Jump to content
IGNORED

Quizmaster fan club

Marvin (Paranoid Android)

Skočko na ramenu  

182 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted
šta znači ovaj prazan post?
Znači da sam izmenio poruku pošto si ti u međuvremenu otkucao nešto što ju je obesmislilo. :)
Posted (edited)
Znači da sam izmenio poruku pošto si ti u međuvremenu otkucao nešto što ju je obesmislilo. :)
E pa ja sam sada odgovorio gore editujući svoj prethodni post. :lol: Edited by kvizoman
Posted
baziran je na igrama sa Slagalice, uz moje modifikacije i poboljšanja, a dve igre biće novitet.
Zanima me koje su modifikacije i poboljsanja u pitanju i da nam kazes, kao stari kvizovski vuk, sta mislis da nije u redu i sta treba popraviti. Po meni kao obicnom gledaocu je sad Slagalica ok, jedino sto mi se ne dopada je igra spojnica, a posebno mi je glupo to sto su obe spojnice iz iste oblasti, pa ako jedan takmicar recimo poznaje film onda ce posle svoje resiti i protivnikovu i napraviti ogromnu prednost (sad je bar malo bolje jer vise tacan odgovor ne nosi 5 poena nego dva, nekad se razlika napravljena u toj igri nikako nije mogla stici). Mozda treba dati vise poena na prve dve igre. Kod brojki bi se mozda mogao uvesti sistem da igraci koji sastave broj koji se razlikuje od trazenog za vise od 10 ne dobijaju poene jer je glupo da neko bude nagradjen kad je trazeni broj 727, a on prijavi 50, a kod slova da ako dvojica imaju rec iste duzine da prednost ima onaj koji ima drugu najduzu rec (nesto kao u skoku u dalj). I koje su te dve nove igre?
Posted (edited)
Zanima me koje su modifikacije i poboljsanja u pitanju i da nam kazes, kao stari kvizovski vuk, sta mislis da nije u redu i sta treba popraviti.... I koje su te dve nove igre?
Kod Slagalice ima niz nelogičnosti i nepraktičnih stvari. Na primer, u kvizu "Brojke i slova" bilo je pravilo da se proverava samo reč ili račun takmičara koji je prijavio dužu reč/bolji račun. Ako je nešto neispravno, kao kazna protivniku ide onoliko poena koliko je vredela ta prijavljena reč ili račun. Brzo, efikasno i pravedno - vodi računa šta slažeš i prijavljuješ. Doduše, može se dogoditi i da onaj drugi takmičar nema ništa sastavljeno pa dobije poene, ali to je stvar sreće i ne smeta mi. Kod brojki je postojala i razlika da li si pronašao tačan ili približan račun (što si i sam primetio da treba korigovati), a broj koji se traži morao je da bude barem 100. S obzirom da su u Slagalici obavezno u ponudi dva dvocifrena broja pogodna za množenje (što nije bio slučaj na BiS), uveo bih pravilo da rezultat mora da bude veći od 200, jer stvarno je glupo da se traži 023. Najviše ipak popizdim kad voditeljka insistira da onaj drugi takmičar, koji je uspeo da složi neku bednu reč od pet slova, kaže šta je imao sastavljeno. Koje je to blamiranje, i za kviz i za samog takmičara. To bi moglo eventualno da se radi ako je drugi prijavljeni takmičar imao neku reč od barem devet slova.Spojnice su jedno vreme donosile čak pet poena po odgovoru, tako da je u igri bilo 100 poena! Slučajno nešto promašiš i protivnik to kazni, možeš se slikati. Srećom pa su ovo promenili i sad je bodovanje OK, a slažem se i to da bi trebalo davati različite oblasti, pa šta kome zapadne. Za mastermajnd nemam nekih primedbi, sem što voditeljka ponekad da smešan komentar "Nažalost, nemate pogodaka", a to je zapravo vrlo korisna informacija za takmičara!Koncept igre "Ko zna zna" odudara od celog kviza, jer samo ovde ulogu ima nekakva brzina prijavljivanja, pa još sa nepouzdanim mišem. Po meni, svaki takmičar trebalo bi da ima dva minuta za svojih 10 pitanja, a nakon toga da protivnik dobije šansu da odgovori na ona pitanja na koja nije dat tačan odgovor (pri čemu bi naknadni odgovori vredeli upola manje poena). Takmičari bi uvek imali mogućnost da kažu "dalje", jer bi u slučaju netačnog odgovora gubili određeni broj poena. Asocijacije bi morale biti kvalitetnije i korektnije, a one u kojima je konačno rešenje neki pridev odudaraju od osnovnih pravila i to treba izbaciti. Potpuno besmislen je jedan tehnički detalj kod završnih borbi, što se u drugoj, trećoj ili četvrtoj partiji gledaocima ne prikazuje odmah koliki je sveukupni rezultat, nego tek kad se završi emisija. Ovo bi imalo opravdanja samo da se u polufinalu ili finalu igra na dve ili tri pobede, a pošto je važan svaki osvojeni poen, gledaoce (posebno one koji su propustili prethodnu emisiju) zanima da u svakom trenutku znaju kolika je razlika. Na šta bi ličilo da gledamo treću četvrtinu u košarci i da je rezultat na ekranu 10:8?! Što se tiče noviteta, ipak ću ih za sada zadržati, pa neka nešto u nedelju bude iznenađenje za učesnike kviza... U ponedeljak stiže izveštaj sa takmičenja ;) Edited by Quizmaster
Posted (edited)

