Jump to content
IGNORED

Klasična muzika

Amelija
Valk
Message added by Valk,

Topik klasične muzike posvećen je predivnoj  @nezvanova koja se u junu 2022. vratila u svetlost od koje je bila satkana.

Nedostaje nam njen blag, vedar i srčan duh, radovanje sreći svakoga od nas i saosećanje u teškim trenucima.

Dobra si bila kao dobar dan, Danka naša draga, slava ti i pokoj duši.

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Katikon said:

Prvi put da sam preskocila Mehtu, je l bio neko? Je l bilo divno? Nadam se da od sledeceg petka necu vise  propustati  Kolarac 

Bio je prenos na rts2, ako mozes da vratis unazad i zamislis da si bila tamo :)

Posted

Da da, to cu da vratim 🤩

• 2 weeks later...
Posted

Gavin Bryars gost ADNM

s!AhmyS3AfXkgwgfkft-vFl8-dUclkFA?embed=1

Kasnije, odnosno za sam završetak koncerta se i pridružio za klavijaturama:

s!AhmyS3AfXkgwgfkgXJDqnsVRDby_IA?embed=1

s!AhmyS3AfXkgwgfkeddACSm6Osvd3TA?embed=1

• Wub 4
Posted (edited)
On 27. 10. 2024. at 1:52, Ras said:

Gavin Bryars gost ADNM

s!AhmyS3AfXkgwgfkft-vFl8-dUclkFA?embed=1

Kasnije, odnosno za sam završetak koncerta se i pridružio za klavijaturama:

s!AhmyS3AfXkgwgfkgXJDqnsVRDby_IA?embed=1

s!AhmyS3AfXkgwgfkeddACSm6Osvd3TA?embed=1

Sad tek videh, bio si prvi dan festivala.

Kakvo je bilo izvođenje Gnossiennes No. 4 i 5, obzirom da su najavljene dve klavijature i električna gitara?

Edited by klimt
Posted (edited)

Prve večeri mi je zanimljivo bilo izvođenje Mr Sunshine (Bryers). Orkestar je činilo nešto više od 20 mladih instrumentalista studenata FMU i večno mladi Miša Savić. Dirigovala je Nataša Penezić, moguće je da su i studenti njeni, ne znam zasigurno. Iako to nije bilo super oštro izvođenje, bilo je nekog šarma u toj naivnosti.

To je još bilo u prvom delu večeri, nakon čega je usledila pauza.

Whit's SS i Gnossiennes su mi bili korektni, ali ne više od toga.

Zatim je usledilo izvođenje My First Hommage (takođe Bryars) što sam po prvi put slušao pre par meseci i opet mi je (i prošle subote) zvučalo zaista odlično.

Finale je bilo Out of Zeleski's Gazebo kompozicija koju po prvi put slušam uživo i u kojoj nas je sam autor (Bryars) častio svojim sviranjem (fotografija gore).

Sve u svemu, zanimljivo i raznovrsno to prvo veče.

Sala je bila popunjena na početku, a ja sam stigao kasno i našao mesto pozadi. Odatle ništa nisam mogao da vidim što mi je smetalo, pa sam kasnije ustao, izdvojio se sa strane i tako otpratio koncert.

Nakon pauze, publika se prepolovila, a tokom drugog dela koncerta otišlo je još i više ljudi. To mi baš i nije bilo prijatno da vidim, a nije ni pošteno prema izvođačima i organizatorima.

Izvođenje Jesus Blood... druge večeri bilo mi je nekako isuviše ravno, ali to mi i nije neka omiljena kompozicija. Od više različitih snimaka/izvođenja znam samo onu prvu objavljenu 70-ih, u trajanju od oko dvadeset minuta sa albuma gde je je i Sinking of the Titanic.

Edited by Ras
  • +1 4
  • Hvala 1
  • 3 weeks later...
Posted

image.jpeg.99d4bb38d24b43059ae2afabe9ad7d7e.jpeg

Čak i kad se čuje meďeđi solfeđo Mihaila Vasiljeviča, prirodno se udene u filigranski zvučni pejzaž. 

Dok sam pohađao muzičke priredbe, ovaj mi je orkestar uvek bio jedan od omiljenijih, posebno zbog detaljnog zvuka i bezgrešne duvačke sekcije.

Dirigent mi nije poznat, ali je ovde odmahao za sve pare marke! Doduše, RNO je zapravo orkestar Pletnjova.

Snimak je sa koncerta, Bonn, Beethovenhalle, 2006. 

Klavir je Bluthner.

Posted

Davno nisam navijao petu.

Odjutros se baš zgodno namestila u ovoj interpretaciji.

image.jpeg.65eb839d90dcdb31b3a526decec01cf5.jpeg

Opširnije ovde, sinoptički.

• Hvala 1
Posted
4 hours ago, makaronee said:

Davno nisam navijao petu.

Odjutros se baš zgodno namestila u ovoj interpretaciji.

image.jpeg.65eb839d90dcdb31b3a526decec01cf5.jpeg

Opširnije ovde, sinoptički.

Tek koincidencija ili si slušao na Kolarcu?

Moj drugar je bio tamo. Nismo baš detaljisali oko izvođenja, preneo je da nije bio oduševljen, ali ne i da je bilo loše.

Posted

Slučajnost - voljom plejliste internet radija zapravo.

Još sam mislio da preskočim, pošto je navilo adađeto - no me slabost usred nesanice zaustavila, te otkrih za sebe još jedno dobro ime i izvođenje.

Ta mi je simfonija, pored prve, poznata do u takt, pa obično navijem nekog drugog mahlera, ima toliko da se postizAva.. međutim, dobro izvođenje uvek otkrije neke nove momente ili uplete stare, na novi način.

• +1 1
Posted

#neklasika

naoko neobican par, šuman i ulman, 

spojen obimnim a kamernim glasom.

tekstovi se mogu naći ovde.