Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrana socijalnih mreža

Zabrana korišćenja socijalnih mreža 46 members have voted

1. 1. Šta mislite o zabrani korišćenja socijalnih mreža za mlađe od 16 godina, kao što je već odlučeno u Australiji i UK?

• Podržavam
      54%
      25
    • Ne podržavam
      32%
      15
    • Neodlučan/neodlučna sam
      13%
      6
    • Nemam mišljenje
      0%
      0

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

16 minutes ago, Engineer said:

Znači ja ne bih smeo da imam blog ili kanal o kuvanju, jer nisam profi kuvar? Ili o bilo čemu za šta nisam završio škole? Ako je zaista tako, to je još veća glupost

Calm your tits, uredba je za one koje govore o pravu, medicini, ekonomiji i obrazovanju.

Mada, kakvih kuvara ima na netu, trebalo bi razmisliti i o toj temi.

Ne moraju da budu penzioneri da se ne bi snalazili. Mene, na pola puta do penzije, moja deca opominju šta da radim a šta ne. Bolje su informisani.

1 hour ago, Venom said:

Ne može da se poredi zato što ti se ne sviđa poređenje i posledice tog poređenja.

Ne može da se poredi zato što ne stoji. Zabrana alkohola ovakva kakva je danas postoji već decenijama u istom ovom obliku, bar u zapadnim državama. Međutim tek sada su klinci prestali da se nalivaju, zbog čega se i proizvođači žale. Nijedna odluka države ili zabrana nije dovela do toga. Ako jeste isto, nek se uvedu akcize na društvene mreže.

1 hour ago, Venom said:

Ali činjenica koja ne može da se ignoriše je da u društvu u kojem živimo, deca nemaju uvek pristup svim stvarima koje imaju odrasli. Zašto može da se zabrani film mlađima od 16 ili 17 ili 12, a ne može pristup socijalnoj mreži? U tom smislu ti je slippery slope argument bez težine, jer to čega se bojiš živiš već sad samo ne primećuješ "jer je uvek bilo tako". Sve analogije su u nekom trenutku šuplje, pa tako možeš sve da obesmisliš insistirajući na 1:1 paralelama, ali da maloletnici imaju kontrolisan pristup raznoraznim stvarima kojima odrasli imaju nekontrolisan ili manje kontrolisan pristup je opet prosto činjenica.

Na kraju mogu da se složim da su roditelji prvenstveno odgovorni za svoju decu i da je njihov zadatak da decu vaspitaju da izađu na kraj s tim. Ali društvene mreže su mašine koje generišu stotine milijardi dolara godišnje i znaju mnogo više psiholoških trikova da nastave sa generišu svoj prihod nego što su obični ljudi u stanju da s tim da izađu na kraj. Ako toga nisi svestan plašim se da nisi ozbiljan sagovornik na ovu temu. Šteta je i kad penzioneri bleje za slot mašinama jer su se navukli, ali socijalna mreža može da se posmatra i kao slot mašina koja je dostupna 24/7. Postovao sam na AI temi isečak iz jednog "predavanja" gde je rečeno da je najveći problem modernog doba da je pećinski čovek ostao isti samo je zamenio koplje sa balističkom raketom u jednoj ruci koje ima mnogo veću moć uništavanja za isti primitivni mozak, kao i akten tašnom u drugoj i da je ta akten tašna zapravo još opasnija. Socijalne mreže su npr. ta akten tašna na steroidima, jer daju mogućnost manipulacije u svakoj sekundi.

Moj utisak je da su ljudi koji se bore da otvore drugima oči u ovom slučaju zapravo samo najviše manipulisani i mnogo dublje zaglavljeni u "Matriksu" nego oni kojima hoće da pomognu. Naravno da je rešenje na kraju da ljudi izađu na kraj sa tehnologijom i nauče da žive s njom, jer neće nestati, ali to možemo da kažemo i za cigarete, pa ne dajemo celoj generaciji dece da si upropasti zdravlje, pa da nešto iz toga naučimo.

