Jump to content

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

Featured Replies

2 hours ago, Pontijak said:

snimljen je davno i kratak igrani film sa rekonstrukcijom tog streljanja na osnovu fotografija koje pominjes

Prisecam se i ja,,,

A i u Krvavoj bajci Torija Jankovica je, ako se dobro secam, parafrazirantm dogadjaj sa nemackim vojnikom koji odbija da strelja...

On 1.7.2018. at 0:02, čekmeže said:

jeste post iz jula, ali malopre pogledah ovaj snimak i potpuno me zbunjuje

deluje kao autentican iz tog vremena, ali mi nije jasno kako u boji onda?

a opet ne izgleda kao oni gde su boje naknadno dodavane

Pogresan topik

Edited by namenski

59 minutes ago, pbg12345 said:

U cemu je problem, tehnologija za snimanje filmova u boji postoji jos od 20-tih godina proslog veka, a Kodak je izbacio svoju kolor 8mm kameru za siroke narodne mase vec negde polovinom 30-tih. Postoji bas puno autenticnih kolor snimaka iz perioda drugog svetskog rata, doduse postoji jos i vise crno-belih jer em je tehnologija bila rasirenija, em je crno-beli film bio jeftiniji, em sto su pojedini puritanci s gnusanjem gledali na kolor jerbo samo crno-belo je prava umetnos' i majstoru boje ne trebaju da pokaze sta zna & ume.

Jedna mala digresija od teme, kada vec pricamo o kolor 8mm predratnom - evo nesto mnogo zanimljivo (barem meni) - amaterski snimci sa snimanja Caplinovog Velikog Diktatora, snimao njegov brat Sid:

Veliki Diktator je kao sto znamo radjen u crno-beloj tehnici, i zanimljivo je videti kostime i kulise kako su zaista izgledali, radjeni tako da daju odredjeni kontrast za crno-belo, a nesto je i zapravo bilo crno-belo. Takodje, ko je gledao film, obratite paznju na alternativni kraj (scena sa govorom pred postrojenom vojskom) - ovako je film trebalo da se zavrsi, no Caplin je do zadnjeg momenta menjao i dosnimavao kako su stizale vesti iz Evrope o pocetku rata. Poslednja scena sa Hanom je naknadno ubacena:

Jako, jako potcenjen film. Apsolutno remek-delo, uz sve svoje sitne nesavrsenosti...

@Radoye

pa "problem" je sto ja to nisam znao, nekako sam smatrao da su se kasnije pojavili snimci u boji

OK nema frke :)

Inace sto se tice "umetnickog" filma snimani su kolor filmovi (ono pravi, ne rucno bojeni) jos pre nego sto je postojao tonski film. Kolor film je stariji od tonskog filma - retko ko bi pomislio, s obzirom koliko je crno-belih tonskih filmova snimljeno a i prvi ton filmovi su bili crno-beli...

1 hour ago, pbg12345 said:

Baci pogled onda i na - https://www.imdb.com/title/tt2069688/

ima na youtube-tu

51 minutes ago, Radoye said:

OK nema frke :)

Inace sto se tice "umetnickog" filma snimani su kolor filmovi (ono pravi, ne rucno bojeni) jos pre nego sto je postojao tonski film. Kolor film je stariji od tonskog filma - retko ko bi pomislio, s obzirom koliko je crno-belih tonskih filmova snimljeno a i prvi ton filmovi su bili crno-beli...

44 minutes ago, Vapad said:

Baci pogled onda i na - https://www.imdb.com/title/tt2069688/

ima na youtube-tu

hvala obojici

i evo na youtubu u opisu ovog dokumentarca "For the first time, we can see the second world war in full HD color."

vidjao sam i one fotografije kasnije bojene iz ww2

zato sam nekako i bio ubedjen da je film u boji kasnije nastao, a sve sto ima u boji iz tog perioda da je ustvari kasnije dodana boja

• 5 months later...

...iste one avijatičare koji su bombardovali i BG. No za to im je Tito davao upute, razume se.

• 1 month later...

spacer.png

Ulazak Nemaca u Split 1943.

• 4 months later...
  • 1 year later...

pitanje za poznavaoce gde se na web-u,  nekoj relevantnoj štampanoj tvari može pronaći broj žrtava vermahta u jugoslaviji(srbiji)?

zahvalan

• 4 weeks later...

• 2 weeks later...
7 hours ago, bradilko said:

...neka on pise hvalospeve za petu kolonu pa ce onda tako da napise i neki za pavla djurisica i slicne pa ce onda da ispadne belaj

:ohmy:

Zato ja da pisem hvalospeve Павлу Ђуришићу kada ima mnogo, mnogo kvalifikovanijih od mene:

Pаvle Đurišić koji je prvi ustаnik u Crnoj Gori protiv fаšizmа, koji je oslobodio Berаne, to trebа dа znа Crnа Gorа.

Na primer gore citirani izvesni Ристо Радовић poznatiji kao Амфилохије, a ima toga jos onoliko...

Zaboravio je, doduse, da pomene jos jednu sitnicu:

Djurisic-004.jpg

Djurisic-003.jpg

Bas kao sto on i kolege mu obavezno zaborave da pomenu da je jedina aktivna filijala SPC tokom Drugog svetskog rata stolovala na Цетињу:

Lipovac-001.jpg

Lipovac-003.jpg

Sa sve famoznim Pirciom Birolijem s kojim je druziti se onda bilo kolaboracija 1/1, i to do koske, a danas onako, kako se uzme i kako ko, prema potrebi...

Lipovac-002.jpg

I docekom i to svecanim, njegovog kraljevskog velicanstva poznatog kao Vittorio Emanuele Ferdinando Maria Gennaro, AKA Vittorio Emanuele III...

Zaborave i da pomenu glavnog i odgovornog mitropolije crnogorsko primorske ili kako se vec to zvalo, zove, Јоаникија Липовца, ovog gore...

Bajo-Stani-i-Pirzio-Biroli-and-Joanikije

Evo ih, uostalom, na okupu: Јоаникије, Бајо Станишић...

... i Пирцио Бироли...

Na Цетињуtm...

Ali zato ne zaborave, nisu zaboravili da je Joanikije danas postao: Свети свештеномученик Јоаникије Липовац...

To doduse, nisu znali bezboznici mislim partizani 1945. kada цетињанин Joanikije nekim cudom nasao u Zidanom mostu u dalekoj Sloveniji...

Doduse, ne znam, nisam siguran, mozda je ovaj belajtm trebalo da ide na Revizionizam, ali ipak neka ga na Istoriji....