Jump to content

SF i fantasy

Featured Replies

Oнда је скини са интернета. Метро 2033 кружи нетом већ јако дуго, тако је аутор Дмитри Глуковски и стигао до уговора. Ради се и игрица по њој. Не знам каква је, и мени била скупа пре пар дана, па сам купио Кингово "Салемово" (први роман) уместо ње, а њу гуглао и нашао све ово. :D

• Replies 1.2k
  • Views 145.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Posle ovoga     Silveberg nije autor za propustanje.

• Nisam planirao čitati ništa, ali kad sam video ovaj Gaimanov opis knjige Zelaznog, odmah sam je dohvatio!    

• I*m with the pilots
    I*m with the pilots

Meni su ilustracije na koricama bas super, a mozda njegove knjige ni nisu za one koji vise nemaju niceg detinjastog u sebi, sta znam   Straza je meni definitivno omiljeno stivo, i m

Posted Images

Da , to je taj. Metro 2033. Mrzim da čitam sa ekrana, a štampanje tolike knjižurine je bez veze. Bilo bi najlepše čuti nečije utiske, no šta da se radi.

I meni je bilo skupo pre neki dan da dam 1500 dinara, ali ako dobijem uskršnji bonus možda se častim. Inače, pokušala sam da čitam knjige u elektronskoj formi i odustanem posle jedne strane, šta mogu kad sam staromodna, ali znam sigurno da će moj sestrić kad preskoči slikovnice, da prezire papir.

• Author

Knjižara Delfi kod SKCa ima stara Polaris izdanja iz 1998-2000 koje su jeftino preuzeli od nekog propalog izdavača... Knjige su naravno nove, samo su tada izdate, a cena im je od 214, 323 i 434 dinara. i nalaze se u desnom donjem budžaku SF štanda...Ja sam se zaputio tamo sasvim drugim poslom, ali pazarih tačno 10 polarisovih knjiga po ceni od 2031 din sa popustom na količinu. Pazario 4 Dejvida Brina (Blistavi Sprud 1i2, Obala Beskraja 1 i 2), 2 Marija Rasel (Vrabac), 2 Kima Robinsa (Plavi Mars 1i 2), 1 Jan Mekdonald (Bespuće) i 1 Meri Cimer bredli (Gospa od Avalona).Ostao je tamo još Hanlajn, Strendžen, Benford, Ber, Legvinka, Pol, Niven, Kard, Brin, Herbert i još kojekakvi, uz tri knjige Polarisovih priča 1998, 1999, 2000.Koga zanima može pazariti recimo Oskara Karda u 4 završne knjige Ender serijala (Ksenocid 1i2; Deca Uma 1i2 sve zajedno 8oo dindži) i zajedno sa prve dve knjige (Enderova Igra i Govornik za Mrtve) u izdanju Čarobne knjige kompletirati ceo Ender serijal... Ima takođe i Deca Arakisa 1i2 u istom fazonu koju potpisuju Herbert i još neki tip...Ako ste skoro čitali komplet Zadužbina, možete pročitati "Trijumf Zadužbine" koji je Dejvid Brin napisao u čast Isaka Asimova, a koji ako se ne varam obrađuje period pre triologije Zadužbina (ili možda posle :unsure: )Naravno sve je to zaostalo iz nekog starog magacina propalog izdavača. Smešno je da na istom rafu stoji Bespuće Mekdonalda za 899 din nekog novog izdavača i ovo Polarisovo za 214 din... OK. Znam da je Polaris bio poznat po lošem koričenju kniga, ali starno je tuga recimo ne kupiti "Vrabac" za 214 dindži... Inače video sam 4 knjige Lovekrafta (koga mislim da nisam čitao... tj. ne sećam se :isuse: ) od nekog novog izdavača (naravno po normalnim cenama), Video sam i početak serijala Sedmi Sin od Karda... A i tu 2033 za koju pitate da li vredi, što opet ne bih znao da vam odgovorim...

• 2 weeks later...

A što se tiče Marije Rasel (Vrabac), da li je kod nas objavljen nastavak koji se zove Children of God?