Znam ja vrlo dobro šta postoji, koliko se gura i koje su posledice. Moje pitanje je zašto se ne zabrani smartfon mlađima od 16? Koliko ljudi sa ove teme je svojoj deci dalo pametni telefon pre 2. srednje? Prvo im gurnemo telefone dok su u pelenama, a posle država duradi nešto.

Sve na šta se ljudi žale je postojalo i pre 25 godina. Ja sam tada gledao slike kakve sada ne viđaš ni iz Gaze po najpopularnijim mrežama. Teoretičari zavere su i tada imali svoje stranice, i bilo je lakše nasamariti ljude jer mora da je istina ako je na internetu (Dejan Lučić, Ivona Živković). 4chan je nastao pre nego što je kablovski internet postao dostupan. Razlika nije u sadržaju i kolilo ga je lako naći, već u činjenici da sam to imao samo u svojoj sobi, i to ako sam išao do pošte da kupim sate. I što 90% ljudi nije imalo pristup netu, pa nisam mogao da delim, da ogovaram da ismevam i skrolujem 24/7. A danas 100% njih ima net. Plus današnji klinci imaju sve to i u busu, i na malom odmoru i na wc šolji. Pritom su roditelji tadašnjih tinejdžera često bili ljudi rođeni bez struje i tekuće vode, a današnji znaju šta sve postoji i koje su opasnosti.

1 hour ago, zorglub said:

Calm your tits, uredba je za one koje govore o pravu, medicini, ekonomiji i obrazovanju

Nije mnogo bolje. Da li ti na ovom forumu diskutuješ isključivo o temama iz svoje struke? Ne? Zašto onda da uzimamo tvoje postove za ozbiljno, sigurno su svi besmisleni, jer nisi kompetentan?

Just now, Engineer said:

Nije mnogo bolje. Da li ti na ovom forumu diskutuješ isključivo o temama iz svoje struke? Ne? Zašto onda da uzimamo tvoje postove za ozbiljno, sigurno su svi besmisleni, jer nisi kompetentan?

Da li zaista treba da pišem o razlici između diskusionog foruma i influensera na tiktoku/YT/IG?

Ne, forumi su bolje mesto za stručne diskusije. Npr. ne znam kakvu diplomu ima namenski, ali znam da istoriju, bar ww2 poznaje bolje od mnogih profesora po školama. I da je PPP zbog toga odlično mesto, tj. društvena mreža da se o tome više nauči. I rekao bih da mu PPP administracija nije tražila CV kad se registrovao ovde.

Edited by Engineer

10 minutes ago, Engineer said:

ali znam da istoriju, bar ww2 poznaje bolje od mnogih profesora po školama.

Na ovo ne znam šta bih rekao osim lol.

4 hours ago, Engineer said:

Ne može da se poredi zato što ne stoji. Zabrana alkohola ovakva kakva je danas postoji već decenijama u istom ovom obliku, bar u zapadnim državama. Međutim tek sada su klinci prestali da se nalivaju, zbog čega se i proizvođači žale. Nijedna odluka države ili zabrana nije dovela do toga. Ako jeste isto, nek se uvedu akcize na društvene mreže.

Znam ja vrlo dobro šta postoji, koliko se gura i koje su posledice. Moje pitanje je zašto se ne zabrani smartfon mlađima od 16? Koliko ljudi sa ove teme je svojoj deci dalo pametni telefon pre 2. srednje? Prvo im gurnemo telefone dok su u pelenama, a posle država duradi nešto.

