Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabrana društvenih mreža

Zabrana korišćenja društvenih mreža 73 members have voted

1. 1. Šta mislite o zabrani korišćenja društvenih mreža za mlađe od 16 godina, kao što je već odlučeno u Australiji i UK?

• Podržavam
      47%
      30
    • Ne podržavam
      39%
      25
    • Neodlučan/neodlučna sam
      11%
      7
    • Nemam mišljenje
      1%
      1

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

...e jebi ga, sad sve objašnjavati fašizmom biva već malo passe.

Zabrana,blokada - sankcija - ... sve to nekako bude motiv za otpor, prilagođavanje i na kraju prevazilaženje do te mere - da najviše trpe oni koji su sankciju, makar i iz dobrih pobuda zamislili.

Molim vas - bez duvana - to je problem iz prošlog veka - danas sve evoluira bezbroj puta brže.

Ja svakako nemam rešenje - ali sam siguran da bi zabrana donela samo štetu.

Negativna pojava je sama po sebi - negativna...stvori se imunitet, ako se ne insistira na zabrani - a sada pokušati nametnuti ograničenje slobode ovima koji dolaze je blago komično.

Ed. prašćajte - ja otišo da naranim mačke a tab ostao isti, i pomislio da je @Budja upravo postovao isuse ... a prošlo dobra dva sata.

Ništa -samo sam se nadovezao na "malog fašistu"

Edited by Kako god ...

• Replies 87
  • Views 3.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ja sam za to da se socijalne mreze ukinu i internet vrati naucnoj zajednici... Kolicina smeca, generalno, je nesnosna... Algoritmi ti nude samo ono sto zelis da cujes, mogucnost da budes neinformisan

• Zabraniti nekome internet u 21. veku je jednako kao zabraniti mu da izađe na ulicu. Varvarstvo.

• Ja sam uvek pre za (1) edukaciju i (2) regulisanje sadržaja nego za zabranu. Zabrane je lako zaobići, a efekat zabranjenog voća nije zanemarljiv (uporediti odnos prema alkoholu u SAD i Francuskoj npr.

Posted Images

1 hour ago, Budja said:

I, politicki, nekako uvek ispadne, osim kod retkih izuzetaka, da se kod argumenta "slobode" (a protiv zabrane) krije mali fasista koji ne bi da zabrani ono sto njemu odgovara ali bi zabranio sve drugo.

eh, malo sam se zbunio ... ako može ovo da se obriše, bio bih zahvalan.

Edited by Kako god ...

2 hours ago, bejzbolka said:

Pa čekaj jel mi prisustvujemo godinu i po dana svakodnevnom kršenju propisa od strane MUP, BIA, tužilaštva, sudova? Traje to i mnogo duže, ali ovih godinu i po dana je otvoreno. Jel policija uzima ljudima telefone i nosi u BIA da im se instalira špijunski softver? Da li postoji deo grada u koji tužilac ne sme da uđe sa policijom? Da li se u tom delu grada dešavaju napadi na novinare i prolaznike pred policijom i policija ne reaguje? Da li policija u tom delu grada čuva kriminalce, od kojih mnogi treba da su na robiji, ali robiju izbegavaju time što sede u Ćacilendu? Da li se ljudi hapse zbog tvitova i optužuju za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja?

I takvoj državi treba da dam na izvolte celokupnu moju aktivnost na internetu, da bi takva država navodno zaštitila moje dete od Instagrama. Oni će da poštuju data retention regulativu? Nemoj da se zajebavamo. Poštovaće tako što će da proslede Informeru, da djvucicevic čita uživo u programu koje sajtove si danas posetio.

Zabrana za sada nije sprovedena u Srbiji, tema je globalna i za sad sprovedena u samo nekim zemljama sveta. Ni u jednom trenutku nismo diskutovali samo o Srbiji.

4 hours ago, Budja said:

Efekat zabrane se ne moze posmatrati samo direktno - da li neko konzumira ili ne zabranjenu uslugu.

Zabrana sluzi i, kako je pisano, da se skrene paznja i da se vrsi uticaj na pozeljno ponasanje. Na svaki argument "zabranjenog voca", moze da se svati i argument koliko je to "zabranjeno voce" masovno ili limitirano.

Zabrana je deo paketa, a ne ceo paket.

S tim u vezi, pogledajmo pozeljnost pusenja i nacin konzumiranja alkohola od pedesetih do osamdesetih, a gde je to sada.

Naravno, analogija nije potpuna - jednostavnost izbora pusis/ne pusis, nije isto sto i milion nacina na koji se mogu konzumirati socijalne mreze, te je "dijagnostika" stetnosti ili korisnosti znacajno teza.

I, politicki, nekako uvek ispadne, osim kod retkih izuzetaka, da se kod argumenta "slobode" (a protiv zabrane) krije mali fasista koji ne bi da zabrani ono sto njemu odgovara ali bi zabranio sve drugo. Vidimo kako se to odvija pred nasim ocima u likovima Trampa, Bukelea i Mileija.

