Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Svalbard

Featured Replies

• Popular Post

Svalbard je arhipelag u Severnom ledenom okeanu koji se nalazi blize Severnom polu nego Evropskom kontinentu. Svalbard je teritorija Norveske sa specijalnim statusom, sto znaci da ima Norvesku administraciju i vaze Norveski zakoni, ali svako ima pravo tamo neograniceno da boravi bez bilo kakve vize, nema poreza, radnih dozvola...

dODw1ld.jpeg

https://i.imgur.com/OoroSHR.jpeg

Tu su Ruski Dom, koji sluzi kao hotel i dom kulture i Ceska istrazivacka stanica kao prve komsije.

Svalbardski aerodrom je najsevernije mesto do kog se moze doci komercijalnim letom i tu se nalaze brojne najsevernije stvari kao sto su najsevernija posta, najseverniji trzni centar, najseverniji univerzitet, najsevernija benzinska pumpa, najsevernija pivara, najsevernija rok grupa koju sam postavio na topicu o muzickom hitu svetskog prvenstva kao predstavnika Norveske... Severnije je samo nekoliko vojnih baza u Kanadi, na Grenlandu i na Ruskoj Severnoj zemlji

3r9W3Io.jpeg

Kako na Svalbardu ima vise belih medveda nego ljudi, a oni bas i ne vole susrete sa ljudima van grada je obavezno nosenje oruzja i to signalni pistolj i puska. U slucaju susreta sa medvedom prvo se ispaljuje metak iz signalnog pistolja u vazduh sto najcesce uplasi medveda, pa pobegne, ali ako i pored toga napadne puca se iz puske. Polarni medvedi su zasticeni, pa se tu onda vrsi istraga da li je bilo neophodno da se puca na medveda

D4wULic.jpeg

Do ovog znaka se moze bez oruzja, za dalje treba puska. Dostupnost oruzja je dovela i do najbizarnije pljacke banke koju lokalci prepricavaju. Dosao neki lik kao turista, otisao do sportskog centra i iznajmio pusku i opljackao banku. Posto nije imao gde da pobegne sa plenom uhvacen je posle 7 minuta. Od tad su malo poostrili izdavanje oruzja, pa mora da se prodje zvanicna obuka

J62zQvY.jpeg

Na Svalbardu se niko ne radja, a zabranjeno je i da se umre. Posto lokalna bolnica ima 4 kreveta za sve ozbiljnije od davanja infuzije i zasivanja rane se pacijenti salju u Tromzo. Tako da zene zavrsavaju trudnocu negde na kontinentu, a zabranjeno je i sahranjivanje jer se zbog niskih temperatura telo ne raspada, pa neki virusi i bakterije mogu da prezive dosta dugo. Ako se nekom omakne da umre salju ga za Tromzo

Zbog stalnih niskih temperatura i cinjenice da je Svalbard u sustini nicija i svacija zemlja napravljen je projekat globalne banke semena gde se cuvaju semena biljaka za slucaj apokalipse da moze da se povrati biljni svet.

3G1EitM.jpeg

Moze se samo do kapije, a ulaz je strogo kontrolisan i ide 400 metara ispod zemlje.

Ja sam bio tamo za prvi maj kad je 24 sata dan, dok je zimi 24 sata noc. 8. mart je lokalni praznik kad se prvi put pojavi sunce, aposle kratkog perioda gde ima smene dana i noci nastupi potpuni dan

dUxCpBq.jpeg

Pitali smo lokalce da li vise vole kad je dan ili kad je noc i tu su podeljeni. Neki imaju problem da spavaju leti i muce se da odrze ritam od 24 sata i kazu da zimi nije bas skroz noc jer nekad ima mesecine, dok drugi vole da se suncaju, a zimi su pospani smara ih mrak

Ja sam bio pre 8 godina, u februaru - uglavnom mrak + snezna oluja (nije mogao da poleti avion nekih 5 sati).

Jedan od mojih brojnih neuspelih pokusaja da vidim auroru (

• Author

Glavni grad Svalbarda je Longjerbjen u kom zivi oko 2500 ljudi Grad je ziveo od 7 rudnika uglja od kojih je poslednji zatvoren prosle godine, pa se sad bave samo turizmom i uslugama, a od proizvodnje imaju pivaru, ali i to sve sami popiju. U sustini grad sluzi za odrzavanje prisustva Norveske na Arktiku. Pored Longjerbjena jedino znacajnije naselje je Ruski grad Barencburg sa oko 300 stanovnika, tamo je i dalje aktivan rudnik, Piramiden je bilo najvece Rusko naselje, ali je napusten 1998. kad se srusio avion i izginula je cela jedna smena rudara i njihovih porodica. U poslednjih nekoliko godina Rusi pokusavaju da ga ozive, pa tamo preko leta boravi oko 50 ljudi. Tu su i dve istrazivacke stanica sa jedva dvocifrenim brojem stanovnika, Norveski Ny Alesund i Poljski Hornsund.

