Jump to content
IGNORED

Prehrambena YU nostalgija

FranziskaKafka

Recommended Posts

Posted

Velik deo detinjstva sam proveo u zapadnim srpskim zemljama te se dobro sećam tih mirisa i ukusa... krenimo redom, od slanog ka slatkom:POLI_piscancja.pngPoli parizer (ponekad i stišnjena pileća prsa koja se vikaju na ime Poetovio) Perutnine Ptuj sam tamanio kao nezdrav, u kombinaciji sa friškim kruvom i zvijezda majonezom (vidi dole). Dobre su im bile i pileće viršle.cajna-pasteta-30.jpg26085a.jpgGavrilović je imao odličnu zimsku kobasicu i paštete, u sećanju mi je posebno ostala Čajna(?).c938e1828fa71aea4a03f357ac148c7f_700x550.jpgSir i vrhnje je bili osnovna ishrana u mojim krajevima. Išlo bi se rano na plac i tamo od seljaka kupovao mladi, blagi nemasni kravlji sir i vrhnje u teglama, žuto, gusto, masno i slasno. Kada nije bilo dobre ponude na placu, kupovala se zamena, proizvodnja Vindija, model Z bregov. Imali su i divno mleko, ukusno i mirisno. Sir i vrhnje bi se onda mešali u razmeri 1:1 i blago posolili. Sir i vrhnje su išli uz sve: žgance, uz jaja s vrganjima, samo uz paradajz, uz suhomesnato... ako se toj smesi dodaju jaja, dobija se osnova za zagorske štrukle.zvijezda_majoneza_od_svjezih_jaja_article_full.jpgUbedljivo najbolji majonez je bio Zvijezda, Tvornice ulja Zagreb... taj divan ukus nisam kasnije nikad osetio.Zdenka_sir_za_mazanje_Classic_140g.jpgsirela-dimsi-premium-200g_velika.jpgOd sireva bih izdvoljio Zdenku i dimljeni kačkavalj Dimsi koji je proizvodila Sirela Bjelovar... imali su i odličan trapist.

Posted (edited)
sladoled "Tiger" - kao kapri, samo što je unutra bio jarko žut i ukusa pomešano: pomorandža i limun
aaa? ne bese li tigar preteca danasnjeg macho-a, sa slojcinom cokolade ispod gornjeg takodje coko sloja? sto sam volela taj. Edited by orderka
Posted
Juče jeo vrhnje Z bregov, i dalje je fenomenalno
Posted
zvijezda_majoneza_od_svjezih_jaja_article_full.jpg
ja sam bila i ostala mojonezoman. u to vreme ništa nije moglo da mi zameni tomi, ali se sećam nekog u kesici, zlatnoj sa uzdužnim presekom jajeta, koji je to bio? ovo tvoje mi ne liči na pakovanje iz tog vremena...a ubedljivo najgori majonez bio je neki libig u teglici. strava i užas. taj sam jela leti u selu jer nije bio nijedan drugi da se kupi.
Posted
aaa? ne bese li tigar preteca danasnjeg macho-a, sa slojcinom cokolade ispod gornjeg takodje coko sloja? sto sam volela taj.
Ne, to je bio Jogger Nogger
Posted (edited)

to je taj, Zvijezda, samo nema slika na netu.EDIT at Slepa Živana

Edited by Arbeitmann
Posted

u pravu si, nbg. sad se i ja secam :thumbsup:

Posted

vruc beli hlebac, tomi majoneza i poli parizer.nema dalje to je toi onaj jogurt 5 u roze belom tetrapaku

Posted
Sir i vrhnje je bili osnovna ishrana u mojim krajevima. Išlo bi se rano na plac i tamo od seljaka kupovao mladi, blagi nemasni kravlji sir i vrhnje u teglama, žuto, gusto, masno i slasno.
:(Preferiras li meki ili tvrdi? :naughty:
Posted

Jel pomenut?tutgutneu.jpgVeliki lajk, davio sam se u njemu sve dok, odjednom, nije prestalo da se pravi. Posle sam otkrio tamni Porter zrenjaninske pivare, koji je bio nešto kao alkoholna varijanta Tut Guta. A onda je i tamni Porter iščezao :(. Jbg. U suštini, kako sam postepeno odrastao, išao sam tom putanjom: kvas -> tut gut -> pivo.

Posted
:(Preferiras li meki ili tvrdi? :naughty:
volim i jedan i drugi :naughty: a posebna delicija je bio skoz suv i dimljenSirDragec_dimljeni_rez.jpg
Posted

najvolem taj da kupim kad odem majci nazad ubosnu

Posted
volim i jedan i drugi :naughty: a posebna delicija je bio skoz suv i dimljenSirDragec_dimljeni_rez.jpg
Dimljeni nikad nisam ni jeo, ni video za tadasnjih 7 godina zivota. Seljacic ocigledno.No nije ni bitno. Razvio sam takoreci ukus za sir u Srbiji, ali moram priznati da mi je prvih godina to bila ogromna muka. Ni sad u principu ne jedem svaki, jednostavno mi ne prija. Ne znam u cemu je stos, da ispadne toliko drugaciji. Sremacki/svapski sir je slican, ali previse kremast i jakog ukusa.Ah da, ja sam preferirao meki kao dete :s_d: . Sad ih volim podjednako :s_w: (mada izuzetno retko imam prilike u poslednje vreme).
Posted
Ma, matori, renovirali kiosk. Sada u sklopu njega ima i neka picerija.
digrsija. obratila sam pažnju. radi se o lancu originalnog naziva, pizza pizza.