Osim svega ovoga, a sa čim se slažem, efekat zabrane je će biti i pritisak na tech oligarhe da koriguju algoritme koji upravljaju soc mrežama. Ako će da izgube dobar procenat korisnika koji zakonski ne mogu da se registruju, biće prinuđeni da promene model rada. Hint- YouTube Kids npr. koji ima filtriran sadržaj i free je od recimo trulog mozga i sličnih sranja. Baby steps

13 hours ago, Pixisis said:

Nisu one samo našle način da gađaju primitivne tendencije ljudi, nego su osmišljene sa tim ciljem. S tim što ovde nije u pitanju neki kulturološki primitivizam, već biološki kojem skoro da je nemoguće da se odupreš čak i kao odrastao. A kao dete, apsolutno nemoguće. Plus, to se sve dešava mozgu u razvoju kada svaki faktor ima još veću težinu. Čaša rakije za odraslog nije isto što i čaša rakije za dete, i to ne samo zbog manje telesne mase nego zbog razvojnih procesa koji trpe. Isto i sa dopaminskim udarom od društvenih mreža.

S druge strane, stvorili smo im svet gde su im društvene mreže sve i sad kao ne valja, samo vise na mrežama. Što kaže neko gore, zločin prema njima.

Primalni instikt = osećaj mržnje.

Mržnja je osećanje koje je veoma lako trigerovati, a onda posledično lako i manipulisati. I to je po pravilu mržnja prema manjinama, slabijima, uglavnom onima koji su slabiji i u podređenom položaji.

Za one sa jeftinijim ulaznicama kojih izgleda da još ima, evo kako to funkcioniše. Algoritam ponudi neki sadržaj koji te trigeruje, pa onda još par sličnih. Ako našavš da gledaš, pa još i deliš dalje stiže još sličnog sadržaja koji dodatni pojačava osećaj mržnje. Što opet dovodi do novog sličnog sadržaja, koji pojačava mržnju i tako u krug.

Evo jedan primer iz stvarnog života koji se uklapa u matricu. Leto pred izbore kad je pobedio Tranpara, bio na dečjem rodendsnu i nađem se u grupi sa mamikama iz crkve. U jednom momentu jedna krene da pokazuje na telefonu neku lujku na fejsbuk shortsu koja je nacrtala brkove i stavila uši i priča kako hoće da promeni pol/gender u mačku. Nebitan i benigan coslplay na šta ne treba da se obrati pažnja, ali ona je jadna mislila da će ako pobede liberali deca da joj idu u školu sa mačićima. True story (

Pa ništa onda, katanac za dečurliju,priproste, neobrazovane i ove sa jeftinijim ulaznicama.

Na šta?Socijalne mreže - za početak.

Za kasnije - videti ćemo - važno da imamo ideju među kojima smo.

Tebra ....

Prenosim vest koja ima i nema veza sa temom, ali je povezana najšire moguće. Takođe, ne dajem kvalitativan sud o odluci čeških vlasti.

Češka planira da potpuno zabrani mobilne telefone u školama od 2027. godine

Češka vlada podnela je predlog zakona o zabrani korišćenja mobilnih telefona u školama, počev od septembra 2027. godine.

To je izjavio premijer Andrej Babiš, pridružujući se sve većem broju zemalja koje nastoje da ograniče vreme koje deca provode pred ekranima u učionicama.

Zabrana bi se odnosila na korišćenje telefona u učionicama, kao i tokom odmora, uz određene izuzetke, poput zdravstvenih razloga ili kada škole dozvole njihovu upotrebu u obrazovne svrhe.

"Škole neće moći da dozvole učenicima da tokom odmora koriste mobilne telefone, osim u ovim slučajevima", navodi se u nacrtu zakona.

Ovaj potez sledi mere drugih vlada koje ograničavaju korišćenje društvenih mreža ili mobilnih telefona među decom.

Poljska je ovog meseca sledila zemlje poput Holandije, Južne Koreje i Italije u zabrani pametnih telefona u školama zbog zabrinutosti zbog njihovog uticaja na koncentraciju i ponašanje učenika.

Kada je reč o društvenim mrežama, Australija je prva zabranila pristup deci, dok je Britanija ovog meseca najavila planiranu zabranu za osobe mlađe od 16 godina.

Babiš je rekao da vlada razmatra i zabranu pristupa društvenim mrežama za decu, po uzoru na Francusku i druge zemlje koje su zauzele stroži stav zbog zabrinutosti izazvane uočenim negativnim uticajem društvenih mreža na decu.

On 28. 6. 2026. at 4:33, bios said:

Primalni instikt = osećaj mržnje.

Mržnja je osećanje koje je veoma lako trigerovati, a onda posledično lako i manipulisati. I to je po pravilu mržnja prema manjinama, slabijima, uglavnom onima koji su slabiji i u podređenom položaji.