6tgImIL.jpeg

X3XjkCl.jpeg

EBe2h4O.jpeg

NMcWlaM.jpeg

t93trLO.jpeg

https://i.imgur.com/yirtsPV.jpeg

Ove ograde u brdu su zastita od lavine

V8D5lHu.jpeg

KAEcNxJ.jpeg

eTNhZcq.jpeg

• Author

Na svalbardu ima oko 40km druma, za sve ostalo se ige motornim sankama, psecim zapregama ili brodom. Ja sam bio u nekom medju periodu kad nema dovoljno snega za sanke, a fjordovi se jos nisu otopili, pa smo obilazili samo grad i okolinu.

Evo malo voznog parka

O8XOoYQ.jpeg

Obratite paznju na futrolu za pusku

EgW0His.jpeg

tlvxf9n.jpeg

rkRHdh8.jpeg

9NRpSLn.jpeg

• Author

Idemo malo van grada da vidimo ima li sta od divljih zivotinja

FPnqjMz.jpeg

p8E8H1u.jpeg

Nismo naleteli na polarne medvede, ali jesmo na lisice

vmBaS4N.jpeg

ova je odspavala, pa smo joj se dosta priblizili

2f14RAi.jpeg

evo i malo uvecano

0nZKll0.jpeg

Ptica ptarmigan, nisam nasao koji je nas naziv

Vs2Uq39.jpeg

Irvasi se izlezavaju

E4NUWiH.jpeg

a hoce da svrate i u grad

p8pshsE.jpeg

mF6iBra.jpeg

Gde su ljudi ?

• Author

Malo planinarenja po okolnim brdima

RoY8r4X.jpeg

rkh41qZ.jpeg

BEuxtx3.jpeg

tciMmMN.jpeg

HssXSBV.jpeg

iqHCFrP.jpeg

KBUw8M4.jpeg

• Author
  • Popular Post

To bi bilo to.

3rfTxgm.jpeg

Cisto radi orijentacije koliko je ovo daleko let od Beograda do Osla je kraci nego od Osla do Svalbarda. Longjerbjen se nalazi na 78 stepeni geografske sirine

• Author
6 minutes ago, Mel said:

Gde su ljudi ?

Ljude mozes da sretnes po restoranima i u trznom centru. Slabije ih ima da setaju napolju. Ovo je ipak kraj sveta

Edited by Delija67

2 minutes ago, Delija67 said:

Ljude mozes da sretnes po restoranima i u trznom centru. Slabije ih ima da setaju napolju.

Kako im to izgleda? Kako je reseno grejanje?

Kakav si našao smeštaj i kakve su cene? Koliko dana ste bili?

40 minutes ago, Delija67 said:

To bi bilo to.

blago tebi. interesantno deluje ovaj kraj sveta.

do pre desetak godina čeznula sam samo za nekim tropskim morima i ostvima. s godinama bacam pogled i ka severu i večnim zimama.

dok sam čitala i gledala ovaj putopis, u glavi mi je bila ona sezona tru detektiva sa džodi foster.

5 minutes ago, Frau Gabrijela said:

dok sam čitala i gledala ovaj putopis, u glavi mi je bila ona sezona tru detektiva sa džodi foster.

Fortitude je smešten u norveškom arktiku

https://www.imdb.com/title/tt3498622/?ref_=mv_close

ali je sniman u Irskoj

7 hours ago, Delija67 said:

Cisto radi orijentacije koliko je ovo daleko let od Beograda do Osla je kraci nego od Osla do Svalbarda. Longjerbjen se nalazi na 78 stepeni geografske sirine

https://www.instagram.com/p/BfCXB_wDp_A/

IMG_9035.jpeg

8 hours ago, Delija67 said:

To bi bilo to.

3rfTxgm.jpeg

Oslo je na 2,5 sati leta od Beograda. Ja bila šokd.

Hvala na ovome ❤️😍

Ove godine Oslo, neke od narednih idemo severnije, mada ne znam da li baš do Svalbarda. Verovatno ne.