22 hours ago22 hr Šta mislite o zabrani korišćenja socijalnih mreža za mllađe od 16 godina - kao što je već odlučeno u Australiji i UK?
21 hours ago21 hr Ja sam za to da se socijalne mreze ukinu i internet vrati naucnoj zajednici...Kolicina smeca, generalno, je nesnosna... Algoritmi ti nude samo ono sto zelis da cujes, mogucnost da budes neinformisan iako si izlozen neogranicenoj kolicini informacija je otprilike 100%...Internetu je potrebno uzasno reformisanje, a zabrana deci NIJE na tragu nekog resenja, niti moze doprineti icemu osim da izgleda da se kao nesto radi... Politicka prica za dizanje rejtinga, bilo gde da se pojavi... Edited 21 hours ago21 hr by radisa
21 hours ago21 hr Da moze da se efektno primeni, pa da vagamo pozitivne I negativne strane. Ovako, posto je breme verifikacije na samim socijalnim mrezama gde ce se uploadovati dokumenta, elektonski sertifikati, sta vec, bojim se da ce samo da dovede do jos vise licnih podataka u pogresnim rukama… Korisnici koji ne mogu legalno da pristupe ce vec naci nacin, izmestice se na druga mesta po internetu… Odvratice mozda 10-20%, a stvorice ogromnu stetu.
21 hours ago21 hr 15 minutes ago, radisa said:Ja sam za to da se socijalne mreze ukinu i internet vrati naucnoj zajednici...
21 hours ago21 hr Podržavam i iako mislim da svako ima pravo na svoje mišljenje, do sad nisam čuo razumnu kritiku. Zabrana je dosledna i uporediva sa drugim zabranama za maloletne - narkotika, alkohola, cigareta, kockanja i igara na sreću, pa i medija npr. postoje filmovi koji su prikladni za 7-godišnjake i one koji to nisu. Društvo u kojem živimo je zauzelo stav da maloletne osobe nisu u stanju da donesu "ispravnu" odluku i da im treba zaštita. Moguće da je to netačno, ali za sada je tako i ne vidim zašto bi oko svake očigledno štetne stvari iznova raspravljali da li ili ne. Cilj svake socijalne mreže je da korisnika napravi zavisnim i koriste se svakim mogućim trikovima da to i postignu. Imamo dve decenije iza nas koje to potvrđuju.
21 hours ago21 hr 2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:šta ćemo ako omladina pohrli na opskurne forume?I telegram kanale. Ništa, onda čemo i to zabranjivati. Dok ne počnemo da izdajemo bonove za korišćenje interneta.Nemojte im davati smartfone i neće ni korisriti društvene mreže. Zabranite sve telefone u osnovnim školama i smartfone i telefone sa kamerama u srednjim i 90% problema je rešeno
19 hours ago19 hr Apsolutno sam protiv bilo kakve zabrane bilo kome, a posebno onima za koje je najprirodnije da budu na društvenim mrežama jer su rođeni u vreme društvenih mreža i o njima znaju milion puta više od bumerčina koji društvene mreže i ne razumeju osim što znaju da to "kvari omladinu".Pored toga, priča o omladini je samo celofan u koji je umotana želja vlasti za kontrolom jedinog prostora koji ne kontroliše. Ovime bi se izgubila svaka privatnost na internetu.Međutim, da li sam zabrinut, apsolutno ne, zato što su mere srećom glupe i nesprovodive i zaobilaze se uz jedan klik na VPN-u. I u Australiji su već doživele debakl.
19 hours ago19 hr 1 hour ago, Engineer said:Nemojte im davati smartfone i neće ni korisriti društvene mrežeZanimljivo je recimo da je u Berlinu konkretno vecina roditelja i nastavnika za ukidanje socijalnih mreza ukljucujuci chatove kao sto je whatsup (pod socijalnim mrezama podrazumevam sve, od foruma do p2p komunikacije). Sad, ono na sta ne mogu da dobijem odgovor a nije da nisam pitao je, zasto onda sekundarne skole (gimnazije prvenstveno) insistiraju na instaliranju MS teams-a te automatskog imanja smart telefona kod 12+godisnjaka. MS teams je must-have u svakom /welcome to our school, this is what your kid must have on his/her phone/ u srednjim skolama, kao i Untis (raspored casova + kontakti sa nastavnicima + obavestenja od strane skole). Ako ti je cilj zastita dece od trecih lica, sve ok. Onda prvo nauci decu pa onda i roditelje kako da disejbluju Chrome na android telefonu, sto bi podrazumevalo jedan lagani development crash kurs koji bi failovao jer chrome nije bas toliko jednostavan da se samo tako ugasi. I da se filtira saobracaj minimum godina je 13, a to ogranicenje vredi koliko i jedan Sane reprezentaciji Nemacke. Malo. Relativno smo resili treca lica, mada nismo jer gde ima volje...i sta sad sa p2p chatovima sa drugarima? Zabranili whatsup, signal sve ostalo a ostavili teams? Teams bese nema chat? Oh wait, ima ali ce deca da ga koriste samo za akademsko usavrsavanje i kolaboraciju na projektima. Not.
19 hours ago19 hr Podržavam. I proširio bih zabranu na starije od 65. Kad odeš u penziju, marš u park na kartanje šaha.
19 hours ago19 hr Zabraniti nekome internet u 21. veku je jednako kao zabraniti mu da izađe na ulicu. Varvarstvo.
19 hours ago19 hr biitnije je ipak da omladini zabranimo da se druže i udružuju, penzionere je lakše poraziti Edited 19 hours ago19 hr by Pokojni Ruxin