektivni operativni program i slično. Za sada RZZO toleriše nezvanični višak od 4-5% koji se pravda porodiljskim i ostalim dužim bolovanjima, ali duplo - no way.
Posted
stanite, kakva je to ekonomska logika: da unapred kupiš robu za koju nisi siguran da ćeš da je prodaš?jednom sam pročitao da se svesno ide na obaranje vrednosti "torlaka" kako bi bio privatizovan za manje para. da li je i to razlog ove ekonomske nelogike? da li je neko naložio "torlak" da kupi vakcine obećavši mu pobedu na tenderu a onda ga zajebao?a posao dobio hemofarm <_< .šta kaže tomica?
Posao je dobio "VELEFARM" ne Hemofarm.Robu je Torlak unazada godinama prodavao po dogovoru sa Fondom. Nisam siguran da li je ranijih godina uopste bilo tendera, ili ako je bilo moguce da su bili "satro" tenderi.Ide prica da je i sada sto po automatizmu a sto po usmenom dogovoru sa fondom Torlak narucio ove vakcine.Mislim, ne verujem da je direktor bas toliki kreten da uradi tako nesto a da nije bio siguran u ishod.Sto se privatizacije tice, zaboravi. Torlak ide na dobos. Nema tamo sta da se privatizuje.
Posted (edited)

Koliko sam ja pratila, Torlak je sistematski unisten da bi neko zaradio uvozenjem vakcina, a ne da bi se spustila cena Torlaka. Prvo je uklonjen dugogodisnji direktor koji je imao silne veze naokolo (iz vremena kad je Torlak snadbevao Indiju vakcinama), a onda je krenulo ukidanje proizvodnje vakcina pod izgovorom neke modernizacije od cega nista nije bilo.

Edited by Evi