Sludge Factory Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 46 minutes ago, ToniAdams said: Naravno da gledaš. Odgledao teror prve dve, i moram priznati da mi izmiče izuzetnost. Pa jos nema izuzetnosti, tek se gradi, da ne kazem da su na putu ka tome. Nisam citao knjigu, ali evo pitam se sta ce da rade 10 epizoda! Nije to jos uvek Karpenter, a da li ce mu se pribliziti, videcemo. Ali prve dve epizode su mi dobre jer je atmosfera ok, nema mnogo proseravanja i tupljenja u dijalozima, svidja mi se kako se likovi polako otkrivaju (da li ce biti dovoljno zanimljivi saznacemo kasnije), lokacije su lepe. Nisam se kao klinac mnogo lozio na te istrazivace, tako da nisam citao puno o tome i ovo mi dodje kao fina nadoknada. BTW, ko ima SBB kablovsku, na AMC kanalu su juce (ili prekjuce?) pustili obe epizode, pa ko nije gledao moze da premota.
Weenie Pooh Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 A koga zanima šta ih to u stvari progoni i zašto onaj na samrti viče "Run! It wants us to run!", može da izgugla wendigo.
Weenie Pooh Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Služimo narodu. (Nisam čitao knjigu, ne mogu sa 100% sigurnošću da kažem da će biti tako. Ali biće tako sto posto.)
Svemir Zeka Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 3 hours ago, Weenie Pooh said: (Nisam čitao knjigu, ne mogu sa 100% sigurnošću da kažem da će biti tako. Ali biće tako sto posto.) Neće biti.
Weenie Pooh Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Mda, nije šija nego vrat, nije wendigo nego tuunbaq. Wendigo je stvarno mitološko biće, a wendigo psychosis stvarni mentalni poremećaj. Tuunbaq je Simonsova izmišljotina koja funkcioniše maltene isto, samo se drugačije zove i liči na medveda više nego na jelena.
ToniAdams Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Pa jači je medved od jelena. A i odakle jelen tamo na zaledjenom oceanu.
Filozof manijak Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Možda sigurno je legenda o Wendigu poslužila Simonsu kao inspiracija za tunbaka, ali to def nije isto biće
Jean-Luc Picard Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Simons ima indijanske krvi i ti native american motivi nisu retki kod njega.
Weenie Pooh Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 2% indijanske krvi, 98% krvi izabranog naroda Avramovog koji će u dalekoj SF budućnosti dokazati da je bio U Pravu All Along i istrebiti muslimansku pošast
Jean-Luc Picard Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 Prilično sam siguran da sam , davno još dok sam prvi put čitao Kantos, naleteo na podatak da mu neki deda vodi poreklo iz nekog od plemena Sijuksa, Sad to ne mogu da izguglam i pored najbolje volje. Ali ne menja činjenicu da su u njegovim delima zastupljeni religijsko mitološki motivi severnoameričkih indijanaca, što znači da je vrlo lako gorespomenuti wendigo mogao uticati na stvaranje bića koje u romanu Teror progoni Frenklinovu ekspediciju. Mada sam opet ja, kad sam čitao teror, stekao utisak da je u pitanju biće iz inuitske mitologije.
Weenie Pooh Posted March 31, 2018 Posted March 31, 2018 A Inuiti nisu severnoamerički indijanci? Definitivno je te motive iskoristio, mada iz sinopsisa zvuči kao da je kod njega kanibalizam ovosvetske prirode, tj. nije mornare zloduh naveo da jedu jedni druge nego su se na to odlučili iz praktičnih razloga. Ne znam da li u knjizi ima scena sa ovim mornarom na samrti kog smo videli u prvoj epizodi? Ono kad kaže "He wants us to run!" je 100% wendigo referenca - po mitologiji, pošto zaposedne čoveka i natera ga da pobije i pojede svoju porodicu, wendigo ga takođe natera da trči bezveze po snegu i ledu dok mu se stopala ne smrznu i otpadnu. (Onda nastavi dalje na patrljicima.)
Filozof manijak Posted April 1, 2018 Posted April 1, 2018 Ne, to ih je Inuit-vrač upozorio da sklone odatle jer će narušiti ritual. To je isti Eskim koga su upucali u drugoj epizodi, i on je valjda neki šaman - vidovnjak
Recommended Posts