Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sobno Bilje

Featured Replies

mojoj kevi orhideje cvetaju redovno, drži ih na severnoj strani, bez sunca i zaliva jednom u 3 nedelje, čak i jednom mesečno

kad sam je priupitao da iskoristimo njeno znanje i iskustvo za gajenje indice, samo me klepila filadendronom po tikvi twak

Edited by Filozof manijak

• Replies 1k
  • Views 143.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jedna moja draga rodjaka zna jezik orhideja, ona ih bukvalno stvara od jednog lista.

• Mozda nije za ovaj topik jer nije sobno vec balkonsko cvece.  Moji asparagusi ove zime poludeli, imaju bezbroj crvenih bobica     Nisam ranije bila luda za njim ali me crveni

• Ma kakva Babusnica, njoj moze samo krompir da proklija u dzaku na red kuhinje Ovo dete je genijalac, a i suprug joj takodje On je napravio ovu policu. Oboje su zavrsili veterinarski fakultet, imaju dv

Posted Images

• Popular Post

Jedna moja draga rodjaka zna jezik orhideja, ona ih bukvalno stvara od jednog lista.

20251121-223733.jpg

11 hours ago, Serena said:

Jedna moja draga rodjaka zna jezik orhideja, ona ih bukvalno stvara od jednog lista.

Bas dobro izgleda. To ona iz Babusnice¿

36 minutes ago, Lancia said:

Bas dobro izgleda. To ona iz Babusnice¿

Ma kakva Babusnica, njoj moze samo krompir da proklija u dzaku na red kuhinjecovid19

Ovo dete je genijalac, a i suprug joj takodje

On je napravio ovu policu.

Oboje su zavrsili veterinarski fakultet, imaju dvoje dece, vredni radni neverovatni mladi ljudi.

Ja ne volim orhideje, pa je nisam pitala za postupke i metode ali drugi jesu medjutim ne uspevaju da postignu njene rezultate. Treba tu i nesto drugo osim vode i hemije heart

Sad moram malo da skrenem sa teme i napisem jos nesto o ovoj divnoj zeni. Kad je zavrsila faks stazirala je u jednoj beogradskoj ambulanti i jedno vece uplakana zena donese kuce svo krvavo rekavsi da ga je njena drogirana sestra unakazila i ode.

Ludaca mu je odsekla oba uha i deo pise

Krpila su ga par sati i na kraju ona resi da ga tako jadnog usvoji.

Eno ga sad ziv i zdrav otima igracke deci ali orhidelama ne prilazi.

Mali Micko wub

• 2 weeks later...

I šta sad kada otpadne cvet? Secnem ‘granu’? Koliko? Hvala )

Jel ima neko božićnu zvezdu u kolekciji?

Ako ima, jel može neki savet oko održavanja i kako da ostane živa duže od 2 meseca? blush

1 hour ago, Filozof manijak said:

Ako ima, jel može neki savet oko održavanja i kako da ostane živa duže od 2 meseca? blush

Nikako! Meni ne uspeva ni 2 meseca da ostane ziva.

Ona je tim crvenim listovima dostigla svoj vrhunac i posle toga sledi propadanje.

Ovde ih bas puno prodaju za bizic, a ne znam nikog ko je uspeo da je sacuva.

E što si mi pomogla....

Zovi onu iz Babušnice, možda ona zna D

7 minutes ago, Filozof manijak said:

Zovi onu iz Babušnice, možda ona zna D

Kaze da saksiju turis u dzak sas krompiri na sred poda u kuhinju tuj ce pogolemo da ti poraste covid19

Joj kad me pozove telefonom pa kaze "Drugarice, kude si sas noge?" lolol

Imam vesti u vezi orhidela, ona rodjaka ih je razmnozila jos i sad ima 37 kom ohmy Ocekuje cvetanje u januaru pa mi salje slike.

Edited by Serena

10 hours ago, Boksi said:

I šta sad kada otpadne cvet? Secnem ‘granu’? Koliko? Hvala )

secni stabljiku iznad najvišeg neaktiviranog ''čvorića''. ne znam kako se zovu ta zadebljanja, na engleskom je nod, to je mesto gde se formiraju cvetovi.

što se tiče zalivanja nema nekog vremenskog pravila. najbolji indikator je korenje. kad je zeleno ne zalivaj, kad počne da beli onda zalij. zato je dobro držati orhideje u providnim saksijama.

ja zalivam prvo odozgo, iznad lavaboa, a onda ostavim saksiju na petnaestak minuta u vodi.

12 hours ago, Filozof manijak said:

Upravo ovo sto kaze Serena- to bukvalno nije gajeno da traje duze od sezone cvetanja. Ne znam nikoga ko ju ne sacuvao. Tretirati kao rezano cvece- kada vise nije dekorativna baciti mirne duse.

Bas sam se zainteresovala da pomognem @Filozof manijak oko bozicne zvezde ili ti Stella di Natale.

Saznala sam da joj treba puno svetlosti ali da ne sme biti blizu radijatora, zalivanje tek kad je teren skroz suv kazu da je treba tretirati kao mesnaticu ili kaktus.

U februari ili martu je sasvim prirodno i normalno da joj opadne lisce i da je tad treba presaditi i orezati tako da ostanu samo po tri zglavka od grane.

Kada nocna temperatura prestane da pada ispod 12C izneti je na terasu, ne na direktno sunce i tu drzati do jeseni. Zalivati isto kao i zimi, tek kad se zemlja osusi i prehranjivati tecnim djubrivom za biljke lisnatice.

Da bi dobili crvene listove treba je drzati dnevno od 12 do 14 sati u mraku pocevsi od septembra. Ovo crveno sto vidimo je ustvari lisce koje je pocrvenelo zbog manjka svetlosti, a cvetici su majusni zuti na vrhu grane.

Screenshot 2025-12-01 at 21.31.16.png

On 12/1/2025 at 1:28 PM, Serena said:

Bas sam se zainteresovala da pomognem @Filozof manijak oko bozicne zvezde ili ti Stella di Natale.

Saznala sam da joj treba puno svetlosti ali da ne sme biti blizu radijatora, zalivanje tek kad je teren skroz suv kazu da je treba tretirati kao mesnaticu ili kaktus.

U februari ili martu je sasvim prirodno i normalno da joj opadne lisce i da je tad treba presaditi i orezati tako da ostanu samo po tri zglavka od grane.

Kada nocna temperatura prestane da pada ispod 12C izneti je na terasu, ne na direktno sunce i tu drzati do jeseni. Zalivati isto kao i zimi, tek kad se zemlja osusi i prehranjivati tecnim djubrivom za biljke lisnatice.

Da bi dobili crvene listove treba je drzati dnevno od 12 do 14 sati u mraku pocevsi od septembra. Ovo crveno sto vidimo je ustvari lisce koje je pocrvenelo zbog manjka svetlosti, a cvetici su majusni zuti na vrhu grane.

Ja to sve radila jedne godine... 😄

Nije mi bilo mrsko da je svako popodne "pakujem" u neku kutiju, da bi bila određeni broj sati u mraku. Svako jutro se izdavala dnevna zapovest - zavisno od toga kakav je kome raspored -ko od ukućana treba da "zgemba biljku" uveče. I stvarno je preživela i opet imala crvene listove sledeće sezone.

Jedino što to sve zaista nije vredno toliko truda!

Svaka ti cast hail

Ja cu morati moj decembar da pokrivam kutijom predvece ne bi li ga umolila da procveta. I njemu valjda treba 12 sati mraka, a obzirom da mi stoji u kupatilu i da ne lezemo pre ponoci sumnjam da ce mi procvetati.