Jump to content

Utisak nedelje

Featured Replies

najbolji i najkorisniji utisak u mnogo godina.

milivojevicevo istrajavanje u podredjivanju studentima je tragikomicno. ipak, treba reci da je na samom kraju rekao da ide u kosjeric. u zajecaru koliko znam ds imena ucestvuju na izborima, iako se sama stranka tvrdoglavo drzi stava da bojkotuje.
milivojevic je bolji aktivista nego strateg. izgledalo je da je momenat za aktivizam i da je zbog toga on dobar izbor za predsjednika ali se ispostavilo da je, naravno, neophodno imati i strategiju.

aleksic ublazava govor i podesava glas na patetiku da ne bi izazvao odijum ako bude percipiran kao da se protivi studentima. nevjesto, glupavo ali to je samo moja ocjena tehnike, ne i sustine.

opozicija i studenti nek uzmu ilica za medijatora, bio je odlican. istovremeno, drzava u kojoj je ono sto ilic govori mudrost, a ne opste mjesto oko kojeg postoji sirok konsenzus, duboko je u kanalu kao sto srbija uostalom i jeste.

moj utisak je ipak veoma pozitivan. gosti trce da se medjusobno priblize u stavovima, a ne da se konfrontiraju.

Edited by morgana

• Replies 21.1k
  • Views 1.9m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• +1000  Samo se podsetiti da je on izgubio svoje sve na svetu, i niko živ mu ne bi zamerio da se zaključao u sobu do kraja svog života.. .. A on je došao da u emisiji proživljava svoju tugu p

• Pa evo, sama je sve rekla u ovoj objavi na Instagramu, ako se već nije moglo zaključiti iz sinoćnjeg nastupa. Nju izbori u Srbiji ne zanimaju, nju politika u Srbiji ne zanima, ona ne želi da se izjašn

• Taihoskopija
    Taihoskopija

A ja imam i baš svašta protiv ministarstva, malo je you had one job jebiga,  ovo je ogroman prospust u najosetljivijem kontekstu i momentu i malo je kao -> jeste zbuni te šaman žena koja đuska Gara

Posted Images

Polomi se Aleksić da bude na listi, nevolja je da onaj ko treba da mu raspiše izbore potpuno ignoriše tu njegovu ambiciju.

U pravu je Morgana, Ilić govoreći elementarne stvari među dva britka štopera u stranačkim dresovima zvuči prosvetiteljski.

Siguran sam da i oni slično govore kada sednu sa nekim - Aleksić na burbon, Srki na rakiju, ali filteri koji se nažalost izgleda podrazumevaju u današnjoj politici, prave od njih najobičnije suklete, koji su potpuno inferiorni pred ležernošću (počev od garderobe) jednog pristojnog čoveka i solidnog novinara.

Meni nebitan Utisak skroz. Bio bi možda ohrabrujući da je na dan skupa na Autokomandi. Rant onog ETF bicikliste koji zove građane, političare, pekare i poštare da ih povedu u nove barikade, blokade i bitke, baca u najdublju moguću senku društveno-političke realnosti ove prelazne vlade i možeš misliti zahtev skupštinskog odbora za raspisivanje konkursa za REM.

Ono gde Ilić greši je stav da je studentima trebalo 6 meseci da shvate da im treba politički okvir (zato što su studenti i ne znaju). Njima je trebalo 6 meseci da shvate da ih niko neće slediti izvan toga što će im se ukazati na listi ili glasati za njih i da je ovo vrhunac vaninstucionalne borbe. Ja u to idalje odbijam da poverujem i osćam se sramotno što nismo u stanju efikasnije da pritisnemo uza zid ekipu za koju se pitaš kako uopšte uspeju da operu zube.

Da, suštinska primedba Ilića da treba da se centrale stranke prebace u Kosjerić.

Da su se takve stvari radile ovih 6 meseci, da se gulio 5 cm tanji no što treba SNS asfalt gde god se upalila iskra pobune, imali bismo potpuno drugo stanje na terenu.