E, da, zaboravio sam na važan detalj kod slagalice. Za razliku od brojeva, ovde je kombinacija nameštena, tako što unapred smisle reč od 9, 10, nešto ređe od 11 slova, pa onda dopune ostatak slova. Ovo je urađeno zato što su ranije izlazile vrlo ružne kombinacije, pa se dešavalo da nije moguće pronaći ni "šesticu". Igra je sad dobila na zanimljivosti, ali bi trebalo voditi računa da se ne daju takve reči kod kojih je moguće napraviti jednu permutaciju (na primer, DEPRESIVAN - DEPRESIVNA), jer nema smisla da se za praktično istu reč daje još pet poena bonusa jer je tobože drukčija od one koju je "pronašao kompjuter". Nije u redu ni to da se prvom igraču namesti da ima kombinaciju od maksimalno 9 slova, a drugom od 10 slova, jer dva poena mogu da odluče i ishod meča.Inače, na kvizu "Brojke i slova" takođe su išle polunameštene kombinacije. Voditeljka je imala spremljen komplet slova, pa ako je odnos suglasnika i samoglasnika 5:4 (obično najpovoljnija kombinacija, koju je prvi takmičar mogao da forsira) bila je u igri neka "osmica" ili "devetka", ako je 6:3, 4:5 ili 3:6 bila je neka "sedmica", eventualno "šestica". Vodilo se računa i da takmičari ne dođu slučajno u priliku da sastave neku vulgarnost, mada se dogodilo da sam jednom prilikom prijavio POVALITI. Naravno, priznali su mi poene (doktor Klaić, listajući rečnik: "Ahm, da, povaliti sijeno" :lol: ), ali posle emisije me Lazo Goluža izgrdio i rekao "Morate birate gospodske riječi". :P

Edited by Quizmaster
Posted

Svaka od ovih ideja bi unapredila slagalicu bez sumnje.Imam i ja jednu:Sta znaci vreme u slagalici? To je nekakvo zajednicko vreme i onda voditeljka kenja takmicaru da pozuri. To bi trebalo kao u sahu, svako ima svoje vreme, pa ti razmisljaj do sutra ako hoces. Ovako je besmisleno da npr. u asocijacijama nekome odgovara da se asocijacija uopste ne resi i onda on oteze, troseci protivnikovo vreme....jelda je i moja ideja dobra?

