Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Avijacija u Srba i regionu

Featured Replies

1 hour ago, Čutura said:

nema srbija mi-28..bilo je par 24vorki koje su mislim rashodovane i sada imamo 35tice kupljene od kipra, valjda.

Zar nije Mi-35 sustinski upgrade Mi-28? Ja to sve gledao po obliku :)

• Replies 3.3k
  • Views 279.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ponovo British Airways u Beogradu! Prvi put od 2012, pocinju krajem oktobra. Za sada tri puta nedeljno: utorak, petak i nedelja.   Povratna karta iz Londona je £118 samo rucni prtljag ili £1

• Shan Jan
    Shan Jan

New Rosetta Stone 

• James Marshall
    James Marshall

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/vesic-upozorava-koncesionara-aerodroma-izgleda-da-nisu-culi-sta-im-je-receno-imaju-24-sata-2355039    

Posted Images

5 hours ago, Shan Jan said:

Zar nije Mi-35 sustinski upgrade Mi-28? Ja to sve gledao po obliku :)

mi-35 je upgrade mi-24, jurisni helikopter + transport trupa.

mi-28 je cisto jurisni dva clana posade i nista trupa plus je bolje naoruzan

On 20. 9. 2025. at 1:18, Čutura said:

mi-35 je upgrade mi-24, jurisni helikopter + transport trupa.

mi-28 je cisto jurisni dva clana posade i nista trupa plus je bolje naoruzan

Mi-35M je već odavno u upotrebi kupljen od Rusa.

P od Kipra, valjda.

Mafija kupuje i šara sa opremom i dobavljačima da se više ne može ispratiti.

Koliko smo dali za rafale? Bese 3 milijarde? Nesto sam racunao, za te pare mozes da napravis 60 000 socijalnih dvosobnih/trosobnih stanova.

Vredi 15 aviona.

3 minutes ago, Shan Jan said:

Koliko smo dali za rafale? Bese 3 milijarde? Nesto sam racunao, za te pare mozes da napravis 60 000 socijalnih dvosobnih/trosobnih stanova.

Vredi 15 aviona.

Pa neces stanovima na Albaniju valjda?

smatsa raspisala konkurs za kontrolore leta.

da li neko zna vise kako to funkcionise?

hvala.

poz

• 4 weeks later...

Ne znam gde da pitam, nema odgovarajuće teme..

Treba mi slika protiv-avionskog M3 Browninga, mislim da je 10.7 kalibar...krupnija slika, kao i specifikcija. Težina, dužina..lafet itd

Ubio sam se tražeći, pronašao par modela, ali nije to taj.

@namenski , ili bilo ko, pomoć🥲

Edited by Godfrey

5 minutes ago, Godfrey said:

Ne znam gde da pitam, nema odgovarajuće teme..

Treba mi slika protiv-avionskog M3 Browninga, mislim da je 10.7 kalibar...krupnija slika, kao i specifikcija. Težina, dužina..lafet itd

Ubio sam se tražeći, pronašao par modela, ali nije to taj.

@namenski , ili bilo ko, pomoć🥲

Nije 10.7mm vec 12.7mm

Evo jedne slike ovde: https://www.gettyimages.com/photos/m3-machine-gun

A spec je:

Today

large image of antiaircraft M3 browning, 10.7mm and specifications

🔧 Key Specifications

• Caliber: .50 BMG (12.7×99mm NATO)

• Rate of Fire: Up to 1,200 rounds per minute (significantly faster than the M2’s ~450-600 rpm)

• Weight: ~38 lbs (17.2 kg) without mount

• Length: ~65 inches (1.65 m)

• Barrel Length: ~36 inches (0.91 m)

• Muzzle Velocity: ~2,910 ft/s (890 m/s)

• Effective Range: ~2,000 yards (1,830 m)

• Feeding Mechanism: Belt-fed

• Mounting: Often used on aircraft, vehicle turrets, and anti-aircraft tripods

🧭 Usage Context

• Primary Role: Anti-aircraft and aircraft-mounted weapon

• Deployment: WWII, Korean War, and Cold War-era aircraft

• Variants: M3 flexible and M3 fixed (for aircraft use)

Aero Telegraf
No image preview

ATR 72-600 Er Srbije proveo u vazduhu više od pet sati: J...

ATR 72-600 Er Srbije obavio je let od Beograda do Dinara u trajanju od više od pet sati, jedan od najdužih letova ovog tipa aviona

Sreom, prazan.

• 2 weeks later...
Aero Telegraf
No image preview

Orban leteo u Vašington čarterom avio-kompanije Wizz Air:...

Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova delegacija od 180 članova putovali su u Vašington čarter-letom Viz Era, koristeći novi Erbas A321XLR. Zbog vetrova iznad Atlantika i mase aviona, let je imao t

• 5 weeks later...

LOL, kolika je taj Tabak kretenčina, to nije istina.

Zapravo cijela ta nomenklatura HR vojnih komentatora nema tri zdrave.