Edited by Arkadija

On 6. 4. 2010. at 9:51, Arkadija said:
A što se tiče Marije Rasel (Vrabac), da li je kod nas objavljen nastavak koji se zove Children of God?
Nije :cry:

Edited by laki21

On 19. 3. 2010. at 15:18, dare... said:
Eve ga... Imaš moju preporuku...Malo je da kažem drugačiji format... Obe knjige su u stvari priče o Gerhaltu, koji je od detinjstva, odabirom utreniran u vešca sa zadatkom, da trebi sve zle nemani, koje ugrožavaju običan svet... Fantastični svet, po kojim se krećemo je srednjovekovni svet, koji su u dugim prošlim vekovima osvojili ljudi otimajući teritoriju po teritoriju od raznoraznih fantastičnih bića (patuljaka, vilenjaka, polutana i razih poluhumanoida), koji su se vremenom asimilovali u ljudski svet obradivog zemljišta i trgovine i koji polako nestaju opirući se više ili manje...Naravno, naš heroj Gerhalt je karakterni Dok Holidej u malom (moja je asocijacija na revolveraša Stivena Kinga) i svaka pojedinačna priča se može čitati za sebe, ali se zajedno, sve sklapaju u celinu, tako da svaku narednu avanturu gutate sa velikim zanimanjem...Lepo je za svakog ljubitelja vrlina epske fantastike i lako se čita...A valjda će se uskoro i pojaviti i treća knjiga triologije... <_<
Много хвала. Чим се из гужве почињем.
  On 20. 3. 2010. at 8:59, dare... said:
To je valjda ovo... A možda i nije...nocna_straza_alnari.jpgIma i Dnevna straža... Nisam čitao, ali sam gledao oba filma i nisu mi se svideli, jer su mi bili nekako previše haotični... Tja, možda je knjiga bolja... Video sam da je neko hvalio...
Лукајенко ми је савршен. Најбољи фантаси који сам читао у скороије време. Филмови коликогод били визуелно богати нису ни прићи књигама. Успут оба филма се базирају на деловима прве књиге. Тотална препорука.
  On 3. 1. 2010. at 12:59, luba said:
al stvarno, teror je velicanstven. ne znam kakav je prevod, a evo par pasusa u spojleru kako tece.idealno za citanje na temperaturama iznad 30 stepeni, sad nikako.
prava rec, knjiga koja te usisa u sebe i ne pusta do kraja. ne znam da li cu se ikad vise ugrejati.tako ja nekako zamisljam velike romane - temeljnost, snaga i konstrukcija cvrsta kao granit.cak i kraj, koji mi se prvo ucinio malo rizicnim, majstorski i mirno zaokruzuje citavu pricu.prevod sasvim solidan, rekla bih.
  On 7. 4. 2010. at 10:45, Aleksija said:
prava rec, knjiga koja te usisa u sebe i ne pusta do kraja. ne znam da li cu se ikad vise ugrejati.tako ja nekako zamisljam velike romane - temeljnost, snaga i konstrukcija cvrsta kao granit.cak i kraj, koji mi se prvo ucinio malo rizicnim, majstorski i mirno zaokruzuje citavu pricu.prevod sasvim solidan, rekla bih.
rekoh ti da cekas 30 stepeni i vise :Da sad se spremaj za indijance. ne mogu da je docekam vise, sve sto najvise volim.Black%20Hills.jpg
  On 6. 4. 2010. at 11:41, Joshua said:
e, provalila sam ovog treši Kida pre jedno mesec dana čekajući red u pošti- u poslednje vreme samo tamo i kupujem Kinga (valjda ih grize savest zbog redova, pa daju 20% popusta
ajde oprastam ti to tresi, ali da se ne ponovi.odlican je, lepi mali nepretenciozni roman, savrseno napisan, zavodljiv i, ko i sve, navlaka. na srecu je kratak.nece cemetery da obara cenu, snobovi su to, ali ce verovatno biti neki pejperbek za drugog izdavaca, misli king i na nas male miseve. oni su dobri vise kao informacija, nikad mi se ne mili da im dam pare.
Duma Key mi inače od samog početka rula.
nego sta. ne znam da li vise volim vajermena, edgara ili elizabet.a pocetak je verovatno medju top 10 uopsteHow to Draw a PictureStart with a blank surface. It doesn't have to be paper or canvas, but I feel it should be white. We call it white because we need a word, but its true name is nothing. Black is the absence of light, but white is the absence of memory, the color of can't remember.How do we remember to remember? That's a question I've asked myself often since my time on Duma Key, often in the small hours of the morning, looking up into the absence of light, remembering absent friends. Sometimes in those little hours I think about the horizon. You have to establish the horizon. You have to mark the white. A simple enough act, you might say, but any act that re-makes the world is heroic. Or so I’ve come to believe.Imagine a little girl, hardly more than a baby. She fell from a carriage almost ninety years ago, struck her head on a stone, and forgot everything. Not just her name; everything! And then one day she recalled just enough to pick up a pencil and make that first hesitant mark across the white. A horizon-line, sure. But also a slot for blackness to pour through.Still, imagine that small hand lifting the pencil... hesitating... and then marking the white. Imagine the courage of that first effort to re-establish the world by picturing it. I will always love that little girl, in spite of all she has cost me. I must. I have no choice. Pictures are magic, as you know.
  • Author
168.jpg348.jpg1309.jpgElem, Laguna je kompletirala triologiju "Vremenske Odiseje" i uz popuste sve tri knjige u kompletu stanu u 1500 dinara. Pročitao sam samo prvu i sećam se da je priča bila čitljiva, ali ipak nešto previše haotična sa nekim ukrštenim alternativnim istorijama...Moja malenkost trenutno ima 10tak onih Polarisovih knjiga na čekanju, pa ne žurim sa pazarom, ali čisto da znate da je triologija kompletirana...