28 minutes ago, kralj said:

Polomi se Aleksić da bude na listi, nevolja je da onaj ko treba da mu raspiše izbore potpuno ignoriše tu njegovu ambiciju.

U pravu je Morgana, Ilić govoreći elementarne stvari među dva britka štopera u stranačkim dresovima zvuči prosvetiteljski.

izmedju dva britka stopera i britkih studenata koji su mjesecima odbijali ideju da treba da saradjuju sa opozicijom, u situaciji kad vucic hrli da im ispuni zahtjeve tacno koliko i opoziciji

pritom su studenti kreirali dinamiku, govoreci o ne-sns strani

Edited by morgana

To bih mogao da prihvatim kao koliko-toliko legitimnu kritiku, da je opozicija prvo međusobno usaglasila stavove, pa onda sa njima javno nastupila. Kako da sarađuju? Da megaplenum delegacija ide od stranke do stranke i sluša kabinetske, međusobno neusaglašene, u jednom delu čak i suprotstavljene stavove?

Doduše, i ovako su plenumi sporadične konstruktivne predloge redovno uzimali u obzir, dolazili na političke tribine i seminare anketnih komisija i kao i ovaj predlog o prevremenim izborima osvetljavali svojim reflektorom popularnosti. To što prvake opozicije nisu stavljali na govornice svojih uličnih skupova je problematika koju je Ilić elegantno rešio pominjući dva odvojena koridora. U početku je možda i bila upitna ispravnost takvog stava, danas je i to opšte mesto.

Ali ključno je poverenje. Političari treba da iznesu svog Patrika Grida da bi se kvalifikovala da razgovara na ravnoj nozi.

• Popular Post
6 minutes ago, kralj said:

Ali ključno je poverenje. Političari treba da iznesu svog Patrika Grida da bi se kvalifikovala da razgovara na ravnoj nozi.

ovo je bilo nedeovoljno?

Screenshot-2024-11-19-100606.png.webp

Nota bene, to je opozicija radila na početku cele ove zajebancije, kada su prvi put uhapšeni neki ljudi koji su protstovali, dok još nije bilo plenuma i ostalog... Tad se otvoreno pisalo po X-u i ovde da je sve nameštaljka i dogovoreno. od strane uvek istih likova...

Zašto je to nedovoljno bilo tada i zašto se pisalo da je sve to dogovor sa vlašću?

Ili misliš trebali su da izbace sve tužioce napolje da bi imali poentu sa Patrikom? Patrik je bio jedinjka, tužna slamka među vihorove, ovo je bilo značajno teže i opet značajno bitnije... Ali podrške nije bilo... A opet se nešto i dobilo, pušten je Ješić i još par studenata...

Sad odjednom da opozicija radi nešto, a kad je radila (ima i ono ispred mupa, par dana, kasnije na primer, pa onda ispred NS skupštine), niko da dođe... Studenti su isto i građani, zašto je bio problem da se organizuju za NS skupštinu i biranje gradonačelnika i došu da pomognu? Njih taj gradonaćelnik ne zanima, oni žive odvojeno od nas građana? Pa neće biti...

A kad se Patrik izbacuje, onda kad su tamo opozicini poslanici i biju se sa policijom, to je ok...

Mislim da se prema opoziciji primenjuje neko čudno merilo, koje ne važi nizakoga, a to je, da se ne vraćam na taj moj post u celini, nemetnut narativ od strane medija (i internet je medij), takav da i kad opozicija radi dobro, na to se žmuri i pričaju se bajke o prodanoj opoziciji, a kad ne radi, onda da uradi nešto...

Jbg, nepošetno je...

Just now, radisa said:

ovo je bilo nedeovoljno?

Mislim da se prema opoziciji primenjuje neko čudno merilo, koje ne važi nizakoga, a to je, da se ne vraćam na taj moj post u celini, nemetnut narativ od strane medija (i internet je medij), takav da i kad opozicija radi dobro, na to se žmuri i pričaju se bajke o prodanoj opoziciji, a kad ne radi, onda da uradi nešto...

