Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrana socijalnih mreža

Zabrana korišćenja socijalnih mreža 46 members have voted

1. 1. Šta mislite o zabrani korišćenja socijalnih mreža za mlađe od 16 godina, kao što je već odlučeno u Australiji i UK?

• Podržavam
      54%
      25
    • Ne podržavam
      32%
      15
    • Neodlučan/neodlučna sam
      13%
      6
    • Nemam mišljenje
      0%
      0

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

15-ogodišnjak gleda svoju babu od 70 godina kako se dopisuje sa drugaricama na Viberu, na telefonu punom virusa, jer je kliknula na reklamu "očistite telefon od virusa".

Penzioneri jeste fizički lakše savladati, ali oni imaju pravo glasa i disciplinovano ga koriste. A manipulisati njima je lakše nego decom. U principu se slažem sa bejzbolkom da zabrane generalno ništa dobro ne donose, ali moraju da se stave pod kontrolu tech oligarsi i njihovi algoritmi za povećanje broja klikova i širenje mržnje. I regulisanje ovog domena mora da bude društveni koncenzus, što bi rekli biosrtisan. AUS i UK prvi povukli nogu, videćemo šta će dalje da bude.

Penzioner je u 10 puta većoj opasnosti na internetu nego tinejdžer. Govorim o prosečnom tinejdžeru, ne o nekoj ranjivoj kategoriji tinejdžera. Pa mene je moja keva koja je blizu penzije 100 puta pitala da li da uloži pare u akcije Gazproma, izašla joj reklama da Đoković ulaže.

6 minutes ago, Baldrick S. said:

Sad, ono na sta ne mogu da dobijem odgovor a nije da nisam pitao je, zasto onda sekundarne skole (gimnazije prvenstveno) insistiraju na instaliranju MS teams-a te automatskog imanja smart telefona kod 12+godisnjaka. MS teams je must-have u svakom /welcome to our school, this is what your kid must have on his/her phone/ u srednjim skolama, kao i Untis (raspored casova + kontakti sa nastavnicima + obavestenja od strane skole).

Zato što su nesposobni da koriste bilo šta što im nije uvaljeno

Ako ti je cilj zastita dece od trecih lica, sve ok.

Nije im to cilj, to im je izgovor. A zabrane i verifikacije su najlakše a možda i najjeftinije rešenje.

Relativno smo resili treca lica, mada nismo jer gde ima volje...i sta sad sa p2p chatovima sa drugarima? Zabranili whatsup, signal sve ostalo a ostavili teams? Teams bese nema chat? Oh wait, ima ali ce deca da ga koriste samo za akademsko usavrsavanje i kolaboraciju na projektima. Not.

Whac-A-Mole. Jedini moguć ishod ako se ovako nastavi je apsolutna kontrola svega što koristimo. Ide u tom smeru i to brzo.

Još je rano, ali prve informacije o uspešnosti zabrane u Australiji kažu da i nije baš uspešna :pretends to be shocked:

4 minutes ago, bios said:

ali moraju da se stave pod kontrolu tech oligarsi i njihovi algoritmi za povećanje broja klikova i širenje mržnje. I regulisanje ovog domena mora da bude društveni koncenzus, što bi rekli biosrtisan.

To se ne radi ovako. Uostalom to je problem za celu populaciju, od 3 do 103, a ne samo za mlađe od 16 i penzionere

Edited by Engineer

25 minutes ago, bejzbolka said:

Apsolutno sam protiv bilo kakve zabrane bilo kome, a posebno onima za koje je najprirodnije da budu na društvenim mrežama jer su rođeni u vreme društvenih mreža i o njima znaju milion puta više od bumerčina koji društvene mreže i ne razumeju osim što znaju da to "kvari omladinu".

Pored toga, priča o omladini je samo celofan u koji je umotana želja vlasti za kontrolom jedinog prostora koji ne kontroliše. Ovime bi se izgubila svaka privatnost na internetu.

Međutim, da li sam zabrinut, apsolutno ne, zato što su mere srećom glupe i nesprovodive i zaobilaze se uz jedan klik na VPN-u. I u Australiji su već doživele debakl.

Ne mogu da zamislim post koji više promašuje fudbal. Napisati da je socijalna mreža jedino mesto koje vlast ne kontroliše je nerazumevanje socijalnih mreža. Socijalne mreže imaju sasvim dobru saradnju s vlastima[1] kao prvo, kao drugo njihovi vlasnici imaju želju da budu vlast i u bukvalnom smislu, kao i u smislu kontrole informacija. Svi ovi argumenti mogu da se primene i na recimo alkohol: a što ih roditelji nisu naučili da umereno konzumiraju i da su im poznate opasnosti od alkoholizma?

Ja nisam a priori protiv da probamo možda i sa takvim pristupom, samo mi je neobično da ljudi prave razliku između stvari koje su u suštini iste. Alkohol maloletnicima je zabranjen celog tvog života, pa ti je to normalno, ali kad moraš principijelno da odlučiš zašto je to tako odjednom nisi u stanju?

