December 21, 2025Dec 21 U kom god filmu ili seriji bih ga video rekao bih 'evo ga Zigi'. Ko neka dalja familija. Bio je bas interesantna faca. RIP
December 21, 2025Dec 21 Jbt ovo je prosto neverovatno koliko mladih ljudi je umrlo koji su glumili u Žici 😢
December 21, 2025Dec 21 14 minutes ago, arheolog1981 said:Jbt ovo je prosto neverovatno koliko mladih ljudi je umrlo koji su glumili u Žici 😢Mrtva trka sa Sopranosima.
December 31, 2025Dec 31 bas puno wire glumaca je vec umrlo a serija nije ni toliko stara.prop joe, daniels, omar, ziggy, clay davis, norman i jos neki sporedni likovi
January 6Jan 6 Pišem ovde pošto nisam uspeo naći izvornu temu (ako je uopšte ima?), evo skoro godinu dana kasnije završio sam sve sezone Homicidea i čuveni film, prepun nostalgije i novih utisaka.Prve dve sezone su skroz drugačije od onoga kako ja pamtim tu seriju, više su character-driven-show, sporije su i "praznije" u smislu detektivskog posla, neke epizode su čak i bez slučaja, no imaju dušu i idealne su za upoznavanje likova. Doduše, u prvoj sezoni je gotovo kultna epizoda o Adeni Votson, a u drugoj ona koju sam već pominjao sa Robinom Vilijamsom, maestralne epizode.Jako mi se svideo starinski vajb, fotografija, Baltimor s kraja 80ih, stara kola, ljudi obični, holivudski nesavršeni, krivi zubi, žene s brkovima, onaj Boldvin je nešto najružnije što sam video na TVu u životu, a kao neki je zavodnik, stave ga u bolnicu ima ćebe na grudima. Ima odrešenu dozu autentičnosti koja se polako gubi u kasnijim sezonama, a umire sa onim CSI serijama gde su svi našminkani i napumpani.U trećoj dolazi prelaz na "slučaj nedelje" i jači fokus na ubistva i istragu, a sporedni zapleti likova se onako usputno prožimaju kroz epizode, neki su gotivni, neki su glupi ili smaraju do bola (ako još jednom čujem Feltona kako govori "Beth and the kids" obesiću se). Otprilike tu negde se i iskristališu Bejlis i Pemblton kao glavni likovi i oni stvarno nose dobar deo serije na leđima, odlični su glumci, imaju dobru hemiju i likovi su dovoljno složeni da im posvećivanje vremena ne deluje usiljeno.U četvrtoj dolazi Kelerman, koji je imho, takođe jedan od boljih likova, prolazi puno toga, raste i evoluira, malo je žrtva sistema, malo svoje preke naravi ili ludosti, no na kraju ima jedan sasvim pozitivan epilog. I za ovu sezonu bih rekao da je vrhunac Homicidea, kao da su se ušemili i zaleteli, sve radi punom parom i to jako dobro (doduše, tu negde se i prvi put pojavljuje Brodi koji me epski smara). Ovde se i prvi put pušta crossover epizoda sa "Law and Order" koji u životu nisam gledao, ali cenim da je bio ozbiljan fazon za to vreme i mali svrš za ljubitelje obe serije.U jednoj od poslednjih epizoda se pojavljuje i Luter Mahoni koji bi, da je ova serija više kao Wire, bio kamen temeljac cele sezone, no ovako se njegova priča provlači kroz celu petu sezonu na kraju koje i dobija epilog, ali je sve to onako, pomalo naivno i zbrzano, između uobičajenih epizoda. Sad, lako je biti pametan posle Wirea, no za to vreme je ovo bilo haos.Pored Mahonija, u petoj je Pemblton pola sezone skrajnut oporavkom od šloga, pa se tu malo gubi dinamika, mešaju se partneri, plus Brodi odvrnut na maksimum, pola sezone gnjavi jer nema gde da spava.Šesta je Mahoni aftermath, Kelerman poludeo, Luis suspendovan, Bejlis istražuje svoju seksualnost, onako, vuče u nekom čudnom smeru. Dolaze i Falzon i Balardova, lepi, nalickani, holivudski trend je ušao punom snagom u Homicide. No na početku sezone se pojavljuje Džejms Dart Vejder Džons, a krajnje epizode su spektakularne, Meki Fajfer, pre nego je otišao u ER i kod Eminema, pobi pola policijske stanice.Sedma sezona donosi već značajan pad u kvalitetu, većim delom je slugfest, dolazi Rene Šepard koja od noviteta donosi lepo lice, a prva epizoda se bavi time ko će od tri detektiva švalera da je odvede na policijsku igranku (I shit you not). Mislim jbt. Onda pola sezone tajna romansa Falzona i Balardove, pa na kraju Manč i njegovo venčanje. Krenulo je da prelazi u policijski sitkom i dobro je što su je ovde isekli. Najbolji novitet je svakako Đankarlo Espozito, moj prvi susret sa njim, pa kasnije padanje na dupe kad je na TV došao Gas Fring.Od ostalih likova pomenuo bih još Luisa i Manča, koji su uz odličnog Bejlisa, bili tu od prve do poslednje epizode serije. Luis je, čini mi se, odličan epitom običnog čoveka, nit previše pametan, nit glup, u nekim stvarima ispravan, u nekima pogrešan. Manč sa druge strane, imam utisak da ništa nije radio sedam sezona, samo hvatao krivine, kralj cinizma i sarkazma u kojima često ume i da pretera, ali ne možeš ga ne voleti.Lista gostujućih zvezda je predugačka i fascinantna, izdvojio bih još Stiv Bušemija u jednom od svojih boljih izdanja, Elajdža Vud igra nekog baš kripi klinca, starmali Pol Điamati koji sa tadašnjih 30ak godina izgleda starije nego li izgleda danas, Džejkej Simons odličan u krosoveru, itd.O filmu ne znam šta da mislim. Tada kad je izašao mi je bio epsko ostvarenje, Avendžersi pre Avendžersa, celu ekipu su skupili, povratak Pembltona, no sada kad sam ga ponovo pogledao shvatam da je kratak i da je previše vremena potrošeno na uvod i delanje svakog lika, da niko ne bude zakinut, što onako čini film malo plitkim, uostalom i rasplet je suviše jednostavan i običan. Možda da sam sad napravio pauzu od godinu dana bi utisak bio bolji. No epilog je baš jak, RiP veliki Al Điardelo.Na kraju, mislim da je sve zajedno jedna vrlo unikatna i dobra serija i da je ogledalo svog vremena. Ne treba je porediti sa Wire jer je prosto koncept skroz drugačiji, a ne bih umeo da je poredim sa drugim pandurskim serijama jer ništa nisam gledao ozbiljno. NY Plavci su tad bili popularni, Sipovic fzn, ali ne znam jel kvalitetom tu spada. Ostalo što sam gledao je uglavnom neozbiljno i zajebancija (Neš Bridžis) ili mnogo glupo i veštačko (CSI).Za kraj par nagradnih pitanja:da li je Manč ubio Stiva Bušemija?da li je Luis ubio one Luterove ađutante dok je bio suspendovan?za koga je četvrta stolica na kraju filma?