Jbg, nepošetno je...

Jbg, jeste nepošteno i dvostruki aršini. Ali najteže je izaći iz matrice studenti dobri - opozicija loša, I onda se sve raspoložive informacije za formiranje stava, klasifikuju i prihvataju prema ranijem biasu.

Voleo bih da individue koje kritikuju opoziciju kako ništa ne rade, i kako bi oni to bolje, pokušaju da se bar malo okušaju u tom poslu. Možda bi im stvari malo bile jasnije

1 hour ago, Filozof manijak said:

Jbg, jeste nepošteno i dvostruki aršini. Ali najteže je izaći iz matrice studenti dobri - opozicija loša, I onda se sve raspoložive informacije za formiranje stava, klasifikuju i prihvataju prema ranijem biasu.

Voleo bih da individue koje kritikuju opoziciju kako ništa ne rade, i kako bi oni to bolje, pokušaju da se bar malo okušaju u tom poslu. Možda bi im stvari malo bile jasnije

Nije stvar u tome da oni ne rade nista, rade oni svasta, stvar je u tome da je rezultat njihovog rada negativan po svakom osnovu. Nisu uspeli ni sebe da ojacaju, ni vlast da oslabe, ni da sprece eroziju podrske koju imaju, ni da poboljsaju svoj imidz u javnosti. Uspeli su jedino da za sve neuspehe svale krivicu na "narod" koji ne razume njihovu samozatajnu genijalnost. Dihotomija izmedju politicara i gradjana/studenata ne postoji, ovi prvi su profesionalci koji se bave svojim poslom i koliko su u tom poslu uspesni tako ce i biti procenjivani, posao gradjana je samo da na bazi te procene odluce za koga ce od njih da glasaju. Kad lekar da pogresnu dijagnozu pacijentu ili ga pogresno leci uvek je kriv lekar a ne pacijent jer lekar mora da zna svoj posao za koji je kvalifikovan, pacijent ne mora da zna posao lekara.

U normalnom svetu svaka politicka partija koja izmedju izbora ne poboljsa svoje brojke, uticaj u javnosti i imidz jednostavno menja menadzment i daje priliku drugim ljudima da uradi ono sto prethodni menadzment nije uspeo. Kod nas su stranke privatna svojina ili u najboljem slucaju grupna svojina najjace figure ili najjaceg lobija u stranci, sto znaci da sta god da postigne u prethodnom periodu uvek ce je isti ljudi voditi nevezano za rezultat. Jedini izuzetak iz toga je Demokratska stranka ali su se i oni setili da postoji nesto sto se zove unutarstranacka demokratija tek kad su propali kao Grcka. Dok su bili mocni bili su liderska stranka kao i sve ostale.

Na kraju krajeva, svi mi ovde koliko god da kritikujemo opoziciju uvek glasamo za nekog od njih. Sta bi oni jos preko toga od nas? Svaki put na svakim izborima im dajemo nasu najvecu politicku imovinu, iako to nicim nisu zasluzili. I onda smo mi krivi sto oni uvek protrace nas glas jer su nesposobni. Hajde, jebo te, ponasamo se prema njima kao da su ometeni u razvoju. Svako od njih zivi bolje i od tebe i od mene na racun svog politickog angazmana. Sta jos treba? Da radimo njihov posao?

A javio se i bivsi glasac Aleksandra Vucica, koji je to uradio da bi demonstrirao kritiku proevropske politike u Srbiji, da se ne slozi sa nacelnom kritikom proevropske politike koja je, izmedju ostalog i njegovom zaslugom, otisla sa vlasti u opoziciju. Sutra ce taj isti da mrsomudi o glupom narodu. Lepo ja napisah onomad, svako ko pise o glupom narodu se zapravo obraca svom odrazu u ogledalu.