Za one sa jeftinijim ulaznicama kojih izgleda da još ima, evo kako to funkcioniše. Algoritam ponudi neki sadržaj koji te trigeruje, pa onda još par sličnih. Ako našavš da gledaš, pa još i deliš dalje stiže još sličnog sadržaja koji dodatni pojačava osećaj mržnje. Što opet dovodi do novog sličnog sadržaja, koji pojačava mržnju i tako u krug.

Evo jedan primer iz stvarnog života koji se uklapa u matricu. Leto pred izbore kad je pobedio Tranpara, bio na dečjem rodendsnu i nađem se u grupi sa mamikama iz crkve. U jednom momentu jedna krene da pokazuje na telefonu neku lujku na fejsbuk shortsu koja je nacrtala brkove i stavila uši i priča kako hoće da promeni pol/gender u mačku. Nebitan i benigan coslplay na šta ne treba da se obrati pažnja, ali ona je jadna mislila da će ako pobede liberali deca da joj idu u školu sa mačićima. True story (

ALi je interesanto to kako samo pojačava...

Mene zanimali, da kažem tako neke, recimo krajnosti u američkom političkom spektru... Pa krenuo da otvaram povremeno nešto od Rogana i Teho Vona sa jedne strane i neznam, TYT sa druge...

Sad mi na youtube vrvi od Karslona, Hasana, Mahera, Zionista i Antizionista... Rogana mi skoro ni ne nudi, jer je on za pola ovih što mi nudi, mala maca... Neki dan mi je ponudio 2-3 klipa nekog lika koji bi pobio sve Jevreje, i neku krmaču što bi nukovala Teheran... Bukvalno me vodi na obe strane do krjnjih granica USA politike...

A najgore, ja uopšte ne osećam da je USA bilo šta tako strašno kao na tim kanalima... Bukvalno poticanje mržnje i samo mržnje kroz guranje algoritama...

On 27. 6. 2026. at 20:11, bejzbolka said:

Nemaju. Možda ima NSA, službe kao naša i 90% službi na svetu nemaju. Za svakog korisnika koji ih zanima moraju da šalju upit tviteru, instagramu, fejsubuku ili drugoj mreži gde je registrovan. Oni im odgovore, ali nije moguće da pošalju stotine hiljada upita na dnevnom nivou, a sa tim zakonom bi imali uvid u realnom vremenu u svaki nalog.

Uopšte ne razumem zarad kog benefita bismo se odricali i delića privatnosti? Radi neke retardirane zabrane koju može da zajebe prosečan 13-ogodišnjak?

Ako su podaci komercijalno dostupni, mogu prosto da ih kupe. Oko toga se i vrtela cela Anthropic kontroverza od pre par meseci - do sada je bilo neprakticno sluzbama da kupuju te enormne datasetove jer nisu imali softver koji moze da ih obradi i iz njih izvuce nesto smisleno u razumnom roku. Sada AI to resava bez vecih problema.

26 minutes ago, radisa said:

Sad mi na youtube vrvi od Karslona, Hasana, Mahera, Zionista i Antizionista... Rogana mi skoro ni ne nudi, jer je on za pola ovih što mi nudi, mala maca... Neki dan mi je ponudio 2-3 klipa nekog lika koji bi pobio sve Jevreje, i neku krmaču što bi nukovala Teheran... Bukvalno me vodi na obe strane do krjnjih granica USA politike...

Meni je Will Sexton sad po automatizmu na vrhu liste. Bukvalno red TYT, red MAGA anticionista.

55 minutes ago, Sammael said:

Meni je Will Sexton sad po automatizmu na vrhu liste. Bukvalno red TYT, red MAGA anticionista.

Kod mene su strane sa:

-sadrzajima za rehabilitaciju, lecenja od bolesti, ok

-sadrzaji vezani za razvode i podelu imovine (ne biste verovali koliko toga ima, kliknula sam par pua neke stvari i sad samo tera koliko nudi)

-sadrzaji vezani za nepravicnu raspodelu rada izmedju muskog i zenskog pola (nemam trenutno muski pol da ga rasporedjujem, ali mi zanimljiva tema i sira od toga, moze da se posmatra i u sirem drustvenom smislu, i kliktala sam, jesam :( ... )

-sadrzaji vezani za sve vrste ukrasavanja torti, tone ukrasenih torti

-izrada mindjusa od neke fensi gline, tona tih klipova

-fani klipovi kojekakvih autora i stand up komicara

-jos ukrasenih torti

Nikad ne iskace nista vezano za partizane i Nemce I don't know why. Valjda se i algoritam smorio. Nikad nikad bilo sta vezano za sport (hvala nebesima sto bi rekao Padi)

-reklame za decije carape i CCC

i to ti je to. tastina praznine fazon.

-e da, i dok je bila evrovizija bacalo me na neke bas zanimljive strane iz komsiluka. E to je bilo onako eye opening. Imaju i oni cvp teme jelte.

Amnesty International UK
No image preview

UK: Social media ban for under-16s 'right diagnosis, wron...

The UK government’s decision to ban under 16s from accessing social media risks treating children as the problem rather than addressing the platforms.