Jump to content
IGNORED

Istorija: 2 svetski rat u Jugoslaviji

nesha taxista

Recommended Posts

• Aneksija 1941. delova jugoistocne Srbije i najveceg dela danasnje Makedonije obavljena je na osnovu Hitlerove dozvole caru Borisu i premijeru Filovu. Bugarima Nemci nisu hteli da daju Nis niti kontrolu komunikacije Nis-Zajecar. Na svim anektiranim podrucjima Bugari su Nemcima prepustili eksploataciju ruda, uz snosenje svih troskova nemacke vojske. Sporazum su potpisali bugarski ministar spoljnih poslova Popov i nemacki ambassador u Sofiji Klodijus.
  • Januara 1942. Bugari zaposedaju Pomoravlje, nakon Hitlerove odluke da stabilizuje Istocni front i tamo posalje trupe sa Balkana koje su bas u to vreme zavrsile ofanzivna dejstva protiv Tita i Mihailovica. Hitler izdaje Direktivu 39 kojom ovlascuje Bugare i Italijane da drze pod kontrolom situaciju na Balkan, a da se nemacke trupe koriste pre svega za kontrolu sirovina i fabrika. Ovo nije proslo bez gundjanja nemackih visokih oficira na terenu, Nedic je pretio samoubistvom, ali je Hitler bio neumoljiv. Bugari, pozivajuci se inace na pravo na Pomoravlje, a po Sanstefanskom sporazumu i teritoriju na kojoj je nekad delovala Egzarhija, ulaze u Nis i Leskovac, kao i nekoliko manjih gradova u Pomoravlju. Formira se Prvi okupacioni korpus na celu sa generalom Asenom Nikolovom sa oko 25 000 vojnika. Nemacka 113 divizija otisla je na Istocni front. Glavni posao Korpusa, po recima ministra vojske Daskalova je borba protiv partizanskih i cetnickih bandi. Mislim da je 1942. Najveca operacija Korpusa u 1942. je na Kopaoniku protiv Keserovicevih cetnika, zajedno sa tek osnovanom SS divizijom “Princ Eugen”, uz masovne repreasalije nad civilima. Ofanziva je izvedena zbog obezbedjenja komunikacijskog pravca i rudnika Trepca.

Za razliku od aneksiranih teritorija, Bugari su u Pomoravlju imali samo vojno prisustvo, bez ikakvih upravnih I administrativnih poslova.
  • Januara 1943, na pocetku Operacije Vajs, Nemci angazuju divizije iz Srbije, dok se bugarska vojno-okupaciona zona siri do Cacka, Uzica, sve do Drine i Raske/Sandzaka. U leto 1943, posle sporazuma u Sofiji, Nemci predaju Bugarima i severnu Srbiju, sve do Kolubare, da bi svoje snage preusmerili na Istocni front i partizane (Sutjeska).

Hitler je uglavnom bio zadovoljan rezultatima angazovanja bugarskih snaga u tzv. Nedicevoj Srbiji, cak je planirao da se Bugari angazuju u Crnoj Gori I Albaniji u slucaju saveznickog iskrcavanja na jadranskoj obali.To je prica oko karte.

Pa da, fala Yodo na elaboratu! Da malo širim temu, da li ovo znači da je štab 2. oklopne armije dok je bio u Vrnjačkoj Banji u širem smislu osiguravala bugarska vojska.. i kakve su sisteme okupacijske represije koristili Bugari? Upravni okupacijski aparat je i dalje bio pod njemačkim komandantom Srbije i Nedićem? Policijski su držali Nijemci I suppose..
Pa da, fala Yodo na elaboratu! Da malo širim temu, da li ovo znači da je štab 2. oklopne armije dok je bio u Vrnjačkoj Banji u širem smislu osiguravala bugarska vojska.. i kakve su sisteme okupacijske represije koristili Bugari? Upravni okupacijski aparat je i dalje bio pod njemačkim komandantom Srbije i Nedićem? Policijski su držali Nijemci I suppose..
Mislim da su i oni osiguravali. Koliko se secam, nakon rusvaja u Kurskoj bici 2. Pancer armiju je Hitler povukao na Balkan i dao dizgine Rendulicu. Rendulic je uz pomoc Bugara opasno napao krajem 1943. partizane u Operaciji Kugelblitz, gde je bocno participirao na strani okupatora i Drazin komandant Lukacevic. Rendulic je tukao partizane prilagodjavanjem terenu. U secanju mi je ostalo da su Nemci kao na dlanu imali Jajce pred 29.11.1943 (naravno, i tada je brizni Dimitrov javio Brozu da mu preti desant), ali da tada nisu uspeli da organizuju ono sto su uradili na Drvaru pola godine kasnije (takodje Rendulic).Bugari su sprovodili odmazdu nad civilima nakon borbi sa partizanima i cetnicima (koje su u drugoj polovini 1943 gotovo prestale, a nakon Drazinog tolerisanja taktike prilagodjavanja stanju na terenu njegovih komandanata). Spaljivanja sela, streljanja, odvodjenje na prinudan rad u Bugarsku, u logore, mucenja, silovanja. Mislim da je zvanican podatak Drzavne komisije negde oko 12 000 bugarskih zrtava. Kad su od 1942. poceli da vrse vojnu-okupacionu vlast u Srbiji, sprovodili su na nekim mestima i krvavo pravilo 50 streljanih za 1 ubijenog vojnika, bas kao sto je u to vreme bilo i za Nemce. Civilnu vlast nisu imali, ali je situacija na terenu omogucavala da se cesto izivljavaju na civilima, posebno u Toplici i juznoj Srbiji. Edited by Yoda

Ovo mi dalo ideju,a viđao sam plakate po enciklopedijama i sličnim mestima. Šta mislite o temi za predizborne plakate (domaći i strani) pre WW2? Ima li neko nešto od toga? Imao sam prilike da vidim samo nemačke.

što tako depresivno, pa ne zavisi topic od mene valjda :huh:
Zavisi, nisam baš kopač po arhivima.. :lol: Nakon edita sam puno sretniji, i antimaček i promaček su mi premijera. Tanx!
Zavisi, nisam baš kopač po arhivima.. :lol: Nakon edita sam puno sretniji, i antimaček i promaček su mi premijera. Tanx!
:mad:btw, skeniracu ti plakate iz knjige o Stojadinu kad dodjem kuciEDITmogu da ti dam mejl jednog ZG kolege koji je surovi poznavalac KJug, uskoro brani doktorat o ustrojstvu Savske banovine, siguran sam da ima sve sto ti treba Edited by Arbeitmann
  • 1 month later...