4 hours ago, radisa said:

ovo je bilo nedeovoljno?

Screenshot-2024-11-19-100606.png.webp

Nota bene, to je opozicija radila na početku cele ove zajebancije, kada su prvi put uhapšeni neki ljudi koji su protstovali, dok još nije bilo plenuma i ostalog... Tad se otvoreno pisalo po X-u i ovde da je sve nameštaljka i dogovoreno. od strane uvek istih likova...

Zašto je to nedovoljno bilo tada i zašto se pisalo da je sve to dogovor sa vlašću?

Ili misliš trebali su da izbace sve tužioce napolje da bi imali poentu sa Patrikom? Patrik je bio jedinjka, tužna slamka među vihorove, ovo je bilo značajno teže i opet značajno bitnije... Ali podrške nije bilo... A opet se nešto i dobilo, pušten je Ješić i još par studenata...

Sad odjednom da opozicija radi nešto, a kad je radila (ima i ono ispred mupa, par dana, kasnije na primer, pa onda ispred NS skupštine), niko da dođe... Studenti su isto i građani, zašto je bio problem da se organizuju za NS skupštinu i biranje gradonačelnika i došu da pomognu? Njih taj gradonaćelnik ne zanima, oni žive odvojeno od nas građana? Pa neće biti...

A kad se Patrik izbacuje, onda kad su tamo opozicini poslanici i biju se sa policijom, to je ok...

Jbg, nepošetno je...

Opozicija po mom mišljenju treba ovakve stvari da radi non stop, bez obzira na to ko će da im se pridruži, a ko ne. Ljudi očekuju od njih u najmanju ruku veći angažman od studentskog, dakle najmanje veći od 24-časovnog blokiranja institucija i spavanja na barikadama. Kažem u najmanju ruku veći, jer studenti reskiraju pad godine - ergo godinu dana bez primanja zbog svog amaterskog pro-bono političkog angažmana, a opozicija je upravo plaćena da bi taj angažman sprovodila. To što pominješ primere od pre više meseci, a kojih ima još nekoliko koji su vredni pomena, upravo govori u prilog tom poražavajućem disbalansu, jedino što pripadnici opozicije, za razliku od njihovih simpatizera na društvenim mrežama ne nalaze za shodno da te doprinose premeravaju, jer valjda znaju koliko su u toj usporedbi grbavi i da je građanin-student u permanentnoj akciji koja podrazumeva nošenje žutog prsluka učestalije nego što oni nose cipele. Pa još u tim prslucima pešače sumanute kilometraže, prelaze pola Evrope i blokiraju i šta ih se kao grupe tiče, a i malo preko toga da nas ostale ohrabre. Iskreno, isključivo na forumu i nailazim na tu vrstu doprinosometrije i zaslugometrije. U ostalom delu sveta i ovo što sad pišem je topla voda.

Inače, ovo što kažem da po mom mišljenju treba da prepoznaju trenutak da izgaraju na našim ulicama umesto slanja delegacija u Ameriku, isključivo je motivisano time što mislim da bi to njima pomoglo da se repostave kao kredibilna antirežimska snaga. Možda ja i grešim i možda rade pravu stvar, ali nemoj da odgovornost za svoju jalovost traže u tome da je tupav narod poverovao Informeru ili da studenti nisu uporedo sa barikadama na 100ak fakulteta, pride došli i na njihovu sednicu na kojoj se bira gradonačelnik kao posledica toga što su prethodnog oni sami smenili završivši u urgentnom, jer nas nije bilo da im pomognemo.

Edited by kralj

7 hours ago, kralj said:

Ja u to idalje odbijam da poverujem i osćam se sramotno što nismo u stanju efikasnije da pritisnemo uza zid ekipu za koju se pitaš kako uopšte uspeju da operu zube.

Mislim da je vreme da polako pocnes da verujes. Trenutno je sve na studentima i akademskoj zajednici, a njih lome polako, kosku po kosku.