Posted (edited)
Svaka od ovih ideja bi unapredila slagalicu bez sumnje.Imam i ja jednu:Sta znaci vreme u slagalici? To je nekakvo zajednicko vreme i onda voditeljka kenja takmicaru da pozuri. To bi trebalo kao u sahu, svako ima svoje vreme, pa ti razmisljaj do sutra ako hoces. Ovako je besmisleno da npr. u asocijacijama nekome odgovara da se asocijacija uopste ne resi i onda on oteze, troseci protivnikovo vreme....jelda je i moja ideja dobra?
Tačno tako. U spojnicama i asocijacijama takmičari bi trebalo da imaju svoje vreme, pa ako ga prekorače, gube pravo da dalje odgovaraju, a protivnik može da nastavi, dokle god ima vremena.Dotakao si jednu vrlo problematičnu stvar, jer u "Slagalici"se dešava da igrač u vođstvu odugovlači i zloupotrebljava vreme. S te strane, požurivanje od strane voditeljke je u redu, ali nikad se još nije desilo da neko bude kažnjen zbog kršenja fer-pleja. Gledao sam kako tip oteže na asocijacijama, jer je primetio da se protivnik setio rešenja, i razmišljao je toliko dugo da se na kraju i sam setio rešenja, koje je prijavio uz "zvuk sirene" i dobio još poene za to!!Inače, kod asocijacija iz "Kviskoteke" važilo je pravilo da nakon otvaranja svih polja u kolonama takmičari imaju pravo na još samo jedan pokušaj. U Slagalici, se pak, dešava, da voditeljka još 5-6 puta pita takmičare za rešenje, pri čemu u 95% slučajeva oni ne uspevaju da pogode, jer su potrošili sve ideje. Edited by Quizmaster
Posted
U Slagalici, se pak, dešava, da voditeljka još 5-6 puta pita takmičare za rešenje, pri čemu u 95% slučajeva oni ne uspevaju da pogode, jer su potrošili sve ideje.
Da ne pricamo koliko je neprijatno kad ona njih deseti put smara za istu stvar, a i oni se osecaju kao idioti sto opet moraju reci: "Dalje". Nema novih informacija, ljudi su vec rekli da ne znaju... Kao da je to vreme ne znam sta, pa se mora nesto laprdati dok ne istekne.A to sto si rekao o nekaznjavanju, to je lajt motiv celog kviza - da se kao radi o igranju i da svima bude zabavno, pa kao necemo se buniti kad dodje do gluposti. Like hell. Odredi jasna i cvrsta pravila koja predvidjaju sve situacije i onda se drzi tih pravila. Ako taj princip vazi za sve dobre igre ikada smisljene, trebalo bi da odgovara i slagalici.
Posted (edited)

Sad nešto razmišljam, uvođenje zasebnog vremena u spojnicama i asocijacijama donelo bi ipak tehničke probleme. Te igre dosta brzo teku i ne bi bilo jednostavno onome ko dežura i "pritiska sat" kao što rade šahisti. Može se desiti i da voditeljka nije sigurna da li se priznaje rešenje kolone, pa da dežurni tehničar pogreši, pa da se snimanje zaustavi... Ovde bi verovatno trebalo potpuno ukinuti vreme, pa nije ga bilo ni u "Kviskoteci", već se podrazumevalo da moraš odmah da kažeš odgovor kad dođeš na red.

Edited by Quizmaster
Posted

Pade mi jos nesto na pamet:U asocijacijama mora postojati jasan opseg tacnih odgovora i takmicar se mora odluciti za samo jedan. Ovako imamo probleme da neko odgovori netacno, ali voditeljka znacajno zastane razmisljajuci da li da prizna taj odgovor i ako ga ne prizna - prakticno je poklonila drugom takmicaru odgovor na tacni. S druge strane, takmicari ponekad zabodu dve tri reci i racunaju da je jedna od njih tacna (i fora prolazi).Nesto kao: "hodati ... ici ... kretati se"."Tacno, kretati se", zbunjeno odgovara voditeljka kojoj je jasno da ovo nije fer, ali nece da pravi problem.

Posted (edited)
Pade mi jos nesto na pamet:U asocijacijama mora postojati jasan opseg tacnih odgovora i takmicar se mora odluciti za samo jedan. Ovako imamo probleme da neko odgovori netacno, ali voditeljka znacajno zastane razmisljajuci da li da prizna taj odgovor i ako ga ne prizna - prakticno je poklonila drugom takmicaru odgovor na tacni. S druge strane, takmicari ponekad zabodu dve tri reci i racunaju da je jedna od njih tacna (i fora prolazi).Nesto kao: "hodati ... ici ... kretati se"."Tacno, kretati se", zbunjeno odgovara voditeljka kojoj je jasno da ovo nije fer, ali nece da pravi problem.
Da, ove nedostatke u pravilima su već provalili i takmičari, pa kažu dve varijante kako se ne bi dogodilo da im slučajno ne priznaju odgovor. Meni su oteli pobedu u petom meču kad sam, kombinujući otvorene kolone "grobovi" i "dan" rekao svetlo, pri čemu je očigledno da sam imao u vidu poemu "Svetli grobovi" i termin "dnevno svetlo". Trebalo je da brzo kažem svetlo, svetli, pa bi mi priznali rešenje. Što je najgore, voditeljka je tu zastala i protivnik je ukapirao da treba da promeni samo jedno slovo. S druge strane, priznajem da sam nezasluženo dobio poene kad sam kao konačno rešenje rekao Ajrton Sena, jer u kolonama C i D rešenja su bila Brazil i Formula 1, ali su zato kolone A i B bile Pariz i reka. Po meni, kao rešenje ovakve asocijacije trebalo bi priznati samo SENA, a zapravo, takve dvosmislene asocijacije ne bi trebalo ni sastavljati, jer nije u redu ako su slučajno otvorene samo kolone sa Brazilom i Formulom 1 da se takmičaru ne prizna Ajrton Sena kao konačno rešenje. Otkud takmičar u takvoj situaciji može znati šta je u preostale dve kolone? Edited by Quizmaster
Posted (edited)