Hrvatski Rafali imaju dvije nedostižne prednosti nad srpskima i zapravo i ogromnom većinom naručenih F.4 Rafala, relevantne posebno za HR nabavku:

a) postoje

b) lete

fantom

Da ovom nimrodu Tabaku to ne pada na pamet dokaz je ili da je glup ko stup ili da je Vučićev asset rolleyes

• 1 month later...

https://zamaaero.com/27/01/2026/analize/kolumna-alena-scurica-aeroput/

Odbor 25.1.1927. potpisuje sa državom ugovor za pokretanje letova na liniji Beograd-Zagreb. Država se obvezala da će subencionirati novu kompaniju imena Aeroput sa 26 dinara po svakom preletjelom kilometru, a isto je tada bilo 75% troškova leta.

Kompanije je lansirala 24.000 dionica vrijednih 6 milijuna dinara. No, do kraja III. mjeseca 1927. prodano je tek 10% dionica, daleko manje nego su se nadali. I onda se direktor Aeroputa Tadija Sondermajer sjetio odličnog promotivnog štosa i 20.4.1927. sa ruskim pilotom Leonidom Bajdekom preletio liniju Paris-Beograd-Aleppo-Basra-Jask-Karachi-Bombay (14.800 km). Povratak u Beograd je bio 2.5.1927. Nakon toga prodaja dionica je odletjela u nebo. Kompanija je prodala sve dionice, te imala 412 dioničara, a kasnije je prodano i bitno više dionica od prvotno planiranih. Glavni dioničari su bili Vračarska Zadruga, Ekonomska Banka, Poštanska banka, Gateret, Srpska banka u Zagrebu, Američko-srpska banka u Sarajevu, Teleoptik, Velaunto, Ikarus… Dioničara je bilo iz cijele Jugoslavije, pa čak i iz inozemstva.

Stoga je Aeroput upisan u sudski registar 17.6.1927.  Prvi avioni Potez 29 stigli su u Beograd početkom II. mjeseca 1928. Avioni su imali motor snage 450 konjskih snaga, letjeli su brzinom od 175 km/h i imali su dolet od 500 km, a uz dva člana posade primali su pet putnika i teret od 250 kg. Aeroput je istim bio 10. kompanija po osnivanju u Europi i 21. u svijetu.

Zbog Aeroputa je napravljen novi aerodrom u Beogradu, između Bežanijske Kose i Save (Dojno Polje), dva kilometra od Zemuna, koji je otvoren 25.3.2027. Aerodrom je imao četiri travnate uzletno-sletne staze. Aerodromski terminal je otvoren 1931. godine.

Prvi civilni let Aeroputa je bio na liniji Beograd-Zagreb 15.2.1928, avionom Potez 29 registracije X-SECD imena Beograd. Na letu su bili novinari iz Beograda, a nazad novinari iz Zagreba. Let je trajao 2 sata, a pilot je letio iznad Save koja je bila jedini orijentir sve dok nisu vidjeli tornjeve zagrebačke katedrale.  Piloti su bili Tadija Sondermajer (direktor Aeroputa) i Vladimir Striževski. Bez obzira na subvenciju država cijena karte na liniji je bila pola mjesečne činovničke plaće.

• 2 weeks later...

Leonardo-FA.png

1 Austrija se posle duge rasprave i razmisljanja odlucila za nabavku komada 12 Leonardo M 346FA Italijana, dobrog za Izrael, Poljsku, SAD, spisak je prakticno beskrajan i sastoji se od kupaca od znanja, pameti i sa dosta para...

Sa opcijom za jos komada 12.

Za srpske poreske obveznike bi mozda bilo interesantno da je ceo aranzman tezak cirka 1.5 milijardi evra i to kompletno, sve, sve, sve, ukljucujuci i simulatore recimo.

Bice jos interesantnije da je cena izvikanih Rafale-a, i to klot, bez ikakve dodatne opreme, skoro 3 milijarde evra.

Avion inace u potpunosti zadovoljava sve sto bi u ovom trenutku i narednih nekoliko decenija Srbija - ako se vec mora, sto je posebna prica - mogla od aviona ove sorte da pozeli.

Cak i potrebe obavljanja takozvanog Air Policing-a buduci da Concorde vise ne leti...lolol

Obaska sto, barem sto se Srba tice, avion ima i nesto ruskih gena... lolol

I obaska sto bi se nabavkom ove sorte aviona resio jedan problem koji je mnogo teze resiv od same kupovine aviona: nabavka 12, pa i vise ovakvih aviona, obezbedila bi i to dugorocno, takozvani kadar, kako letacki tako i neletacki, stvar ni malo nevazna posle faze klinicke smrti, kome, u koju su oruzane snage Srbije sistematski uvodjene jos od neke 1990...

A bice i da su braca Italijani, trebalo je samo probati, orni za ugradnje...

I da manje seru nego Francuzi koji nas vole koliko smo mi voleli njih...fantom