[1] primera ima bezbroj, npr. Izraelov cyber unit se hvali time da skidaju preko 90% pro palestinskog sadržaja koji prijave, iako se često radi o ucutkivanju aktivista https://www.eff.org/deeplinks/2024/07/digital-apartheid-gaza-unjust-content-moderation-request-israels-cyber-unit .

Socijalne mreže funkcionišu po principu the Spice must flow, odnosno para mora da se vrti. Jedina sloboda koja tu postoji je sloboda da još nikom važnijem od tebe nisi na nišanu. Iluzija dakle.

Toliko lošeg uticaja socijalne mreže imaju na mlade, toliko može da bude zloupotreba njihove dostupnosti i naivnosti, socijalne i ljudske nezrelosti, o seksualnosti da ne pričam, da mi je prosto neverovatno šta čitam.

Znam da zvuči kao rigidno mišljenje, al tako je... Valjda jer sam sa tim klincima svaki dan.

Edited by Mil@n

intrnet bastion slobode bio do 2006, odnosno prvog reseta, sad kad ga preuzeli novi americki nacisti i upravljaju zivotima skoro svih nas, smatrati isti mestom za izrazavanje slobode misli anonimno, to je bas teska zabluda

Imate li vi stručnjaci (bejzbolka i Engineer) neke konkretne informacije o tome kako je zabrana u Australji doživela debakl, tj. nije baš uspešna? Živ nisam da vidim kako, je li to možda nešto o čemu vas je obavestio australijski SkyNews po kojima će sledeći predsednik vlade da nam bude Polin Henson?

Govor Eme Mejson u UN i komentari

https://www.instagram.com/reel/DPIIEdZEpa4/

SaE

2 hours ago, Engineer said:

To se ne radi ovako. Uostalom to je problem za celu populaciju, od 3 do 103, a ne samo za mlađe od 16 i penzionere

Imaš u delu posta koji nisi citirao da je ovo što rade AUS i UK prvi korak, a da li je to dobar put ili ne, videćemo uskoro. Ja lično mislim da jeste, iako mi neki hanč mi govori da bi mi ta zabrana došla na naplatu u starijem uzrastu. Klinci su mi mlađi od npr Baldrickovih, pa gladam stvari iz sopstvene poerpsktive. Ali u svakom slučaju, od nečeg mora da se počne.

Ovo što piše Venom sve stoji. Nije nikakva teorija zavere, nego zapravo legit zavera, jer su tehno oligarsi i desna populistička elita u simbiozi i u savršenom skladu. Distopija as it’s best.

E da, ne radi se samo o ove dve zemlje. Ima nekih lokalnih inicijativa i biće ih sigurno sve više. Npr u dosta školskih distrikta u USA sve do kraja srednje škole, škola je smart phone free zona.

Izgleda sam 1 srecnik, deca mi se samo fejstajmuju&igraju online igrice sa ostalom decom pa nemaju vremena za internet!

Jbg, ubacis buljuk dece u 1 truck (kod mene moze da stane nekih 30 komada a legalno je in the back) pa ih bacis na plazu da surfuju; ako nece neka “surfuju” net medju sobom u pesku - note to parents, don’t fuckin leave your kids alone on the internet especially if they don’t have any friends!

5 hours ago, Venom said:

Ja nisam a priori protiv da probamo možda i sa takvim pristupom, samo mi je neobično da ljudi prave razliku između stvari koje su u suštini iste. Alkohol maloletnicima je zabranjen celog tvog života, pa ti je to normalno, ali kad moraš principijelno da odlučiš zašto je to tako odjednom nisi u stanju?

Nisu iste, ne može se porediti sa alkoholom. Alkohol ne konzumiraju svi, mnogima se ne sviđa, neki znaju da je to loše po zdravlje, a većina klinaca ne preteruje u konzumaciji. Kod društvenih mreža to ne postoji. A posebno što nisu one same po sebi problem, može biti i koristi od njih, već neke određene, očigledno ove najveće.

Što ne probaju kao i sa cigaretama, a i alkoholom, pa pored zabrane, da se uvedu i akcize, pa da plaćaš 50$ mesečno po mreži? Instagram, tiktok, tviter, fejsbuk i eto državi 200$ mesečno po korisniku. Sve to šteti i odraslima, kao i alkohol i cigarete, zašto "brinuti" samo o deci?

3 hours ago, Gojko & Stojko said:

Imate li vi stručnjaci (bejzbolka i Engineer) neke konkretne informacije o tome kako je zabrana u Australji doživela debakl, tj. nije baš uspešna? Živ nisam da vidim kako, je li to možda nešto o čemu vas je obavestio australijski SkyNews po kojima će sledeći predsednik vlade da nam bude Polin Henson?

Ako 85% mlađih od 16 koristi nešto što im je zabranjeno, da li je onda to uspešna zabrana?