na zahtev velikog broja gledalaca RTS je poceo da reprizira QMove pobede u udarnom terminu, subotom pre 2. dnevnika

Edited by Hustler
Posted

Da, covece... Vid'la RTS da i ostale televizije u toku letnjeg odmora (za sve koji ucestvuju u realizaciji emisije) repriziraju neke svoje autorske ili licencne emisije, ili barem cuveni d best of, pa i oni. Mis'im... reprizirati skoro mesec dana (ako ne i vise) celokupne "meceve" - strasno. Kao kad bi neki sportski program u toku tzv. letnje pauze reprizirao neke utakmice, s tom razlikom sto bi se nasao neko koga te utakmice zanimaju. ^_^Hej, nemaju cime da popune 20 minuta programa... izes takvu televiziju.A sto se tice QM, da se kladimo koje mesto ce zauzeti? ^_^

Posted

Quizmaster ponovo jase (Milku Canic)!Hit 'em where it hurts!!!

Posted (edited)

U prostorijama beogradskog kafea "Mućke" proteklog vikenda održan je 9. Memorijal Tomislava Munišića. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koju je organizovao Savez zagonetača Srbije, takmičilo se dvadesetak ljubitelja kvizovke, kvizova i anagrama.Na 4. Prvenstvu Srbije u kvizovci (igra na ploči slična engleskom skreblu) treći put zaredom šampion je postao Beograđanin Marko Obradović, koji je u reprizi prošlogodišnjeg finala bio bolji od Velibora Marjanovića iz Valjeva. U borbi za bronzanu medalju Somborac Nikola Živanović pobedio je Vitomira Pavlovića iz Beograda.Prvi Kviz kup Srbije osmislio je domaćin Memorijala Zoran Radisavljević, pripremivši zanimljive igre i veoma teška pitanja. Ljubitelji kvizova, među kojima je bilo i nekoliko poznatih šampiona, pokazali su izvanredno znanje, a u uzbudljivom finalu Vladimir Krnač iz Bačkog Petrovca pobedio je šampiona kvizovke Marka Obradovića. Treće mesto, na osnovu boljeg rezultata u kvalifikacijama, osvojio je Beograđanin Jovan Ćuk.Poredak u kvalifikacijama: 1. Vladimir Krnač 127 (180 mogućih poena), 2-3. Jovan Ćuk, Marko Obradović 113, 4. Aleksandar Vesić 108, 5-6. Stevan Uzelac, Sofija Necin 103, 7. Slavko Bovan 96, 8. Velibor Marjanović 94, 9. Nenad Savić 88, 10. Nikola Živanović 82, 11-12. Dragan Stojanović, Zoran Đokić 81, 13. Ivan Bukumirić 74.Polufinale: Vladimir Krnač - Aleksandar Vesić 80:53, Marko Obradović - Jovan Ćuk 86:66Finale: Vladimir Krnač - Marko Obradović 67:65Uoči ovog takmičenja formirana je kviz sekcija u okviru Saveza zagonetača Srbije, koja će uskoro imati i rubriku na sajtu http://www.puzzleserbia.comNa 8. Kupu Srbije za anagramiste nastupilo je 10 takmičara, sastavljajući radove na tri zadate teme. Sudija takmičenja Zoran Radisavljević odabrao je tri najbolja anagrama, čiji autori su takođe nagrađeni peharom, medaljama i enigmatskom literaturom.1. Velibor Marjanović, Valjevo: IDE BRŽIM KASOM, ODAŠE PRIZNANJE ("Za dobrim konjem diže se prašina")2. Nenad Savić, Beograd: PAZI, RŽE! NJIM KASOM IDEŠ NA DERBI! ("Za dobrim konjem diže se prašina")3. Milan Milin, Srbobran: TAJ SI PIŠE EKSTREMNI SIŽE BOLA ("Slabosti, ime ti je žena", Šekspir)

Edited by Quizmaster