Sve na šta se ljudi žale je postojalo i pre 25 godina. Ja sam tada gledao slike kakve sada ne viđaš ni iz Gaze po najpopularnijim mrežama. Teoretičari zavere su i tada imali svoje stranice, i bilo je lakše nasamariti ljude jer mora da je istina ako je na internetu (Dejan Lučić, Ivona Živković). 4chan je nastao pre nego što je kablovski internet postao dostupan. Razlika nije u sadržaju i kolilo ga je lako naći, već u činjenici da sam to imao samo u svojoj sobi, i to ako sam išao do pošte da kupim sate. I što 90% ljudi nije imalo pristup netu, pa nisam mogao da delim, da ogovaram da ismevam i skrolujem 24/7. A danas 100% njih ima net. Plus današnji klinci imaju sve to i u busu, i na malom odmoru i na wc šolji. Pritom su roditelji tadašnjih tinejdžera često bili ljudi rođeni bez struje i tekuće vode, a današnji znaju šta sve postoji i koje su opasnosti.

LOL, ja kažem zabrana alkohola ti je prihvatljiva jer postoji oduvek, pa ti je normalna, to kažeš alkohol je drugačiji jer postoji zabrana oduvek. Pa ti onda zamisli da zabrana socijalnih mreža postoji već 25 godina, pa je onda valjda ok.

Šalu na stranu, naravno da je principijelno isto. Osim toga nisam naveo samo taj primer. Kladionice, igre na sreću, FILMOVI, ograničenja na sve to već postoje. Da ili ne? Zajednička nit u svemu tome je da društvo u kojem živimo misli da maloletnici nisu u stanju da donesu odluku o posledicama onoga što rade. Društvene mreže nisu nikakav izuzetak.

U tom smislu mogu da pričaju i o zabrani mobilnih telefona, ne znam što to meni pričaš. Možda neko dođe i na tu ideju. Da li je to delotvorno može da pokaže samo praksa. Kao i u slučaju društvenih mreža takođe može da se primeni u praksi. Npr. maloletnici ne smeju da rukuju motornim vozilima, da li bi onda zabrana mobilnih telefona bila principijelno drugačija? Normalno da ne bi.

Ja sam uvek pre za (1) edukaciju i (2) regulisanje sadržaja nego za zabranu. Zabrane je lako zaobići, a efekat zabranjenog voća nije zanemarljiv (uporediti odnos prema alkoholu u SAD i Francuskoj npr.).

3 hours ago, Venom said:

LOL, ja kažem zabrana alkohola ti je prihvatljiva jer postoji oduvek, pa ti je normalna, to kažeš alkohol je drugačiji jer postoji zabrana oduvek. Pa ti onda zamisli da zabrana socijalnih mreža postoji već 25 godina, pa je onda valjda ok.

Šalu na stranu, naravno da je principijelno isto. Osim toga nisam naveo samo taj primer. Kladionice, igre na sreću, FILMOVI, ograničenja na sve to već postoje. Da ili ne? Zajednička nit u svemu tome je da društvo u kojem živimo misli da maloletnici nisu u stanju da donesu odluku o posledicama onoga što rade. Društvene mreže nisu nikakav izuzetak.

U tom smislu mogu da pričaju i o zabrani mobilnih telefona, ne znam što to meni pričaš. Možda neko dođe i na tu ideju. Da li je to delotvorno može da pokaže samo praksa. Kao i u slučaju društvenih mreža takođe može da se primeni u praksi. Npr. maloletnici ne smeju da rukuju motornim vozilima, da li bi onda zabrana mobilnih telefona bila principijelno drugačija? Normalno da ne bi.

ja odrastao bez zabrane alkohola i duvana. trcao u radnju po pivo, vino i bb kleku (otac to trosio) kad dodju nenajavljeni gosti (a 90 posto bili nenajavljeni) otkako sam posao u skolu. ocu kupovao pljuge svaki dan od obdanista do mature. samo kazem...

stos mene tice, sve te zabrane su besmislene ako nema ko da ih sprovodi. mreze koje bi zabrane zahvatile se bune tek radi reda sto znaci da su zabrane besmislene jer nisu primenljive. klinci trebaju znati gde je crta bez obzira da li je tu crtu moguce preci. trebamo raditi na tome a ne zidati zid. kad odmalena naucis granice, zivot je uglavnom ok. mozda treba teziti tome.