Edited by dare...

On 7. 4. 2010. at 19:05, dare... said:
Pročitao sam samo prvu i sećam se da je priča bila čitljiva, ali ipak nešto previše haotična sa nekim ukrštenim alternativnim istorijama...
Imam ovu prvu, isti utisak, te se prepliću Odiseja u svemiru 2001, te kula vavilonska, te oni nas posmatraju oduvek... nisam znala da imaju još dve. Sad kad znam, red je i da ih pročitam. :P Samo , prvo, da završim Metro 2033 :Hail: , i još jedno 4-5 knjiga van ovog žanra i eto.

Edited by Arkadija

• 2 weeks later...

Kome je do čitanja, evo 2 priče, stiglo od drugara iz ZG. Autor prve je Milena Benini, dobila je nagradu SFere za najbolju kratku SF priču 2010. Objavljena je u antologiji pazinskog Festivala fantastične književnosti.

Reveal hidden contents

Druge je autor pomenuti stari drug, Milenina ružnija polovina, Marko Fančović... ova je objavljena u Ubiqu br. 4. Rečeno mi je OK da širim ljubiteljima znanfana, pa evo to i činim.

Reveal hidden contents

• 1 month later...

Moj prvi post na ovom forumu reših da utrošim na omiljenu mi temu tj. ovu.I dok sam više manje pažljivo čitala ove strane primetih da niste pomenuli Vukodava od Marije Semjonove, jedan od najboljih romana epske fantastike još od LOTR. Ima četiri knjige i sve četiri je izdala Laguna.I čini mi se da niko nije spomenuo Hronike Ambera od Zelaznog, isto epska fantastika, sa originalnom pričom.Ako nekoga zanima rado ću napisatii još po nešto o ovim knjigama.

• 2 weeks later...

Mala pomoc.Domaci SF.Nisam siguran da je jedna prica ili zbirka.Ubica iz solitera sa okretnice na Karaburmi.Otmica aviona i zakucavanje u Hram Svetog Save.Citao sam pocetkom devedesetih.

• Author
bespuce.jpgDoduše moje izdanje je staro Polarisovo od 230din, a novo je oko 800-900dindži... Oba primerka možete naći u knjižari Delfi kod SKC-aHaotični roman sa sudbinskim ravnanjem likova i priče u celosti. Ukratko Mekdonald je po tonalitetu scifi Markes, u priči o stanovnicima naseobine-grada Bespuće, na jednoj od kolonizovanih planeta... Duhovite sudbine stanovnika se prepliću krojeći sudbinu grada od osnivanja, rasta, procvata i propasti...Čitljivo... Dal`zbog Skrobonjinog prevoda ili te sudbine stanovnika Bespuća, baš ono same vode... `Bem li ga, ali može lepo da se čita... Podseća me malo na skorašnju "Knjigu bez naslova" (u takođe Skrobonjinom prevodu), ali je Bespuće manje glupavo i više uvrnuto od pomenute knjige koja je glupost neopevana, te deluje ipak vredno čitanja...