2 hours ago, bios said:

Imaš u delu posta koji nisi citirao da je ovo što rade AUS i UK prvi korak, a da li je to dobar put ili ne, videćemo uskoro. Ja lično mislim da jeste, iako mi neki hanč mi govori da bi mi ta zabrana došla na naplatu u starijem uzrastu. Klinci su mi mlađi od npr Baldrickovih, pa gladam stvari iz sopstvene poerpsktive. Ali u svakom slučaju, od nečeg mora da se počne.

Nije pitanje gde se počinje, već gde se završava

Samo još ovo

7b1e28a971995677.png

10 hours ago, radisa said:

Internetu je potrebno uzasno reformisanje, a zabrana deci NIJE na tragu nekog resenja, niti moze doprineti icemu osim da izgleda da se kao nesto radi... Politicka prica za dizanje rejtinga, bilo gde da se pojavi...

Slažem se, i mislim da je ona kineska uredba o vblogerima/ytberima/tiktokerima i ostalim influenserima koji moraju imati diplomu za temu o kojoj pričaju korak u pravom smeru. Stare autokrate znaju da se problem rešava na izvoru.

Znači ja ne bih smeo da imam blog ili kanal o kuvanju, jer nisam profi kuvar? Ili o bilo čemu za šta nisam završio škole? Ako je zaista tako, to je još veća glupost

2 hours ago, Engineer said:

Nisu iste, ne može se porediti sa alkoholom. Alkohol ne konzumiraju svi, mnogima se ne sviđa, neki znaju da je to loše po zdravlje, a većina klinaca ne preteruje u konzumaciji. Kod društvenih mreža to ne postoji. A posebno što nisu one same po sebi problem, može biti i koristi od njih, već neke određene, očigledno ove najveće.

Što ne probaju kao i sa cigaretama, a i alkoholom, pa pored zabrane, da se uvedu i akcize, pa da plaćaš 50$ mesečno po mreži? Instagram, tiktok, tviter, fejsbuk i eto državi 200$ mesečno po korisniku. Sve to šteti i odraslima, kao i alkohol i cigarete, zašto "brinuti" samo o deci?

Samo još ovo

7b1e28a971995677.png

Ne može da se poredi zato što ti se ne sviđa poređenje i posledice tog poređenja. Ali činjenica koja ne može da se ignoriše je da u društvu u kojem živimo, deca nemaju uvek pristup svim stvarima koje imaju odrasli. Zašto može da se zabrani film mlađima od 16 ili 17 ili 12, a ne može pristup socijalnoj mreži? U tom smislu ti je slippery slope argument bez težine, jer to čega se bojiš živiš već sad samo ne primećuješ "jer je uvek bilo tako". Sve analogije su u nekom trenutku šuplje, pa tako možeš sve da obesmisliš insistirajući na 1:1 paralelama, ali da maloletnici imaju kontrolisan pristup raznoraznim stvarima kojima odrasli imaju nekontrolisan ili manje kontrolisan pristup je opet prosto činjenica.

Na kraju mogu da se složim da su roditelji prvenstveno odgovorni za svoju decu i da je njihov zadatak da decu vaspitaju da izađu na kraj s tim. Ali društvene mreže su mašine koje generišu stotine milijardi dolara godišnje i znaju mnogo više psiholoških trikova da nastave sa generišu svoj prihod nego što su obični ljudi u stanju da s tim da izađu na kraj. Ako toga nisi svestan plašim se da nisi ozbiljan sagovornik na ovu temu. Šteta je i kad penzioneri bleje za slot mašinama jer su se navukli, ali socijalna mreža može da se posmatra i kao slot mašina koja je dostupna 24/7. Postovao sam na AI temi isečak iz jednog "predavanja" gde je rečeno da je najveći problem modernog doba da je pećinski čovek ostao isti samo je zamenio koplje sa balističkom raketom u jednoj ruci koje ima mnogo veću moć uništavanja za isti primitivni mozak, kao i akten tašnom u drugoj i da je ta akten tašna zapravo još opasnija. Socijalne mreže su npr. ta akten tašna na steroidima, jer daju mogućnost manipulacije u svakoj sekundi.

Moj utisak je da su ljudi koji se bore da otvore drugima oči u ovom slučaju zapravo samo najviše manipulisani i mnogo dublje zaglavljeni u "Matriksu" nego oni kojima hoće da pomognu. Naravno da je rešenje na kraju da ljudi izađu na kraj sa tehnologijom i nauče da žive s njom, jer neće nestati, ali to možemo da kažemo i za cigarete, pa ne dajemo celoj generaciji dece da si upropasti zdravlje, pa da nešto iz toga naučimo.

Ali uzimati Australiju kao uzor u bilo čemu kada je zdravorazumski odnos prema ljudskim slobodama u pitanju... lolol

GettyImages-1228585089.jpg

I još jednom, rolf