Edited by adam

3 hours ago, Venom said:

O ovome govorim. Pravila su bila ista 20-30 godina, bez većih promena, a zapravo je postalo i gore. A onda odjednom kreće nagli pad. Koji se podudara sa pojavom smartfona, društvenih mreža i promenom društvenog života klinaca. A i pristupačnijim narkoticima. Tako da se neću iznenaditi da kada klinci ostanu bez fejsbuka i tikotoka, počnu malo više da piju, kao nekada, u dobra stara vremena. Eventualno da se malo više drogiraju.

A druga stvar je dostupnost i kontrola zabrane. Rekao bih da je lakše klincima u Rumuniji da dođu do alkohola nego u Nemačkoj, ali izgleda da i pored toga manje piju.

https://www.euronews.com/health/2024/02/17/binge-drinking-rate-in-adolescents-is-double-that-of-adults-in-europe-its-worse-in-these-c

Trends in repeated drunkenness among the 15-year-olds

alcohol_youth.jpg

3 hours ago, Venom said:

Kako se ograničava gledanje filmova na TV-u koji idu u regularnom terminu na standardnim kanalima, a nisu za mlađe od 18? Prepozna ko je od ukućana uključio TV, pa neće da ga pusti? A da, izbace obaveštenje da nije prikladno, pa puste maloletnike da odluče da li će gledati.

Druga stvar je što internet i društvene mreže imaju i korisnu stranu, za razliku od kladionica, duvana i alkohola. Možda tiktok i instagram nemaju, ali ako nakon zabrane klinci pređu na forume, decentralizovane servise, svoje servere, koji su sada značajno drugačiji i neuporedivo bolji, hoće li se onda i to zabranjivati i kontrolisati? U stvari ne moramo ni da se pitamo, već se dešava

South Korea will soon require online forums to scan every uploaded image using AI censorship tools

bags neka se pripremi za implementaciju, a ti za veću donaciju za opremu. Ili motaj kablove i gasi PPP

Ogromna je razlika i u kontroli. Ja kad odem u kladionicu, kafanu ili prodavnicu po cigare, niko me ništa ne pita jer je očigledno da imam više od 18. Ali ako hoću da napravim nalog na tviteru, moram Masku da pošaljem broj telefona, adresu i ličnu kartu, uskoro možda i izvod iz MKR i krvnu sliku, čisto da budu 100% sigurni. I sve to samo da bih čitao i pisao gluposti na netu. Ali ne brinite, Vlada ima rešenje i za to, napravićemo potpuno sigurnu (ne) i anonimnu (ne) platformu za identifikaciju. Sve što morate je da imate uređaj koji smo mi proglasili bezbednim (nije), za razliku od tog vašeg (koji zapravo jeste), i moći ćete da nas uverite da ste vi odrasla osoba koja ima pravo da vidi šta je novo na tviteru napisala neka budala.

3 hours ago, Venom said:

Ako praksa pokaže da ovo sad nije delotvorno, kao što će i pokazati, šta misliš da će biti sledeći korak? Da ukinemo ID verifikaciju za internert, regulišemo ove monstrume od kompanija, ponudimo deci alternativu i u online i u stvarnom svetu, uložimo u edukaciju, ili još veće zabrane i kontrole? Evo odmah dajem 20€ na ovo drugo.

Meni lično je svejedno, pošto me tamo nema niti imam nameru. I ovde preskačem sve linkove ka tim mrežama, pa pola diskusije i ne mogu da ispratim, osim ako neko (vememah) ne kopira sadržaj, tj. tekst. Za mlađe naraštaje ne znam kako će se i da li će se izboriti za delić slobode koju sam ja imao, ali potrudiću se da pomognem koliko mogu.